uzależnienie od Internetu

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

uzależnienie od Internetu

Postprzez lechia w 08 Lut 2014, 20:31

czy jesteście uzależnieni od Netu? ja muszę sprawdzić pocztę, nawet na wakacjach a moje dziecko to pierwsze co robi po powrocie do domu to włączenie kompa. już sam nie wiem jak z tym zmagać się.

lechia
Wygnany z Zony

Dołączenie: 19 Sty 2014, 22:34
Ostatnio była: 19 Cze 2015, 09:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Noiseless Kora
Kozaki: 1

Reklamy Google

Re: uzależnienie od Internetu

Postprzez KoweK w 08 Lut 2014, 20:42

Głupie pytanie. Owszem. :E Choć przez miesiąc żyłem bez dostępu do komputera, to na komórce musiałem wszystko sprawdzać...
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 03:32
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1475

Postprzez Wunderwaffe w 08 Lut 2014, 20:47

Mnie brak komputera czy telefonu nie sprawia jakiegoś szczególnego dyskomfortu. To są tylko narzędzia.
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Kpuc w 08 Lut 2014, 21:00

Żyć normalnie,trudno nie być w dzisiejszych czasach uzależniony od internetu czy sprzętu elektronicznego, ważne by człowiek używał wszystkiego z umieram, trzeba znaleźć czas na wszystko a nie całymi dniami przesiadywać przed ekranem PC, choć jak by nie patrzeć stereotyp zgarbionego śmierdzącego grubasa dziś już nie funkcjonując, tablety, notebooki czy telefony z tym można wyjść do parku.

Dopóki człowiek potrafi zostawić elektroniczną zabawkę i iść np. z psem na spacer to jest ok.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Kozaki: 285

Postprzez T-man w 08 Lut 2014, 21:17

@Kowek - będąc adminem i w dodatku przebywając poza miejscem zamieszkania wcale mnie to nie dziwi, że chcesz ogarniać forum i swoich poddanych w Ornecie :suchar:
Ja osobiście siedzę na necie kilka godzin (2-3), chyba że mam coś lepszego do roboty. Wolę sobie pograć lub poczytać książkę, obejrzeć film. W necie sprawdzam tylko pocztę, forum i wyniki spotkań w premier ligue, czasami wbijam na sb ale to rzadziej ostatnio bo KTOŚ mnie zbanował.
T-man

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Mara w 08 Lut 2014, 21:55

Pomimo tego, że mój komputer jest włączony cały dzień, nie sądzę, że jestem uzależniony, ponieważ mógłbym bez problemu spędzić czas bez dostępu do Internetu, będąc dłuższy czas poza domem.
Co najbardziej mnie niepokoi, to to, że ludzie stawiają kontakt w sieci ponad kontakt w tzw "realu", facebook jest miejscem gdzie można sie podzielić wszystkim tym, czym normalnie dzieliło się podczas spotkań ze znajomymi itd. Moim zdaniem jest to szkodliwe, bo cierpią na tym więzi między ludźmi, ciężej o prawdziwe przyjaźnie itd.

Za ten post Mara otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wunderwaffe.
Awatar użytkownika
Mara
Kot

Dołączenie: 22 Sty 2014, 09:14
Ostatnio był: 22 Cze 2015, 18:41
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 7

Postprzez Gizbarus w 08 Lut 2014, 21:59

Mara - racja, ludzie się uwsteczniają. Potem nie potrafią nawet porozmawiać, bo co chwila tylko zaglądają "co tam mi zalajkowali na pejsbuczku".

Czy ja jestem uzależniony od internetu? W pewnym sensie. Ale potrafię bez żadnego problemu przeżyć bez internetu, z drugiej strony. Mam podejście praktyczne - jest, to używam. Nie ma? Trudno, świat się nie skończy.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Adam w 08 Lut 2014, 22:10

Gdyby 90% obecnego życia nie było związane z internetem, to raczej nie korzystałbym z tego. Praktycznie większość rzeczy w necie robię z przymusu. Niektórzy chcieli by wrócić na trzepak podwórkowy i tam spotykać się ze znajomymi. Nie mówię, że internet nie jest pożyteczny, ale powoli wyniszcza człowieka, dawniej ludzie jakoś żyli, mieli encyklopedie a nie wikipedię, stowarzyszenia i kluby zamiast for dyskusyjnych oraz "Śmiechu warte" zamiast YT :P
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Kpuc w 08 Lut 2014, 22:26

I ludzie mogli tylko się babrać we własnym bagienku, dziś wchodzisz na zagraniczne forum i dostajesz pomoc której u siebie nie dostaniesz. Problem w tym że ludzie nie potrafią korzystać z tego co maja. A co mnie najbardziej wpienia to ludzie-roboty, idą wpatrzeni w te swoje telefony i świata po za nimi nie widza, jak jeszcze z 2 lata temu można było uśmiechnąć się czy puścić oczko do przechodzącej dziewczyny to teraz każda wpatrzona w ekran.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Kozaki: 285

Postprzez Gizbarus w 08 Lut 2014, 22:32

Kpuc napisał(a):jak jeszcze z 2 lata temu można było uśmiechnąć się czy puścić oczko do przechodzącej dziewczyny to teraz każda wpatrzona w ekran.

Zależy - jak jadę odwiedzić rodzinę, to w autobusie zawsze znajdę sobie jakąś rozmówczynię, żeby droga się nie dłużyła (ponad 8 godzin jazdy to nie w kij pierdział :caleb: ). Trzeba widocznie wiedzieć gdzie szukać, albo mieć zwyczajnie szczęście. Albo nie mieć pecha :caleb:
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Universal w 08 Lut 2014, 23:55

W opinii ogółu jestem uzależniony. W mojej - nie. W sieci siedzę z własnego wyboru, ale kilkukrotnie nie miałem dostępu i nie odczuwałem jego braku, o ile nie był mi do czegoś potrzebny, np. cholernie ważny mail (niezwykle rzadka sytuacja), lub miałem się z kimś umówić, sprawdzić gdzie co jest. Na foruma mógłbym właściwie nie wchodzić ( :caleb: ), na Facebooka też. Mógłbym nie sprawdzać różnych "ciekawosteczek". Tylko jaki sens miałaby ta asceza? :piesek:
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Cze 2024, 23:33
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Tormentor w 09 Lut 2014, 00:12

Jak siedzę w domu i nie mam co robić to potrafię nawet 8 godzin siedzieć na necie. Wiadomo jak jest telefon od znajomych to wyjazd z chaty. :P
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 01 Wrz 2024, 11:43
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 289

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości