Alchemik napisał(a):Poza tym chyba upadli na głowę, że popierają tą popierdółkę, zwaną Kosowem.
Kto popiera co? ONR popiera Serbię, jak już.
Alchemik napisał(a):Tak się kończy bawienie w separatyzm państewek południowej Europy
No jak się kończy? Wiesz chociaż co tam się stało i kiedy?
Alchemik napisał(a):Poza tym jakoś ostatnio jestem uczulony na ruchy nacjonalistyczne. Krzyczą by wyjść z UE, a potem Putin zacznie nas ruchać.
Yhym, jasne. To samo pierdo*enie co 27+ lat temu, że jak nie Związek Radziecki, to nas Zachód pożre. Jaaasne. I Putin, i cała reszta i tak będą nas "ruchać", bo taka jest istota polityki - chcą jak najlepiej dla siebie, nie dla nas. Poza tym, podobnie jak w przypadku Bałkan, dochodzi konflikt historyczno-kulturowy, że to tak ujmę.
Alchemik napisał(a):Ostatnio spotkałem się z poglądem, że niektóre ruchy/politycy tego typu, są piątą kolumną Putina.
A najwięcej drą ryja ci, którzy wysługują się przeciwnej stronie lub są zwykłymi idiotami. Nie przeczę oczywiście, że rosyjska agentura jest, że są ludzie opłacani przez Rosjan - ale to było, jest i będzie. Na wielu "frontach" - za Rzymu nie było inaczej. Judasz też był sprzedawczykiem
Alchemik napisał(a):Mamy tu, w Polsce sporo inwestycji innych krajów którym zależy na ochronie swoich fabryk.
To największy plus rozkradnięcia majątku narodowego.
W Rosji też są zagraniczne koncerny. Abstrahując od sensowności jakiejkolwiek inwazji na Polskę - wjazd Rosjan nie oznaczałby rozkradzenia tego jak w 1939-1941 i 1945+. Dogadaliby się ponad nami.
Alchemik napisał(a):Poza tym ciekaw jestem jaki syf by nam z USA, Chin i Afryki, gdyby nie unijna polityka celna na pewnie chemikalia, jedzenie i inny syf.
Co to za bełkot, to ja nawet nie... Unijne normy opierają się - często - na ISO. Taka norma, przypuśćmy PN-EN ISO 13849-1:2016-02 - najpierw stworzyło ją ISO (często adaptując normę jakiejś organizacji, tak np. było z GML, o którym też nie masz pojęcia), potem adaptował Europejski Komitet Normalizacyjny (EN), potem adaptował Polski Komitet Normalizacyjny (PN). Który przed Unią tworzył własne normy. Innymi słowy - Unia Europejska wcale nas nie ucywilizowała - mieliśmy własne normy, nie gorsze niż obecne, a spotkałem się z opiniami, że lepsze.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_NormaAlchemik napisał(a):Poza tym znając machających szabelką (jeden kiedyś był nawet na forum, miał nick ViS chyba) to po wyjściu z UE, wyszlibyśmy z NATO.
Turcji nikt z NATO nie wywalił, a w teorii zasłużyła na to już dawno. O Cyprze słyszałeś. Wątpię, bo byś wiedział o konflikcie turecko-greckim, w czasie kiedy oba państwa były w NATO. No, jeszcze są zamachy stanu - zarówno w Grecji, jak i Turcji. I jakoś nikomu to specjalnie nie przeszkadzało, bo nadal są w NATO, a Grecja dodatkowo w Unii. Osobną kwestią pozostaje przydatność NATO.