Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez PMG w 22 Sie 2015, 14:34

A mnie wkurza alergia. W ciągu roku jest kilka takich okresów (m.in. początek wiosny i przełom sierpnia/września), kiedy muszę chodzić dosłownie z połową rolki srajtaśmy w kieszeni i najlepiej nie odrywać jej od nosa. Nie muszę chyba wspominać, że nos mam cały czerwony, a przekrwione oczy swędzą mnie jak cholera...
Awatar użytkownika
PMG
Redaktor

Dołączenie: 12 Gru 2010, 10:30
Ostatnio był: 01 Sie 2024, 15:05
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: Viper 5 9x18
Kozaki: 127

Reklamy Google

Postprzez lehoslav w 22 Sie 2015, 16:36

Legendy o "zachodzie"...
Mieszkałem w Niemczech 8 lat, nikt by się tam nie zatrzymał, jeżeli osoba stałaby *tyłem* do szosy i bawiła się telefonem.
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 05 Mar 2024, 15:34
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Postprzez Pangia w 22 Sie 2015, 19:58

Ja nigdy nie wpuszczam pieszych – wychodzę z założenia, że jezdnia jest dla aut i jak pieszy chce na nią wejść, to ma sobie miejsce sam znaleźć, a nie panisko czekać, aż mu wielce uniżony kierowca zatrzyma się i jeszcze pomacha uprzejmie, żeby sobie wszedł na przejście.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez KOSHI w 22 Sie 2015, 23:44

Jakbyś ją pie*dolnął, to byś się zastanowił, czy nie trzeba było zwolnić. Wtedy byś się nie zastanawiał, czy stała bokiem, tyłem, czy przodem, czy słuchała muzyki albo dumała ch*j wie nad czym. Dojeżdżasz do pasów, ktoś przy nich jest, to zwalniasz, zachowujesz czujność, albo stajesz i koniec i kropka. Podstawowa zasada. A że u nas muszą ci się wpie*dolić piesi na pasy w ostatnim momencie, żeby ktoś stanął, to tylko oznaka buractwa taka sama, jak idioci, którzy widzą, że jest przejście i ktoś staje na innym pasie, żeby puścić pieszych, a on nie patrzy i zapie*dala.

Są inne też kraje, niż Niemcy tak poza tym, ale o czym my mówimy. Przy 10, 15 km/h by cię pewnie nie zaskoczyła...

@Pangia - nooo, je*nij kogoś, to zobaczymy jaki cfany będziesz, jak będziesz bulił do końca życia rodzince...
Ostatnio edytowany przez KOSHI, 23 Sie 2015, 00:55, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Mito w 23 Sie 2015, 00:28

Jednak w praktyce pierwszeństwo ma ten, kto ma dłuższą drogę hamowania. Kodeks drogowy swoje, a prawa fizyki swoje. Czekam, aż ktoś wbiegając na przejście dla pieszych wpie*doli się pod rozpędzonego TIRa i pojawi się cała rzesza niedorozwojów usiłujących za wszelką cenę przekonać każdego, że była to wina kierowcy, bo "nie zatrzymał się". A takiego.
Oblicza buractwa pokazują się wręcz wszędzie - są zarówno kierowcy - debile, którzy na przykład wpadają na genialne pomysły typu wyprzedzanie z dużą prędkością samochodu stojącego przed przejściem dla pieszych, a są także piesi - debile, którzy są święcie przekonani, że durnowaty zapis w kodeksie drogowym nagnie czasoprzestrzeń i zatrzyma w miejscu piętnaście ton rozpędzonego żelastwa, bo JE Pieszy (po tej akcji już [*]) zamierzał w swej niezmiernej łasce wstąpić na zebrę dokładnie przed czyjąś maskę.

Ergo - wpieniają mnie durne przepisy usiłujące naginać prawa fizyki i idioci bez śladu instynktu samozachowawczego, którzy wierzą w to, że mają one taką moc.

Kierowcy i piesi mogliby normalnie ze sobą koegzystować, raz to kierowca bez przymusu przepuści pieszego, a raz to pieszy poczeka, aż samochody przejadą. Ale chyba zbyt wiele wymagam od naszego narodu...
Poza tym raczę przypomnieć, że na skrzyżowaniach często jest coś takiego niezwykłego jak sygnalizacja świetlna, a w miejscach, gdzie jej nie ma zapewne nie ma też aż takiego natężenia ruchu, żeby pieszy nie mógł chwilę poczekać i przepuścić kilka jadących samochodów.

I żeby nie było - co prawda nie mogę jeszcze być kierowcą, ale jako pieszy staram się zachowywać tak bezpiecznie, jak tylko to możliwe. Przechodzę na pasach, z zasady ustępuję pierwszeństwa samochodom, przechodzę tylko jeśli auta są na tyle daleko, żebym nie musiał zmuszać kierowców do hamowania lub kiedy ktoś miły się zatrzyma. No i od młodego uczę się w szkole znajdującej się tuż przy jednym z najniebezpieczniejszych odcinków jednej z bardziej niebezpiecznych dróg w Polsce, więc wiem, co mówię. W najbliższej okolicy zdarzyło się ostatnio dużo wypadków, były nawet ofiary śmiertelne...
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image

Za ten post Mito otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KOSHI.
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez KOSHI w 23 Sie 2015, 00:53

Dokładnie. Trochę zrozumienia z obu stron i nie byłoby tematu wypadków na przejściach. Wiadomo, że jak ci ktoś wbiegnie, to ciężko coś zrobić, ale potem korowodów jest co nie miara. Z drugiej strony, jak mogę poczekać, to osobiście czekam i puszczam auta, jak mi się nie śpieszy. Niestety u nas jest ewidentny brak umiejętności zachowania się na drodze u sporej liczby kierowców i pieszych, więc będzie się działo, jak się dzieje. Każdy ma swój rozum, żeby wiedział jak się zachować na drodze. Czy go użyje, czy nie, jego sprawa.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Postprzez vandr w 23 Sie 2015, 08:13

Image

krtxza
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Route, Koma, Tajemniczy, Tormentor, Kudkudak, Stalkep, Mito, The Witcher, Universal, Alchemik, Adam, Pangia, Wheeljack.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:25
Kozaki: 1747

Postprzez lehoslav w 23 Sie 2015, 09:36

KOSHI napisał(a):Dojeżdżasz do pasów, ktoś przy nich jest, to zwalniasz, zachowujesz czujność,

Tak zrobiłem właśnie. Czytać nie umiesz czy ku*wa trolujesz? Jechałem maksymalnie 35 km/h, a pewnie jeszcze wolniej, z zasady zawsze ustępuję pieszym, musiałem dać po heblach tylko dlatego, że babsko wskoczyło na drogę, jak byłem prawie na pasach. Jeszcze raz nadmienię, że stało ono tyłem do szosy i nie zdradzało najmniejszych oznak chęci przejścia. Wyglądało to tak, jakby właśnie przeszło przez drogę i zatrzymała się za pasami, żeby w telefonie coś sprawdzić...
Przypominam, że na wtargnięcie przez pieszego na pasy jest mandat, chyba w wysokości 50 zł.

Art. 14.

Zabrania się:

wchodzenia na jezdnię:
bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 05 Mar 2024, 15:34
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Postprzez djcycu w 23 Sie 2015, 10:11

Sprostuję... Ciężarówka może ważyć 40 ton. Co do wtargnięć na przejście to głównie mam dość pieszych którzy wcale nie patrzą na lewo i prawo i nie kontrolują sytuacji będąc już na przejściu. Masa ludzi zginęła przez to że już byli na pasach owszem ale nie patrzyli tylko szli jak po parku a zawsze wpaść może rozpędzone auto albo pijak albo martwy kierowca który autem będzie się toczył (w mieście obok był taki przypadek, baba zginęła pod kołami nieboszczyka). Chcesz żyć? To się pilnuj...

Bujdy o zachodzie? Żaden kraj zachodni nie jest tak uprzejmy jak Polska imaginuje. Chamstwo na drogach i łamanie przepisów wszędzie jest w podobnym stopniu. Kultura? No przestańcie... Francuzi są tak yebnięci że karetkę na autostradzie w korku im ciężko przepuścić... Polacy wbrew pozorom jeżdżą już rozsądnie a widziałem trochę więc z dupy informacji nie biorę. Co do przepuszczania na pasach to nie zawsze zachód cię przepuści... Stosunkowo jest tak samo jak w Polsce.

Zwalniać przed pasami? W porządku ale co potem zrobimy z korkami? Są oczy, są pasy, jest instynkt samozachowawczy i fizyka. Widzisz mnie z 10 metrów? NIE WCHODŹ!!! Jedne auta ważą 1 tonę i stają a moje waży 2.3 tony zatem jest pewna różnica. Kodeks i papiery potem nikogo nie uratują. Pieszemu bez praktyki kierowania pojazdami wydaje się że po uderzeniu dostanie pieniążki i po sprawie? Owszem, dostanie, ale na trumnę...

To media głównie porobiły wojnę między ludźmi. Tak, między szarymi ludźmi. Kierowcę zrobiono bandytą wobec pieszego, rowerzystę i kierowcę tak samo, kierowców z dużych i małych mordercami i ofiarami itd... Kto za tym stoi? Wystarczy nagłówki z portali poczytać z miesiąca i pomyśleć...

A i jeszcze jedno... Prawo pieszego obliguje do założenia kamizelek lub odblasków z tego co wiem po zmroku. Dlaczego po zabiciu takiego który nic nie miał na sobie tylko czarne łachy mam siedzieć? Dlaczego prawo jest zawsze uderzające w kierowcę skoro to pieszy miał się zabezpieczyć odblaskami? Co z samobójcami którzy wskakują pod ciężarówki a potem za nich trzeba siedzieć?

Problem pieszych i przepisów... Głownie ci najwięcej drą mordy co albo mało jeżdżą, albo wcale nie jeździli, albo są z miast i wszystko mają koło komina... Niestety. Są i wsie, sam mam około 20 km do miasta i auta MUSZĘ używać bo zakupów PKSem nie przywiozę a skoro rząd chce wymordować ten naród to niech rozstrzelają, szybciej będzie bo przepraszam ale bydło będzie się długo zabijało włażąc pod auta (mówię o tych co się nie rozglądają i włażą pod auto).
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez KOSHI w 23 Sie 2015, 10:56

@leho, ale co się denerwujesz. Po co? 1 raz jechałeś, że nie wiesz, że piesi takie akcje odpie*dalają? Napisałeś, że zwolniłeś i tyle. Skąd mam wiedzieć ile jechałeś, i do ilu zwolniłeś. Ja generalnie jak widzę takie akcję, to spie*dalam na drugi pas, jak można, albo zwalniam do 15. Niestety, nie uniknie się tego typu zachowań. Rozumiem wkurw, więc nie będę ciągnął tematu, skoro wychodzi, że nie miałeś żadnej prędkości i jeszcze ci się wje*ała w ostatnim momencie. W taki przypadku to tylko zje*ać ją i pojechać dalej.

@cycu, jak widzę, że piszesz "dookoła komina" to od razu wiem, skąd żeś , nawet bez czytania "łosiek". Ty parasolu. :caleb: Ja mam żonę z miasta siarki hłe, hłe, żółtobrzucha.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Postprzez Pangia w 23 Sie 2015, 15:41

KOSHI napisał(a):nooo, je*nij kogoś, to zobaczymy jaki cfany będziesz, jak będziesz bulił do końca życia rodzince...

Naiwny jesteś. Śmiem twierdzić, że przynajmniej połowa wypadków na pasach jest z przynajmniej częściowej winy pieszego, a dlaczego to Cycu elegancko rozpisał. Jak wczoraj wracałem, to w jakimś wypizdowie 40 km od Krakowa był remont przy rondzie i facet sobie w najlepsze przechodził tuż za tym rondem, olewając jadące auta, dzieciaka, którego miał w wózku i skupiając się jedynie na rozmowie telefonicznej. Niestety, żyjemy w popi♥rdolonym kraju i gdyby ktoś go potrącił, to kierowca stałby się mordercą i chorym pojebem porównywalnym do Trynkiewicza albo Donalda Gaskinsa.

Wspomniałem, że nie było w tym miejscu pasów?
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Terminus w 23 Sie 2015, 15:48

Dojeżdżając do przejścia, wjeżdżając na skrzyżowanie masz kodeksowy obowiązek "zachowania szczególnej ostrożności". Masz również zasadę "ograniczonego zaufania" do innych uczestników ruchu.

Narzekanie na lemingowatość pieszych ma taki sens jak narzekanie na pogodę. Tacy są, trzeba uważać i lepiej dmuchać na zimne niż potem cierpieć.

Ostatnio jakoś więcej widzę kretynów za kierownicą niż na piechotę. A wszystkich i tak przebijają pedalarze.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KOSHI.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum