- Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
- RadekNioch.
Grzechu300 napisał(a):Tu się zgodzę. Wywalić starych komuchów i socjalistów. Zmiana jest konieczna, jak najszybciej. Problem w tym, że to nie takie proste.
Nieznajomy X napisał(a):S.T.R.A.J.K. G.E.N.E.R.A.L.N.Y.
To nasze jedyne wyjście, bądź pewien, że po czymś takim szybko sprowadzilibyśmy rządzących na kolana.
Coś wy macie samych złotych księży. Ciekawe... Ja w mojej miejscowości mam księdza gnoja tak jak zresztą jego poprzednik i w dwóch innych miejcowościach w okolicy też księża "porządnością" nie grzeszą.Universal napisał(a):Gdzieś statystyka nt. tego, że dobrzy to mniejszość? W życiu spotkałem się tylko z dwoma pierdolniętymi duchownymi - jeden to były wikariusz (teraz proboszcz), drugi to arcybiskup. Reszta do rany przyłóż, albo przynajmniej przyzwoita. Natomiast na mojego proboszcza była ostatnio nagonka (m.in. w niezawodnym GazWybie), jak się okazało, niesłuszna.
To jest mniejszość. W końcu Kopernik też był duchownym (biskupem!) ale jak opublikował swoje teorie to też się na niego kościelna nagonka zaczęła, ale że był biskupem to się chłopina wyratował, i całe szczęście.Universal napisał(a):Kościół to zacofanie? Mendel (było o nim w szkole), Lemaître (było o nim w szkole, przynajmniej u mnie), Sedlak, Polkinghorne, Peacocke i wielu innych. Owszem, KK wymaga reform, ale nie likwidacji. To idiotyzm.
Adam napisał(a):Znałem wielu świrniętych proboszczów, gotowych spalić chłopaka za długie włosy, ale jedynym, którego szanuję, jest były, bo emerytowany obecnie prałat mojej starej parafii. Zrobił wiele dobrego, był uczynny, udało mu się wybudować pod koniec lat 80 nasz kościół
Adam napisał(a):Ciekawią mnie argumenty wierzących wobec fali krytyki ateistów i innowierców
Adam napisał(a):Te statystyczne 90% wierzących to mit, nie jeżeli chodzi o papiery i dokumentację, a raczej o przekonania i uczynki.
Adam napisał(a):Te statystyczne 90% wierzących to mit, nie jeżeli chodzi o papiery i dokumentację, a raczej o przekonania i uczynki.
Nieznajomy X napisał(a): chrzczenie niczego nie swiadomych niemowląt to idiotyzm, Jezus ochrzcił się w wieku 27 lat" i powiem tylko tyle że szczerze mu za to dziękuję, nie chcę mieć nic wspólnego z tą pseudomiłosierną oraganizacją.
Grzechu300 napisał(a):A co do nauki religii, katechezy - popieram takie coś - przekazuje się tam wartości moralne.
lehoslav napisał(a):Grzechu300 napisał(a):A co do nauki religii, katechezy - popieram takie coś - przekazuje się tam wartości moralne.
Zapamiętałem głównie tępe klepanie regułek.
W ogóle średnio sobie wyobrażam "przekazywanie wartości moralnych" na dwóch 45-minutowych lekcjach w tygodniu. Wartości moralnych uczy się od rodziców.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości