Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez dorian w 07 Wrz 2011, 01:14

Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Reklamy Google

Postprzez Glaeken w 07 Wrz 2011, 12:29

Fifi napisał(a):Nie wiem czy było, ale mogę Wam polecić - ''Księga Przeznaczenia''/''The Book of Eli''.

"Księga Ocalenia" a nie przeznaczenia :D
Fakt, niezły film, wizualizacja bardzo przypomina Fallout 3. Co do dobrych a nieco mniej znanych i starszych filmów sci-fi, to polecam:
Mroczne miasto
:

THX 1138
:

Ukryty wymiar
:

Equilibrium
:

Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 09 Mar 2024, 18:58
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Postprzez Realkriss w 07 Wrz 2011, 13:54

Ukryty wymiar jest dla mnie jednym z najmroczniejszych filmów ever.
Podobny, tylko bardziej refleksyjny jest brytyjski "W stronę słońca".

Czy Galeken masz ksywkę z "Twierdzy" Paula Wilsona? Wciąż mnie to intryguje.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Glaeken.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 881

Postprzez Przemek77 w 07 Wrz 2011, 14:09

@Glaeken

"Equilibrium" dobry. Film praktycznie przeszedł bez żadnego echa, a to kawał dobrej produkcji. Mocno stojący w konwencji "orwellowskiej", ze świetnym klimatem, scenografią i fabułą. Całośc psuje tylko dość głupie, całkiem nierealistyczne i sztampowe zakończenie.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez ulvhedin w 07 Wrz 2011, 14:23

Od powyższych lepszym(imho) jest "Moon" z rewelacyjnym Samem Rockwellem!

dla fanów SF lektura obowiązkowa!
| Intel Core i5-2500K 3.3GHz + Grand Kama Cross | Asrock Z68 Pro3-M | Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel | ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/1GD5 | Samsung SpinPoint F3 HD502HJ + HD103SJ | Be quiet! Straight Power CM E8-CM-580W | Fractal Design Define R3 Black Pearl | Iiyama ProLite PLE2473HDS-B1 24" LED Black | MX518 |
Awatar użytkownika
ulvhedin
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 19:47
Ostatnio był: 19 Paź 2021, 13:03
Kozaki: 63

Postprzez Glaeken w 07 Wrz 2011, 14:31

"Moon" nie oglądałem ale słyszałem o nim same superlatywy. "W stronę słońca" Boyl'ea też nie widziałem, trza będzie rzucić okiem.

Przemek77: co do Orwellowskiej konwencji to gorąco polecam "THX 1138", dużo mądrzejszy od "Equilibrium", dość trudny i skłaniający do refleksji film. Nawiasem mówiąc to film Lucasa jeszcze sprzed nakręcenia starych "Gwiezdnych Wojen", nie tak dawno odnowiony i wzbogacony o kilka efektów spec..

Realkriss napisał(a):Czy Galeken masz ksywkę z "Twierdzy" Paula Wilsona? Wciąż mnie to intryguje.

Brawo !!! Jesteś jedynym który zgadł bezbłędnie za pierwszym razem ! A używam tego nika już kilkanaście lat. I za to ci :wódka:
Ostatnio edytowany przez Glaeken, 07 Wrz 2011, 14:44, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Realkriss w 07 Wrz 2011, 14:40

He, a na dodatek jestem "jedyną", pamiętaj moje feministyczne przesłanie, że baba zgadła Twojego nicka :E
Już dawno miałam zapytać, ale wrodzona nieśmiałość mi przeszkadzała.

A czy widziałeś ekranizację "Twierdzy" z 1983? Glaekena grał tam wspaniały Scott Glenn i jeden z najbardziej niedocenionych aktorów świata Jurgen Prochnow.
No niestety, słaba jest pomimo dobrego aktorstwa, ale książkę uwielbiam.

Moon jest absolutnie wspaniały, dzięki Ulv, że wspominasz o nim. Uważam, że Moon to dzieło monumentalne. Rozpędziłam się z kozakiem dla Ciebie, ale muszę najpierw rozdać innym :mad: Wrócę do tego.

A co sądzicie o s-f lżejszego kalibru, animowanym? Moja 9 letnia córka i ja uwielbiamy film 9. Bynajmniej nie tylko dla dzieci, polecam dobre, refleksyjne kino science-fiction.
Ostatnio edytowany przez Realkriss, 07 Wrz 2011, 14:45, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Terminus w 07 Wrz 2011, 14:45

Co do tych filmów to THX nie oglądałem. O Equilibrum czy Ukryty wymiar to uważam, że miały zmarnowany potencjał. Nieźle się zaczynały a marnie kończyły.
:

Pomysł z Horyzontem Zdarzeń, który otwiera przejście do innego świata, który okazuje się być piekłem był fajny. Film się zaczynał jak rasowe mroczne sf. Pachniało Aliens ale skończyło się parodią Hellrisera...

Słodkie zakończenie Equlibrum... cóż...
Mroczne miasto. Nawet fajny film. Może nie arcydzieło ale się fajnie ogląda.

"9" mnie rozczarował. Kolejny film, który się świetnie zapowiadał a skończył się beznadziejnie. Najpierw niezłe przedstawienie świata i budowanie nastroju, potem trochę fajnej łupaninki ale na koniec nudno i słodko...

Jak przy SF jesteśmy do dorzucę dzieło może nieprzesadnie wybitne ale do którego mam ogromny sentyment może za sprawą tego, ze jest ekranizacją P.Dicka "Screamers" - po naszemu nie wiedzieć czemu "Tajemnica Syriusza".

@Realkriss: 3? 4? Ale powiem, że jak dla mnie to tylko "jedynka" się liczy. Następne trochę przegadane...
Ostatnio edytowany przez Terminus 07 Wrz 2011, 14:57, edytowano w sumie 5 razy
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Realkriss w 07 Wrz 2011, 14:49

A ile oglądałeś Terminus Hellraiserów?

Ja kupiłam w Saturnie zestaw w kształcie kostki LeMarchanda z pierwszymi czterema. No, łza się w oku kręci. Stare horrory to moja nieuleczalna pasja, uwielbiam Hellraisery, Koszmar z ulicy Wiązów, Koszyk, Neonowych maniaków, Piwnicę.
Ile się człowiek nabał pod kołdrą przy tym...

Bo 9 jest takie bajkowe, ja nie oczekiwałam niczego oprócz wzruszeń i byłam zachwycona.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Glaeken w 07 Wrz 2011, 14:52

Realkriss: Pardon madame :) Książka rzeczywiście kiedyś i mnie urzekła, na tyle, że odnalazłem i kupiłem pozostałe części - jak się okazało - serii. W przeciwieństwie do filmu który był bardzo słaby mimo świetnej obsady i znanego reżysera.

Terminus: zdradziłeś istotną część fabuły "Ukrytego Wymiaru", weś to jakoś zakryj ;) "Tajemnica Syriusza" niezłe kino, tez mam słabość do tego filmu, no w końcu na podstawie Philipa K. Dicka. Znośny jest też wczesny film Rolanda Emmericha "Księżyc 44".
:

"Outland" czyli "W samo południe" w kosmosie z Connery'm.
:

"Kula", "Lewiatan", "Głębia" czyli filmy z serii "coś z głębin". "Kontakt" Zemeckisa, "Piąty element" Bessona.

Gdybym miał polecać naprawdę dobre kino to obowiązkowo "Mechaniczną pomarańczę", "2001: Odyseję kosmiczną" i "Blade runnera", genialne i kultowe kino ale nie dla każdego.

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss, Lucjusz.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Terminus w 07 Wrz 2011, 15:11

Realkriss: a propos wzruszeń Sintel oglądałaś?
Taki filmik zrobiony w Blenderze
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Realkriss w 07 Wrz 2011, 15:14

Glaeken, zmasakrowałeś mnie, znam kilka osób, które czytały "Twierdzę" i nikogo, kto wiedziałby, że to seria. Ja czytałam jeszcze "Odrodzonego" i "Odwet".

Co do Philipa K Dicka, który moim zdaniem jest absolutnym geniusze i kocham jego książki, to nie zgodzę się z Tobą, co do Tajemnicy Syriusza. Uważam ją za film słaby.
Niestety twórczość K. Dicka ma wyjątkowego pecha do ekranizacji, pomijając "Blade Runnera" powstały na jej motywach filmy bardzo złe, złe, lub słabe.
"Zapłata" żenująca z żenującym Affleckiem. Potem "Next" z Cage Nicolasem. Wspomniana "Tajemnica Syriusza" oparta na genialnym opowiadaniu "Odmiana druga" jest zmarnowanym potencjałem. A sequel powinien się zapaść pod ziemię, po prostu dno.
"Pamięć absolutna" z Arnim raczej słaba, tak samo nieszczęsny "Impostor".
Na koniec wisienka na torcie "Raport mniejszości", słaby film bez przesłania z przedrewnianym Tomem Gruzem.
Siąść i płakać.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości