Początek gry - kordon

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Początek gry - kordon

Postprzez krypton77 w 13 Lis 2008, 21:42

Witam forumowiczów STALKERa :)
Jestem początkujący w tej grze gdyż mam ją dopiero od 2 dni i mam już pytanko - pewnie dla większości banalne i podstawowe. Nie mogę sobie poradzić z bandytami na parkingu - broń którą dysponuję strzela jak jakaś pukawka - jak sobie z nimi poradzić żebym dostał tego pena? Używać pistoletu czy noża? Mam wziąć apteczkę czy pomóc rannemu? Ilu bandytów muszę zabić żeby otrzymać pena? Proszę o rady.
krypton77
Kot

Dołączenie: 13 Lis 2008, 21:38
Ostatnio był: 24 Lis 2008, 18:20
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Początek gry - kordon

Postprzez Darth ReX w 13 Lis 2008, 21:55

Takie strzelanie to typowe dla STALKERa. Masz wybić wszystkich, wtedy na środku ekranu ci będzie pisać następne zadanie.
A to, czy pomożesz Tolikowi, zależy tylko od twojej dobrej woli.
|| Ryzen 5 3600 3,6GHz | 32GB DDR4 RAM | XFX Radeon RX 580 8GB | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 01:28
Kozaki: 224

Postprzez krypton77 w 13 Lis 2008, 23:30

dzięki - tylko jak to zrobić tą bronią? Jak blisko muszę podejść do bandytów i skąd wziąć amunicję?
krypton77
Kot

Postprzez Shadowek w 14 Lis 2008, 06:27

Na początku jest beznadziejnie to fakt twórcy nie pomyśleli i nie dali nam nic na tą misję. Możesz za to iść tam po prawej przed wiaduktem kolejowym tym zawalonym masz budynki a w budynku w stodole masz kupę skrzynek rozwalasz je nożem a w środku będzie kurtka skórzana. Co do broni to musisz kupić. :( Mnie też to wkurzało oraz po dojściu przed Agropol dałem sobie spokój z graniem bo ani dobrej broni ani nic, więc ja bym ci radził pobrać sobie polskiego Moda: Fredakes Mod v1.5 Light Image Image kompatybilny z patchem v1.0004
viewtopic.php?f=49&t=986&st=0&sk=t&sd=a

Dzięki niemu masz u handlarza strzelbę długą kupujesz ją i na początek masz gitową broń. Na dodatek w każdej z lokacji masz pojazdy można nimi jeździć! Można iść spać i wiele innych rzeczy których brakuje w oryginale. Możesz pojazdem przejechać żołnierzy na drodze po prawej i masz najlepszą giwerę aż dopóki nie znajdziesz unikatowego kałacha. Pamiętaj że ten mod nie zmienia gry tylko dodaje kilka przydatnych rzeczy poza tym wszystko jest po staremu ale bez tego moda gra jest drętwa aż się grać odechciewa... :)
Procesor: AMD Athlon(TM) XP 2200+ / 1802.3 MHz
Płyta główna: Asus A7V333 AGPx4
Pamięć: 2x Goodram DDR 512 MBytes
Karta graficzna: Galaxy Geforce 6800XT 128MB 256bit / Odblokowane potoki 16pp,6vp.

STLAKER SOC: Gram 1024x768 Statyczne oświetlenie, AA 1raz w bok, FA 2 razy w bok, Pozostałe suwaki na maksa. (Przy dynamicznym oświetleniu obiektów lub wszystkiego zamula, wtedy trzeba wszystko na najniższych detalach. :(
Awatar użytkownika
Shadowek
Kot

Dołączenie: 01 Lis 2008, 14:19
Ostatnio był: 01 Sty 2009, 23:45

Postprzez krypton77 w 14 Lis 2008, 11:01

Wielkie dzięki za radę - jak wrócę do domu to od razu sprawdzę. Dam znać co i jak :)
krypton77
Kot

Postprzez Brian w 14 Lis 2008, 18:06

Do autora tematu : W przyszłości sam z siebie się będziesz śmiał tak jak ja. Teraz tą misję robię bez pomocy tych padaczkowatych pseudo-stalkerów na masterze.

Opisany przeze mnie legalny sposób zdobycia dobrego sprzętu może sprawić ci pewien kłopot ale niekoniecznie.

Na początku odnajdź Wilka - obóz kotów. Za nim znajduje się prowadząca na strych drabina. Wespnij się po niej i odnajdź wzrokiem wąski gzyms prowadzący do obu krawędzi dachu. Kucnij i tak poruszając się przy ścianie przejdziesz na jeden z jego koców skąd będziesz mógł już z powodzeniem wskoczyć na dach. Twój cel to pierwszy budynek od drogi graniczący z tym, na którym aktualnie się znajdujesz. Rozpędź się (konieczny będzie sprint - domyślnie jest oznaczony klawiszem X) i biegnij wzdłuż dachu. Skok nie rozpoczynaj w ostatniej chwili, bo być może reakcja komputera będzie zbyt wolna i twój lot zakończy się całkiem nieprzyjemną przygodą na pobliskim płocie. Po kilku razach a może i za pierwszym podejściem przeskoczysz na drugi budynek. Uważaj żeby nie spaść i przejdź na drugi jego koniec. W wyrwie w belkach ujrzysz skrzynię. Strzel w nią kilka razy (dwie kule z PM-ki starczą) i wyciągnij z wnęki pancerz. W podstawowej wersji gry będzie to kombinezon stalkera a w dodatku Oblivion Lost kombinezon najemników. Tak czy siak masz już pancerz, którym ja przeszedłem przez Wysypisko, Bar i dotarłem do bazy Wolności, więc ty bez problemu załatwisz tych na parkingu.

Jeżeli i to ci nie starcza postaraj się zdobyć jakąś lepszą broń. Jest na to kilka sposobów a ja spiszę tu te, które akurat wpadły mi do głowy. Pierwszy z nich to zdobycie sprzętu w posterunku granicznym. Jak zapewne zauważyłeś jest tam jeden regularny patrol składający się z trzech kiepsko uzbrojonych strażników. W OL jest to momentami uciążliwe, ponieważ często owi żołnierze ściągają swoich kumpli i robią czystkę w obozie kotów. Powracając do wskazówek...przygotuj pistolet (o granaty o ile je masz) i staraj się podejść jak najbliżej maksymalnej odległości na jaką odchodzi patrol (aby uniknąć wezwania przez wojaków posiłków). Zastrzel ich w strzelaninie i pozbieraj broń. Z amunicją może być gorzej...Drugi sposób to wystrzelanie tych przy posterunku pod mostem. Wystarczy ich obejść i wspiąć się na nasyp kolejowy skąd powinieneś frajerów wystrzelać.

W Oblivion Lost już na starcie (skrzynka handlarza) otrzymujesz 5 apteczek i taką samą liczbę bandaży. W podstawowej wersji gry tak jednak nie jest.

Ja bym tam Tolika uratował ale ty rób jak ci się żywnie podoba. Jeden przyjaciel więcej zawsze się przyda <angel> choć apteczka również, muahah <devil>.

Koniecznie weź tych patałachów i Warzywko (Pietruche) do pomocy. Choć nie są warci więcej niż kupa łajna (ale cóż to za zapach!) to jako mięsko armatnie się przydadzą. A po drugie to najłatwiejsza misja w grze...Może po prostu grasz na Masterze, co? Na razie pograj na Początkującym w Wolfie3D nazwanym o wiele ciekawiej : "Can i play Daddy?".

Taktyka jest prosta. Staraj się patałachów wyprzedzić i podkraść jak najbliżej ogniska. Jak masz cela jakiegokolwiek to odległość od płotu wystarczy. Wystrzelaj jak największą liczbę siedzących przy beczce (łączna siła obrońców - 8...śmiesznie to zabrzmiało...). Potem wleć do budynku uważając na ciemność z lewej, w której, któryś z tych łapserdaków mógł się schować. Zbieraj wszystko co ci w łapska wpadnie. Przedrzyj się przez budynek i poczekaj na Warzywka, które odwrócą uwagę reszty. Teraz masz możliwe dwie drogi : Siedzieć w wyrwie i tłuc do wszystkiego co jest brudniejsze od ciebie (mowa od bandytach). Jeżeli jesteś szybki możesz zastrzelić ewentualnego strażnika w budynku gdzie trzymają więźnia i dobiec do drabiny. Jeżeli cię nie zastrzelą jest dobrze. Uważaj bo oprychy mogą wyskoczyć zza każdej ściany a chyb a nie chciałbyś by, którykolwiek poczęstował cię gradem ołowiu z obrzyna. Przejdź przez pomieszczenie i zejdź po schodach na dół. Przy beczce będzie siedział związany więzień jednak rozmowa z nim będzie dostępna dopiero po oczyszczeniu terenu.

Mam nadzieję, że ten skromny poradnik pomoże ci w przejściu tej łatwej aczkolwiek jak irytującej niektórych z nas misji :wink:
Podpis poszedł się je*ać.
Brian
Tropiciel

Dołączenie: 11 Mar 2008, 21:53
Ostatnio był: 25 Wrz 2009, 21:14
Miejscowość: 30HA
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45

Postprzez krypton77 w 14 Lis 2008, 18:21

chłopaki to dzisiaj siedzę aż do skutku :wink:
krypton77
Kot

Postprzez strzelec wyborowy w 11 Mar 2009, 16:22

Według mnie to dziwne od razu instalować jakieś dziwactwa,mody srody.Jak się czegoś nie umie to próbuje się aż dojdzie do skutku,Takie mam zdanie.Mówiłeś że mało amunicji.Ja ci powiem tak.Na początku gry sprzedaj u Sidorowicza swój ubiór-zyskasz aż 660 rubli,potem kup sobie kilka bandaży,apteczek i amunicję.Następnie idziesz do Wika i bierzesz od niego zlecenie,otrzymujesz nóż.Gdy dojdziesz do momentu gzdie leży ten Tolik bierzesz apteczkę i zabierasz ją.Jak chcesz możesz mu pomóc ale ja wiele razy pomagałem mu i poza przyjaznia nic nie miałem.Czyste serce-tak to ujmę.POtem jest super-masz aż 2 ubiory za darmo:jeden w tunelu za parkingiem bandytów,drugi w domciu niedaleko mostu.Wkładasz na siebie ten lepszy,gorszy sprzedajesz.Po tej akcji będziesz mieć sporo hajsu i kmupisz co chcesz,a jak jeszcze ci mało to bierz poboczne zlecenia u Wilka i sprawa załatwiona.Według mnie :P 40 amunicji wystarczy żeby tym bandytom spóścić #$%#@@$ .Żałuj jeśli gra jest dla ciebie nudna bo potem amunicji i pancerzy jest tyle że wymiotować nimi możesz.Zdecydowanie stwierdzam wszystkie dodatki do gry i ulepszenia jedynie psują a nie poprawiają jakość gry-przekonałem się o tym.Mam nadzieję że choć odrobinę ci pomogłem,jak chcesz czegoś jeszcze to wal!

Nie odkopuj tematów bo inaczej pogadamy, w górników się nie bawimy - Michu
Czekam na oceny powieści na forum cień czarnobyla.Zapraszam wszystkich!!
Co jest największym skarbem dla stalkera? Broń
Co mówi stalker w Zonie kiedy przed jego twarzą przemyka śmierć? Nic.Jest urżnięty
Czy Zona to złote miejsce? Jeśli chodzi o zarobek i przemyt to nawet idealne
Czy życie w Zonie jest bezpieczne? Tak, pod warunkiem, że siedzisz cały czas na tyłku w ukryciu.
Awatar użytkownika
strzelec wyborowy
Kot

Dołączenie: 11 Mar 2009, 15:44
Ostatnio był: 21 Kwi 2009, 17:32
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 3

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości