Fantasy

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Fantasy

Postprzez utak3r w 31 Mar 2014, 22:16

O właśnie. Seria o Conanie jest doprawdy pierwszorzędną rozrywką - rozpierdówy, kobiety itp. :) Fajna, lekka lektura, bez przynudzania, na Cromma.

Wiewiór, co do mojej wypowiedzi, miałem na myśli głównego pytającego w wątku, nie Ciebie. Myślałem, że to jasne...
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Reklamy Google

Postprzez Wiewi0r w 31 Mar 2014, 23:18

Utak3r - Wyobraź sobie, że ja też. ;) Nie wiem, nie znam się, nie interesuje mnie to, zarobiony jestem. Nie oceniam. Rzucam co mi się podobało, a o czym jeszcze nikt nie mówił.

Gizabrus - Campbell może pisze trochę infantylnie, ale jest to fajna wojenna literatura. Trochę taktyki można liznąć, i z polecenia męczę się powoli z Clausewitzem. Z bliższych duchem (słowiańskim) jest Tomas Bartos i jego "Najemnicy", ale też sci-fi. Twarda literatura, twardzi faceci, ciężkie walki.

Conan - meh. W klimatach magii i miecza jest ten, jak mu tam, Drizzt Do'Urden pióra R.A. Salvatore. Pisane na podstawie prawdziwych sesji RPG (D&D) i widać czasem taki życiowy "chaos". A jest o nim chyba z 18 książek w cyklu, więc jest co czytać.

Może nowy, osobny temat? :)
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez Miszka666 w 01 Kwi 2014, 00:20

Ze swojej strony polecałabym ,,Eragona" i całą serię ,,Dziedzictwo". Moim zdaniem warto było czekać na 4 tom (nawet jeśli podzielony na 2 książki). Eragon'a czytałam jako jedną z pierwszych książek fantastycznych. Fakt faktem pierwszą część napisał piętnastolatek i język jest bardziej... młody, ale myślę, że da się przebrnąć. Na początku nazywali go "objawieniem" a dy tylko ten blask osłab- zarzucano mu, że postacie płaskie, łatwa do przewidzenia fabuła itp. Może i tak. Zostawiam to do osobistej oceny, polecam ze względu na sentyment. Prawdą jest, że do Wiedźmina tego porównać nie można bo różnica jakościowa jest przeogromna.
Drugą pozycją jest ,,Koniec pieśni" Wojciecha Zębatego. Zaczynałam ją już 2 razy i tylko raz doszłam do ponad połowy. Nigdy jej jeszcze nie skończyłam. Nie jest specjalnie gruba tylko strasznie ciężko mi się ją czytało. Ogółem pomysł fajny. Autor świetnie łączy czasy teraźniejsze i czasy od śmierci króla Artura bo czas akcji stopniowo przenosi się w tamte rejony historii, ładnie łącząc się z fantastycznymi tematami jak na przykład jakieś czary czy coś. Książka ta nawet znalazła swoje miejsce na Emipik'owskiej półce z nalepką ,,lubimy tą książkę" xD. Ogółem mimo, że nie przeczytałam całej to i tak polecam :)
,,Ziemia zmarznięta, krok wędrowców pęta. Nie zobaczą drogi końca, ani księżyca ani słońca. "
Awatar użytkownika
Miszka666
Kot

Dołączenie: 09 Sty 2014, 22:31
Ostatnio była: 14 Lip 2019, 11:48
Miejscowość: Konstantynów Łódzki
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 12

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości