Co czytacie?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy czytasz książki (t.j. lektury nieobowiązkowe)?

Tak, 1-2 na rok.
79
14%
Tak, 3-5 na rok.
97
17%
Tak, 5-10 na rok.
81
15%
Tak, więcej niż 10 na rok.
252
45%
Nie, książki są dla nudziarzy.
12
2%
A co to jezd ksionszka?!?
35
6%

Razem głosów : 556

Re: Co czytacie?

Postprzez Koleś w 27 Gru 2013, 11:12

Jak narazie jestem w trakcie Ślepej Plamy, na gwiazdkę dostałem Metro 2033, a jak byłem młodszy przeczytałem wszystkie części Mikołajka i Harrego Pottera :D . Teraz jestem bardziej w science fiction.
Awatar użytkownika
Koleś
Stalker

Dołączenie: 11 Gru 2013, 18:27
Ostatnio był: 05 Lip 2017, 14:20
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 16

Reklamy Google

Postprzez H3jT3r w 28 Gru 2013, 21:36

Ja osobiście naku*wiam Kamasutre i moim zdaniem każdy szanujący sie mężczyzna powinien testować regularnie pozycje na gumowej lali by nie wypaść z wprawy (jak sie nie ma lali to można na swojej ciotce co to d*py sprzedawała Naznaczonemu we wszystkich lokacjach). Musicie robić rzeźbe na brzuszku i mase na bicach, chyba że nie chcecie mieć co ru*ać jak Sidorowicz w swoim zapie*działym bunkrze gdzie wa*i konia myśląc o d*pie Saurona i jego przyd*pasie "Pietrusi". Ten poradnik ma 230 stron i polecam go każdemu, zwłaszcza Kudkudakowi :E

Za ten post H3jT3r otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wunderwaffe, Tajemniczy, DarthAvalon, KoweK, Kałach, vandr, Kudkudak, Woland.
H3jT3r
Kot

Dołączenie: 28 Gru 2013, 20:53
Ostatnio był: 20 Maj 2014, 17:12
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 9

Postprzez Realkriss w 07 Sty 2014, 14:32

Mam pytanie do tych, którzy czytają i znają twórczość braci Strugackich wychodzącą poza "Piknik".

W wydaniu "Pikniku", które przeczytałam było drugie opowiadanie "Las", bardzo mi się podobało i chciałam coś sobie o nim w sieci poczytać, ale nawet na Wiki w artykule o Strugackich nie jest wymieniony.
Natomiast "Las" jest wymieniany w różnych artykułach obok lub wraz z książką "Ślimak na zboczu".

Czy "Las" i "Ślimak na zboczu" - to dwa różne tłumaczenia tytułu tej samej książki, czy dwie jej części? Czy też dwie całkiem osobne książki? Ktoś wie?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Universal w 07 Sty 2014, 14:37

Mam oba tytuły na dysku i najwyraźniej... to to samo. Początek nieznacznie się różni, pobieżnie przejrzałem i w wielu miejscach jest wręcz identycznie. Albo ktoś popełnił błąd, albo faktycznie to to samo, lub jedno jest zmodyfikowaną wersją drugiego.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1051

Postprzez Gizbarus w 07 Sty 2014, 16:11

"Ślimak na zboczu" nie był czasem historią o planecie, która ma zginąć od bodajże zderzenia z meteorem? Pamiętam właśnie jedno z ich opowiadań, ale nie jestem pewny tytułu.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Red Liquishert w 07 Sty 2014, 17:15

Gwiazdkowo :)

- Wiktor Noczkin, "Ślepa Plama" - wielki zawód... szkoda słów po prostu
- Andrzej Sapkowski, "Sezon burz" - As w szczytowej formie! Książka ani na moment nie ustępuje sadze pod względem ogólnego poziomu, humor wciąż genialny, wątek dość ciekawy, acz ostatecznie kiepsko rozwiązany. Ogólnie jednak - na plus!
- Stephen King: "Mroczna Wieża: Wiatr przez dziurkę od klucza" - z początku może się wydawać, że styl sagi gdzieś się ulotnił, ale wrażenie to szybko mija - wątek Tima Dzielne Serce jest wprost mistrzowski, pełno w nim smaczków zrozumiałych dla czytelników pozostałych siedmiu części sagi (ta plasuje się czasowo między "Czarnoksiężnikiem i kryształem" a "Wilkami z Calla", czyli odpowiednio czwartym i piątym tomem). Za to wątek śledztwa Jamiego i Rolanda zawodzi. Jest poprawny, ale nic ponadto. King wiele razy udowodnił, że potrafi lepiej, ale tutaj tego nie widać - ot, rzemieślnicza, prosta robota. Za wątek Tima - co najmniej piątka plus, a za "Skóroczłeka" - naciągana trója.
Bydlę z pana, panie Red
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Dołączenie: 07 Sty 2010, 16:13
Ostatnio był: 16 Gru 2021, 16:32
Miejscowość: Chuj wie, Polska Ź
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 167

Postprzez Ernest4990 w 07 Sty 2014, 18:02

Ja osobiście polecam- Ojciec Chrzestny- Mario Puzo, jeśli ktoś oglądał film to polecam tą książkę.
Ernest4990
Kot

Dołączenie: 28 Gru 2013, 21:13
Ostatnio był: 12 Lut 2014, 08:39
Miejscowość: Lublin
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -1

Postprzez Szagart w 15 Sty 2014, 23:23

Ostatnio przeczytałem Ślepą Plamę i Ołowiany Świt, a teraz wróciłem do Uniwersum Metro 2033, przy okazji bardzo polecam "Piter" , a obecnie to czytam "Korzenie Niebios".
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez Universal w 16 Sty 2014, 00:14

Jestem pod koniec "Sztuki wojny" Sun Tzu (Zi). Tekst ma 2600 lat, a w dość przystępny sposób tłumaczy nie tylko jak powinna wyglądać wojna, ale też na czym powinna opierać się polityka i - wbrew pozorom - pokazuje parę rozwiązań, które z powodzeniem można wykorzystać w życiu codziennym. Około 84 stron, bez problemu można znaleźć dobre polskie tłumaczenie. A cytatów z tego, co niemiara! :caleb:
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1051

Postprzez Voldi w 19 Sty 2014, 10:24

Wczoraj wieczorem skończyłem Metro 2033. Ugh.
TEKST BĘDZIE ZAWIERAŁ SPOILERY DOT. ZAWARTOŚCI UTWORU!

Na początek: wydawnictwo Insignis, tłum. pana Podmiotko... Ile razy za łeb się łapałem, czytając pierdoluty. Powiedzcie mi, czy ten utwór, ku*wa, nie przechodził korekty? Przez ponad 650 stron nie uświadczyłem ani jednego "także" - za każdym razem pisane rozdzielne, ani "wgłąb" - tak, jak wcześniej. Nie wiem, może to taki styl - chciałbym tak o tym myśleć, ale teraz nadal wygląda to na olanie tematu i nie sprawdzenie tekstu przed wydrukowaniem. Podejrzewam, że statystyczny czytelnik nawet by się nie skapnął, że coś jest nie tak, najwyżej zastanawiał, czy to jego źle uczyli, czy to we fragmencie jest błąd. No ale mnie razi.

Sam tekst - stylistycznie w zasadzie nic ciekawego. Nie zauważam tam nic konkretnego, co mogłoby być unikatowe dla Głuchowskiego. Co prawda jest to mój pierwszy utwór z całego uniwersum. Powoli będę zaliczał kolejne, może coś się uda znaleźć. W każdym bądź razie - narracja w porządku, z opisami różnie, raz nużyły i nijak nie szło sobie wyobrazić opisywanych miejsc/scen/wydarzeń, innym razem klimat wprost wylewał się z kartek.
Bohaterowie, których Artem napotyka na swojej drodze są... różni, ale szalenie ciekawi. Jest Chan, Michaił Porfie(cośtam) z chorym dzieckiem, dwóch mężczyzn na jakiejś tam stacji, brygada Guevarystów... No, są. I co z tego, skoro o Chanie i Michaile pamiętam w zasadzie dlatego, że pojawili się pod koniec utworu, o gościach ze stacji Artem myślał sporo czasu po spotkaniu, a brygada Guevarystów zapadła mi w pamięć, bo... "Che Guevara to mój ziomek" jak się dowiedziałem ostatnio od "patriotów Hajnowskich" :caleb:

Fabularnie też nic - z Artema-Kloca prowadzi do Artema-Dajcie-Mi-Spokój-I-Najlepiej-O-Nic-Nie-Pytajcie. Bohater jest prowadzony jak po sznurku i gdzieś w połowie utworu zaczyna się tylko brnąć przez stronice. PONIŻEJ SPOILERY. W trakcie spotkania z chłopakami Czwartej Rzeszy (nazwę musiałem znaleźć na mapie, bo nie pamiętam) wiadome jest, że nie umrze, a "zwrot akcji" w postaci napadnięcia ich przez... kogoś tam (Guevaryści?) jest do przewidzenia. No bez przesady: wieszać chłopa już w połowie książki? Przecież samo przez się można zrozumieć, że przeżyje :facepalm:

Główny wątek ogólnie często się gubi i niewykluczone, że połapię się w tym wszystkim dopiero, gdy przeczytam książkę po raz trzeci. A już wiem, że przeczytam. Szczególnie po dobrnięciu do połowy rozdziału 19. Wtedy dopiero zaczyna się robić ciekawie. Zakończenie to właściwie jedyna tak naprawdę zaskakująca rzecz w tym utworze. I choć Artem jest przez znaczną większość tekstu "bezpłciowy", to przy napisie KONIEC zrobiło mi się go żal.

Dobrze, że potem była jeszcze "Ewangelia według Artema". Krótki tekst pisany w pierwszej osobie, w którym narratorem jest Artem. Nie będę się rozckliwiał - wystarczy, że zrobiła to ze mną "Ewangelia". Złapała za kark, rzuciła na glebę i zamiotła w ciemny kąt. Krótko mówiąc: MIAZGA.

I choć - podsumowując - "Metro 2033" jako książka jest wytworem rozreklamowania i nakręcenia się odbiorców przez "modę" na post-apokalipsę, to... polecam ją przeczytać. Tylko i wyłącznie dla ostatnich... sześćdziesięciu stron (wliczając w to "Ewangelię"). Rozkładają momentalnie na łopatki. Szkoda trochę, że cały tekst nie jest taki, jak zakończenie, wtedy wręcz wciskałbym egzemplarz każdemu do rąk. Ale i tak warto. Dla ostatnich stron... warto.

No i wreszcie będę mógł zagrać w grę... Obiecałem sobie, że nie przejdę Metro 2033, póki nie przebrnę przez książkę.
Image

Za ten post Voldi otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Trikster w 19 Sty 2014, 17:41

Voldi:
Tylko gwoli ścisłości.
W języku polskim poprawne jest pisanie zarówno "także", jak i "tak, że" z tym jednak zastrzeżeniem, że poprawność ta jest motywowana kontekstem. "Tak, że" występuje przede wszystkim w tych sytuacjach, w których funkcjonuje jako zamiennik "w taki sposób, że". Weź np. to zdanie: "Lecz mieszkańcy stacji odnosili się do książek tak, że nawet z najbardziej bezużytecznej książki w bibliotece nikt nigdy nie wyrwał ani stroniczki"; równie dobrze mogłoby ono brzmieć: "Lecz mieszkańcy stacji odnosili się do książek w taki sposób, że nawet z najbardziej bezużytecznej książki w bibliotece nikt nigdy nie wyrwał ani stroniczki". I zazwyczaj w tym właśnie znaczeniu "tak, że" występuje w książce; innymi słowy: poprawnie. Co się zaś tyczy "także": bardzo często w języku mówionym i potocznym stosuje się jako substytut "więc" lub "zatem", jednak jest to użycie niepoprawne w stricte językowo-semantycznym rozumieniu. Poprawne jest użycie "także" w sytuacji, w której równie dobrze mógłbyś zastosować np. "też" czy "również". A zatem (nie "także) Twoja dorozumiana propozycja, że poprawne jest pisanie "także" łącznie w sytuacji, kiedy powinno być pisane oddzielnie (lub vice versa) nie jest poprawna. ;)
Jeśli chodzi o drugie wyrażenie, w języku polskim występuje zarówno "wgłąb", jak i "w głąb". Niemniej jednak, pierwsze forma jest szalenie niespotykana, bowiem jest to 2 os. l. p. trybu rozkazującego od czasownika "wgłębić" (co zrób? wgłąb). W kontekście zmierzania do środka czegoś, do wnętrza, piszemy zawsze "w głąb", co w sumie sugerowane jest przez sam przyimek "w", który znajduje zastosowanie w bierniku w sytuacjach przemieszczania się, ruchu (idę w świat, idę w góry); przypadek jest identyczny z głębią, a więc w głąb idę (zaś jestem w głębi, ale to już inny przypadek).

Innymi słowy, pod kątem zauważonych przez Ciebie fraz, książka jest nad wyraz poprawna (przed chwilą sprawdziłem połowę książki pod tym względem). :)
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 09 Lut 2025, 17:47
Kozaki: 188

Postprzez Voldi w 19 Sty 2014, 18:18

Może mam inne wydanie (na końcu znajdują się skróty wszystkich do tej pory wydanych książek z Uniwersum), ale u mnie ani razu nie pojawia się "także". "Tak, że" jest (choć znaczy przecież zupełnie co innego, więc to w sumie mieszanie) - owszem - za to wyraz "także" pisany jest w następujący sposób: "tak że". Tak, zastanawiałem się nad znaczeniami zdań i nijak nie był to brakujący przecinek, a niepotrzebna spacja.

Co do "w głąb" - owszem, jest to poprawna forma, chociaż... Raczej do tej pory spotykałem się z pisaniem tego zwrotu łącznie. Czyżby naście książek, jakie przeczytałem w ciągu ostatnich dwóch lat było pisanych błędnie, czy forma pod wpływem czasu uległa zmianie?

Chętnie to z Tobą wyjaśnię, ale jeśli chcesz jeszcze pogadać, to zapraszam na PW, żeby nie zaśmiecać tematu. A nuż dowiem się czegoś ciekawego od Ciebie? :)
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości