Sytuacja na Ukrainie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Sytuacja na Ukraine

Postprzez Glaeken w 20 Lut 2014, 23:36

Universal napisał(a):Btw. Polacy na Litwie to przynajmniej częściowo chyba nie są Słowianie, a spolonizowani Bałtowie, tym niemniej są Polakami "od dziada pradziada". Dzisiejsi Ukraińcy mogliby być równie dobrze Polakami. A ja mógłbym być Niemcem, gdyby Prusacy się bardziej postarali.

To nie są spolonizowani Bałtowie a Polacy z krwi i kości - z dziada pradziada. Pamiętajcie, że część obecnej Litwy była kiedyś na terenie Polski. I nie piszę tego bo wyczytałem gdzieś w gazecie, podręczniku od historii czy usłyszałem w tv a ja właśnie takim Polakiem jestem.

jeśli chodzi o media i sytuację na Ukrainie korzystam głównie z tego linku bo oni podają w miarę obiektywną chronologię zdarzeń: http://ukrstream.tv/timeline#.UwZ4N4WHNI0
Ostatnio edytowany przez Glaeken, 20 Lut 2014, 23:49, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Reklamy Google

Postprzez Szczur w 20 Lut 2014, 23:39

M3Fis70 napisał(a):
Szczur napisał(a): "Wolnościowcy"

To gdzie do cholery jest Powinność?

Wiedziałem, że ktoś wypomni :E
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Postprzez Gro3a w 20 Lut 2014, 23:43

Powinność pewnie wybija mutanty wokół Czarnobyla, bo wolność jaest tak pijana, że ma to w nosie :suchar: A zapomiałbym, że piłem z nimi, więc wszyscy mamy wyebane :E END offtop.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 19:22
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Kamieniarz w 21 Lut 2014, 00:00

Ja myślę, że nie powinni ze sobą walczyć, bo jakby nie patrzeć to wszyscy jesteśmy z tej samej rasy, i nie powinniśmy tak postępować, powinno być dużo miłości, pieszczoch i kotków a wojne trzeba zażegnać, ot w temacie.

Za ten post Kamieniarz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Soviet.
Kamieniarz
Stalker

Dołączenie: 17 Lut 2014, 22:18
Ostatnio był: 24 Lis 2017, 01:41
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: -40

Postprzez Provski w 21 Lut 2014, 00:04

@up A pan to się z choinki urwał czy troll?
Твоя цель здесь. Иди ко мне.
Твой путь завершается. Иди ко мне.
Вознаграждён будет только один.
Твоё желание скоро исполнится.
Пришло время. Я вижу твоё желание.
Путь завершён, человек. Иди ко мне.
Иди ко мне. Ты обретёшь то, что заслуживаешь.
Provski
Tropiciel

Dołączenie: 17 Maj 2011, 09:03
Ostatnio był: 25 Lip 2022, 20:40
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 42

Postprzez Universal w 21 Lut 2014, 00:06

Szczur napisał(a):Czemu tak strasznie żyjemy przeszłością i w koło wspominamy "jakie to złe było/y państwo/a".

Bo są rzeczy niezmienne. Mi się słabo robi, widząc teksty "czemu żyjemy przeszłością". Na historii opiera się wiele rzeczy.
Szczur napisał(a):Chodzi mi o współczesną sytuację, o ludzi mordowanych na ulicach jakby to nie miało znaczenia!

Bo nie ma znaczenia. Sorry, (taką) mamy politykę. Zresztą co im da świeczka w oknie jaką proponuje premier? Nic. Tyle, jeśli chodzi o "rasową" politykę. Natomiast ludzi jak najbardziej można żałować. Chcesz - włącz się w organizację pomocy charytatywnej, lub rzuć piątkę do (odpowiedniej) puszki. Lub zajmij się Polską.
Glaeken napisał(a):To nie są spolonizowani Bałtowie a Polacy z krwi i kości - z dziada pradziada. Pamiętajcie, że część obecnej Litwy była kiedyś na terenie Polski.

To co się stało z Bałtami, wyparowali? Ja wiem, że kiedyś tam była Polska (czy jakkolwiek zwać twór polsko-litewski), ale to się zaczęło dopiero w czasach Jagiellonów - za Mieszka sięgaliśmy najdalej do Wizny, potem wcale nie lepiej. Tyle, że mówię o okresie przed kilkuset laty. Nie odbieram tamtejszym Polakom polskości, bynajmniej. Chyba, że pijesz do tego, że procesy narodowotwórcze rozpoczęły się sporo później, kiedy już byliśmy jednym państwem - ok. Zresztą nieważne.

http://www.kresy.pl/publicystyka,opinie ... dialektyki - ciekawe.

A powiedzcie mi, zainteresowani Ukrainą, jak tam zainteresowanie Bośnią? :caleb: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26086857

----------------------------

"Rozpad Ukrainy jest nieunikniony" - z 2009

- po rosyjsku (ukraińsku? nie rozróżniam; ale jednak są napisy)
http://geopolityka.net/prof-dugin-kwest ... zesadzona/ - (jakby kto wolał tekst)
Ostatnio edytowany przez Universal 21 Lut 2014, 00:54, edytowano w sumie 2 razy
Język kłamie głosowi, a głos myślom kłamie; myśl z duszy leci bystro, nim się w słowach złamie.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 09 Lis 2024, 11:31
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1052

Postprzez Kamieniarz w 21 Lut 2014, 00:12

No sytuacja na ukrainie jest już na prawdę mocno napięta, ja myśle że rosja użyje bomb nuklearnych. Poza tym takie miasta jak Kijuw ogłosić już chcą niezależność

Negative Provski, STALKIER998.
Kamieniarz
Stalker

Postprzez Krzyk19 w 21 Lut 2014, 00:44

Nie ma co współczuć zabitym. Z mojej perspektywy to śmierć jest tylko chwilą po której następuje wieczne życie w raju. Możemy współczuć tylko ich rodzinom.
Do polityki wolę się nie mieszać.
Bomba nuklearna?! Mam nadzieję, że to był tylko taki żart.

Ten co cytuje ten cieplak.
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez Kamieniarz w 21 Lut 2014, 00:52

@up
Nje

- - -

Ja wspieram euroberkut, bo oni chcą dpbrze dla tego kraju, a ci drudzy walczą z nimi

Uwagi moderatora:

Nie pisz posta pod postem. - Wheeljack

Negative Krzyk19, Gwizdek, Tajemniczy.
Kamieniarz
Stalker

Sytuacja na Ukraine

Postprzez szm w 21 Lut 2014, 01:12

Nie chodzi mi tu o UE czy wpływy u Rosji. Najbardziej cierpią na tym zwykli ludzie, którzy w XXI wieku chcą żyć jak na wolnych europejczyków przystało.

Wszystko pięknie.. Jeśli chcą, niech sobie walczą. Zresztą teraz nie mają już wyjścia, ale dlaczego mamy ich wspierać? Dlaczego mamy robić coś niezgodnego z naszym interesem narodowym?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
NA KOWNO!
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 22 Wrz 2024, 15:29
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez djcycu w 21 Lut 2014, 01:32

Hola! Stop bo się wyzabijacie. Wyczytałem że Ukraińców nienawidzicie bo dalej pamiętacie UPA? Szkoda tylko że media wam wpoiły do głów że mordowano tam za polskość... Nikt nie wspomniał że chodziło o wyczyszczenie ludzi którzy tam mieszkają bez względu na nację bo chcieli zająć ważne dla nich strategicznie tereny. Owszem tego nie wolno chwalić w żaden sposób ale czepiać do dziś także nie.

O co dokładnie mi chodzi? O to że historia jest historią i często role się odwracają. Dziś nie ma UPA. Pragniecie by ich wszystkich zgładzono? Cieszycie się że Ukraina teraz cierpi? Dziwi mnie taki stan rzeczy... Przecież tak bardzo potępiacie mordowanie ludzi. Właśnie w taki sposób Polska tworzy sobie wrogów. Zamiast jednoczyć się jak na patriotów przystało (patriota to człowiek który nie pluje na inny kraj) to lejecie jadem na lewo i prawo... Takie zajścia jak na Ukrainie mogą się stać lada dzień u nas. Wystarczy sobie dobrze przeanalizować jakie życie mamy w Polsce i jak już ludzie nienawidzą tego stanu rzeczy. Myślę że wiele nie trzeba by podobne zamieszki powstały w naszym kraju. Ciekawe jak byście się czuli kiedy wydrenowani przez propagandę Ukraińcy będą się cieszyć jak Polacy dostają w końcu w dupę za 1920...

Dlaczego dla Niemców jesteście tacy życzliwi za to co robili naszym rodakom w II Wojnie Światowej? Tam potraficie ich podzielić na złych i dobrych? Na Ukrainie było to samo... W Rosji także, wystarczy poznać historię jak ich traktował rząd i ilu cywilów zagłodzono czy wymordowano okłamując przez długie lata. Niedawno powiedzieli dość...

PS: Ukraińcy tak samo jak Rosjanie mało wiedzą o złych uczynkach swojego kraju. Mieliśmy swój PRL, wiemy chyba że i nas okłamywano i zatajano przed nami wiele żrących w oko i serce prawd...

A żeby nie było niedomówień to nie popieram pomocy ani wojskowej ani humanitarnej. Nie stać nas, takie są przykre fakty. Skoro UE chciała wcielić Ukrainę to niech się teraz Merkel zaoferuje i reszta spółki.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wk1996.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez nati20 w 21 Lut 2014, 02:36

Ja rozumiem że dążą do wolności, do lepszych warunków życia i tak dalej, to nawet piękne że potrafią się tak złączyć we wspólnej akcji, ramię w ramię jak bracia walczą o lepsze czasy. My potrafiliśmy się złączyć jak chcieli podpisać acta co jest żałosne bo chodziło o głupi internet... Ale na litość boską czemu my się zawsze wpier#%$&my w nie swoje konflikty. Wszystkie te Afganistany, Iraki, przecież to nie były nasze wojny ale przecież to USiA więc trzeba lecieć, pomóc bo i oni nam pomogą i wizy zniosą pff i co nasi ginęli za nich za darmo a jeszcze nam grozili zamachami. Tutaj wysyłają pomoc materialną, prowadzą rozmowy i mam nadzieje że na tym poprzestaną. Dość naszych zginęło za cudze problemy. Nie stać nas na wojny, narazimy się ruskim a to nie będzie dla nas dobre, unia wcale nie garnie się do pomocy więc czy my musimy to robić w imieniu uni? Oferują rannym szpitale, piękna inicjatywa ale mamy problem z służbą zdrowia. Nic bym nie mówiła gdyby był dobrobyt, można pomoc, ale nasi pacjenci umierają w poczekalniach, pod szpitalem bo odmawia się im pomocy a oni cho#%ra sprowadzają rannych z Ukrainy którym można zapewnić pomoc medyczną, gdzie tu sens ja się pytam. Oferują azyl uciekinierom, i co gdzieś będą musieli mieszkać, pracować, jakoś trzeba im pomóc- czy nas stać, nie. Ludzie też nie mogą znaleźć pracy, czekają na mieszkania latami czy my zawsze musimy patrzeć co się dzieje gdzieś, mając gdzieś pomoc naszym? Wysyłają tam ubrania, pomoc medyczną i inne artykuły a u nas mało bezdomnych, biednych?

Wojna jest zła i przykro na to patrzeć a tym bardziej doświadczać, pomoc i zjednoczenie to piękna rzecz ale nas na to nie stać, mamy swoje problemy. Nie mówię tego ze względu na historie, nie można karać cały kraj, Bogu ducha winnych ludzi którzy pewnie nie mają świadomości o przeszłości za zbrodnie które się tam kiedyś wydarzyły. Stwierdzam tylko fakty że wszędzie się pchamy obojętnie czy jest to nam na rękę, czy stać nas na to, czy tym samym bronimy także swój kraj, czy walczymy o wolność i sprawiedliwość w słusznej inicjatywie czy tylko tak nam powiedziano, czy narobimy sobie tym przy okazji wrogów.

A ten ich bój o unię, niby pomagają naszym rolnikom,.dofinansowują różne projekty, budowle ale tym samym musimy się dopasowywać. Wiek emerytalny, emisja co2, wszystkie te inne wymogi którym musieliśmy sprostać by unia na na nas spojrzała, tylko ludziom nie żyje się lepiej... Unia wymaga tego, musimy dostosować się do warunków unijnych, wiek emerytalny wyższy bo w unii jest wyższy, a czemu zarobków nie podniosą do unijnych, pomocy rodzinom... Czy oni w ogóle mają tą świadomość że nawet jak wygrają tę walkę o unię to niekoniecznie oznacza to że unia sprawi że będą żyli w dostatku i szczęściu... Że też będą od kogoś uzależnieni, ktoś będzie im nakazywał jakieś zmiany, ograniczenia, nakładał sankcje.
:

Get out of here STALKER!

Image

Za ten post nati20 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Hynek, djcycu, Szczur.
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 22 Gru 2019, 19:00
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości