Pomoc dla kota

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Pomoc dla kota

Postprzez kocur21 w 04 Sie 2010, 11:19

Witam,od dłóższego czasu edytuje sobie stalkera i narazie idzie mi całkiem dobrze ale natrafiam na tekie problemy
które mi przeszkadzają i nie potrawie tego sam ominąć,wieć bez ogrudek oto one:

- jak,gdzie i który mam plik edytować żeby dzwi u sidorowicza były non stop otwarte.

- jak,gdzie i który mam plik edytować żeby usunąć efekt powiekszenia/szkła w głównym menu na opcjach.

- No i to co mnie w tej chwili najbardziej interesuje/w*****a to jak zespawnowac te zablokowane mutanty:
kot,zombi,połamaniec i co tam jeszcze może nam dzień uprzyjemnić.No bo te tushkano to normalnie
stawiam gdzie chce,Zombiaka też zrespiłem,łyka ołów i w koncu go zabijam.Kiedy prubuje przeszukać ciało
wywala mi COŚ TAKIEGO:

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
    [error]Function      : CScriptEngine::lua_error
    [error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
    [error]Line          : 73
    [error]Description   : <no expression>
    [error]Arguments     : LUA error: ....r. - shadow of chernobyl\gamedata\scripts\_g.script:20: bad argument #2 to 'format' (string expected, got no value)

stack trace:

FATAL ERROR

[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
    [error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
    [error]Line          : 73
    [error]Arguments     : LUA error: ....r. - shadow of chernobyl\gamedata\scripts\_g.script:20: bad argument #2 to 'format' (string expected, got no value)

stack trace:

FATAL ERROR

[error]Function      : CInifile::r_string
    [error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xrCore\Xr_ini.cpp
    [error]Line          : 352
    [error]Arguments     : Can't find variable icon in [m_zombie_e]

- spawn zombiaka wygląda następująco:

Kod: Zaznacz wszystko
[8750]
; cse_abstract properties
section_name = zombie_normal
name = esc_zombie_1
position = 20.54,3.82,73.03
direction = 0,0,0

; cse_alife_object properties
game_vertex_id = 0
distance = 1.1000003814697
level_vertex_id = 92916
object_flags = 0xffffffbf
custom_data = <<END
[smart_terrains]
none = true
END

; cse_visual properties
visual_name = monsters\zombi\zombi_1

; cse_alife_creature_abstract properties
g_team = 0
g_squad = 0
g_group = 0
health = 1
dynamic_out_restrictions =
dynamic_in_restrictions =

upd:health = 1
upd:timestamp = 0
upd:creature_flags = 0
upd:position = 20.54,3.82,73.03
upd:o_model = 0
upd:o_torso = 0.480897396802902,1.45121788978577,0
upd:g_team = 0
upd:g_squad = 0
upd:g_group = 0
upd:next_game_vertex_id = 65535
upd:prev_game_vertex_id = 65535
upd:distance_from_point = 0
upd:distance_to_point = 0

stack trace:

wcześniej miałem błędy w logu ale nie takiego,nie wiem od czego mam zacząć naprawiać zombiaka i jeszcze jakiś
skrypt ma focha a ja ze skryptowaniem nie miałem wogóle do czynienia i włosy się jeżą na samą myśl.BŁAGAM POMOCY

- I ostatnie pytanie,w jaki sposób mogę włączyć te blowouty.Jeżeli jest to bardzo skomplikowane to napiszcie
od razu żebym zapomiał o nich.

Bardzo bym prosił o pomoc.Stalkera mam ORGINALNEGO (uprzedzam tylko) w wersji polskiej,zainstalowany
patch 1.4 polski.plik spawn edytuje ACDC do 1.4.

P.S Zaczynam wymiękać i coraz bardziej myśle o skończeniu tego co mam jóż zrobione.
I'm online always. Really, if you do not believe, check!
Intel I5 4460 (4 x 3.2 Ghz), DDR4 16 GB, GeForce GTX 1660 OC 6G, 4 x 1 TB , zasilacz 500 W
Awatar użytkownika
kocur21
Stalker

Dołączenie: 02 Sie 2010, 12:37
Ostatnio był: 30 Gru 2025, 21:22
Miejscowość: Zadupie/Podświat/Żagań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 23

Reklamy Google

Re: Pomoc dla kota

Postprzez djcycu w 04 Sie 2010, 16:40

No ja mam taką skromną sugestię... Jeśli już tak bardzo rwiesz się do moddingu to weź zbierz się w kupę z jakimiś innymi moderami i róbcie coś co zwróci naszą uwagę bo takie modziki typu nowe mutanty i parę aut to żaden wyczyn na dziś... Nowa fabuła, lokacje i inne cuda owszem to dzisiaj jest na topie... Modów z innymi mutantami które wg mnie nie uprzyjemniają życia jest od groma... Wystarczy zajrzeć. Małym modem zwrócisz uwagę jeśli zrobisz jakiś porządny reskin, porządne udźwiękowienie, jakiś model... Wtedy można zaszaleć :) Póki co to co zrobiłeś i ci się pokazało musisz przetłumaczyć sobie na polskie... Dzięki temu zrozumiesz co gra chce ci powiedzieć. Ja wiem że tu każdy chce zabłyszczeć i dostać zieloną ikonkę pod awatar ale no... Nie oszukujmy się. Na dziś trzeba nieziemsko się wykazać.

A błąd mówi o tym że nie ma ikony zombie... Czyli jak przeszukujesz powinno się pokazać jego zdjęcie w prawym górnym rogu...

Matrix: Daletego mu odpisałem co jest nie tak :)

Uwagi moderatora:

ale od czegoś nauke musi przecież zacząć :) - Matrix
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez kocur21 w 05 Sie 2010, 13:44

No bardzo dziekuje za pomoc dotyczący mojego problemu, myślałem że nikt nawet nie spojrzy na to co napisłem, naprawde dzieki zaraz sprawdze. Hehe co do mojego Moda to dobrze myślisz, robie coś ale to jest jeszcze dla mnie osobiste uatrakcyjnianie sobie zabawy z dobrym starym posiekanym przez twórców S.T.A.L.K.E.R.E.m.Co do zebrania jakieś małej ekipki też sie zastanawiam cały czas, ale ja za małą wiedze mam w tej dziedzinie i mam wrażenie że byłbym hmm ,,zbędnym balastem" dla ekipy, a tego bym nie zniósł. Dzieki za pomoc i uwagi.

P.S mój avatar czy jak to tam, nie łamie regulaminu, bo bana za to też nie zniose.

Uwagi moderatora:

Avatar fajny masz :) taki sobie ładny cy... znaczy się kotek :) a tak po za tym rób odstępy po kropkach i przecinkach :) (poprawiłem) - Matrix
Intel I5 4460 (4 x 3.2 Ghz), DDR4 16 GB, GeForce GTX 1660 OC 6G, 4 x 1 TB , zasilacz 500 W
Awatar użytkownika
kocur21
Stalker

Postprzez utak3r w 05 Sie 2010, 23:45

Drzwi od Sidora:
config\scripts\esc_trader_door.ltx

menu i lupa w nim:
config\ui\ui_mm_main.xml
Sooner or later, you will meet the Undertaker...

Za ten post utak3r otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kocur21.
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez kocur21 w 09 Sie 2010, 18:56

Dzięki za pomoc chłopaki. działa wszystko i ide do przodu dalej z moim cudeńkiem. Mam jeszcze pytanie jedno, dodyczy kowertera wideo, a dokładniej AVI na OGM, bo google w tej sprawie nic nie pomaga praktycznie.
Awatar użytkownika
kocur21
Stalker

Postprzez The Witcher w 09 Sie 2010, 19:22

The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 11 Gru 2025, 13:48
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez kocur21 w 31 Sie 2011, 13:43

Moim następnym problemem jest modyfikacja która jest w "ABC Inferno" a dokładnie możliwość zbierania pieniędzy z martwych stalkerów. Znalazłem pliki odpowiedzialne (ale może jednak coś brakować) za taką opcje, ale po 10 -15 minutach gry wyrzuca do pulpitu, log jest pusty. Czy zaczynamy nową grę czy wczytuje innego save zawsze jest to samo. Wystarczy wykonać pierwsze zadanie (uwolić żwawego) i w drodze powrotnej wywala. I tu bym prosił o pomoc bo sam nie dam rady a na skryptach się zwyczajnie nie znam. Stalker patch 1.4v, mod ABC w wersji 1.4v. Podaje linka do ściągnięcia tego co udało mi się ustalić:

http://wyslijto.pl/plik/j6sto6g2yi
Awatar użytkownika
kocur21
Stalker

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości