Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez Gro3a w 29 Paź 2013, 01:16

Tak, sprawdziłem. I jakie wnioski? Znalazłem informacje dotyczące głównie Wielkopolski, co niestety nie mój region. Czyli według niektórych forumowiczów, od obrony cywili jest policja, dzięki której ilość jakichkolwiek przestępstw spada? Aha. Prosze bardzo, podaje linki, jaka skuteczna jest policja w Warmińsko-mazurskim, i co robi w kierunku bezpieczeństwa społecznego:
http://wpolityce.pl/wydarzenia/55488-tr ... misariacie
http://olsztyn.wm.pl/155239,Policjanci- ... z2j3UUqQOW
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... omosc.html
Nowe Miasto Lubawskie leży jakieś 14 km od mojej miejscowośći. Ze względu na osoby, z którymi utrzymuję kontakt, jestem tam dość często. Nie raz jakiś miły gość pytał nas, czy mamy jakiś problem. więc na pewno chciał nam pomóc :suchar:
Czyli według was, mam wierzyć w skuteczność policji w moim regionie, i w razie napadu zaraz przyjadą na miejsce, strzelając sobie w głowę, z powodu bezradności, własnych problemów, a może rygoru na komisariacie? A może mają mnie uznać jako przestępcę i spuścić porządne wpie*dol jak ORMO za PRL-u? Pewnie taki więcej z prawem nie zadrze. Agresja rodzi agresję, więc na pewno przestępczość nie spadnie.
Mi nie chodzi o moje bezpieczeństwo, bo i tak nie czuje się bezpieczny a nawet nasza wykwalifikowana kadra policjantów, nie sprawi, że się tak poczuje. A w ogóle pisałem, że papier wszystko przyjmie, tak więc nie wierzę w to, że polska jest bezpiecznym krajem. Nie mówię tu o popełnianych przestępstwach, lecz o sytuacji politycznej i narobionych sobie wrogach dzięki NATO. Co mnie obchodzi wojna w Syrii, Iraku, czy Afganistanie? To wszystko sprawa agresorów (tzn. Amerykanów), wielkich herosów wyzwalających świat od terrorystów, sami się nimi stając. Ale nie o tym mowa.
Tak więc jeden ciul, czy ta ustawa przejdzie, czy nie. I tak któraś ze stron nie będzie zadowolona. Ale ta dyskusja, jak ktoś wspomniał, to tylko polemika nad tą ustawą, a nie zażarta walka między stronami, czy to przejdzie lub nie. Wszyscy tu plują na siebie jadem, bo jeden myśli tak, a drugi inaczej i jeden wmawia drugiemu, że po jego myśli każdemu będzie lepiej.
Co z tego wynika? Zamknąć temat, by wreszcie zakończyć spór forumowiczów i zostawić sprawę tej ustawy, osobom, które decydują o losie tego kraju.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...

Za ten post Gro3a otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: Wczoraj, 00:14
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Reklamy Google

Postprzez Tajemniczy w 29 Paź 2013, 10:23

Omnibus napisał(a): Notabene, dziś w Polsce możesz kupić broń kolekcjonerską, repliki, więc jaki problem?

To taka różnica jak mieć prawdziwą dziewczynę a mieć dmuchaną lalę :caleb: . Oryginalna zdekowana broń w kolekcji to coś z duszą, coś co było świadkiem historii, to część czyjegoś losu. Replika to najczęściej bezimienna masówka stworzona mniej lub bardziej wiernie bez swej historii.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Stalker Rambo w 29 Paź 2013, 11:02

Dlaczego większość z was, przeciwników posiadania broni, uważa, że jak człowiek ma broń to od razu musi wejść do szkoły i zrobić rozpierduche po całości? Przecież legalna broń jest łatwiejsza do namierzenia i przede wszystkim droższa od broni nielegalnej. Legalizacja broni nie ma wpływu na wydarzenia "a'la postal".

Ktoś wcześniej pisał o broni automatycznej. W polskim prawie broń taka posiada status "broni szczególnie niebezpiecznej" i nie jest przeznaczona na rynek cywilny. Przynajmniej w sposób legalny takowej broni nie zdobędziesz.

Człowiek jest taką istotą, że broń mu nie jest potrzebna by zabijać. Jeśli ktoś jest spaczony to i tak urządzi masakre w szkole, za pomocą nożyczek, łopaty czy nawet długopisu.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Terminus w 29 Paź 2013, 12:20

To wyceluj między oczy ofierze długopisem i napawaj się jej strachem. Nie zadziałało? Może dlatego nikt nie urządził masakry nożyczkami a gościa co latał po wsi z widłami chłopi zatłukli kłonicami.
W Niemczech nastolatek urządził sobie "strzelanie" w szkole legalnie posiadaną i przechowywaną zgodnie z przepisami bronią jego ojca. No tak. Było łatwiej namierzyć tę broń - leżała koło zwłok zastrzelonego przez policję sprawcy masakry. Z ustaleniem sprawcy też jakoś nie było problemu - miał legitymację szkolną.

Legalizacja broni a występowanie takich zjawisk. No właśnie jest prosta zależność - nie ma takiej broni dostępnej ze względu na rygorystyczne prawo czy państwo policyjne to i częstotliwość takich zjawisk jest mniejsza. W USA gdzie broni jest pełno z mniej lub bardziej reglamentowanym dostępem w danym stanie to i zdobycie jej przez sfrustrowanego nastolatka, których chce w skórzanym, gotyckim płaszczu "odejść z hukiem" nie nastręcza problemu.
Przestępcy tak czy owak ją zdobędą - mają środki i kontakty w półświatku.

Tak to zabija chory psychicznie człowiek a nie broń, tyle że broń palna daje temu choremu szersze możliwości niż nożyczki czy długopis.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Gro3a w 29 Paź 2013, 13:19

Dlatego Terminusie są psychotesty, by taki chory człowiek nie mógł tej broni posiadać. Broń jest droga (co najmniej dwie moje wypłaty) tania nie jest też specjalna szafa pancerna do jej przechowywania, no i cena amunicji. Nic w tym kraju nie jest tanie. Ale niestety nic w tym kierunku nie zdziałamy, nawet posiadając broń. A psychopata może nawet taką broń stworzyć (w terminologii kryminalnej broń taka nazywana jest samodziałową) a Polacy mają niestety dużą wyobraźnię do zaprojektowania różnych dziwnych rzeczy ;)
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: Wczoraj, 00:14
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Terminus w 29 Paź 2013, 14:10

Owszem są psychotesty. Ale w moim przykładzie jest nastolatek, który wszedł w posiadanie broni rodzica. W którejś z masakr w USA broń nastolatkom załatwiła rok starsza koleżanka, która już mogła legalnie kupić broń (ale alkoholu jeszcze nie - taki paradoksik na marginesie).
Wiesz. Zrobić samopał to faktycznie nie problem, ale zrobić broń powtarzalną, którą w krótkim czasie możesz oddać więcej strzałów to już wymaga trochę zachodu (nie mówię, że się nie da).

Ja nie twierdzę, że osoba posiadająca legalnie broń po psychotestach wejdzie do szkoły czy ZUS-u by wszystkich wystrzelać. Taka co najwyżej jak będzie go biła żona zamiast zdzielić ją krzesłem w samoobronie nafaszeruje ją ołowiem. A to nie zmieni ilości przestępstw tylko ich kwalifikację karną.
Ja zwracam uwagę, że ilość broni w społeczeństwie musi się statystycznie przełożyć na ilość zdarzeń z nią związanych, wynikających z kradzieży przy okazji włamania czy dorwania się do niej np. przez dzieci posiadaczy.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez szm w 29 Paź 2013, 14:45

Ale nie mówcie to o active shooterach, bo to jest bez sensu. Active shooterzy mają to do siebie, że zaplanowaną akcję przeprowadzą, tak czy siak. Jeśli nie nożem/mieczem/maczetą to zdobędą broń nielegalnie. Bo tak to działa. Osiągam pewien poziom frustracji, przechodzę wszystkie fazy, i tego nie da się zatrzymać.. Jeśli gość będzie miał utrudiony dostęp do broni, to najwyżej odłoży akcję w czasie, aż ją zdobędzie.
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Stalker Rambo w 29 Paź 2013, 15:14

Zdobędzie broń od rodzica, zdobędzie na czarnym rynku, sam sobie zbuduje... cały czas kręcimy się w kółko. Piszecie to w taki sposób jakby to była wina broni, że jakiś pajac ma nie równo pod sufitem. Brak dostępu do broni nie zredukuje liczby przestępców.

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 142

Postprzez Pangia w 29 Paź 2013, 15:25

Terminus napisał(a):Ale w moim przykładzie jest nastolatek, który wszedł w posiadanie broni rodzica. W którejś z masakr w USA broń nastolatkom załatwiła rok starsza koleżanka, która już mogła legalnie kupić broń (ale alkoholu jeszcze nie - taki paradoksik na marginesie).

I kogo w tym momencie winisz? System, bo pozwala na łatwy dostęp do broni czy debila, który nie potrafił jej odpowiednio zabezpieczyć, przez co jakiś gówniarz sobie ją po prostu wziął/kretynkę, która najprawdopodobniej wiedząc, co się święci, kupiła KOMUŚ (co już samo w sobie jest naganne, pistolet to nie para butów, że można ją komuś dać w prezencie) broń?
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Kozaki: 854

Postprzez Omnibus w 29 Paź 2013, 15:41

Gro3a napisał(a):
Broń jest STWORZONA DO ZABIJANIA. basta.

To żeś teraz do*ebał :facepalm:
Czyli podczas strzelania z broni sportowej (np. do tarcz), ludzie zabijają się nawzajem :suchar:

Co do tych cholernych statystyk, papier wszystko przyjmie... Ciągle ta gadka "89% polaków czuje się bezpiecznie w swoim kraju". Cały czas ktoś to cytuje, ale źródła tych statystyk jeszcze nikt nie podał :| Także jedna i druga strona wygłasza swoje racje bezpodstawnie. A racja jest jak dupa - każdy ma swoją. Dziękuje, skończyłem.

Po raz enty, muszę powtórzyć, że kwestię wyżej wspomnianą wyjaśniłem wiele stron temu? Spróbuj zabić kogoś wiatrówką.
I wytłumacz mi, w jakim celu pierwotnie została stworzona broń. Żeby biatlon był ciekawy? Po pierwsze nie, a po drugie, to nadal nie jest żaden argument, za wprowadzeniem szerokiego dostępu do broni.
I kogo w tym momencie winisz? System, bo pozwala na łatwy dostęp do broni czy debila, który nie potrafił jej odpowiednio zabezpieczyć, przez co jakiś gówniarz sobie ją po prostu wziął/kretynkę, która najprawdopodobniej wiedząc, co się święci, kupiła KOMUŚ (co już samo w sobie jest naganne, pistolet to nie para butów, że można ją komuś dać w prezencie) broń?

Winimy i to i to. I twierdzimy, że gdyby broń nie była tak często dostępna, to takich masakr generalnie by nie było, bez względu na to, czy powodem był głupi system, czy debilizm dziecek.
Acha, coś mi się przypomniało- Waszym koronnym argumentem, jest to, że jeżeli nie ma broni "białej", to zawsze jest ta na "czarno", i każdy debil może taka zdobyć. W Polsce nie ma broni białej, i w niewielkim stopniu jest broń "czarna". Pozwólcie, że dam wam zadanie: Na poparcie swego argumentu, zdobądźcie broń automatyczna, i udowodnijcie mi, że ją macie.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez Terminus w 29 Paź 2013, 16:47

Omnibus zapędzasz się w demagogię.
Pangia: nikogo nie oskarżam. Nie jestem prokuratorem. Pokazuję jak wygląda stan obecny w Polsce i zwracam uwagę, że moim zdaniem liberalizacja nie zmieni "in plus" bezpieczeństwa (realnego czy odczuwanego) w tym kraju.
Przykłady które przytaczałem pokazywały tylko prosty związek ilości broni w społeczeństwie z występowaniem zjawisk tyleż ekstremalnych to występujących oczywiście rzadko.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Tajemniczy w 29 Paź 2013, 16:49

Omnibus napisał(a):Po raz enty, muszę powtórzyć, że kwestię wyżej wspomnianą wyjaśniłem wiele stron temu? Spróbuj zabić kogoś wiatrówką.
.

http://www.wprost.pl/ar/234354/Zabil-sie-wiatrowka/
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7786 ... lopca.html
I co pan na to?
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość