Pograłem trochę w moda i oto kilka uwag (mam nadzieję, że się nie powtarzam po nikim):
Modzik jako taki - rewelacja. Wreszcie coś naprawdę nowego. Od czasu pierwszego przejścia Stalkera nie miałem tyle radochy. Motyw z tajemniczą organizacją i odnajdywaniem papierów świetny.
Drobne bugi, które zaobserwowałem:
-noc w barze, zaczyna się blowout i nagle... księżyc na moich oczach odjeżdża z nieba, by zrobić miejsce dla czerwonych chmur :]. Po blowoutcie jakby nigdy nic wjechał dostojnie na swoje prawowite miejsce
-w podziemiach x16 padał deszcz (wiem, że ktoś o tym wspominał, ale w związku z wątpliwościami potwierdzam, że coś takiego istotnie się dzieje)
-coś dziwnego z cieniami - jak się obracam, to czasami "kontem oka" widzę cień w kształcie prostokąta, który się przesuwa wraz ze mną. Przed zainstalowaniem moda tego nie miałem, ale nie grałem też dotąd na patchu 10005, więc nie wiem, czy to na pewno wina moda.
Kilka uwag ogólnych:
Część dokumentów jest trochę zbyt dobrze schowana, tudzież zbyt trudno trafić na informacje o nich. Fajnie by było, gdyby lokację każdego dokumentu dało się wywnioskować na podstawie wskazówek, a nie przeczesywania całego terenu aż do przesady (SPOILER np. zamknięty pokój w Dark Valley).
Poza tym mam wrażenie, że AI jest głupsze niż dotąd. Często natykałem się na wrogów, którzy nie otwierali do mnie ognia, mimo iż ewidentnie powinni mnie widzieć już od jakiegoś czasu (gram na Veteranie).
Aha i na koniec ciekawostka - jak przetransportować tonę sprzętu, bez biegania ciągle w kółko (raz jeszcze mam nadzieję, że się nie powtarzam po nikim). Wystarczy przygotować sobie w jednym miejscu kupkę pozbieraną z danej lokacji (np. ja taką sobie zrobiłem po wytępieniu Wolności), po czym podjechać do tego miejsca samochodem, stanąć zaraz obok, by przy wysiadaniu lądowało się w zasięgu kupki. Następnie zebrać wszystko (bez odchodzenia od samochodu) i wsiąść do wozu. Można spokojnie pojechać do granicy mapy, gdzie można się wypakować i już bez mordowania kogokolwiek pokonać znacznie mniejszy dystans pieszo na kilka razy (w tej konkretnej lokacji nie udało mi się przejechać samochodem przez "portal" do następnej). Warto też zostawić wszystko z wyjątkiem pistoletu i kilku apteczek "na wszelki wypadek", w Barze. Dzięki temu można jednorazowo wziąć więcej. W 15 minut i 4 kursy zarobiłem w ten sposób 150K RU
---
Edit:
Aha, bo zapomniałem - nie widzę też sensu w przedłużeniu wyjść z lokacji. Ot, musi człowiek dreptać dalej, co na dłuższą metę bywa irytujące, zwłaszcza, że nie wszędzie się da samochodem dotrzeć.