Terminus napisał(a):Członkowie NSDAP, eSSesmani też byli w opiniach ich rodzin "dobrymi ludźmi", dbali o bliskich, i niejeden stał w pierwszym rzędzie w kościele. Przynajmniej ci z Austrii, bo Niemcy to w większości protestanci.
To, że rzeczywiście porządni ludzie jak John Rabe należeli do tych organizacji nie zmienia zbrodniczego charakteru narodowego-socjalizmu/NSDAP/SS et cetera.:
Patrz to co napisałem wyżej. Hitler i koledzy z NSDAP też organizowali pomoc społeczną, tworzyli organizacje młodzieżowe. Było bardzo dużo "porządnych Niemców", ale jakoś nikt ich nie przytacza, żeby usprawiedliwić zbrodnie systemu i pisać że "nie można jednoznacznie oceniać IIIRzeszy".
Terminus napisał(a): W tym akurat nie ma niczego zaskakującego - Partia od lat 60-tych nie pozwalała SB na inwigilację własnych struktur. Inwigilowano i werbowano ludzi opozycji a nie władzy.
Terminus napisał(a):ku*wa Micro zastanów się nad swoim argumentem. Zachód miał to wsparcie finansowe USA i korzysał z dobrodziejstw systemu z Bretton Woods, któremu może nawet bardziej niż planowi Marschalla zawdzięczał rozwój.
Komunizm to skazanie na postępujący dystans cywilizacyjni i coraz większą biedę. Sorry. Jak by tego nie deprecjonować - oni zbudowali, my nie.
Pisałem, że PZPR było agenturą ZSRR? Pisałem. Władze Polski chciały przystąpić do planu Marschalla ale dostały rozkazy z Moskwy i musiały zrezygnować. To chyba najlepiej ilustruje czemu/komu służyła partia komunistyczna w Polsce...
Microtus napisał(a): Ja nie wiem z kim ty polemizujesz ale chyba nie ze mną... Nie jestem w stanie stwierdzić czy ty odpowiadasz mi czy wszystkim na raz. Niby cytujesz wypowiedź ale stwierdzasz rzeczy których nie pisałem, olewasz inne które napisałem. Odjazd...
Terminus napisał(a):To, że rzeczywiście porządni ludzie jak John Rabe należeli do tych organizacji nie zmienia zbrodniczego charakteru narodowego-socjalizmu/NSDAP/SS et cetera.:
Microtus napisał(a):Co do dobrych niemców w NSDAP to masz przykład też dobrego człowieka i wcale nie w cudzysłowie czy nie w oczach rodziny:
Dobry Niemiec
Pangia napisał(a):Rozpal ognisko pod miską olejową
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości