przez accerone w 21 Lis 2010, 19:37
z tego co wiem to LG ma najlepszą politykę odnośnie reklamacji monitorów z Bad Pixelami.
Co do jakości obrazu - żaden monitor w tym budżecie nie będzie miał zadowalającej jakości obrazu wynika to z dwóch faktów.
1. Matryca TN - to najtańsza obecnie i najmniej zaawansowana konstrukcja.
2. elektronika sterująca ta matrycą - 8 bit na kolor + 8 bit krzywa gamma powodują że monitor ma i zawsze będzie miał problemy z prawidłowym wyświetlaniem przestrzeni barw. Będzie to widać szczególnie na gradientach.
W tym budżecie nie kupisz nic lepszego - obraz będzie wyraźnie gorszy od monitorów CRT. Oczywiście nie wszyscy to zauważają, są i tacy co zauważać nie chcą co nie zmienia faktu iż tak jest. Najlepiej idź do sklepu i popatrz na monitory, zobacz jak świecą i jak Ci się podoba obraz na nich - weź to przy czym najlepiej się poczujesz.
Co do jasności to jest tak że im mniejsza tym lepiej - ale nie zrozum tego na opak. Im mniejsza przy zachowaniu wyświetlania pełnej gamy kolorów. W monitorach z matryca TN często ustawienie jasności (sterowanie monitora) na 0 powoduje znaczne obcięcie wyświetlanych kolorów. W monitorach z dobra matrycą i dobrą elektroniką nie ma to żadnego wpływu na wyświetlane kolory. Tam jasność służy do dopasowania jasności monitora do jasności oświetlenia otoczenia. W dużym uproszczeniu to wszystko napisałem ale takie są pokrótce wnioski.
Oczywiście są monitory na matrycy TN wyposażone w elektronikę która pozwala na wyświetlanie dość dobrego jak na TN obrazu ale to tez minimum 2k na monitor trzeba liczyć.
Weź jakiś program testujący monitor nagraj na CD idź do sklepu i testuj monitory, weź ten który Ci się spodoba, będzie miał dobry obraz przy minimalnej ustawionej w menu urządzenia jasności - testuj na gradientach - będziesz widział jak wyświetlane są kolory, testuj na planszach z jednolitym kolorem (czarny, biały, szare (kilka różnych szarości np 30%, 50% 70% itp) + kolory podstawowe) da ci to pogląd na równomierność podświetlenia matrycy i kąty widzenia) + obraz dynamiczny gra i/lub film wtedy zobaczysz jakość obrazu, czy smuży, czy jest wyraźny ghosting itp.
Grafika w grze jest równie ważna jak wszystkie inne jej składowe, niczego nie należy traktować po macoszemu. Tak uważam, w której grupie procentowej graczy jestem ? :D