Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Glaeken w 22 Gru 2011, 22:20

Dzisiaj światło dzienne ujrzał trailer najbardziej oczekiwanego filmu roku 2012 pt Prometheus będącego prequelem antologii o obcych:

Ostatnio edytowany przez Glaeken, 22 Gru 2011, 22:32, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 22 Gru 2011, 22:30

No i jak myślicie, jak to będzie? Kto jest fanem filmów o Obcych i ma jakieś przeczucia?
Ja obawiam się, że będzie to kiła i mogiła. Przecież we właściwej trylogii (plus Obcy 4, którego wielu nie uznaje, mi tam on nie wadzi, ale do pierwszej trójki się nie umywa, więc dla mnie trylogia o Obcym to trzy pierwsze części) nie było mowy o tym, że ludzkość zna Obcych i już kiedykolwiek z nimi walczyła.... Było tylko, że Space-Jockeye.
Boję się, że będzie to wyssana z palca bzdura. A kiedyś uważałam Ridleya Scotta za boga kina amerykańskiego, a chyba raczej goni w piętkę.
Co nie zmienia faktu, że polecę do kina świńskim truchtem. Najwyżej wyjdę zażenowana.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Stalker Rambo w 22 Gru 2011, 22:37

No właśnie. Żeby nie Ridley to bym się mocno obawiał, ale, że reżyser jest nieprzeciętny to jest nadzieja. Uwielbiam uniwersum obcego i predatora dlatego mam nadzieję, że w najgorszym wypadku film będzie poprostu dobry. Niestety, zarówno w grach jak i w filmach wszystko się zmienia i teraz najważniejsza staje się grafika i efekty specjalne. Fabuła zaczyna robić się zbędna. :(
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Glaeken w 22 Gru 2011, 22:44

Realkriss napisał(a):No i jak myślicie, jak to będzie? Kto jest fanem filmów o Obcych i ma jakieś przeczucia?
[...]Było tylko, że Space-Jockeye.

Scott od dawna marzył o tym by rozwinąć wątek związany ze Space Jockeyem którego znaleziono w 1 części, czyli przedstawić genezę powstania/przybycia obcych czy też pochodzenie statku ze Space Jockeyem na pokładzie. Co do Prometheusa nikt nie twierdzi, że obcy na 100% powrócą... i to jest właśnie najciekawsze. Bardzo możliwe, że nie zobaczymy ani jednego obcego.

Tak czy inaczej jest to właściwy kierunek, bo ileż można wskrzeszać i klonować Ripley oraz mnożyć coraz bardziej udziwnionych obcych. U steru genialny Scott twórca jedynki, w dodatku jest także współproducentem filmu a to już dużo znaczy, za kamerą Darek Wolski, prócz Charlize Theron żadnych mega gwiazd, film powstaje pod "auspicjami" studia Brandywine, które kręciło pozostałą czwórkę czyli wszystko na swoim miejscu. Jako fan antologii jestem bardzo dobrej myśli, bo jeśli nie Scott to nikt inny tego nie dokona. Liczę na to że spotka mnie ogromne pozytywne zaskoczenie jak w przypadku bardzo udanych wznowień serii o Batmanie przez Nolana czy serii Star Trek przez Abramsa (nawiasem mówiąc jeden ze współscenarzystów Prometheusa jest także współscenarzystą kolejnej części odświeżonego Star Treka).

p.s.: żeby była jasność: AvP nie uznaję, choć Predatora jako oddzielny film lubię.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Realkriss w 22 Gru 2011, 22:58

No i tego ja się właśnie boję, że fabuły tam nie będzie za grosz. W grach to można porównać do upadku serii FEAR. W jedynce jest magnetyzująca fabuła, w dwójce jest już naprawdę słabo, a trójka jest żenująca.
Jeśli Ridley miał dobry pomysł, to może wyjść film wybitny, jest to moje pobożne marzenie. Żeby schwycił mnie za gardło, jak pierwszy Obcy i trzyma do dziś.
A jeśli zrobił ten film BO TAK, to oj będzie źle.

Co do Star Treka Abramsa, zgadzam się z Tobą! Co do Predatorów, oba uwielbiam.
Alien Vs Predator? A co to takiego? NIE MA takich filmów. Grze wybaczam, rządzi się innymi prawami i jest nawet fajna.

Jeśli chodzi o obsadę Prometeusza, to jak dla mnie jest obiecująca: Guy Pearce, przezdolny Australijczyk, świetny Patrick Wilson i Fassbender, którego polubiłam po Bękartach. Noomi Rapace pokazała klasę w Millenium.
W filmach Ridleya Scotta zawsze są cudownie obsadzone postacie, uważam, że żaden reżyser nie ma większego nosa do doboru aktorów.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Glaeken w 22 Gru 2011, 23:23

Realkriss napisał(a):Żeby schwycił mnie za gardło, jak pierwszy Obcy i trzyma do dziś.

Od tego filmu zaczęła się moja fascynacja sci-fi jako filmowym gatunkiem: przez cały film siedziałem z otwartą koparą w niemal pustym kinie, a jak przeleciał "nade mną" statek Nostromo to myślałem, że zmoczę siedzenie z wrażenia... a dalej było tylko lepiej: wyrwało mnie z rzeczywistości na prawie 2h. Miałem chyba z 9 lat. Jak na tamte czasy to był FILM !!! Zresztą nawet teraz robi niesamowite wrażenie.

Ja w Scotta mimo wszystko wierzę, teraz czytam Future Noir: The making of Blade Runner a wcześniej połknąłem the Alien Vault o tworzeniu Obcego 1, i mój podziw dla tego gościa rośnie ze strony na stronę, wyłania się obraz człowieka którego można opisać jednym zdaniem: chorobliwy perfekcjonista i uparty wizjoner.
Ostatnio edytowany przez Glaeken, 22 Gru 2011, 23:30, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Stalker Rambo w 22 Gru 2011, 23:29

Co do AvP to gry są naprawdę dobre (zwłaszcza druga część, trójka jest niestety robiona pod standardy światowe, czyli: super grafa, kilkanaście giga na dysku, szczątki fabuły, i dziwne znaczniki prowadzące krok po kroku). Jeśli chodzi o film to nie jest, źle, tylko... lepiej by było gdyby film był w klimatach gry, a nie na jakimś lodowcu (no przepraszam, ale to teren "the thing'a", inni obcy proszeniu o opuszczenie terenu!) i wiosce. Film byłby na pewno o wiele lepszy.

Fajnie by było gdyby powstała następna część Alien'a, ale znając dzisiejsze "holyłut" wyszłaby z tego tandetna strzelanka zamiast budzącego panikę horroru. Tak, panikę. Pamiętam jak za dzieciaka oglądałem Obcego. Miałem stracha, ale i tak oglądałem. A po filmie paniczny strach przed opuszczeniem łóżka. Bo przecież "On" tam może się gdzieś czaić! :wink:

:

Taki bonus. Zawsze jak słyszę tę piosenkę od razu mi się kojarzą Ksenomorfy.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Glaeken w 22 Gru 2011, 23:43

Stalker Rambo napisał(a):Jeśli chodzi o film to nie jest, źle, tylko... lepiej by było gdyby film był w klimatach gry, a nie na jakimś lodowcu (no przepraszam, ale to teren "the thing'a", inni obcy proszeniu o opuszczenie terenu!) i wiosce. Film byłby na pewno o wiele lepszy.

Film w klimatach gry ?! Zanim wpadnę w berserkera lepiej się wytłumacz ;)
Jaki lodowiec, jaka wioska? Co ty bredzisz ? :D
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Stalker Rambo w 22 Gru 2011, 23:53

Film w klimatach gry, czyli stacje kosmiczne, jaskinie planet, itd. Tak jak było w grze.
A twórcy filmu rozegrali akcję na antarktydzie (część 1) i w małym miasteczku (część 2). Słów lodowiec i wioska użyłem specjalnie. Nie wiem o co Ci chodzi?

:

(przy okazji kampania Marines w AvP 2 rządzi!)
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Glaeken w 23 Gru 2011, 00:05

Odnoszę wrażenie, że lubisz filmy AvP (o zgrozo! jest okulista na forum?!) a właściwej sagi o obcych albo ześ nie widział albo ześ nie docenił.

:

przy okazji, Vasquez zjada takie kampanie marines na śniadanie ;)

p.s.: nie wyciągaj tu AvP na światło dzienne bo miejsce tych dwóch filmów jest na dnie pełnego gówna szamba ;)
Ostatnio edytowany przez Glaeken, 23 Gru 2011, 00:17, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Stalker Rambo w 23 Gru 2011, 00:17

Mylisz się koleżko. Filmy o obcym obejrzałem wszystkie po kilka razy (najlepsza 1 i 2 część). Nie będę mówił, że nie lubię tego filmu (AvP) tylko dlatego, że większości forumowiczom się nie spodobał. Traktuję go jako film, który można obejrzeć. To jest jak kupowanie dodatków do ulubionej gry, pomimo tego, że sam dodatek jest raczej kiepski.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Postprzez Terminus w 23 Gru 2011, 00:28

Ja jestem bardzo sceptyczny. Pierwszy Obcy był genialny, potem równia pochyła w dół.
A co do Ridleya Scotta to po "Królestwie Niebieskim" i wcześniejszym "Black Hawk Down" jakoś nie oczekuję zbyt wiele po nim.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 11 gości