Ale urrrrwał...chyba też trochę odświeżę temat i rozwieję wątpliwości.
Po pierwsze primo,mapa w Zewie Prypeci nie ma nic (!!!) wspólnego z mapami z poprzednich części. Bunkier naukowców to nie ten sam bunkier co nad Jantarem. Przecież nawet naukowcy wspominają,że byli w bunkrze nie dłużej niż tydzień,czyli został dopiero postawiony. No...
Po drugie primo,lokacje są w większości prawdziwe,tylko niektóre są przesunięte - żeby na przykład nie było w jednym miejscu mapy pięć lokacji na krzyż,a w drugiej nie było ich nadmiaru. To by sprawiło,że jedna część Zony byłaby mniej poznana i odkryta,a twórcom zazwyczaj zależy,aby wszystko zostało zbadane. Myślicie,że po co są te skrytki? To raz,że urozmaicają rozgrywkę,ale dzięki nim zobaczysz to,co mógłbyś olać gdybyś ich nie szukał. Lokacje są przesunięte także dlatego,żeby tworzyły spójną całość.
Po trzecie primo,Czerwony Las. W Czystym Niebie jest to ten sam las,co w Cieniu Czarnobyla. Jest to tylko inna jego część,południowo-zachodnia konkretnie. Przyjrzyjcie się mapom dokładnie. Przejście z Lasu,które prowadzi nas do Wysypiska jest właściwie przejściem do wschodniej części lasu. Zauważcie,że przejście z Lasu w CS prowadzące do Magazynów to ta mało widoczna na PDA dróżka,ciągnie się,oddzielając dwie połowy lasu - południowo-zachodnią z Czystego Nieba i północno-wschodnią z Cienia. Rudij Lies z pierwszej części znajduje się znacznie bliżej centrum Zony.
Po czwarte primo,ktoś napisał
Hm, te mapki trzeba sobie jakoś wyobrazić... Ja sobie wyobrażam to tak: Magazyny Wojskowe, potem jest Czerwony Las, potem Prypeć i od razu obok Prypeci okolice Jupitera (Dajmy na to że w poprzednich częściach nie było tego na mapie bo nie dało się zlokalizować) zaraz na północ Zaton... Tylko właśnie nie pasuje mi to bo ogólnie tam jest elektrownia... A Zaton to jest podobno bliżej cywilizacji, czyli na przykład bliżej Czerwonego Lasu... Tego właśnie nie mogę rozgryźć.
Już mówię o co mi chodzi. Zona jest pokazywana tylko od południa w CS i SoC. Kordon,Wysypisko,100 Radów,Magazyny,itd. Jednak przecież Zona nie rozciąga się tylko w południową stronę od elektrowni! Na północy również jest strefa zamknięta. A wiedząc,że elektrownia znajduje się na wschód od Prypeci (miasta),to lokacje w CoP dzieją się na zachód i północ od miejsca katastrofy.
Priszło wriemia. Ja wiżu twajo żełanije.
Twaja cjel zdjes. Idi ka mnie.
Twoj puć zawierszajetsa czieławiek. Idi ka mnie.
Twajo żełanije skora ispołnitsy.
Idi ka mnie. Ty abritiosz to, szto zasłużywajesz.