Bugi - jak sobie z nimi radzić?

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Bugi - jak sobie z nimi radzić?

Postprzez Bartynsky w 20 Mar 2011, 11:01

Witam stalkerów, jestem zagorzałym fanem całej serii, każdą część przeszedłem minimum 4 razy (najbardziej jednak spodobał mi się Zew Prypeci ze względu na brak... bugów właśnie).
Teraz po roku znowu mam ochotę odświeżyć sobie klimat i całą fabułę, wczoraj zainstalowałem Cień Czarnobyla. Aktualnie doszedłem już do Magazynów Wojskowych i denerwuje mnie kilka rzeczy, które dało się zauważyć już dawniej, lecz nie zwracałem na nie uwagi:
1. Jeden z typów w Barze zleca mi zlikwidowanie pijawek w wiosce (wytępiłem je wszystkie wcześniej, teraz nie ma ani jednej - nie mam jak ukończyć questa! spacerowałem ponad 30min po okolicach i nie znalazłem ani jednej).
2. Gdy podejmuję się misji zabicia snajperów "Wolności", ten pierwszy snajper z wieżyczki zabija Czachę (zleceniodawcę zadania) jakieś 10s później, po 5 próbach kolejnego podejmowania się tego, udało mi się go ściągnąć bez innych problemów, lecz dlaczego tak się dzieje?
3. Podczas gdy przeprowadzam z "Powinnością" szturm na baraki wojskowe "Wolności" i zabijam Łukasza, jego "ikonka" na mapie nadal widnieje, chociaż on już gryzie piach (ikonka - powiązana z misją obrony obozu od strony zwęglacza przed mutantami) - podobnie jest z Czachą, gdy ten wraca do Baru z gospodarstwa i bez pardonu wchodzi sobie w anomalię (kolejny bug)...
4. Teraz bawię się grą, dlatego wracając do wybicia członków "Wolności" - gdy morduję jednego z nich, schowanego w oddali od innych, wszyscy nagle wiedzą, że go zabijam i są już wrogo nastawieni, jak tego uniknąć i czy w ogóle się da? (chciałem to przeprowadzić "na cichacza" i zostawić żywych tylko Łukasza i jego kumpli wew. budynku, by wszyscy z Powinności przeżyli szturm).
5. Gram na patchu 1.0005, dlatego niby żadnych bugów być nie powinno, a jest wiele.
6. Czy istnieją jakieś mody "na skradanie", które działają jak należy?

Bogaty Klient.
Awatar użytkownika
Bartynsky
Kot

Dołączenie: 07 Gru 2009, 22:45
Ostatnio był: 18 Wrz 2011, 05:38
Miejscowość: Krosno
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Bugi - jak sobie z nimi radzić?

Postprzez BaMbOsZ w 20 Mar 2011, 11:17

Zainstaluj najnowszego patcha 1.0006.Będzie ci na nim działać bez problemów(ja żadnych nie mam na tym patchu).

Link z patchem (jest też na forum)
:

http://www.gram.pl/pliki_szczegoly.asp?id=1738
Awatar użytkownika
BaMbOsZ
Stalker

Dołączenie: 25 Lut 2011, 22:16
Ostatnio był: 03 Lut 2014, 02:03
Miejscowość: Prypeć
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 5

Postprzez Bartynsky w 20 Mar 2011, 11:44

Patch 1.0006 naprawia błędy związane tylko i wyłącznie z grą Multiplayer, więc nie wiem czy to cokolwiek zmieni, ale dobrze, spróbuję.
Bogaty Klient.
Awatar użytkownika
Bartynsky
Kot

Postprzez BaMbOsZ w 20 Mar 2011, 11:53

Ja na tym patchu żadnych problemów nie miałem.
Awatar użytkownika
BaMbOsZ
Stalker

Postprzez jalkavaki w 20 Mar 2011, 13:03

1. W momencie przyjęcia zadania w wiosce powinny zespawnować się pijawki. Ew. poczekaj dłużej, pochodź trochę po innych lokacjach to może znów się tam pojawią.
2. Zagadaj z Czachą gdy będzie schowany od ognia tego snajpera (np. w środku tego budynku).
3. No niestety to jest błąd tej gry.
4.To również. Niektóre mody wprowadzają możliwość zabijania po cichu. Poszukaj tu: viewtopic.php?f=49&t=3147
Patch 1.0006 wprowadza zmiany tylko w multiplayer.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 20 Lip 2022, 06:45
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 193

Postprzez BaMbOsZ w 20 Mar 2011, 13:07

jalkavaki napisał(a):Patch 1.0006 wprowadza zmiany tylko w multiplayer.

Wiem że ten patch w prowadza tylko zmiany w multi ale podałem go temu że na nim nie miałem żadnych problemów.
Awatar użytkownika
BaMbOsZ
Stalker

Postprzez Bartynsky w 20 Mar 2011, 13:19

Super, ściągam już modyfikację "L.U.R.K.", która zmienia wygląd gry i animacji, po filmach widzę wielką różnicę (dodatkowo upragniona możliwość skradania się). Aktualnie wypróbowałem już kilka innych, wszystkie działają elegancko, więc mam nadzieję, że i z tą nie będzie problemu :> Cofnąłem się do save'ów zaraz po wejściu do Baru, dam znać wieczorem czy coś się zmieniło.
I miałbym pytanie czy podobne mody znajdę również do Clear Sky i Call of Pripyat? Jeśli tak, to prawdopodobnie jutro nikt mnie nie uświadczy poza domem :D
S.T.A.L.K.E.R. to dzieło sztuki, wracając ponad dziesiąty raz do jedynki, gry, która ma 4 lata - dalej czerpię z niej sporo zabawy, już nie mogę doczekać się by wypróbować moda, i... Kolejnego Stalkera (2012 :()
Bogaty Klient.
Awatar użytkownika
Bartynsky
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 46 gości