Proszę, pomóżcie.

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Proszę, pomóżcie.

Postprzez Cedric w 17 Sty 2011, 03:38

Cześć wszystkim :wink: ,

Tak, sprawdziłem FAQ i całą resztę, jednak nigdzie :( nie znalazłem odpowiedzi na poniższy problem:

...mianowicie rozpoczynam grę, gram sobie, gram, aż w pewnym momencie (jakoś po 10 minutach?) framerate spada do 1 klatki na sekundę (w menu też). Z gry wychodzę za pomocą ctrl+alt+del. Nie ma żadnego błędu, czy logu o błędzie. Zaznaczam, że tuż przed tym nagłym spadkiem klatek gra chodzi jak marzenie, tzn. wystarczająco dla mnie - na oko 30 klatek spokojnie wyciąga.

Wie ktoś co to może być? :(

Mój konfig spełnia wymagania gry, gram z wszystkim na "maksymalnych", w zaawansowanych dodałem tylko cienie, antyaliasing zostawiłem na 2giej pozycji, suwaków nie ruszałem. Oświetlenie pełne dynamiczne, gram w rozdzielczości 1280 na 768.
Posiadam P4 2,4Ghz,
2 GB RAM,
Radeon 3650 512MB,
SoundBlaster Live! 5.1
Dysk 320GB 7200, 20GB wolnego miejsca.
Windows XP SP3, Catalysty 10.12, DirectX 10, KXdrivers (3538).
Podczas gry mam wyłączonego antyvirusa.
Staroć, ale powinien wystarczyć.

Wersja polska, spatchowana do 1.05.

Bardzo proszę Was o pomoc - generalnie od paru lat nie gram w gry komputerowe, jednak S.T.A.L.K.E.R. ma w sobie to coś co miały te stare gry, przy których zarywałem nocki, głównie dlatego zależy mi na tym, bym mógł komfortowo pograć, zaznajomić się i ukończyć Cień Czarnobyla.

Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś informacje - dajcie znać.

Dziękuję wszystkim
Cedric
Cedric
Kot

Dołączenie: 17 Sty 2011, 03:10
Ostatnio był: 23 Sty 2011, 08:57
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Proszę, pomóżcie.

Postprzez MatrixSTR w 17 Sty 2011, 04:51

A jak długo trwa ten spadek? bo ja osobiście stawiałbym na to że procesor po prostu nie wyrabia i spróbuj dać mu trochę czasu na przetworzenie wszystkiego. U mnie pamiętam ze też nie raz byku takie spadki które czasem trwały nawet kilka minut ...
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 08 Lis 2024, 17:19
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 276

Postprzez 1920razor w 17 Sty 2011, 08:49

Sprawdź, czy na oświetleniu statycznym masz też takie spadki, bo dam sobie głowę urwać że to przez to, choć mogę się mylić :) Witam na forum
Image

1920razor
Wygnany z Zony

Dołączenie: 14 Sty 2010, 20:58
Ostatnio był: 27 Cze 2015, 14:35
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Kozaki: 12

Postprzez suchy1280 w 17 Sty 2011, 09:29

witam, może reinstal gry, odinstaluj poczyść w rejestrze w dokumentach w program files restart kompa i instal od nowa
Awatar użytkownika
suchy1280
Stalker

Dołączenie: 17 Sty 2011, 09:11
Ostatnio był: 08 Gru 2012, 19:58
Kozaki: 1

Postprzez caleb59 w 17 Sty 2011, 15:55

Jeśli Twoja karta jest w wersji na AGP to KONIECZNIE wywal zabugowane sterowniki Catalyst 10.12 bo to one są winowajcą - ostatnie STABILNE sterowniki dla kart ATI na AGP to Catalyst 10.10 i tych trzeba się trzymać... Od wersji 10.11 zaczęły się cyrki - bynajmniej u mnie i u kilkunastu osób jeszcze zaczął występować BSOD o treści błędu wskazującego na plik sterownika ati2dvag.dll - po powrocie na 10.10 wszystko wróciło do normy...
Natomiast jeśli Twoja karta to układ PCI-E wtedy sprawdź temperatury bo symptomy wskazują na przegrzewanie się któregoś z podzespołów...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Kozaki: 672

Postprzez Cedric w 17 Sty 2011, 18:29

Matrix Strefa14 napisał(a):A jak długo trwa ten spadek? bo ja osobiście stawiałbym na to że procesor po prostu nie wyrabia i spróbuj dać mu trochę czasu na przetworzenie wszystkiego. U mnie pamiętam ze też nie raz byku takie spadki które czasem trwały nawet kilka minut ...

Szczerze mówiąc, nie wiem ile trwa taki spadek, bo po 2-3 minutach tracę cierpliwość i przy pomocy trzech króli wracam na pulpit i wyłączam stalkera poprzez menadżera. Wydaje mi się, że trwałby w nieskończoność - z tym 1 FPS to ja naprawdę nie żartuję, pokusiłbym się o stwierdzenie, że to to jest 1/4 albo 1/2 FPS :) Obraz przesuwa się co 5 sekund :wink:

1920razor napisał(a):Sprawdź, czy na oświetleniu statycznym masz też takie spadki, bo dam sobie głowę urwać że to przez to, choć mogę się mylić :) Witam na forum

Okej, sprawdzę to za chwilę. Podejrzewam, że będzie tak jak mówisz - tylko, że wolałbym jednak grać na dynamicznym oświetleniu, przy większości wodotrysków, które oferują twórcy. Swoją drogą - czy zmienianie opcji graficznych ma uzasadnienie, jeżeli gra przez te 5-10 minut chodzi bardzo ładnie, bez przycięć nawet w momentach stresowych?

suchy1280 napisał(a):witam, może reinstal gry, odinstaluj poczyść w rejestrze w dokumentach w program files restart kompa i instal od nowa

Stary, to zrobiłem po pierwszym zwisie :wink:

caleb59 napisał(a):Jeśli Twoja karta jest w wersji na AGP to KONIECZNIE wywal zabugowane sterowniki Catalyst 10.12 bo to one są winowajcą - ostatnie STABILNE sterowniki dla kart ATI na AGP to Catalyst 10.10 i tych trzeba się trzymać... Od wersji 10.11 zaczęły się cyrki - bynajmniej u mnie i u kilkunastu osób jeszcze zaczął występować BSOD o treści błędu wskazującego na plik sterownika ati2dvag.dll - po powrocie na 10.10 wszystko wróciło do normy...
Natomiast jeśli Twoja karta to układ PCI-E wtedy sprawdź temperatury bo symptomy wskazują na przegrzewanie się któregoś z podzespołów...

Tak, mam wersję na AGP i C 10.12. Nie mam BSODów, tylko gra zwalnia mi i robi slide show dla emerytów. Aczkolwiek szukam teraz tych sterowników (trudno znaleźć), jak znajdę to od razu zainstaluję i powiem czy pomogło :)

Niedługo napiszę co i jak!
Cedric
Kot

Postprzez caleb59 w 17 Sty 2011, 19:50

Masz człowieku 10.10 i nie męcz się na tych zabugowanych sterownikach 10.12: http://www.sapphiretech.com/presentatio ... x?psn=0006 (wybierz swój chipset graficzny, port AGP, system operacyjny i po zatwierdzeniu wyświetli się lista sterowników łącznie z wersją 10.10 trzecią od góry - nie sugeruj się, że to Sapphire - nie musisz mieć akurat tej firmy karty - wystarczy by pokrywał się chipset, a sterowniki są przecież uniwersalne)...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Postprzez Nyguz w 17 Sty 2011, 21:36

Ja widzę tam XP i DX10 :D Może się mylę, ale o ile mi wiadomo nie ma jeszcze stabilnego DX10 pod XP... Prawda?

Przy tym sprzęcie w miarę komfortowo powinno się grać w Shoc.

Myślę, że to jednak nieoficjalny DX 10 powoduje błędy. A zainstaluj DX 9c i powiedz jak się gra... Oczywiście pod swoją kartę.
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 25 Cze 2021, 00:49
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 112

Postprzez caleb59 w 17 Sty 2011, 22:08

Rzeczywiście kolejny naiwniak z DX10 w XP (nawet nie zauważyłem tego jak czytałem pierwszy post)! No panie to już jazda po bandzie i jak pisze wyżej kolega przegięcie pały... XP jest tylko pod DX 9 i żadnymi niby instalatorami nie wymusisz DX 10 gdyż XP nie obsługuje tej technologii (system z 2002 roku) i nie znaczy, że jak Ci pisze w DXDIAG wersje DirectX 10 to, że taka jest - wystarczy zmienić jakiś wpis w pliku instalatora i podać co się żywnie podoba by system wyświetlał to gdzie trzeba i tym samym Ty jako użytkownik uzyskiwał tzw. efekt placebo czyli coś co w zupełności nie włączy Ci obsługi DX 10 w systemie, który nie jest do tego przystosowany...
W takim wypadku pozostaje format dysku by kompletnie usunąć ten szajs, a po instalacji systemu radzę Ci jak kolega wyżej zaopatrzyć się w DX 9 i nie kombinować jak koń pod górkę... I pamiętaj o sterownikach w wersji 10.10 - my nie marudzimy tu tak dla siebie tylko wszystko co piszemy opieramy o własne przejścia ze sprzętem PC i żeby Ci nie przyszło przypadkiem do głowy, że: "eee pie*dolą debile od rzeczy" bo następnym razem szukaj pomocy gdzie indziej i nie zawracaj nam gitary...
                        Image
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Postprzez Cedric w 18 Sty 2011, 02:38

caleb59 napisał(a):...bo następnym razem szukaj pomocy gdzie indziej i nie zawracaj nam gitary...

Spokojnie, robię wszystko dokładnie tak jak piszecie - wychodzę z założenia, że znacie się na tym lepiej, zarówno w kwestii gry, jak i softu, a przy okazji jestem Wam wdzięczny za to, że chcecie mi pomóc :wink:

Dzisiaj nie miałem czasu, jutro po pracy od razu się za to zabiorę i zdam relację czy pomogła zmiana DirectX'a i sterowników. A pro po - caleb59 wielkie dzięki za nie :)

Ahhh, nawet sobie nie zdajecie sprawy jakie mam ciśnienie na tą grę :E

PS. Z tym DirectX 10 na XP to nawet nie wiedziałem - ale już wiem, dzięki! :o

EDIT: Jest 3 w nocy i zrobiłem wszystko co mi powyżej doradziliście i niestety, problem ciągle istnieje. Chyba czas się poddać, może to wina sprzętu, jest już trochę stary...
No cóż, temat do zamknięcia - chociaż jakbyście mieli jeszcze jakieś pomysły to napiszcie.

Cedric
Cedric
Kot

Postprzez caleb59 w 18 Sty 2011, 13:00

Rozumiem, że sformatowałeś dysk twardy i zainstalowałeś system na czysto?
                        Image
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Postprzez 1920razor w 18 Sty 2011, 13:12

Nie wiem czy to w czymś pomoże, ale w ostateczności spróbuj zainstalować program CCleaner, i proszę mi tu nie pisać że on może nie podziałać, bo wiele razy miałem takie przypadki że pewna gra zwalniała mi tak że naprawdę trudno było grać, włączyłem CCleaner wyczyściłem rejestr i Voilà, liczba fps w grze wzrastała o 10 fps (I też miałem takie same przypadki, że gra stawała w miejscu i ani drgnie, tylko co 20 sekund pokaz slajdów, ech ale to był akurat Gothic 3 :D Ale podziałało, i Tobie też radzę spróbować!
Image

1920razor
Wygnany z Zony

Dołączenie: 14 Sty 2010, 20:58
Ostatnio był: 27 Cze 2015, 14:35
Miejscowość: Siemianowice Śląskie
Kozaki: 12

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości