Polski lektor i tłumaczenie...

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Polski lektor i tłumaczenie...

Postprzez nagyatsu w 06 Lip 2007, 14:05

Mam pytanie... Czy da się jakoś wyłączyć polskiego lektora w STALKERZE? Bardzo mnie on denerwuje ;P Aha i czytałem że polskie tłumaczenie jest kijowe więc takie pytanie: Da się jakoś zrobić aby tego polskiego tłumaczenia nie było czy muszę grać na tym?
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Devilmass w 06 Lip 2007, 15:12

Chyba musisz, ale lepiej dokladnie sprawdze w opcjach.
Awatar użytkownika
Devilmass
Kot

Dołączenie: 05 Lip 2007, 16:24
Ostatnio był: 07 Lip 2007, 21:26
Miejscowość: Jaworzno
Kozaki: 0

Postprzez nagyatsu w 06 Lip 2007, 15:14

Tzn domyslam siue ze w opcjach gry w Audio jest cos takiego co scisza mowe, ale ja nie chce tego calkowicie wylaczyc... Poprsotu chce aby nie bylo polskiego lektora xD
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez Ivan w 06 Lip 2007, 16:59

Niestety, nie da się, gdyż polski lektor został nagrany na orginalnej ścieżce dźwiękowej.
Image
"W tym momencie to miejsce jest bezpieczne, stalkerze, i staramy się, żeby takie pozostało. Cały czas kręci się tu sporo osób - jedni się osiedlili i nie zapuszczają się poza okolicę, inni wciąż się szykują do kolejnych wypadów. Żałuję, że Quinna tu nie ma - on to dopiero miał radość z ustawiania takich kotów jak ty."
-dm_action_info_20
Awatar użytkownika
Ivan
Kot

Dołączenie: 25 Cze 2007, 20:02
Ostatnio był: 23 Lip 2007, 09:31
Miejscowość: Krzywy Róg
Kozaki: 4

Re: Polski lektor i tłumaczenie...

Postprzez LastEr w 29 Lis 2008, 00:17

Witam wszystkich jako nowy tutaj :)

Kupiłem Clear Sky i bardzo mi się podoba opcja wyboru tłumaczenia podczas instalacji(lektor on/off).
Zamierzam kupić jedynkę i problem w tym,że w niej nie ma możliwości wyłączenia lektora.

Najlepiej by było zastąpić przetłumaczoną ścieżkę dźwiękową wersją angielską lub rosyjską, ale żeby zostały polskie napisy.

Wie ktoś może jaki plik należy podmienić, żeby zamienić głosy na nietłumaczone?

Jako ostateczność traktuję zamiast kupować polskie wydanie, kupić na allegro sprowadzone z anglii :| Ale wtedy będzie na odmianę bez polskich napisów :(
ImageImage
Awatar użytkownika
LastEr
Kot

Dołączenie: 29 Lis 2008, 00:07
Ostatnio był: 03 Gru 2011, 16:12
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Raven422 w 29 Lis 2008, 00:50

Szukajka nie boli, wiesz :D
viewtopic.php?t=1795
Awatar użytkownika
Raven422
Tropiciel

Dołączenie: 21 Cze 2008, 19:20
Ostatnio był: 28 Wrz 2016, 13:35
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 20

Postprzez LastEr w 29 Lis 2008, 01:10

Wielkie dzięki, sprawdzę jak działa i za kilka dni mykam do sklepu, żeby się cieszyć oryginałem SoC :)

Jeszcze drobne pytanko: co mam rozumieć po do pojęciem 'odpowiedniego zedytowania pliku fsgame.ltx'?
(Jeszcze nie instalowałem żadnego moda jak coś)
btw clear sky to moja pierwsza gra kupiona bez wahania mniej niż tydzień po premierze :P

edit:

ojoj, part1 znikł z serwera :(
ImageImage
Awatar użytkownika
LastEr
Kot

Postprzez Raven422 w 29 Lis 2008, 14:40

Otwierasz plik fgame.ltx, szukasz w nim linijki gamedata i zmieniasz przy nim wartość false na true. Nic prostszego ;).
Awatar użytkownika
Raven422
Tropiciel

Dołączenie: 21 Cze 2008, 19:20
Ostatnio był: 28 Wrz 2016, 13:35
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 20

Postprzez LastEr w 08 Gru 2008, 20:12

//29 Lis 2008 15:54 :
Czyżby chodziło o to, że gra ma czytać dane nie z paczek db, tylko z folderów?

A co do part1...jakieś pomysły,gdzie go dopaść?

//07 Gru 2008 19:33 :
Otóż :D

'zdobyłem' polską wersję stalkera, wydłubałem z angielskiej pliki z dialogami, wkleiłem do /gamedata, zedytowalem plik i wszystko śmiga.
Jutro idę do sklepu po oryginał. Wielkie dzieki za pomoc :P
Jakby kogoś interesowały angielskie dialogi to mogę gdzieś uploadnąć.

btw, widział ktoś za mniej niż 54,99? Od razu mówię, że nie bardzo interesuje mnie allegro
btw2, wersji z platynowej kolekcji jest mapa i naklejka? :)
btw3, widział ktoś piknik na skraju drogi w twardej oprawie? :P

//08 Gru 2008 20:12 :

Dokonałem dziś eksploracji galerii krakowskiej - powracam z wieściami następującymi:
Piknik na skraju drogi niezdobyty - babka z obsługi powiedziała, że 'albo wykupione, albo ludzie pomieszali po półkach';/

Jakiś czas temu zawracałem głowę jednemu gościowi, który sprzedawał SoC wydane w 'platynowej kolekcji'(później P.K.) na allegro, czy nie mógłby zapodać dokładnych zdjęć - zamierzałem sprawdzić, czy to wydanie różni się od premierowego - była w środku mapa zony, 2 płyty, instrukcja i poradnik. Pudełko z grą niczym się nie różniło, jedynie na dodatkowej kartonowej okładce był nadruk 'Platynowa Kolekcja'

Tymczasem dziś kupiłem w Saturnie(jako deklarowany sknera:d) wydanie SoC w P.K. i nieco się zawiodłem:[ Dodatkowy napis 'P.K.' jest nie tylko na okładce, ale też na pudełku, mapy zony nie ma (jest jedynie w pdf na dodatkowej płycie, ale przecież nie mam takiej drukarki, żeby wydrukować ją w odpowiedniej wielkości), a do tego walnęli w środku pudełka dwie dodatkowe ulotki reklamowe(to akurat najmniejszy problem).
Czyżby było kilka różnych wydań w PK?

Zabrzmi to dość głupio, ale byłbym wdzięczny, gdyby ktoś kto ma wersję premierową, wyjął okładkę z pudełka i zeskanował, a następnie podesłał :wink:(w necie póki co dopadłem tylko okładkę niemiecką)

//zdałem sobie sprawę, że offtopuję, ale już nie chciałem tematu zakładać :wink: //
ImageImage
Awatar użytkownika
LastEr
Kot

Postprzez Vaniol w 08 Gru 2008, 21:10

Trzeba było kupić premierową na allegro. Lepiej używaną w ładnym pudełku niż shitowe dopiski.
Image Image
"And if that is not the best fuckin' example, God HimSelf killed his own motherfuckin' son. So let's sing The Death Song Kids" by Marilyn Manson
Awatar użytkownika
Vaniol
Very Important Stalker

Dołączenie: 21 Lut 2007, 21:50
Ostatnio był: 19 Sie 2024, 23:11
Frakcja: Monolit
Kozaki: 11

Postprzez LastEr w 08 Gru 2008, 21:39

Miałem pewne obawy co do kupowania używanej, ponieważ słyszałem, że ponoć są takie zabezpieczenia 'antypirackie', że można zainstalować grę tylko 5 razy, a potem blokada seriala, na którą ponoć tylko mail do gsc może pomóc.
Jest to prawda, czy padłem ofiarą plotkarstwa?

Poza tym, generalnie wolę mieć wszystko nowe :wink:

ew. te zabezpieczenia są na SoC, czy CS (a może na obu?)
ImageImage
Awatar użytkownika
LastEr
Kot

Postprzez Vaniol w 09 Gru 2008, 00:06

Hmm a na czym to niby ma polegać ? Nie ma takiej opcji w przypadku Stalkera. Grę możesz instalować ile razy chcesz a serial nie jest przypisywany do komputera na stałe !
Image Image
"And if that is not the best fuckin' example, God HimSelf killed his own motherfuckin' son. So let's sing The Death Song Kids" by Marilyn Manson
Awatar użytkownika
Vaniol
Very Important Stalker

Dołączenie: 21 Lut 2007, 21:50
Ostatnio był: 19 Sie 2024, 23:11
Frakcja: Monolit
Kozaki: 11

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 34 gości