Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez ThaiWarrior w 08 Wrz 2014, 14:50

scigacz1975 napisał(a):
@Thai - podstawowe pytanie - jakie auto i jaki silnik.

Mercedes A w168 140(1397cm3)
Image
Awatar użytkownika
ThaiWarrior
Retired

Dołączenie: 26 Lut 2006, 18:44
Ostatnio był: 11 Gru 2017, 22:00
Miejscowość: Zgorzelec/Żagań
Kozaki: 37

Reklamy Google

Postprzez Pangia w 08 Wrz 2014, 16:34

Ee, to mały brzdąc. I niezbyt popularny. Musiałbyś popytać jakiegoś zaufanego fachmena, ale pewnie nic by mu się nie stało z LPG przy zachowaniu odpowiedniej opieki nad silnikiem. Ale też, jak pali to 6 litrów, to przy przebiegu 10k km rocznie nie ma raczej sensu bawić się w instalację.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez scigacz1975 w 08 Wrz 2014, 16:55

@Thai - gaz wsadzić na pewno się da, butlę oczywiście w koło. Raczej nie ma problemów z pracą silników mercedesa na gazie. Pozostaje natomiast kwestia opłacalności. Trzeba do niego wrzucić sekwencję, najlepiej 4-gen.A to jest koszt 2-2.5 tys. z butlą w kole. Jeżeli robisz rocznie więcej niż 20-25tys. to ok. Poniżej daj sobie spokój. Instalacja zwróci Ci się po 3-4 latach i nici z oszczędności.

@Pangia - jak napisałem wcześniej, dużo zależy od prawidłowej regulacji instalacji. Możesz mieć I lub II-gen instalację z mikserem (dopiero od III-gen zaczęto stosować wtryskiwacze gazowe) a i tak dynamika samochodu nie spadnie. Najczęstszym błędem "fachowców" od gazu jest ustawianie za ubogiej mieszanki - niby że oszczędnie :facepalm:
Ja z doświadczenia w użytkowaniu wiem że mieszanka powinna być wzbogacona o 5-10% w stosunku do PB. Wcale wtedy więcej nie pali, za to auto jest żwawe i zawsze się dobrze zbiera.

@GTR - miałem kiedyś możliwość kupić od kumpla za śmieszne pieniądze RS4 z 2006. Chciał ode mnie 40 tys.
Nie wziąłem właśnie ze względu na brak możliwości (wtedy) instalacji. Chociaż auto jest wyje*ane w kosmos i teraz ani chwili bym się nie zastanawiał. Ale nie lubię płacić za dużo za paliwo (no chyba że PB spadnie do 3 PLN/litr ;) )

Jeżdżąc tyle czasu na lpg (oprócz niższej ceny przejazdu za 100 km - np w ten weekend zrobiłem 600km za 150 pln) zauważyłem że samochód jest łagodniejszy (chodzi o pracę silnika) i o wiele bardziej harmonijny. Po prostu polubiłem tę charakterystykę.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 17 Lis 2024, 01:35
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez ThaiWarrior w 08 Wrz 2014, 17:28

To autko, które pojawiło się przypadkiem, gdy poprzednie całkowicie się rozkraczyło a koszty naprawy przewyższyły jego wartość 1.5 raza. Dorwałem je okazyjnie za 5 tysięcy( by tylko mieć czym do pracy dojeżdżać. Mam je od kwietnia tego roku i zrobiłem nim już 18 tyś km. (głównie dojazdy do pracy). Jednak nie zamierzam go długo trzymać, tylko za rok-półtora opchnąć, gdyż odkładam cały czas na konkretniejsze auto(4x4).
Image
Awatar użytkownika
ThaiWarrior
Retired

Dołączenie: 26 Lut 2006, 18:44
Ostatnio był: 11 Gru 2017, 22:00
Miejscowość: Zgorzelec/Żagań
Kozaki: 37

Postprzez scigacz1975 w 08 Wrz 2014, 17:40

Jeżeli nie pali Ci dużo to olej lpg, a kasę którą miałbyś włożyć w instalację odłóż na to na które zbierasz.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Pangia w 08 Wrz 2014, 17:52

Aaa, to jak odkładasz, to nie instaluj LPG. Przy ewentualnej odsprzedaży brak instalacji w aucie to dość spory plus, ludzie czasami mają własną instalację ze starego auta albo załatwioną gdzieś po kosztach, no i poza tym jest teoretycznie większa szansa, że silnik jest w dobrym stanie (na papierze, znaczy się). No, mówiąc krótko, prędzej się ktoś takim autem zainteresuje.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez GTR w 08 Wrz 2014, 18:40

scigacz1975 napisał(a):@GTR - miałem kiedyś możliwość kupić od kumpla za śmieszne pieniądze RS4 z 2006. Chciał ode mnie 40 tys.
Nie wziąłem właśnie ze względu na brak możliwości (wtedy) instalacji. Chociaż auto jest wyje*ane w kosmos i teraz ani chwili bym się nie zastanawiał. Ale nie lubię płacić za dużo za paliwo (no chyba że PB spadnie do 3 PLN/litr ;) )

Zagazować RS4 :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Zaryzykuje warna i powiem szczerze, że jesteś dla mnie idiotą. Koniec dyskusji z mojej strony.

Uwagi moderatora:

A proszę bardzo, warn zgodnie z życzeniem - ati
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo

Za ten post GTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz,
Negative Soviet, Gość, KoweK.
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 04 Lis 2024, 12:48
Miejscowość: Nordschleife
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 76

Postprzez Dżuz w 08 Wrz 2014, 18:46

Eee tam... taką pażdzierzowatą audiolę ... nie byłoby szkoda :caleb:

Ale fakt, "gazowanie" aut, które mają diabła pod maską i po 300-400 KM, bo nie mam na wachę, to rzeczywiście typowa polaczkowa głupota :E
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 08 Wrz 2014, 18:47, edytowano w sumie 1 raz
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GTR.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 13:25
Miejscowość: Frogville
Kozaki: 254

Postprzez djcycu w 08 Wrz 2014, 18:47

GTR widzę że jesteś cięty na BMW i bronisz ale ja nie mówię że auto jest do kitu tylko że śmiał się że mi V6 dużo pali co się potem okazało koszty utrzymania jego auta wyszły wyższe i musiał zamknąć gębę :P

Pangia... Pokazać że stać nie? A może ja chciałbym sobie pośmigać czymś czego nikt nie ma? A za pomocą sprytu płacić tyle samo albo mniej za utrzymanie. Stać na Merca czy dobrego amerykańca przecież można stać ale po co płacić za paliwo krocie i robić z siebie durnia?

Wieszanie za jaja? To niech się panowie konstruktorzy którzy zeszpecili Mustanga dieslowym V6 też powieszą... Inna sprawa to żadne szpecenie auta. Tracę kilka KM na całości więc na 250 koniach kiedy jeżdżę sobie normalnie a nie na wyścigi to po wuj mam się roztrząsać na punkcie znikomej wręcz pisemnej straty mocy...

Po co mi auto z V6 i 250 końmi? To efekt uboczny czyli podoba mi się duża, ładna i niecodzienna limuzyna która jest wyposażona właśnie w taką jednostkę napędową. Skoro płacę za luksus przyjmijmy 30 000 to po wuj mam dopłacać do paliwa skoro mogę jeździć taniej?

PS: Belg jest bogaty, kupuje sobie V8 i pie*doli że jeździ na gaz. Nikt się też z niego nie śmieje bo w Belgii gaz kosztuje 50 eurocentów a PB jakieś 1.5 i ropa 1.3-1.5 euro na stacjach.

PS2: W Magnumie miałem wtyczkę do gazu przy wlewie paliwa do tego auto chodziło normalnie, silnik też wyglądał dobrze i ciekawie i nie pierdziało jak większość europejczyków na gazie tylko też brzmiało normalnie i nie wiem czym miałbym to auto szpecić. Miał tylko butlę w pokurwnie wielkim bagażniku i wcale mi to nie przeszkadzało bo jak robiłem zakupy na 6 tygodniowy wyjazd to się bez problemu zmieściłem wraz z wiechą na oblanie nabytku.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Mila.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez scigacz1975 w 08 Wrz 2014, 19:18

Może i jestem w tym względzie idiotą ale:
- Jeżeli mogę zapłacić mniej za użytkowanie takiego auta, nie szpecąc go (wlew do gazu mam np. koło wlewu paliwa, a butlę w kole) to dlaczego nie.
- Poza tym nowoczesna instalacja V-gen ma bardzo dużo zalet, nawet przewyższających pracę na PB. Spróbuj się kiedyś autem z takim cudeńkiem przejechać to zrozumiesz o co chodzi - samochód dostaje kopa (chociaż przy 420 kucykach różnicę 5-10 % trudno odczuć) - jednak dużo ważniejsza od tego jest jakość pracy silnika. Gaz przy rozprężaniu ze stanu ciekłego automatycznie miesza się z powietrzem, dodatkowo schładza bardzo mocno mieszankę. Co za tym idzie mieszanka jest prawie idealnie homogeniczna i bardzo utleniona. Jeżeli wie się choć trochę o pracy silnika spalinowego więcej tłumaczyć nie potrzeba.

I dodatkowo - właśnie myślenie typu "stać mnie na furę to i na wachę, poza tym nie będę się chamił i jeździł na lpg" - jest dla mnie polaczkowate - takie kubowojewódzkie. I właśnie ono mnie wku*wia i to mocno. Czym powróciliśmy z offtopu do głównego nurtu tematu :E

Edit: Jeszcze jedno - dawno wyrosłem z wieku gdzie samochód był mi przedłużeniem ch*ja (mam nadzieję że rozumiecie o czym mówię ;)), auta kupuję bo mi się podobają. Mam chęć na RS4 Avant bo MI się podoba, tak samo jak na Chevy Camaro Z28 czy Dodge Challenger SRT8 - bo MI się podoba. I kiedy takiego kupię to wsadzę tam LPG V-gen. Bo MI się tak podoba. I w dupie głęboko mam czy kogoś to śmieszy czy nie.
Ostatnio edytowany przez scigacz1975, 08 Wrz 2014, 19:32, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Postprzez Pangia w 08 Wrz 2014, 19:30

djcycu napisał(a):Pangia... Pokazać że stać nie? A może ja chciałbym sobie pośmigać czymś czego nikt nie ma? A za pomocą sprytu płacić tyle samo albo mniej za utrzymanie. Stać na Merca czy dobrego amerykańca przecież można stać ale po co płacić za paliwo krocie i robić z siebie durnia?

Wychodzę z zasady, że chcieć to móc, a w tej sytuacji nie możesz, bo cię nie stać. Ot, i cała historia.

Łeb mi napi♥rdala przez całe popołudnie i nie wiem, dlaczego. Ani nie piłem, ani pogoda nie jest brzydka, ani nie jestem głodny ani chory. Ot, tak sobie boli. K♥rwa.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez scigacz1975 w 08 Wrz 2014, 19:35

Wychodzę z zasady, że chcieć to móc, a w tej sytuacji nie możesz, bo cię nie stać. Ot, i cała historia.

A zasadę "ma dużo ten co umie oszczędzać, nie ten co dużo zarabia" znasz? Bo jak widzę dalej nie rozumiesz po co @DJ czy ja wrzucamy LPG do auta.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości