przez raczejtak w 10 Mar 2011, 01:42
To ja też pochwalę się, a co!
Children Of Bodom- świetna kapela, od której zaczynałem przygodę z muzyką metalową. Charakteryzują się całkiem mocnym brzmieniem i niesamowitymi gitarami, do tego całkiem niezły growl lidera zespołu. Co ciekawe: Bodomi posiadają dwóch najlepszych intrumentalistów młodego pokolenia. Alexei Haio-gitara oraz Janne Warman-klawisze. Warto poświęcić im swój czas, zwłaszcza że tworzą żywiołową muzykę, choć teksty nie są świetne. (prześledzić rozwój od Something Wild do najnowszej płyty)
Disarmonia Mundi, Kalmah, Interbeing- trzy melodic-death-metalowe zespoły, które na mojej liście są cały czas. Disarmonia, to zespół tworzony jedynie przez dwóch muzyków, którzy pomysłów i zapału mają naprawdę w cholerę, mają charakterystyczne brzmienie oraz chorus, który wprost uwielbiam (przykład-Nihilistic Overdrive). Kalmah- podobnie jak Bodomi. Interbeing trafił mi się gdzieś przypadkiem, styl podobny do panów z Disarmoni.
Tool oraz Puscifer- o tych dwóch kapelach można by pisać wykłady. Charakterystyczne, innowacyjne brzmienie połączone z świetnymi tekstami oraz fenomenalnym głosem Maynarda tworzy mieszankę, która zapada w ucho na długi czas. Jestem zdaniem nawet iż muzyka tworzona przez nich podbija duszę. Sprawdźcie ich koniecznie.
Exploding Plastix- acid jazzowy projekt dwóch panów bodajże ze Szwecji, który opiera się na niestandardowych brzmieniach oraz wykorzystaniu przedmiotów, które nie kojarzą się za bardzo z muzyką. Potrafią uspokoić i niesamowicie pobudzić człowieka. Jednym z najciekawszych kawałków jest Bulldozer Butterfly który zagrany jest na łyżkach. Naprawdę polecam.
Ogólnie mam straszny rozstrzał jeśli chodzi o gatunki muzyczne, których słucham.
Przez metal (COB, Disarmonia, Kalmah, Soilwork, Korpiklaani, Soilwork, Dagoba, Interbeing Dethklok) oraz rożne jego odmiany, Jazz (Herbie Hancock, Exploding Plastix, Jazzpostpolita, Remo Project, Pink Freud) na muzyce elektronicznej i dubstepie kończąc.
-
Za ten post raczejtak otrzymał następujące punkty reputacji:
- Iceformen.