W/g naukowych bzdetów, za wikipedia:
Monitor to ogólna nazwa jednego z urządzeń wyjścia do bezpośredniej komunikacji operatora z komputerem. Zadaniem monitora jest natychmiastowa wizualizacja wyników pracy komputera.
A po naszemu : choćby nie wiem jak najlepszy komputer, to bez "zwykłego" monitora nie znaczy nic..
I nie mam tu na myśli np. monitorów TV itp. W tym temacie chodzi tylko o komputerowe tak LCD, jak i (jeszcze) CRT.
Było o kartach, było o pamięciach i trudno, żeby było o wszystkich, pozostałych elementach naszego sprzętu (choć czy ja wiem, czemu nie ? ). Ale osobiście uważam, że jednak monitor jest jednym z najbardziej podstawowych składników naszego sprzętu komputerowego i trzeba mu tutaj poświęcić oddzielny temat. Po co ? Po to, że być może na podstawie naszych opisów każdy, kto będzie chciał taki zakupić, będzie już coś wiedział. Czyli na co zwrócić uwagę, co kupić i wybrać itp, itd.
Tak więc pokażmy, co mamy...tutaj akurat PRZED "maską" i do czego głównie go używamy.
Linki z danymi technicznymi, tudzież zapodane bezpośrednio parametry mile widziane.
U mienia :
Samsung 226 CW Wide Color Gamut,Wspaniały 22" monitor. 0 bad pikseli, piękne kolory, poszerzona paleta barw, 2 ms matryca.
Jestem z niego bardzo zadowolony, bo jest uniwersalny i przede wszystkim sprawdza się w grach i filmach.
A Wasze ?