[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez FENIXS w 10 Maj 2014, 14:49

Tak mam zajęte te punkty zasobów jedyne co się zmieniło że sprzedawca z mej nacji ma lepsze graty na opchniecie ale ceny nadal są x 2 dla mnie przy pasku reputacji na maksa pozytywnym u swych ziomków .Z fixsem zrobię tak jak radzicie może coś zatrybi
Awatar użytkownika
FENIXS
Kot

Dołączenie: 10 Kwi 2014, 18:12
Ostatnio był: 27 Lis 2014, 22:46
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 6

Reklamy Google

Postprzez Krzyk19 w 10 Maj 2014, 14:52

igla2008 napisał(a):A widzisz i to może być to, skoro tobie udało się to jakoś naprawić
Nie sądzę że to naprawiłem, może to być za sprawą mojego stylu walki. Ja poprostu w typowy dla Powinności sposób biorę szturmem pozycję wroga. Ja idę w bok, kompan idzie w bok i kule które normalnie by chybiły lecą prosto w snajpera Monolitu. Tak jak u A.S.A.I.M.P.a ja 3 trafienia, a kompan 2.

Edit: Ceny chyba można zmieniać w gamedata/configs/misc/trade/trade_trader_agr_killer, ale ja się na tym nie znam. Alternatywa to Władca Zony do TFW, którego można znaleźć w tym temacie viewtopic.php?f=48&t=14112&p=287650&hilit=W%C5%82adca+Zony+TFW#p287650

Za ten post Krzyk19 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Asaimp, JE Józio Biden.
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez songokussj9pl w 10 Maj 2014, 18:24

Mam pytanie do Smoq'a: czy dało by radę dodać jeszcze z jednego kompana np w czerwonym lesie zrobić taką psełdo bazę stalkerów i tam dodać jeszcze jednego kolesia którego można było by z rekrutować. A co do tej psełdo bazy to przydało by się coś takiego do czerwonego lasu bo z tego co widzę na mini mapie to tam nic nie ma praktycznie i dlatego ja jeszcze tam nigdy nie byłem (nawet po schowki) bo uważałam że nie ma sensu chyba że jest tam coś czego nie wiem.

songokussj9pl
Wygnany z Zony

Dołączenie: 06 Maj 2014, 11:46
Ostatnio był: 06 Kwi 2015, 16:13
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: -4

Postprzez smoq2 w 10 Maj 2014, 19:20

Odpowiadając na kilka ostatnich postów...

Pancerz kompana, ani wysokość jego "rangi" w plikach konfiguracyjnych nie może wpływać na jego efektywność w walce (poza wytrzymałością na obrażenia).

Kompani nie są zepsuci, tylko niedopracowani - po prostu są za mało inteligentni i mają za słabą celność. Jedni to zauważają, inni nie. To jak bardzo staje się to widoczne, zależy od tego, czego od nich wymagamy, i w jakiej sytuacji się znajdą.
W każdym razie, poprawiam to, więc wszyscy powinni być szczęśliwi.

Ceny, jak i całą ekonomia, zostaje wymieniona na prawdziwą, opartą na popycie i podaży. Nie będzie już więcej "Zrób A" aby cena u handlarza Z wynosiła X. U danego handlarza może być jednego dnia AK74 za jakieś grosze, a kilka dni później za małą fortunę, bo akuratnie samotnicy nie napędzili mu obrotu.

Nie planuje dodawać nowych kompanów, a tym bardziej nowych baz. Jest to wbrew pozorom bardzo skomplikowany proces, a akuratnie plan jest inny.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Idealny w 10 Maj 2014, 19:21

Radzę tam iść, możesz tam znaleźć słownik języka polskiego i nie tylko ...

Za ten post Idealny otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive frosth, igla2008, Idek,
Negative Asaimp, Kenzelek, Krzyk19.
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 32

Postprzez songokussj9pl w 10 Maj 2014, 21:34

a co był ci potrzebny i tam poszedłeś.
ps. to jest forum a nie sprawdzian z polskiego czy jakiś ważny dokument gdzie musi być wszystko ładnie składniowo i ortograficznie napisane. Jeśli ktoś chce może sobie napisać pżyszedłem zamiast przyszedłem.

songokussj9pl
Wygnany z Zony

Postprzez Crew w 10 Maj 2014, 22:05

Na tym silniku wszystko skomplikowane bo cała ta gra hula na cholernych skryptach LUA.
ASUS ROG Strix G17 R7-6800H/32GB/1TB + 4TB/Win11 RTX3070Ti 240Hz
Awatar użytkownika
Crew
Łowca

Dołączenie: 22 Lut 2008, 19:11
Ostatnio był: 10 Mar 2024, 11:52
Miejscowość: Wałcz
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 19

Postprzez songokussj9pl w 10 Maj 2014, 22:40

wiem że pisze praktycznie post pod postem ale przed chwilą wywaliło mi stalkera na pulpit kiedy to wrzucałem tego czarnego szota (nie wiem jak się nazywa) do schowka (w głównym budynku bazy bandytów) tylko ja mam taki problem czy tak jest??

songokussj9pl
Wygnany z Zony

Postprzez smoq2 w 10 Maj 2014, 22:44

Crew napisał(a):Na tym silniku wszystko skomplikowane bo cała ta gra hula na cholernych skryptach LUA.

Skomplikowane to może złe słowo...

Bo tak na prawdę to ma swoje plusy i minusy:

Plus - pozwala na bardzo zaawansowane zmiany bez konieczności rozbierania silnika na części
Minus - CPU tego nie lubi, bardzo...

------------------------------------------------------------

Mały update:

Jeżeli ktoś śledził dokument zmian na Google Drive, to dałem tam komentarz przy zadaniu odnośnie AI Kompanów, że mamy poślizg.

Mianowicie, po tym jak podpiąłem standardowe moduły AI pod kompanów wszystko się rozsypało, i musiałem składać AI dla wszystkich NPC od nowa. Mówiąc prościej - już miałem rzeźbić, a rozsypał mi się stolik. Składałem wszystko przez dwa dni i rzygam już tym kodem. Mógłbym go wyrecytować z głowy... Po drodze nauczyłem się co to GOAP - przyszłym inżynierom gier radzę mieć to w małym palcu.

W każdym razie, wszystko już działa, i możemy tweakować kompanów.

Moje plany (wg. priorytetu):

1. Odpowiedni dobór celu - nie fajnie jest jak kompan siedzi za skrzynią osłaniając się przed ostrzałem a inny wróg wali mu serię w dupsko, bo ten nie przewidział takiego scenariusza, albo gorzej, nic sobie z tego nie robi.

2. Analiza osłony - jeżeli stalker chowa się za skrzynią, a mimo tego ciągle obrywa, bo skrzynia jest za mała i wystaje mu kolano, to coś jest nie tak.

3. Tweaki do algorytmu odpowiedzialnego za "wzrok" - Standardowe funkcje, które GSC udostępniło do oceny czy wróg jest odsłonięty czy nie są do dupy. Funkcja zwraca tylko tak lub nie, i to nie wiadomo czy dla wszystkich części ciała, czy tylko dla kości kręgosłupa modelu (tors). Nie wiem czy coś się uda z tym zrobić, ale bardzo mi zależy.

4. Poprawa celności - raczej oczywiste...

5. Ocena trybu ostrzału - dobór ilości kul na serię w zależności od odległości. Serie i ostrzał ciągły tylko z bliskich odległości.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Idealny w 10 Maj 2014, 23:10

songokussj9pl napisał(a):a co był ci potrzebny i tam poszedłeś.
ps. to jest forum a nie sprawdzian z polskiego czy jakiś ważny dokument gdzie musi być wszystko ładnie składniowo i ortograficznie napisane. Jeśli ktoś chce może sobie napisać pżyszedłem zamiast przyszedłem.

Gdy był mi potrzebny słownik, to udałem się do księgarni, Tobie radzę to samo :)
Jak już zauważyłeś to jest forum, i panują tu pewne zasady, których trzeba przestrzegać. Osobiście za wszystkie niechlujne posty, wlepiałbym warny, bo jednak po coś są te podkreślenia błędów podczas pisania postów.

Co do update.
Świetne wieści, jeśli opisane zmiany będą działały, to chyba nic mi więcej do szczęścia nie będzie brakowało.
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 32

Postprzez Krzyk19 w 11 Maj 2014, 01:15

Chyba nigdzie nie jest to napisane, ale dla dobra mojego pseudo mini modzidła wolę się jednak upewnić. Na 99% nie będzie żadnych zmian broni w TFW?
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez igla2008 w 11 Maj 2014, 01:52

songokussj9pl napisał(a):wiem że pisze praktycznie post pod postem ale przed chwilą wywaliło mi stalkera na pulpit kiedy to wrzucałem tego czarnego szota (nie wiem jak się nazywa) do schowka (w głównym budynku bazy bandytów) tylko ja mam taki problem czy tak jest??

Za ten post należy się ujemny kozak... i to nie jeden. Chłopie nie dość, że twoje poprzednie posty nie zawierały żadnych znaków interpunkcyjnych. To na dodatek nie umiesz czytać! Na górze masz taką ważna wiadomość. Co zrobić kiedy wyrzuci Cię do pulpitu. Żeby ktokolwiek mógł Ci pomóc musisz podać loga. Inaczej możemy zgadywać co Ci nie działa.

P.S
A pisaniu
pżyszedłem
mówimy stanowcze NIE! Takie rzeczy psują dyskusję..

P.S 2
W czerwonym lesie nic nie ma? Fajnie wiedzieć. Cóż, jeśli dla Ciebie dwa gratisowe pola zasobów to nic.. to może warto pomyśleć nad zmianą moda?
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 02 Paź 2024, 07:56
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości