Kiedy oczarowała was Zona, czyli gdzie poznaliście STALKERa

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Kiedy oczarowała was Zona, czyli gdzie poznaliście STALK

Postprzez ja420 w 21 Lip 2010, 23:35

u kolegi w upalne wakacje. tak maniaczyłem potem u siebie że gały to mnie bolały jak ******
po 11 godz dziennie potem samo poszło sami z kolegą napisaliśmy BIBLIE STALKERA opisaliśmy chyba tam wszystko.
Awatar użytkownika
ja420
Kot

Dołączenie: 13 Lip 2010, 13:17
Ostatnio był: 27 Mar 2011, 13:06
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Alvarin w 22 Lip 2010, 09:22

Pierwszy kontakt ze stalkerem? Hmmm... w CDA była jakaś zapowiedź. Przeczytałem, bo interesowały mnie (i do tej pory interesują) rzeczy związane z katastrofą reaktora, ale poza grafiką na screenach (na tamte czasy, a był to chyba 2003 czy 2004 była powalająca) jakoś mnie ten pomysł nie ruszył. Później były jakieś info na ten temat tam czy siam, ale jakoś mnie to nie kręciło. W końcu gdzieś kilka miechów po premierze stalka wpadłem do cioci na imieniny i tam kuzynek chciał się pochwalić jakąś gra. Posadził mnie przed kompem i zapuścił stalka. I Znowu beton. Wydawała mi się cholernie trudna i jakaś nieogarnięta (człowiek wymęczył Max Payna i gry w tym rodzaju prowadzące gracza za rączkę, a tu otwarty świat - szok:P No a zresztą, trzeba przyznać, że stalker w porównaniu z innymi FPSami jednak jest jedną z trudniejszych gier). Dopiero wakacje AD 2008 wszystko zmieniły. Nowy komp który mógłby stalka uciągnąć i masa czasu z którym nie ma co robić... I jakoś tak się stało, że jedną z pierwszych zainstalowanych na nim gier był stalker i do dziś przynajmniej jedna gra z serii jest stale na dysku;]

Alvarin
Wygnany z Zony

Dołączenie: 24 Kwi 2009, 21:00
Ostatnio był: 20 Mar 2012, 12:14
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 12

Postprzez Wysiedlony w 27 Lip 2010, 14:35

Od dziecka interesowałem się Czarnobylem, opuszczoną strefą i innymi takimi rzeczami. Jednak w tematach gier nie byłem na bierząco toteż nie wiedziałem nawet, że taka gra powstała (!). Pewnego razu gdy po kolejnych błaganiach brata by wpuścił mnie na kompa troche pograć ( bo wtedy komputer był jego) powiedział mi, że zainstalował nową gre i dzieje się ona w Czarnobylu. Mi więcej mówić nie trzeba było. Zagrałem i cóż... gram do teraz :D
Ostatnio edytowany przez Wysiedlony, 25 Gru 2011, 20:42, edytowano w sumie 1 raz
Wysiedlony
Kot

Dołączenie: 05 Lut 2010, 21:51
Ostatnio był: 05 Maj 2014, 22:07
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez Qba w 27 Lip 2010, 14:46

Podobnie jak Alvarin przeczytałem to w jakimś piśmie. Nigdy nie grałem w podobne klimaty, kolega dołożył trochę od siebie zachwalając tą grę, więc pomyślałem: czemu nie? Do dziś jestem pewny, że nie są to stracone pieniądze :)
Awatar użytkownika
Qba
Kot

Dołączenie: 24 Lip 2010, 18:02
Ostatnio był: 12 Gru 2012, 23:32
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 9

Postprzez Śliski w 15 Sie 2010, 12:51

U kumpli w wakacje na początku mnie mało interesował ale potem mi się spodobał Zacząłem od CS potem SoC a niedługo zakupię Zew Prypeci :E
Awatar użytkownika
Śliski
Stalker

Dołączenie: 20 Maj 2010, 13:55
Ostatnio był: 21 Kwi 2016, 20:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 14

Postprzez Gandal132 w 30 Sie 2010, 08:37

Ja o stalkerze usłyszałem dawno ale nie wiedzialem o niej wiecej niż to że gra sie na terenach zony... Dopiero później gdy zaczołem interesować sie katastrofą czarnobyla, promieniowaniem i innymi rzeczami związaynmi z radiacją kumpel mi powiedzia ze bylbym maniakiem stlakera noi pobralem zagralem i gram do dziś.
Obiekt mojej fascynacji:
:

http://www.youtube.com/watch?v=WwlNPhn64TA&feature=related

:

Info Bomba jest oryginalnie nazwana "RDS-220 Ivan" od imienia jakiegoś bolszewika :D.
Miala mieć moc 150MT lecz zmniejszono ją do 50Mt.
Zostala zdetonowana
Kod: Zaznacz wszystko
73.544444,54.705833

Na wys. 4000m Oparzeń 3 stopnia można było doznać ze 100km od miejsca eksplozji...
Fala uderzeniowa okrązyła ziemie 3 RAZY!...
Image
Gandal132
Kot

Dołączenie: 29 Lis 2009, 19:02
Ostatnio był: 12 Sie 2011, 14:00
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Obokan

Postprzez włocho94 w 31 Sie 2010, 13:12

Ja natomiast przeglądałem marcowy numer CD-ACTION z 2007 roku. Wówczas zacząłem czytać recenzje S.T.A.L.K.E.R.-a i mnie zaciekawił sam tytuł tej fascynującej gry oraz mieszanka FPS-a z RPG . parę miesięcy po premierze zakupiłem sobie i zacząłem grać i gra mnie wciągnęła po dziś dzień :E
Awatar użytkownika
włocho94
Stalker

Dołączenie: 13 Lis 2009, 15:56
Ostatnio był: 01 Paź 2023, 16:28
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 5

Postprzez Szpagin w 31 Sie 2010, 14:11

O Stalkerze dowiedziałem się pod koniec 2006 roku, gdy w CD-Action opublikowano zapowiedź. Była to gra w dzisiejszym kształcie, co oszczędziło mi zawodu typu "obiecaliście tyle, a większości nie zrealizowaliście". Kilka miesięcy później przeczytałem recenzję. I, wstyd się przyznać, ściągnąłem pirata. Miałem tyle oleju w głowie, by nie chwalić się tym na forach. Gra urzekła mnie swoim klimatem oraz płynnie chodziła na moim niemłodym PC. Gdy rok temu kupiłem nowy komputer, Czyste Niebo (tym razem już oryginalna wersja) było drugą grą, w którą zagrałem na nowym sprzęcie (po Bioshocku). Na początku tego roku kupiłem Zew Prypeci - pierwsze wydanie premierowe w moim życiu. Niedawno nadrobiłem wreszcie ostatnią zaległość i cieszę się oryginalnym Cieniem Czarnobyla. Aktualnie wyczekuję 2012 roku. Nie z powodu końca świata, a premiery nowej części, którą również kupię.
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Ayaz w 31 Sie 2010, 20:30

Cóż. Kiedyś czytałem w CD-Action, ale byłem szczylem. Nie pamiętałem nawet. Nie grałem w ogóle w takie klimaty. Dwa lata później zainteresował mnie Fallout 3 swoją recenzją w CD-A. Kupiłem. Zainteresował mnie post-apo. Na koloniach zimowych, jeden opiekun był fanem kilku gier. Ogólnie mieliśmy na co rozmawiać. Zaczął mi opowiadać o Stalkerze. Przyznaję, że kiedy go słuchałem, myślałem, że jest jakimś maniackiem. Ale teraz się nie dziwię. Sam często zagrywam, kupiłem trzy części, a czwarta również będzie spoczywała u mnie na półce. Gra, która opowiada o jednej z największych katastrof, w sposób interesujący, i można w dodatku się trochę nauczyć o samej katastrofie. Czyli, gra, których mało. Nie żałuję, że ją kupiłem. Żałuje, że ma tyle bugów, ale, jak ktoś napisał, czym by był S.T.A.L.K.E.R. bez nich :E
Awatar użytkownika
Ayaz
Stalker

Dołączenie: 27 Lip 2009, 23:47
Ostatnio był: 26 Gru 2024, 23:33
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 9

Postprzez Generał Woronim w 08 Wrz 2010, 13:54

Mnie to oczarowała taka jak kolega (Dementorin) pożyczyłem od kolegi bo nie miałem w co grać a że nie lubiłem gier typu zabijania mutantów ale zaryzykowałem i się mi spodobała mam tera wszystkie części tego pięknego stalkera ale mi brakuje Stalker 2 ale to niedługo najpierw zagrałem w Czyste Niebo potem Cień Czarnobyla i na końcu w Zew Prypeci a tera pogrywam w Metro 2033 :E

Generał Woronim
Wygnany z Zony

Dołączenie: 18 Cze 2010, 14:47
Ostatnio był: 02 Lut 2011, 17:29
Miejscowość: Instytut Badawczy Agroprom "Baza Powinności "
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 1

Postprzez Srai w 09 Wrz 2010, 11:43

świat Zony poznałem wiele, wiele lat temu, gdy przeczytałem Strugackich :P Z pierwszym Stalkerem SoC zapoznał mnie mój syn, (gdzieś maj/czerwiec 2007) kopią pożyczoną od kolegi i... Wsiąkłem. Wkurzał mnie totalnymi bugami, wywalkami do windy ale jak każdą anomalię przetrwałem i brnąłem w tym cudownym klimacie. Nie skończyłem, (dotarłem do samej elektrowni) gdyż kopię musiałem oddać :P Drugie spotkanie ze Stalkerem nastąpiło w grudniu 2008, gdy zakupiłem już swojego CS (niestety nie był dostępny SoC). Ta część nieco mnie rozczarowała końcówką, ale IMO nie traci klimatu, a pomysł ulepszania/reperowania broni jest OK. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem CoP i... Oczywiście niezapomnianego SoC'a! Jak tylko mam czas zabijam mutki i zbieram złom w Jupiterze (CoP) - nowa twarza Zony mnie nie zawiodła: Nadal jest klimat, jest więcej życia, bugów naprawdę mało, gra się bardzo dobrze (choć poszło parę nie tak bez poradnika - komu sprzedać dane/PDA, a komu nie, to dla Gracza zgadywanka). A jak skończę, to zasiądę z piwkiem do pierwszej części - wspomnienia weterana hehehehe....
Tacitisque senescimus annis
Najmądrzejsza rzecz, to wiedzieć co jest nieosiągalne, a nie w głupocie swojej, dążyć ku temu za wszelką cenę
- Zero Tolerancji -
Awatar użytkownika
Srai
Kot

Dołączenie: 09 Wrz 2010, 09:53
Ostatnio był: 15 Lis 2010, 08:41
Miejscowość: krążek na bagnie...
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez djcycu w 09 Wrz 2010, 14:01

Moim umysłem Stalker zawładnął podczas nieobecności wujka. Miał ściągniętego Stalkera ale nie umiał w to zbytnio grać. Nie miałem możliwości zagrać na moim kompie bo był słaby więc skorzystałem z jego wolnego weekendu. Wyjechał do siostry a ja dobrałem się do jego pokoju. To była zimowa noc... Dziadkowie poszli spać a ja załyczyłem piwko na pobudzenie wyobraźni. Szybko przystąpiłem do akcji. Czas start o godzinie 22.00... Ostatnie wspomnienie o ukochanej i dawaj do zony :) Po załadowaniu gry i rozmowie z Sidorowiczem zacząłem błądzić po lokacji ponieważ nie miałem obeznania w takich grach... Dopiero jakiś czas później skapowałem co i jak :) Grę ukończyłem przez całą noc na złym zakończeniu (nie ma się co dziwić, grałem w totalnym pośpiechu) Jednak pośpiech był cudowną i mocną stroną tej rozgrywki... Dzięki temu zona wydawała się wielka i niebezpieczna a z powodu braku czasu na głębszą eksplorację nie było możliwości rozczarowania się niedoróbkami. Czar tej gry nie prysnął. Rok później przystąpiłem do podobnej akcji i przeszedłem grę w dwie noce. Tym razem z dobrym zakończeniem :) Kiedy dostałem w moje ręce lepszy komputer zakupiłem również grę (mógłbym grać na piracie jak wujek ale czemu? Jako fan moim obowiązkiem jest mieć tę perełkę w oryginale :) ). Do dziś kocham tą grę... Może nie była by ona dla mnie tak sentymentalna gdyby nie Czarnobyl. Mutantów nie lubię ale mroczny nastrój owszem :) Może to dziwne i głupie ale robię czasem jedno dniowe wypady z domu w totalną dzicz z dala od ludzi...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość