dlaczego mam tak mało kasy???

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

dlaczego mam tak mało kasy???

Postprzez kilerswdn w 15 Gru 2010, 19:10

Witam, proszę powiedzcie mi dlaczego jeżeli chcę coś kupić w sklepie, np. jakiś karamin niech to będzie Ak i podama jest jego cena 2000 RUE to dlaczego ja płacę za niego 2x tyle, i tak jest z innymi rzeczami czy to granat czy apteczka , za wszystko płacę prawię podwójnie , grama już trochę a nadal chodzę w szmacianym armorze który dostałem na początku gry, nie opłaca mi sie sprzedawanie broni które znajdę bo i tak nie dostają za nie takiej ceny jak jest napisana np. na broni wyskakuje 5 000, a dostaję za nią 300, o co kaman???/
kilerswdn
Kot

Dołączenie: 18 Lis 2010, 12:29
Ostatnio był: 16 Gru 2011, 22:23
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: dlaczego mam tak mało kasy???

Postprzez Marks w 15 Gru 2010, 19:23

Też tego nie rozumiem ale , to pewnie przez stan broni
Image

Marks
Kot

Dołączenie: 15 Gru 2010, 19:11
Ostatnio był: 24 Kwi 2011, 22:42
Miejscowość: Czarnobyl :D
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: -3

Postprzez kilerswdn w 15 Gru 2010, 19:30

Właśnie nie, bo bronie oddaje z nowym stanie, a ja jak by tak było to dlaczego apteczka jest 2x droższa niż jest podane( i inne rzeczy)????
kilerswdn
Kot

Dołączenie: 18 Lis 2010, 12:29
Ostatnio był: 16 Gru 2011, 22:23
Ulubiona broń: Akm 74/2U

Postprzez Nabój020294 w 15 Gru 2010, 19:47

Jaką masz wersję ? Może jakiś bug się trafił ?
:

I CO CI TO DAŁO??

Nabój020294
Wygnany z Zony

Dołączenie: 13 Gru 2010, 11:40
Ostatnio był: 30 Sty 2011, 19:15
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez diego3006 w 15 Gru 2010, 20:05

To chyba jasne że jeśli kupujesz broń apteczkę czy jakąś szame to zapłacisz więcej niż żebyś ją sprzedawał tak było jest i chyba będzie

Jeśli masz problem z kasą rozwiązanie:
http://www.przeklej.pl/plik/full-kasa-r ... bcfc93o2j6

Objaśnienie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ce ... 9bbad.html

1 - z listy procesów wybierasz ten z ikoną STALKERA
2 - tu pojawiają się wartości wpisane w polu nr 5
3 - First skan oznacza pierwsze skanowanie czyli WAŻNE!! tu wpisujemy wartość odpowiadającą ilości naszej gotówki (np. mamy 200 RU to wpisujemy 200)
4 - Next Skan oznacza drugie skanowanie czyli tu wpisujemy wartość odpowiadającą ilości naszej gotówki po zmianie (np mieliśmy na początku 200 RU sprzedaliśmy coś lub kupiliśmy i mamy teraz 240 RU to wpisujemy 240)
5 - tu właśnie wpisujemy wartość liczbową posiadanej przez nas gotówki
6 - Value ta wartość odpowiada ilości naszej gotówki i tu właśnie ją zmieniamy
7 - tu pojawiają się wartości dotyczące gotówki

Dobra co robimy :
Uruchamiamy Stalkera i zapamiętujemy ilość posiadanych przez nas pieniędzy minimalizujemy stalkera i włączamy program Cheat Engine z punktu 1 wybieramy proces z ikona stalkra (łatwo go rozpoznać ). W punkcie 5 wpisujemy ilość naszych pieniędzy i klikamy First Skan, po przejściu skanowania po lewej stronie w punkcie 2 pojawi się duża ilość różnych wartości odpowiedzialnych za coś tam :wink: Teraz maksymalizujemy stalkera kupujemy lub sprzedajemy coś aby zmienić stany naszej gotówki zapamiętujemy nową wartość. Teraz tą wartość znowu wpisujemy w punkcie 5 ale zamiast First Skan wybieramy Next Skan TO WAŻNE. Teraz po lewej stronie powinny pojawić sie tylko 2 wartości. Klikamy na nie 2 razy tak aby przeniosły się do punktu 7 i wartości które znajdują się pod punktem 6 (Value) zmieniamy na takie ile chcemy mieć gotówki np. 200000 (będziemy mieli 200000 RU) WAŻNE żeby w obu linijkach wartość była taka sama.

Może i wydaje się to skomplikowane ale łatwo to ogarnąć
:

Image

Za ten post diego3006 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Nabój020294.
Awatar użytkownika
diego3006
Stalker

Dołączenie: 19 Gru 2009, 18:18
Ostatnio był: 09 Lis 2014, 19:47
Miejscowość: Pacanowo
Frakcja: Zombie
Kozaki: 29

Postprzez matekfpol w 15 Gru 2010, 21:42

Poza rozwiązaniami typowo cheatowymi możemy też ( o ironio ) sprzedawać artefakty i wykonywać wszystkie questy poboczne. U każdego handlarza płacimy 2 razy więcej a sprzedajemy za 2x mniej - zamierzenie gry. Handel złomem się nie opłaca - wyjątkiem są granaty które można zbierać i sprzedawać - wszędzie ich pełno
Awatar użytkownika
matekfpol
Tropiciel

Dołączenie: 16 Lis 2010, 23:26
Ostatnio był: 30 Gru 2022, 15:29
Miejscowość: gej
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 39

Postprzez stpauli w 15 Gru 2010, 22:10

po prostu aby sprzedawali Ci po takich cenach jakie są napisane przy broni , apteczce itp, musisz byc przyjacielem/dołączyc do frakcji i u nich kupowac/sprzedawac. ja dołączylem do wolnych stalkerow i po tym ceny u nich byly takie jak w opisach.

edit: a to ze pisze ze bron warta 5 koła , znaczy chyba ze po tyle mozesz kupic a nie sprzedac.
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2009, 13:11
Ostatnio był: 25 Paź 2024, 22:12
Kozaki: 24

Postprzez wojtekpop w 15 Gru 2010, 22:16

To po prostu polityka handlu :E .Handlarze muszą sprzedawać z zyskiem.
Awatar użytkownika
wojtekpop
Kot

Dołączenie: 30 Lip 2010, 16:01
Ostatnio był: 15 Kwi 2012, 21:25
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45

Postprzez Lucjusz w 16 Gru 2010, 17:22

I tak powinno być. Gdybyś mógł sprzedawać po wysokich cenach to nikt by nie zwiedzał Zony, nie zbierał artefaktów i nie wykonywał questów pobocznych tylko wszyscy by strzelali do wszystkiego co się rusza i handlowali złomem. Już w Kordonie latali by w egzo i strzelali z Grozy czy co im się tam wymarzy a fabułę przechodzili by w kilka godzin i gadali, że Stalker jest za prosty. A tak to trzeba kombinować, za wykonane questy poboczne nierzadko dostaje się bronie/kombinezony, w skrytkach można znaleźć ciekawe itemki, dorabiać sprzedając artefakty itd. itp. Jednym słowem trzeba robić to co nadaje grze klimat i to co jest w niej najfajniejsze.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

Postprzez yarpen w 16 Gru 2010, 17:40

Twój problem wynika raczej z tego, że nie pracujesz nad stanem kasy.
Zauważ, ze są tu tematy opisujące ile to gratów się ma i ile kasy itp. Mimo różnych kursów sprzedaz/zakup dorobienie się np 100 000RU to kwestia jednej sesji gry czasem.

1.Zacznij robić misje poboczne - są często dobrze płatne a nie trudne, poza tym dostajesz czasem fajne prezenty typu kombinezon, broń ammo itp
2.W brew pozorom opłaca się zbierać znaleziony sprzęt i go sprzedawać handlarzowi nawet za 10% ceny z opisu. Dlaczego? Dlatego że lepiej mieć 10RU niz nie mieć ich wcale. Kilka kursów z pełnym ładunkiem i masz parę tys.
3. Kto kupuje apteczki czy ammo? Zbędny wydatek. Takie rzeczy zbierasz z nieszczęśników, których żywot w zonie się już zakończył z powodów wszelakich :)
4. Artefakty - sprzedawaj. Zbieraj tylko te, które Ci się przydają, których używasz. Kolekcjonować możesz zacząć później, nie zabraknie ich.

Nie musisz sie uciekać do hakowania gry, żeby mieć sporo kasy i do tego fajny ekwipunek. Poświęć kilka godzin na zbudowanie portfela, pohandluj, i okaże się że problem zniknie :)

Podsumowując, na początku sprzedawaj ile się da wszystkiego. Ale z rozsądkiem, żebyś nie został goły z samą kasą. Ja sprzedawałem każdy nadmiar. Zastawiałem np 5 apteczek i 10 bandaży - pozostałe ilości szły na handel. W Stalkerach kasa leży wszędzie, tylko trzeba sie po nią schylić :)
Por. Funky Koval 'AIR Star Force' piec lat czynnej sluzby, miliardy na liczniku, odznaczenia, takze srebrna gwiazda Palantiru.
Awatar użytkownika
yarpen
Stalker

Dołączenie: 20 Kwi 2006, 21:16
Ostatnio był: 19 Lip 2023, 22:29
Kozaki: 7

Postprzez Kumpel111 w 16 Gru 2010, 19:52

Wszystko zależy od przyjaźni z daną frakcją i czy sprzęt jest uszkodzony. Pamiętam jak kiedyś chciałem sprzedac strzelbę myśliwską wartą 880 RU a handlarz bandytów chciał ją kupic za 30 RU :E
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez ImTheShadow w 26 Wrz 2011, 13:28

Może jak napisał "Kumpel111" chodzi o przyjaźń z frakcją albo też ogólnie handlarze sprzedają drożej niż kupują bo jak mieliby inaczej zarabiać ;d

Uwagi moderatora:

Łomatko jaki odkop...
Jesteśmy Anonymous.
Jesteśmy Legionem.
Nie przebaczamy.
Nie zapominamy.
Oczekujcie nas.
Awatar użytkownika
ImTheShadow
Kot

Dołączenie: 17 Wrz 2011, 15:27
Ostatnio był: 04 Paź 2011, 20:43