Sytuacja na Ukrainie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Sytuacja na Ukrainie

Postprzez Method w 06 Mar 2014, 00:49

"Ochrona" mniejszości narodowej jako powód? Poważnie to łyknąłeś? Jakoś jak były zamieszki w czasie "Arabskiej Wiosny" w 2011 po obcokrajowców poleciały wyczarterowane samoloty, by ich przewieźć do ojczyzny, a nie wozy bojowe, by przejąć miejsce ich aktualnego zamieszkania.
Image

Za ten post Method otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive mbwrobel.
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Reklamy Google

Postprzez Adam w 06 Mar 2014, 21:29

Jakiś czas temu udostępnili wywiad mediów ukraińskich z jednym z "nieznanych żołnierzy", gdzie wychodzi wszystko na jaw. Gościu wygląda na poczciwego soldata, który i tak zbierze niezłe lanie od komandira, ale wyjawia, że jest rosyjskim żołnierzem, że są tam, aby chronić ludzi przed aktami terrorystycznymi i znajdują się w Republice Krymu.

Edit:
Aha, jeszcze kawał o sytuacji ;)
Do prezydenta Rosji przyszedł fryzjer. Strzyże go i zagaduje, w każdym zdaniu wymieniając słowo "Ukraina". Putin najpierw próbuje ignorować gadanie, ale wkrótce staje się ono nieznośne. - Panie, jesteś pan z Ukrainy? Masz tam kogoś bliskiego? Coś pana wiąże z Ukrainą ? - pyta zdenerwowany.
- Absolutnie nie - grzecznie odpowiada fryzjer.
- To dlaczego w kółko mówisz pan o Ukrainie ?
- Bo za każdym razem, gdy wymawiam słowo " Ukraina ", włosy stają panu dęba, a to bardzo ułatwia strzyżenie... :E
Image
Image

Za ten post Adam otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Alchemik w 06 Mar 2014, 22:33

Adam napisał(a):Jakiś czas temu udostępnili wywiad mediów ukraińskich z jednym z "nieznanych żołnierzy", gdzie wychodzi wszystko na jaw. Gościu wygląda na poczciwego soldata, który i tak zbierze niezłe lanie od komandira, ale wyjawia, że jest rosyjskim żołnierzem, że są tam, aby chronić ludzi przed aktami terrorystycznymi i znajdują się w Republice Krymu.

Przecież to prowokacja. Zachodni świat od lat promuje jaka to dupokracja jest wspaniała, więc równie dobrze, ten film mógł być zrobiony na zlecenie zachodu.
Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Ulubiona broń: --
Kozaki: 207

Postprzez Krzyk19 w 07 Mar 2014, 08:00

Adam napisał(a):wyjawia, że jest rosyjskim żołnierzem

A wiecie jak to wyjawia? Ja usłyszałem dwie historie. Jedna była taka: dziennikarka Ukr Stream zapytała żołnierza z jakiej armii jest, a on ,,MY ROSJANIE!!!". A najciekawsze jest to, że on nawet nie wyglądał na Europejczyka. To przecież był typowy Azjata tak jak i jego koledzy z oddziału.
Druga historia: żołnierz nic nie mówił, ale kartka na jego mundurze mówiła, aż na zbyt dużo. Miał na mundurze kartkę z zapisanymi imieniem, nazwiskiem i numerami. Po co on to zrobił?! Miał amnezje, a może był tak głupi, że bez kartki nie mógł zapamiętać nawet imienia. Woland?
Historii jest naprawdę wiele, ale najbardziej martwi mnie to jak bardzo absurdalne są. I komu tu wierzyć? A może to prawda. Sam nie wiem.
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez RadekNioch w 07 Mar 2014, 08:59

Podobno na Krymie wyłączono dwie ukraińskie telewizje a zamiast nich funkcjonuje TV Rossija. Przez to mieszkańcy nie mają dostępu do rzetelnych informacji.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Dołączenie: 28 Lip 2013, 06:31
Ostatnio był: 12 Maj 2019, 01:59
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 55

Postprzez mbwrobel w 07 Mar 2014, 11:27

Jergi napisał(a):Dla mnie ten przewrót na Ukrainie przede wszystkim jest nielegalny. [...]

Nie wiem, czy 13 grudnia 1981 roku byłeś już na świecie, czy jeszcze z jajka na jajko skakałeś. Według tego, co napisałeś, to strajki i demonstracje wtedy organizowane również były nielegalne, tak samo jak cała Solidarność. Może jeszcze przyznasz, że pacyfikacja kopalni Wujek była po prostu legalną próbą opanowania przez ówczesne organy państwowe chaosu wywołanego przez bandyckie bojówki anarchistów?
Uważasz, że interwencja wojsk rosyjskich na terenie niepodległego państwa, zablokowanie ukraińskich obiektów rządowych i wojskowych jest tylko przejawem troski o ludność rosyjską? Od kiedy to Rosja tak troszczy się o naród, o jednostki? Putin kłamie w żywe oczy, ładuje w kichę w Unii Europejskiej wszystkich razem i każdego z osobna. Cywilna samoobrona? Wyposażona w pojazdy bojowe i broń automatyczną? Zorganizowana i przeszkolona w ciągu kilku dni? Wolne żarty. To najzwyklejszy w świecie akt agresji na niepodległe państwo mający na celu zajęcie strategicznego terytorium Krymu oraz okręgów przyległych. A Europa najchętniej poprzestałaby na pogrożeniu palcem, bo potargać za uszko już im nie w smak. Tym samym wyrażą przyzwolenie na podobne ruchy w przyszłości względem innych niepodległych krajów.
mbwrobel
Stalker

Dołączenie: 04 Gru 2011, 15:16
Ostatnio był: 05 Lut 2024, 02:51
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 14

Postprzez Herezja w 07 Mar 2014, 12:13

Chyba wczoraj czytałem artykuł o wypowiedzi Micheila Saakaszwili, który wspominał że świat pozwolił na podobne zachowanie w 2008 roku jak był on prezydentem Gruzji. Co ciekawe takie zachowanie wtedy uszło płazem władzom Rosji i zapewne chcą sprawdzić czy i teraz tak się uda.
Nadmienił jeszcze o ile pamiętam o złożach ropy na których Rosja chciała położyć łapy a niby teraz na terenie Ukrainy podobna sytuacja jest tylko dotyczy gazu łupkowego.
Polityka i ekonomia się stale obecnie przeplata. Putin nie może pozwolić sobie na rozprzestrzenienie się "wiosny ludów" dalej na wschód dodatkowo jeśli da się na tym zarobić to czemu nie zaryzykować? Europa także będzie się ociągać bo można rozpętać niezłą zadymę a dodatkowo w przyszłości jeszcze mieć problemy z kopalnymi złożami.

Na marginesie innym aspektem całej sprawy jest to, że Unia już X czasu stara się przeforsować pozyskiwanie energii elektrycznej z innych złóż niż kopalne (energia słoneczna, wiatrowa i wodna).
Awatar użytkownika
Herezja
Łowca

Dołączenie: 19 Sty 2014, 15:58
Ostatnio był: 17 Paź 2021, 13:05
Kozaki: 71

Postprzez Adam w 07 Mar 2014, 12:47

A gościu z Dziewiątej kompani też wyglądał na Chińczyka, a był Rosjaninem, przecież Rosja to praktycznie Azja, a na Syberii mieszkają ci Eskimosi, którzy często pojawiali się w wojsku.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez szm w 07 Mar 2014, 15:43

Adam napisał(a):A gościu z Dziewiątej kompani też wyglądał na Chińczyka, a był Rosjaninem

Doprawdy? Ja myślałem, że bycie obywatelem Federacji Rosyjskiej, Polski, czy też jakiegoś innego państwa, nie jest równe z byciem Rosjaninem, Polakiem, czy też członkiem narodu jakiegoś innego państwa. :grammarnazi:

A tak już na marginesie mówiąc, w rosyjskiej armii nie służą tylko obywatele Federacji Rosyjskiej. Armia rosyjska przyjmuje także w swoje szeregi innych obywateli bywszego Sowieckowo Sajuza.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Universal w 07 Mar 2014, 17:28

Wtrącę trzy grosze.
mbwrobel napisał(a):
Jergi napisał(a):Dla mnie ten przewrót na Ukrainie przede wszystkim jest nielegalny. [...]

Nie wiem, czy 13 grudnia 1981 roku byłeś już na świecie, czy jeszcze z jajka na jajko skakałeś. Według tego, co napisałeś, to strajki i demonstracje wtedy organizowane również były nielegalne

Bo zapewne były. Dlatego nie jestem legalistą, a raczej oportunistą i prawu podporządkowuję się wybiórczo :E Prawo ≠ praworządność. Przykłady: islamska teokracja, totalitaryzmy komunistyczne/nazistowski, wiele autorytaryzmów.
mbwrobel napisał(a):Putin kłamie w żywe oczy, ładuje w kichę w Unii Europejskiej wszystkich razem i każdego z osobna.

No i wszystko ok, tylko to nie przeczy temu, że Janukowycz zgodnie z ukraińskim prawem jest dalej prezydentem. Bijcie mnie, jeśli się mylę, ale:

Konstytucja Ukrainy, rozdział V, art. 108:
Uprawnienia Prezydenta Ukrainy wygasają przedterminowo w wypadku:
1) zrzeczenia się urzędu (nie zrzekł się)
2) niezdolności do sprawowania urzędu wykonywania swoich uprawnień ze względu na stan zdrowia (nie było komisji lekarskiej, ani nawet L4 lekarza parafialnego)
3) złożenia z urzędu w trybie specjalnym (o tym za moment)
4) śmierci (żyje).

I art. 111:
:

Art. 111. Prezydent Ukrainy może być złożony z urzędu przez Radę Najwyższą Ukrainy w trybie specjalnym w wypadku dopuszczenia się zdrady państwa albo popełnienia innego ciężkiego przestępstwa.
Postępowanie w sprawie złożenia Prezydenta z urzędu w trybie specjalnym rozpoczyna się z inicjatywy większości konstytucyjnej liczby deputowanych Rady Najwyższej Ukrainy.
W celu przeprowadzenia śledztwa Rada Najwyższa Ukraina tworzy tymczasową komisję śledczą, w skład której wchodzą specjalny prokurator i specjalni śledczy.
Orzeczenia i zalecenia tymczasowej komisji śledczej rozpatruje się na posiedzeniu Rady Najwyższej Ukrainy.
W wypadku zaistnienia podstaw do oskarżenia, Rada Najwyższa Ukrainy nie mniej niż dwoma trzecimi głosów konstytucyjnej liczby deputowanych podejmuje decyzję o wysunięciu oskarżenia wobec Prezydenta Ukrainy.
Decyzję o złożeniu Prezydenta Ukrainy z urzędu w trybie specjalnym podejmuje Rada Najwyższa nie mniej niż trzema czwartymi głosów konstytucyjnej liczby deputowanych po rozpatrzeniu sprawy przez Sąd Konstytucyjny Ukrainy i uzyskaniu jego orzeczenia o spełnieniu wymogów procedury konstytucyjnej podczas rozpoznania i rozpatrywania sprawy oraz po uzyskaniu orzeczenia Sądu Najwyższego o wystąpieniu w działaniach, o jakie oskarża się Prezydenta Ukrainy znamion zdrady państwa czy innego ciężkiego przestępstwa.

Nie było komisji śledczej, nie odwołano Janukowycza zgodnie z prawem.

Ja nie miałbym nic przeciwko przeciw obalaniu rządów metodą "kula w łeb", problem polega na tym, że to jest skrzętnie wykorzystywane przez - delikatnie ujmując - oponentów. Czyli przyszłe wybory prezydenckie zapowiedziane na Ukrainie są nielegalne. Z tego co mi się obiło o uszy, zarówno wg konstytucji z 2004, jak i według starszej, z 1996.

mbwrobel napisał(a):Tym samym wyrażą przyzwolenie na podobne ruchy w przyszłości względem innych niepodległych krajów.

A jak było pisane, że Polska nie jest bezpieczna, to byłem oszołomem :caleb:

Poza tym podtrzymuję wcześniej wyrażoną opinię - Ukraińcy i tak są w dupie i nie sądzę, by cokolwiek się zmieniło. Jedni oligarchowie zostali zastąpieni innymi, jedni "zdrajcy" na stołkach zastąpieni innymi. Jaceniuk był współpracownikiem Juszczenki (który zapadł się pod ziemię, wielki mi symbol "rewolucji") i Tymoszenko (która rżnie głupią, a jest tak samo winna sytuacji na Ukrainie jak pozostali). Był ministrem, przewodniczącym Rady Najwyższej, prezesem banku, dodatkowo gloryfikował (i raczej się z tego nie wycofał) OUN-UPA (http://zaxid.net/home/showSingleNews.do ... Id=1175458) - dla niezorientowanych, chodzi o banderowców.

Władzę na Ukrainie będą mieli:
- oligarchowie
- nacjonaliści/neonaziści (w przypadku ukraińskich ta granica jest mocno zatarta)
- Rosjanie
W każdym z trzech przypadków Ukraińcy mają przewalone. Obalanie Janukowycza niezgodnie z prawem wcale im w tym nie pomaga.

I bardzo mnie śmieszą frajerzy od bojkotu Łukoila, wielkich piętnastoosobowych manifestacji, udostępniania filmików, świeczek w oknach, czy protestów do rosyjskich ambasad i konsulatów. Biedni uwierzyli, że mają na coś wpływ.

-----------------------------------------
Herezja napisał(a):Nadmienił jeszcze o ile pamiętam o złożach ropy na których Rosja chciała położyć łapy a niby teraz na terenie Ukrainy podobna sytuacja jest tylko dotyczy gazu łupkowego.

Chevron miał podobno mieć koncesje.
Herezja napisał(a):Polityka i ekonomia się stale obecnie przeplata.

Zawsze tak było.
Herezja napisał(a):Na marginesie innym aspektem całej sprawy jest to, że Unia już X czasu stara się przeforsować pozyskiwanie energii elektrycznej z innych złóż niż kopalne (energia słoneczna, wiatrowa i wodna).

Ale co to ma do rzeczy?
-----------------------------------------
Ponoć rosyjska armia to w 1/3 muzułmanie, więc nie powiedziałbym, że to wyłącznie Rosjanie, którzy zgodnie ze stereotypem powinni być prawosławnymi :caleb: Od cholery tam będzie Kazachów, Uzbeków, Tatarów i dziesiątek innych nacji, narodów i plemion zamieszkujących teren FR. Wielkie mi mecyje.
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Omnibus w 07 Mar 2014, 18:07

Tylko do jednego się odniosę, nie chce mi sie reszty Uniego czytać:
Wtrącę trzy grosze.
mbwrobel napisał(a):
Jergi napisał(a):
Dla mnie ten przewrót na Ukrainie przede wszystkim jest nielegalny. [...]

Nie wiem, czy 13 grudnia 1981 roku byłeś już na świecie, czy jeszcze z jajka na jajko skakałeś. Według tego, co napisałeś, to strajki i demonstracje wtedy organizowane również były nielegalne

Bo zapewne były. Dlatego nie jestem legalistą, a raczej oportunistą i prawu podporządkowuję się wybiórczo :E Prawo ≠ praworządność. Przykłady: islamska teokracja, totalitaryzmy komunistyczne/nazistowski, wiele autorytaryzmów.

Istnieje różnica. W końcu, gdyby ludziom się tak bardzo komuna podobała, to by ocalili ją (przynajmniej w sensie legalizmu, gospodarczo i tak szanse były nikłe) w wyborach, bo też takie się odbyły. Nie wiem, czy 4 czerwca 1989 roku byłeś już (mbwrobel) na świecie, czy jeszcze z jajka na jajko skakałeś.
Tu jest inaczej: protestowało kilka większych miast, większość miała w dupie majdan. Grupa uzbrojonych, doskonale przygotowanych bojówkarzy przejęła władze, nie myśląc nawet o tym, czy mają poparcie. Jest rzeczą oczywistą, że zachód im w tym pomógł, to jest zorganizował rewolucję.Natychmiast obsadzili stare stanowiska swoją szlachtą. Wybrali władzę "w imieniu narodu", premiera. Na prowincji władze przejęły "rady ludowe" i watażkowie, którzy w normalnych byliby postrzegani jako zera. Zaczęli strzelać do siebie i do politycznych przeciwników z jakimi wespół jeszcze dwa tygodnie temu zdobywali władzę. Korzystając oczywiście z tego, że Rosja zaczęła bawić się na Krymie. W całości pomogła banda zidiociałych młodzieńców, pełnych buntu, żądzy wyczynów i rewolucji. Tzn- *%&@# wszystko w drobny mak/ "odbudować kraj" (jak kto woli). Nasz ukochany rząd, politycy jako złote usta zachodu udzielali stałego poparcia bandytom, krzycząc najgłośniej przeciw Rosji, co w naszej sytuacji wydaje się zabawne do bólu. I żrą jak małpa kit. Bo fajnie jest popierać uciśnionych. Takie hipsterskie, mainstreamowe, demokratyczne, amerykańskie.Gorzej jak trzeba będzie się odnieść do słów tych uciskanych, a ci bardzo szczegółowo wyrażają opinię o tym co należy zrobić z Podkarpaciem.
Historia lubi sie powtarzać. Podobnie władze przejmowali Bolszewicy: walcząc w kilku dzielnicach krzyczeli o wyzwalaniu kraju, o tym, że mają ze sobą poparcie całego chłopstwa itd. skończyło się na rzezi. Głównie tych ostatnich (choć oczywiście dostali równo od czerwonych, białych, wojsk interwencyjnych, oraz pladze po wojnie). Podobnie też do dziś na zachodzie, powtarza się mit o wielkiej rewolucji, wojnie w której brało udział całe społeczeństwo itd. Podobnie mówili o "wielkiej demokratycznej rewolucji francuskiej". I arabskiej wiośnie ludów. I podobnie mówią, będą mówić o Ukrainie.
Tyle mądrych rzeczy napisał Burke o tym dlaczego w rewolucjach nic się nie zmienia poza bandytami u władzy. Tyle napisano o cykliczności historii. A ludzie jak głupimi byli tak nadal są.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez Herezja w 07 Mar 2014, 18:09

Kolego Universal na prawdę nie widzisz wspólnego mianownika między Europą, która szuka zamiennych źródeł energii (niż kopalne) a obecnymi dążeniami Rosji do ekspansji tak terytorialnej jak i ekonomicznej na Europę?
O ile pamiętam Rosja obecnie ma 2 rurociągi, a buduje 3 choć tak naprawdę obecne rurociągi są nie wykorzystywane nadmiernie i mogły by transportować o wiele więcej litrów na godzinę niż obecnie to robią?

ps. Jak nie będziesz widział wspólnego mianownika między tymi 2 tematami to napisz postaram Ci się to szerzej naświetlić.
Awatar użytkownika
Herezja
Łowca

Dołączenie: 19 Sty 2014, 15:58
Ostatnio był: 17 Paź 2021, 13:05
Kozaki: 71

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości