Język rosyjski

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Język rosyjski

Postprzez utak3r w 05 Lut 2014, 20:02

Ujmę to tak: zawodowo na co dzień mam kontakt z ludźmi z całego świata. Z wszystkimi rozmawiam w języku angielskim, niezależnie, czy są z Europy, Ameryki Południowej, Chin, czy Izraela.
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Reklamy Google

Postprzez Glaeken w 06 Lut 2014, 02:43

Pangia napisał(a):Dobrze, że chociaż angielski dobrze ogarniam – z tego, co widzę to chyba trochę lepiej niż inni, ale lepiej chyba umieć dwa języki nienajgorzej niż tylko jeden dobrze?

Idealnie jest umieć jeden uniwersalny jezyk wschodni i jeden popularny zachodni na poziomie co najmniej bardzo dobrym. Uniwersalny czyli taki ktory dodatkowo umozliwia zrozumienie takze paru inych jezykow, przyklad: znajomosc rosyjskiego pozwala na rozumienie białoruskiego i ukraińskiego. Popularny czyli taki ktorym posluguje sie spory kawalek swiata, na przyklad: hiszpanski, angielski.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Mathias w 06 Lut 2014, 17:31

Glaeken napisał(a):przyklad: znajomosc rosyjskiego pozwala na rozumienie białoruskiego i ukraińskiego.

To samo jacyś Duńczycy mówią o polskim. Polski umożliwi Ci zrozumienie bułgarskiego. Czy to prawda? Kwestia intelektu i kojarzenia faktów, zasobu słownictwa. Nie ma człowieka, który 100% słów ze swego ojczystego by znał.

Jedyne co łączy rosyjski z tymi, które podajesz to podobny alfabet i to, co my jako Polacy dostrzegamy -> specyficzne zaciąganie. Oni dostrzegają różnice w wymowie, my nie. Więc nie byłbym taki pewien do Twojego stanowiska.

Tak samo możesz wyskoczyć ze znajomością przez Rosjan, Ukraińców czy Białorusinów języka cerkiewnosłowiańskiego. Sądzisz, że go znają z racji podobieństwa? Jeśli tak, to pogadajmy po słowacku.
Awatar użytkownika
Mathias
Kot

Dołączenie: 12 Sie 2009, 22:07
Ostatnio był: 20 Mar 2019, 09:20
Miejscowość: Люблинское воеводство
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 3

Postprzez Provski w 06 Lut 2014, 17:44

Mnie język Rosyjski ciekawił odkąd pamiętam. Ostatnio zacząłem się tegoż języka uczyć. Najpierw zapoznałem się z cyrylicą i zaskoczyło mnie to jak łatwy ten alfabet tak naprawdę jest. Po ok. 1,5 godziny umiałem zdania z cyrylicy na łaciński przetłumaczyć :D Na początku cyrylica to była dla mnie czarna magia. Rosyjskiego uczę się głownie po to by rozumieć np. napisy napisane cyrylicą itd. Z czasem pewnie też dojdzie rozumienie wymowy jak i samo mówienie :E Znaczenia większości słów idzie się domyślić bo jakoś tam do polskich podobne.
Ostatnio edytowany przez Provski 10 Lut 2014, 11:25, edytowano w sumie 2 razy
Твоя цель здесь. Иди ко мне.
Твой путь завершается. Иди ко мне.
Вознаграждён будет только один.
Твоё желание скоро исполнится.
Пришло время. Я вижу твоё желание.
Путь завершён, человек. Иди ко мне.
Иди ко мне. Ты обретёшь то, что заслуживаешь.
Provski
Tropiciel

Dołączenie: 17 Maj 2011, 09:03
Ostatnio był: 25 Lip 2022, 20:40
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 42

Postprzez Pangia w 06 Lut 2014, 17:51

@Mathias – myślę, że chodziło tu o to, że od Polski na wschód i południowy wschód mówi się ogólnie językami słowiańskimi, których geneza jest taka sama i dlatego są do siebie dość podobne w, powiedzmy, ich użytkowaniu - nawet jeśli różny jest już alfabet, nie mówiąc o innych gramatyczno-językowych aspektach. Podobnie jest na Zachodzie – słyszałem opinie, że najłatwiejszy do nauki jest hiszpański, bo stanowi dobrą bazę do nauki innych języków romańskich jak francuski czy włoski, przy czym angielski należy do języków germańskich i mimo iż ogólnie raczej łatwo jest dogadać się po angielsku (sądzę, że amerykańska tępota jednak na coś się przydała), to jednak technikalia językowe są podobno trudne. Podobno, bo ja nie miałem nigdy z angielskim problemów.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Glaeken w 06 Lut 2014, 17:52

Mathias napisał(a):Jedyne co łączy rosyjski z tymi, które podajesz to podobny alfabet i to, co my jako Polacy dostrzegamy -> specyficzne zaciąganie.

Nie. To ta sama grupa językowa czyli języki słowiańskie i języki z tej grupy łączą pewne podobieństwa = http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk ... %C5%84skie
Zaciąganie i inne tego typu bzdury nie mają tu nic do rzeczy.
Mathias napisał(a):Oni dostrzegają różnice w wymowie, my nie. Więc nie byłbym taki pewien do Twojego stanowiska

A ja jestem pewien tego co napisałem bo jestem native speakerem języka rosyjskiego i czytam oraz oglądam to i owo także w języku np. ukraińskim. Co nie znaczy, że go rozumiem na 100% ale na ok. 80%, natomiast resztę wyłapuję/zgaduję z kontekstu wypowiedzi choć pisać i rozmawiać po ukraińsku zupełnie nie umiem. I dokładnie to miałem na myśli w moim poprzednim poście - znajomość jednego języka ułatwia rozumienie pozostałych z tej samej grupy.

Nawiasem mówiąc ludzie bardzo często wypisują w cv bzdury typu np.: język angielski - dobry. I weź zgaduj co to znaczy, a na rozmowie i tak wychodzi, że co najwyżej komunikatywny. A powinno się pisać np.: dobra znajomość języka angielskiego w piśmie i mowie. Bo można doskonale znać gramatykę danego języka ale jak przychodzi do rozmowy to dupa blada. Teoretyczna znajomość języka to fajnie, ale to praktyczna znajomość jest najważniejsza.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez impulse_101 w 06 Lut 2014, 22:39

Glaeken napisał(a):Idealnie jest umieć jeden uniwersalny jezyk wschodni i jeden popularny zachodni

..jeszcze hiszpański dla Ameryki środkowej i południowej, francuski dla Afryki, chiński dla Azji, arabski dla bliskiego wschodu... i ogólnie to jest co zakuwać :E

:

A wakacje spędzimy i tak w Mielnie :caleb:
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Mathias w 07 Lut 2014, 18:38

Glaeken
widzisz, ja to tak zrozumiałem, jakbyś powiedział, że znać język rosyjski to jednocześnie potrafić rozmawiać po ukraińsku i białorusku. Oczywiście, że języki słowiańskie mają wspólne cechy, jest ich pełno. Jednak w różnych krajach są też różne dialekty. Dam przykład:

"Ma lej js mislm d je ta nuvinar kr mau zanavš se zmislu k nima nč bolšga z pučet"

To również jest język słowiański.

My, jako Słowianie, mamy predyspozycje i ułatwienie, by nauczyć się innego języka słowiańskiego w szybszym tempie i mniejszymi komplikacjami wynikającymi z nieznajomości podstaw obecnych we wszystkich słowiańskich językach - choćby szyk zdania. Nie oznacza to jednak, że będziemy się z miejsca świetnie porozumiewać w języku z sąsiedniego państwa. To że człowiek rosyjskojęzyczny zrozumie ukraińskojęzycznego to jedno. Ale nie oznacza to, że będzie mówił w tym języku. Ja sam miałem tak, że w rozmowie z Czechem i Słowaczką każdy mówił swoim językiem i każdy się rozumiał (poza drobnymi wyjątkami ^_^).
Awatar użytkownika
Mathias
Kot

Dołączenie: 12 Sie 2009, 22:07
Ostatnio był: 20 Mar 2019, 09:20
Miejscowość: Люблинское воеводство
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 3

Postprzez Adam w 12 Kwi 2014, 14:51

Drugi semestr studiów to i przyszło wybrać języki. Jako, że archiwista, nie miałem zbyt wielkiego wyboru :E (obowiązkowa łacina i jeden z dwóch języków zaborców, czyli szkop i kacap). Według złożonej w tej temacie obietnicy poszedłem na ruska. Z początku podobało mi się niesamowicie (w końcu ktoś mówił do mnie po rosyjsku nie dla żartów :) ). Poznaliśmy podstawy, grażdanka wypruła nam flaki (i pruje do dziś, bo z kumplem zawaliliśmy dyktando :D ), ale czuję postępy. Teraz granie w stalkera i czy nawet w metro odbywa się w moim przypadku inaczej. Staram się czytać wszelkie napisy w grze, powtarzam sobie etc. etc.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 20 Wrz 2023, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez Pangia w 12 Kwi 2014, 15:10

Adam napisał(a):Teraz granie w stalkera i czy nawet w metro odbywa się w moim przypadku inaczej. Staram się czytać wszelkie napisy w grze, powtarzam sobie etc. etc.

Nauka poprzez zabawę. Po 4 latach nauki niemieckiego umiem tylko podstawowe pytania, po obejrzeniu 2 razy jednego 8-minutowego gameplaya z niemieckiej wersji L4D pamiętam, jak jest „Przeładowuję!” :P A angielskiego ostatni raz uczyłem się, jak mieliśmy do zdania w gimnazjum tę tabelkę z nieregularną odmianą czasowników. Później zacząłem grać w gry po angielsku i dzięki temu mój angielski nie jest tak denny, jak większości chłopaków z mojej klasy.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Kozaki: 854

Postprzez djcycu w 13 Kwi 2014, 01:29

Ogromnym skarbem jest znać angielski :P Moim zdaniem: Nauka języka w szkole jest beznadziejna... To jak kurs prawa jazdy. Mówię to dlatego że człowiek nie umie się i tak odnaleźć wśród ludzi którzy w danym języku mówią. Szkoła uczy jakichś tabelek, zwraca uwagę na pierdoły których się praktycznie czasem nie używa. Podsumowując szkoła jest w stanie nas tylko zmusić do nauki słownictwa i konstrukcji zdań. Reszta wychodzi potem i myślę że jednym z dobrych sposobów na naukę jest właśnie granie, czytanie, oglądanie czegoś w języku który szlifujemy. Mówiąc prościej kiedy używamy języka od praktycznej strony. Gruntowna orka i kultywacja tegoż dzieła jest dopiero przy rozmowach które na początkach wcale łatwe nie są choćby człowiek znał wszystkie czasy i słownictwo na perfekt... Na początku człowiek działa jak translator, widzi zdania po polsku i tłumaczy na język w którym mówi a dopiero potem zaczyna dojrzewać w tym i czuć ten język jak swój pomijając myślenie i szukanie w głowie słów.

Miałem kiedyś w Belgii bardzo niemiłą sytuację a właściwie złapałem gumę na naczepie. Udało mi się zjechać jeszcze na parking by tam wymienić bezpiecznie koło. Nikt się mną nie interesował ale po jakimś czasie podeszło do mnie dwóch Ukraińców i zaczęliśmy rozmowę. Pomogli mi to koło zmienić, pożartowaliśmy, ponarzekaliśmy, pół po rosyjsku, pół po polsku, po ukraińsku coś się też wkręciło. Jednym słowem tak jak Glaeken mówi, znając język danej grupy jest ci łatwiej w komunikowaniu się.

Biorąc pod uwagę tą historię nie rozumiem więc tych którzy olewają totalnie naukę języków. Plują na ten rosyjski czy angielski a potem jak nie umie ani słowa to co pocznie w świecie? Co ja bym zrobił wtedy tego wieczora gdybym miał zaszczepioną tą wrogość do rosyjskiego? Gówno bym zrobił, koledzy poszli by spać a ja bym się mordował do rana z tym kołem. W tym wypadku byli bardzo zaskoczeni że sprawnie się jakoś dogadywałem mimo że znam język "płocho".
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Krzyk19.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Tajemniczy w 13 Kwi 2014, 15:39

Ja też sporo słów które znam w angielskim nauczyłem się z filmów czy gier po angielsku, do tego jak oglądam filmy to z napisami, wtedy i słyszę oryginalną ścieżkę dźwiękową i widzę napisy i czytając mogę również uczyć się słówek bo słyszę co mówią.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości