Wg. mnie tego co było w nim 2000 lat temu, czyli wszystkie zmiany, które wprowadził kościół na soborach i innych pierdołach.A czego wg Ciebie w nim brakuje?
Terminus napisał(a): Nie zaprzeczam, bo byłoby to głupotą, że kościół ma na sumieniu straszne rzeczy. Ale bądźmy sprawiedliwi. Mordowali i prześladowali w historii wszyscy wszystkich: katolicy protestantów, protestanci katolików, jedni i drudzy z wzajemnością innowierców, ateiści z czasów rewolucji francuskiej katolików, komuniści [też zdeklarowani ateiści] wierzących wszystkich wyznań od Hiszpanii po Rosję.
My za to przeprosiliśmy [choć to marne zadośćuczynienie]. Chyba jako jedyni.
Z tego co wiem to prawosławni poświęcą budynki państwowe za darmo. Jest to żałosne, nie zaprzeczam. Oczywiście są ludzie, którzy tylko "wykonują zawód księdza", bo im się to opłaca tak czy inaczej. I to jest wkurw....e.
Microtus napisał(a):Mówicie, że nikt nie był bez winy w historii. To prawda nigdy nie było czarnych i białych. Jednak wytłumaczcie mi co zawinili indianie z ameryki płd., setki kultur zniszczonych w imię idei. Inkwizycja - wbrew pozorom nie chodziło jej o dbanie o kościół i wiarę ale o zamykanie gęby myślącym ludziom. I o ile religia (sama w sobie nie tylko katolicka) przyczyniła się do rozwoju cywilizacji, bo ludzie musieli się skupiać wokół czegoś. To czasem niestety rozwój blokowała.
Weźmy na przykład in vitro. Po co kościół ingeruje w takie sprawy.
Chyba więcej owieczek to dobrze. A, że się okazało niemożliwe możliwym to już od razu jest niezgodne z naukami KK.
Tak się jakoś złożyło, że jestem genetykiem i jak słyszę tłumaczenia naszego episkopatu w TV to mi ręce opadają.
Żeby się na jakiś temat wypowiadać to trzeba o tym coś wiedzieć, a tak robią ludziom wodę z mózgu podając nieprawdziwe teorie o zapłodnieniu in vitro.
W dniu wczorajszym pojawił się długo oczekiwana wiadomość, mówiąca o zamiarze wycofania przez Benedykta XVI, dekretu ekskomuniki z 1 lipca 1988 roku. Wówczas to, zgodnie z dekretem Kongregacji Biskupów, deklaracja ekskomuniki objęła założyciela Bractwa Św. Piusa X - abpa Marcela Lefebvre, brazylijskiego biskupa Antoniego de Castro Mayer, oraz czterech nowo wyświęconych biskupów.
Dzień dzisiejszy przyniósł potwierdzenie tej informacji, między innymi przez znanego watykanistę, A. Tornielli, który pisze, że decyzja Ojca Świętego zostanie podana do wiadomości publicznej w ciągu najbliższych kilku dni. Przypomniał również, że dekret ekskomuniki nigdy nie obejmował kapłanów FSSPX, oraz wiernych uczestniczących we Mszach w kaplicach Bractwa.
Przemek77 napisał(a):Kościół Katolicki będzie raczej cofał się i zamykał na wszystko
szm napisał(a):Przemek77 napisał(a):Kościół Katolicki będzie raczej cofał się i zamykał na wszystko
Jeśli chodzi o cofanie i zamykanie się to KK powinie prowadzic taką politykę przez cały czas . Kościół nie może byc instytucją REFORMOWALNĄ . Kościół nie może iśc za trendami , postępem itp. Nauczanie KK powinno byc tradycyjne , a nie po każdym soborze coraz bardziej liberalne i postępowe . To jest oczywiście moje i tylko moje zdanie
Pozdro.
szm napisał(a):Kościół nie może byc instytucją REFORMOWALNĄ . Kościół nie może iśc za trendami , postępem itp. Nauczanie KK powinno byc tradycyjne , a nie po każdym soborze coraz bardziej liberalne i postępowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości