Wszystko o kawie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Ile kaw wypijasz dziennie?

0 - kawa jest gorzka ;p
10
38%
1 - na rozpoczęcie na dnia
5
19%
2 - jak mnie znuży, jedna to za mało
4
15%
3 - żeby cały czas być na pełnych obrtotach
1
4%
4 - po prostu lubię ją pić
5
19%
5 lub więcej - wiem, że przesadzam
1
4%

Razem głosów : 26

Re: Wszystko o kawie

Postprzez nati20 w 14 Lut 2014, 13:28

Napoje energetyczne... Rozumiem raz się poratować gdy trzeba stać na nogach mimo zmęczenia ale pić je codziennie? Łatwa droga do problemów z sercem i żołądkiem, tu fragment z artykułu o napojach energetycznych z sekcji o szkodliwości:
v problemy z mięśniem sercowym,
v Zaburzenia pracy wątroby,
v Bezsenność,
v Stany lękowe, depresję, drażliwość,
v Zaburzenia koncentracji i pamięci,
v Spadek stężenia magnezu i wapnia
osoczu
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 22 Gru 2019, 19:00
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Reklamy Google

Postprzez agata w 14 Lut 2014, 13:33

ja kawę pijam rzadko, chyba się 'przepiłam' pracując jako barista. :) jeśli już piję, a robię to zazwyczaj w kawiarniach, to musi być to 100% arabiki, ewentualnie mieszanka z niewielką ilością robusty, przepuszczona przez ekspres ciśnieniowy. Parzone jak dla mnie są ohydne (i niezdrowe, bo kawa długo parzona wydziela szkodliwe dla organizmu toksyny). Ulubionej marki nie mam.

A do spieniania mleka w domu dobry jest też ten przyrząd:
:

Image

- mleko normalnie w garnku się grzeje, do temp ok 60 stopni.
Polecam kiedyś wypić kawę ze szczyptą imbiru :)

Z ciekawostek dopiszę, że jedna kawa wypijana codziennie o stałej porze reguluje ciśnienie, a zawarte w kawie szczawiany pomagają usunąć kamienie nerkowe (ale tylko wapniowe, przy szczawianowych powinno się kawy unikać).
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image

Za ten post agata otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szczur.
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 131

Postprzez Grzechu300 w 14 Lut 2014, 14:01

nati20 napisał(a):Napoje energetyczne... Rozumiem raz się poratować gdy trzeba stać na nogach mimo zmęczenia ale pić je codziennie? Łatwa droga do problemów z sercem i żołądkiem, tu fragment z artykułu o napojach energetycznych z sekcji o szkodliwości:
v problemy z mięśniem sercowym,
v Zaburzenia pracy wątroby,
v Bezsenność,
v Stany lękowe, depresję, drażliwość,
v Zaburzenia koncentracji i pamięci,
v Spadek stężenia magnezu i wapnia
osoczu

Coś Cię chyba oszukali w tym artykule, bo od dwóch lat piłem 1-2 energetyki dziennie, i muszę stwierdzić, że nic z wyżej wymienionych u mnie nie wystąpiło.Od mniej więcej pół roku dałem sobie spokój, bo dużo się na to kasy traci, a poza tym mi się odechciało. ;) Nie wiem, może mój szybki metabolizm (który przeklinam, bo jem i jem a nie mogę przytyć :mad: ) mi pomaga, a co do witamin, to uzupełniam je codziennie.

W sumie jest straszny wyrzut na rzeczy w puszkach czy w opakowaniach foliowych, ale powiedzmy sobie szczerze, teraz wszystko ma w sobie więcej lub mniej chemii, i wszystko jest mniej lub bardziej szkodliwe. ;) Takie czasy.
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Wiewi0r w 02 Kwi 2014, 00:01

Ja do kawy przekonuję się od (stosunkowo) niedawna, wcześniej piłem energetyki. Doszedłem do wniosku, że taniej, a i smakowo więcej możliwości.

Osobiście parzę zazwyczaj w kafeterce. Wygodne, mocne, a smakowo mogę kombinować/łagodzić choćby cynamonem bez pływających w napoju śmieci.
Jaka? Wcześniej miałem chyba Lavazzę, dedykowaną do ekspresów i kafeterek - Arabica/Robusta - 80/20. Teraz od kolegi kupiłem podobną mieszankę, ale wzbogaconą o magnez. Ale z powodu ceny chyba na jednej paczce poprzestanę.

@nati20 - szczerze mówiąc - kawa powoduje dokładnie to samo. Kwestia 'lepszego' smaku energetyków, szerszej dostępności i mody.

Dodatkowo: kawa podnosi ciśnienie w niewielkim stopniu* (*-jedna filiżanka ok 2-3 mmHg, zależne od wrażliwości na kofeinę) a KAWA, zawiera również modne przeciwutleniacze. Jakoś niedawno były Polimaty o kawie; cudów nie ma, ale można obejrzeć.

No i tolerancja. Sam pamiętam jak zaczynałem wspomaganie, jakoś 3-4 lata temu, to po dwóch puszkach 250 ml, w połączeniu ze stresem sesyjnym, dosłownie biegałem po ścianach. :P

Kofeina jako taka - legalna substancja psychoaktywna - ma te zalety, że uzależnienie jest głównie psychiczne, "detox" jest szybki, a skutki wypicia nadmiaru kofeiny skutecznie ograniczają chęć do zwiększenia spożycia.

@Voldi, fajny przepis, sprawdzę przy okazji. :)

Jako P.S.: coś co znalazłem w księgarni w jakiejś książce, z czym się jednak zgadzam: "Wódka ogłupia, piwo rozleniwia, kawa podnieca – tylko herbata zjednuje przyjaciół. ” — Leszek Rum
;)
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez utak3r w 02 Kwi 2014, 09:48

agata napisał(a):przepuszczona przez ekspres ciśnieniowy. Parzone jak dla mnie są ohydne

Ano prawda :) Kawa powinna być parzona przez... 25 sekund ;)
Nawet do domu przecież tanie są te zwykłe, ręczne ekspresy ciśnieniowe. Ok. 300zł i już jakiś jest.

agata napisał(a):A do spieniania mleka w domu dobry jest też ten przyrząd

Prawda, potwierdzam :) Potrafi spienić nawet do konsystencji betonu prawie ;)

Jeśli piję akurat latte, a nie espresso, dodaję syropu, najczęściej amaretto. Pychotka :) Syropy można kupić albo w dedykowanych sklepach kawiarskich (drogo! ale najczęściej o wyższej wydajności i smaczniejsze) albo na stoiskach... monopolowych w niektórych sklepach ;) ja akurat najczęściej kupuję w Auchanie (tanie syropy marki Victoria's).
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez agata w 02 Kwi 2014, 11:14

tak jest, 25 sekund :) całkiem przyzwoite jak na niewysoką cenę są też syropy Rioba, w makro można je dostać. Amaretto dobry, ale mi chyba najbardziej smakuje orzechowy od Sweetbirda.

Jeszcze dla ciekawostki napiszę, że zawarte w kawie antyoksydanty zapobiegają chorobom nowotworowym, czy chorobie niedokrwiennej serca. :)
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 131

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim