[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Demon6PL w 17 Sie 2015, 10:38

No, tak to jest jak się nie czyta, klasy nie zmieniłem po instalacji tej łatki. Już jest gicik, wszystko hula. Nawet SAW'a już znalazłem, bije AEK na głowę. :D

Edit:
Zacząłem sobie zwiadowcą. Bo nim jeszcze nie grałem. Spróbować chciałem. A misery mi j*bs w japę i mówi "NIET!". Ta klasa jest w ogóle grywalna? Jest na sali jakiś kozak, który tym do prypeci doszedł? Bo choćby taka misja w leśniczówce po stronie bandytów jest niemal niewykonalna. Tak jak szturmanem łapałem kule w zęby i odpluwałem do nadawcy, snajperem coś postękałem, ale dałem radę, tak tutaj rozlatuję się po ścianach. Dosłownie, kończy się cutscenka i nawet broni nie zdążę wyjąć, bo powinnościowce już mają ją w rękach i łogień. Tak więc, 2 prośby:
Jeśli jest na sali jakiś recon-kozak, to niech mnie poinstruuje jak tym padactwem grać
a jeśli takowego nie ma, to czy jakiś miły i uprzejmy modder mógłby mi wskazać jakie linijki muszę pozmieniać, żeby dziki zwiadowca miał takie same parametry wytrzymałościowe co snajper? Bo w sumie to trochę dziwne,ze koleś który w teorii ma walczyć na bardzo krótki dystans nie może przetrzymać jednej kuli w nogę i nie umie używać strzelb, za to facet w walce bezpośredniej w zasadzie nieuczestniczący na luzaku łapie ołów, trochę pojęczy, trochę postęka, ale "aptieczku" i lecim dalej. No tak dziwnie trochę.
Pozdro, Carni
Awatar użytkownika
Demon6PL
Stalker

Dołączenie: 21 Sie 2012, 16:38
Ostatnio był: 07 Wrz 2019, 00:21
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 20

Reklamy Google

Postprzez trojanuch w 17 Sie 2015, 20:17

Zwiadowca dostaje znacznie większe bonusy od wszelkich używek. Spróbuj zwiadowcą na morfinie ;)
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez Imienny w 17 Sie 2015, 20:44

@Demon6PL
Lepiej, przeszedłem całą grę klasą zwiadowcy. W temacie znajdziesz save z freeplaya. :P

Klasa ta jest w pełni grywalna, niemniej jest dużo trudniejsza niż snajper czy szturmowiec. Zwiadowca ma kilka solidnych broni na poziomie obsługi dobrym (AK-105, Wintorez, AS VAL i FN FAL Para). Do tego ma dobrym poziomie obsługę kombinezonów z zamkniętym obiegiem, więc Seva (bojowo) i Ekolog (do anomalii) będą w sam raz. Uwierz mi, da się. Dla fana Misery nie ma nic niemożliwego, tylko najwyżej jest coś wkurzającego (spawn mutantów).
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..)
-Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz?
-A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 07 Lis 2024, 18:57
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 227

Postprzez Stalkep w 17 Sie 2015, 21:13

A no właśnie co do obsługi:
Gdy jest mierna to broń jakoś nie trafia, podbija lufę czy o co z tym chodzi?
Gdy nadeszło Gestapo, na budynki spadły bomby
Zamienił dziurawe palto na dwie kukurydzy kolby
Poczuł, że koniec to już tylko kwestia dni.
Gdy płonęło miasto ludzie z krzykiem umierali w nim...
Awatar użytkownika
Stalkep
Tropiciel

Dołączenie: 29 Mar 2015, 23:43
Ostatnio był: 24 Gru 2022, 02:05
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 28

Postprzez Imienny w 17 Sie 2015, 21:17

Broń zawsze trafia, o ile się poprawnie celuje. :P Z tego co wywnioskowałem na karabinach wyborowych wysoki poziom obsługi ułatwia celowanie (mniejsze chybotanie broni). Ale nawet zwiadowcą można kosić z KSVK.
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..)
-Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz?
-A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 07 Lis 2024, 18:57
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 227

Postprzez Stalkep w 17 Sie 2015, 21:32

Zawsze jak wale długą serią to lufa mi strasznie podbija. Gram na Szturmowcu.
PS. Nisko kucam, a to tak jakbym karabin trzymał jedną ręką.
Awatar użytkownika
Stalkep
Tropiciel

Postprzez Demon6PL w 17 Sie 2015, 21:37

@Imienny
A grałeś tak cichcem bardziej, czy po prostu olałeś podchody? To jest główna rzecz która mnie nurtuje tutaj, bo część NPC zachowuje się jak bezgłowe kurczaki i 2 stalkerów którym nie trafiłem w głowy serią z PM'a, ogląda się na wszystkie strony, klękają i ogólnie nie widzą mnie, kucającego i poprawiającego swój błąd 2 metry przed nimi, a kiedy indziej po prostu sobie ginę. Nawet nie jestem w stanie zlokalizować agresora, mogę tylko wczytać sejwa i próbować jakimś łukiem obejść, czy się cofnąć, znaleźć coś wysokiego i lornetką poszukać gościa. Oczywiście obie sytuacje po nocy.

No cóż, trzeba zainwestować w dragi i leki. Jest jakiś sensowny lekki pancerzyk niższej klasy niż SEVA albo ekologi? Póki co latam w "Ciężkim płaszczu" czy jakoś tak, ale to padaka jakaś jest. Przynajmniej już hełm astronauty zdobyłem. Co do broni: Aktualnie biegam z grozą, ale od bardzo niedawna i SIG Sauer'em P220 z tłumikiem i nabojami hydro-shock. Bardzo źle? Póki co przeciwników zamiatam równie szybko co oni mnie, więc chyba tragedii nie ma. Tylko czasem mutanty mi przeszkadzają, ale też odnoszę wrażenie, że mizeria nie cieszy się z tego, że gram reconem. Spotkałem nibyolbrzyma tuż po wyjściu z głuszcem z legowiska pijawek.

:

Poszedłem "wiertaliot" zbadać, a odchodząc zobaczyłem kupę mięcha lecącą w moją stronę. Po zużyciu prawie całych rezerw amunicji i kilkukrotnym przepuszczaniu go przez anomalie gazowe wreszcie go zabiłem. No to do trupka i kroimy. OOO, jakie szczęście, grawi w środku! OOO, jakie nieszczęście, pijawka. OOO, i przyprowadziła 3 (!!!) koleżanki. Kilkanaście kur*w i loadów później, kroję zwłoki 4 pijawek. Zaczynam się wlec na skadowsk, a tu na wale między Izumrodnojami, a spalonym gospodarstwem emisja. No nie ma ch*ja, nie dojdę. Nafaszerowałem się podczas walk chemią, przez to musiałem zeżreć całe zapasy, artefakt mi promieniuje, więc jak się schowam gdzieś po drodze to mi się dupa usmaży. Na skadowsk nie dojdę, za duże obciążenie, nie zdążę. Jak wyrzucę arta, to już go nie podniosę, za słaby detektor. Anabiotyków ni ma. Krótko mówiąc: dupsko. Wielkie jak stąd na Marsa. Przez galaktykę Andromedy.
Prawie nie dropią mi bronie na recona. Niemal wyłącznie kałasze, kilka Sturmgewehr'ów i SKS'ów, pojedyncze pistolety, ale w tak okrutnym stanie, że aż żal patrzeć.
Nawet raz sobie szedłem wzdłuż szewczenki i wyleciałem w powietrze. Ot tak sobie. Wziąłem i wybuchłem. Ile to ja się naszukałem potencjalnego miotacza granatów. Ni ma. Wczytuję sejwa, wbijam na okręt od drugiej strony, lorneta w łapę i szukam. Ni ma. schodzę na dół, idę kawałek i znowu, JEBS, pozdrowienia ze stratosfery. Ostatecznie zrezygnowałem, poszedłem na skadowsk, odszedłem od kompa i wróciłem po 10 czy 15 minutach. Tym razem był spokój.
Głuszec nie strzelał do pijawek. Nie widział ich. Coś tam pogadał, porozglądał się i poszedł dalej. Zderzając się z krwiopijcą pędzącym mi, jak to mówią na Pradze, "wyje**ć".
Niechcący zawędrowałem za blisko żelaznego lasu, widzę, że burer idzie się przywitać. To dałem nogę. Skur***yn dodreptał za mną aż pod barkę noego, gdzie wreszcie moja stamina wzięła górę i musiałem przystanąć. A on dał radę w zasięg swój wejść, kondycję pozabierał i walnął. Pozamiatane.
Ogólnie, pieprzona złośliwość rzeczy martwych, dawno już nie miałem tak idiotycznego szeregu niezbyt fartownych zdarzeń.

Żeby nie było tak smutno i "marudząco" żarcik będzie:
Złapał facet złotą rybkę.
Ona do niego standardowo: -wypuść mnie to spełnię trzy życzenia.
On na to: -OK,ok. Ale dobry i rodzinny to był facet, to poleciał do żony i córki i mówi, że mają 3 życzenia.
Córka: -Chciałabym jeża... Do dupy z takim jeżem.. Aua!, wyciągnijcie go!... :suchar:

Masz Gwizdku spoiler, raz się człowiek zapomni, a tu już takie sankcje, kurde blaszka. Dobrze, że nie warn.

Jeszcze odnośnie artefaktów: zwiadowca ma mieć jakoś tak "lepiej" z ich obsługą. Warto się tu nimi bawić? Na snajperze jakoś nieszczególnie mnie one bawiły, coś tam nosiłem, ale to bardziej w stylu "kto bogatemu zabroni" niż z faktycznej potrzeby. Szturmowcem nie doszedłem dość daleko, żeby sobie na takie zabawy pozwolić. Jak to z tym jest?

Całkiem klawa ściana tekstu wyszła, powinienem zacząć pisać jakieś opowiadania. Chciałem pozdrowić Mamę, a także pozdro dla wszystkich początkujących reconów.
Ostatnio edytowany przez Demon6PL 18 Sie 2015, 21:46, edytowano w sumie 2 razy
Pozdro, Carni

Za ten post Demon6PL otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Maciek240701,
Negative Gwizdek.
Awatar użytkownika
Demon6PL
Stalker

Dołączenie: 21 Sie 2012, 16:38
Ostatnio był: 07 Wrz 2019, 00:21
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 20

Postprzez KOSHI w 17 Sie 2015, 21:49

Napisz opka: Mizeria ssie :caleb: Tak, recon ponoć ma największe profity z artów. Spawnu nie skomentuje jak i zachowań NPC. Normalność w tym modzie. Ja grałem snajperem to mi broniami pod niego średnio sypało, ale SIG 550 snajperskiego mi nie dropnęło nigdy. Za to jak dorwałem KSVK, ubijałem wszystko i olałem SIGa. Nie ważne, gdzie trafiłem pacjenta, 1 strzał = 1 trup. Co do karabinku to ja latałem z SIGiem Strieloka. Dawał radę i był optymalny pode mnie. Strzelby do snajpera mi nie pasowały, mimo, że ma specjalizację. Za krótki dystans.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Kozaki: 649

Postprzez Mito w 17 Sie 2015, 22:30

Jeżeli chodzi o "kary" pochodzące od miernej i średniej obsługi danej broni - pistolety maszynowe u kogokolwiek prócz zwiadowcy mają pierońsko duży podrzut, a w przypadku snajperek u szturmowca i zwiadowcy celowniki "pływają", i to dość znacznie. Wątpię, żeby odnosiło się to do czegokolwiek innego niż rozjeżdżania się celowników podczas celowania i słabej kontroli podrzutu...
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez Pangia w 17 Sie 2015, 22:33

No właśnie o to chodzi w obsłudze broni w Misery, wystarczy przejrzeć configi.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez mietek1986 w 17 Sie 2015, 23:08

Ja osobiście zacząłem sobie dzisiaj grać snajperem w trybie ciemnego zaułka i powiem że, po pierwsze jest łatwiej bo bandzioras stał koło mnie i ani razu mnie nie trafił ja go kosą ściąłem, po drugie latam se na golasa i już mam nazbierane na zielonego ekologa, najemników koło żelaznego lasa nie ma, a ja nawet jeszcze żadnej snajpy nie mam tylko obrzynek i walterek, panowie co to ma być że ja szturmem uzbrojonym po zęby miałem trudniej grając bez ciemnego zaułka???

A co do obsługi to zauważyłem że broń się mniej psuje im jest ona lepsza.
Awatar użytkownika
mietek1986
Tropiciel

Dołączenie: 12 Lut 2012, 07:44
Ostatnio był: 07 Wrz 2024, 21:28
Miejscowość: Jelenia Góra
Ulubiona broń: SIP-t M200

Postprzez Stalkep w 17 Sie 2015, 23:32

Serio? Skoro kupisz broń za 500 rubli to normalne że rozpiepszy się po strzale.
Lepiej wydać te 100000 rubli i mieć guna do końca rozgrywki oczywiście naprawiać go co jakiś czas.
Awatar użytkownika
Stalkep
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości