S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez JE Józio Biden w 20 Lis 2024, 16:07

Dwie godziny do premiery.

JESTEM PEDAŁEM
Awatar użytkownika
JE Józio Biden
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lis 2014, 15:04
Ostatnio była: Wczoraj, 14:46
Miejscowość: Moje hobby: obciąganie kutasów
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 120

Reklamy Google

Postprzez Takerbdn99 w 20 Lis 2024, 16:53

Mamy to koledzy, już dzisiaj. Widzimy się w zonie, idę do paczkomatu po fizyczną wersję. Oby prędkość pobierania pozwoliła mi dzisiaj zacząć zabawę. Udanej rozgrywki wszystkim życzę :D
"Merkantylizm, srerkantylizm"
CPU: Ryzen 5 2600 RAM: 16GB DDR4 GPU: RX 6600 XT
Awatar użytkownika
Takerbdn99
Kot

Dołączenie: 06 Cze 2013, 01:45
Ostatnio był: 21 Lis 2024, 04:51
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Postprzez Ropasiak w 20 Lis 2024, 17:50

No i mamy to!
144,7GB do pobrania na steam. Już się pobiera.
| Ryzen 7 5700X (4.85GH) | Gigabyte B450 Gaming X | Arctic Liquid Freezer II 280mm | 40GB DDR4 RAM 3466MHz CL16| PowerColor RX 6700XT Hellhound 12GB GDDR6 (+Cooler Master ELV8) | Kingstone KC3000 2TB + Crucial BX500 1TB | Corsair CX550M | Fractal North XL White (+Cooler Master Halo 2 120mm) | Windows 10 Pro x64
Ropasiak
Tropiciel

Dołączenie: 29 Mar 2008, 18:02
Ostatnio był: 16 Gru 2024, 07:38
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 18

Postprzez caleb59 w 20 Lis 2024, 18:42

Image
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 19 Gru 2024, 00:18
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 675

Postprzez Czipi w 20 Lis 2024, 19:17

Image

Gdyby kogoś na procku intela 13/14 generacji witał powyższy błąd, to prawdopodobnie jest objawem tego, że procek uległ już degradacji w wyniku wtopy intela (polecam poszperać na necie).
Wątek steam dotyczący problemu: https://up.oblivionlost.pl/viewer.php?f ... 061989.jpg

Solucja, która u mnie obeszła problem:
:

Download Throttlestop, checkmark the box to disable your Turbo.

Try booting the game after.

The microcode BIOS update doesn't fix the problem if your CPU already experienced degradation from the out of control voltages/wattages before the fixes went out, so it could already be struggling. This is indicated by your CPU throttling up with its Turbo function and causing the CTD.

Yes disabling your Turbo will be detriment to performance, but if the choice is that or not booting, it's better to boot than not be able to play. Tweak settings lower once in game.
Najlepsza gra przygodowa, nie ściemniam ->Image

Za ten post Czipi otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59.
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Dołączenie: 27 Paź 2009, 20:57
Ostatnio był: Wczoraj, 21:58
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 57

Postprzez Adam w 20 Lis 2024, 19:42

Też wróciłem, jak Stary z mlekiem po 15 latach.

Instalujemy, jeszcze 4 godziny :D Udanych łowów Stalkerzy! :E :E :E
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 25 Lis 2024, 18:18
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 393

Postprzez GTR w 20 Lis 2024, 20:26

Jestem załamany i zdruzgotany negatywnym działaniem Stalkera 2, nie spodziewałem się tego na taką skalę i w sumie pie*dolnęło to we mnie tak mocno, że nie mogę skupić myśli do tej pory - tyle lat czekałem na premierę bez złego słowa, a tu taka nagroda...

Tragedia, optymalizacji nie ma, już myślałem że sobie ustawiłem jak trzeba to zmieniła się pogoda i nagle z dupy poniżej 30fps w Kordonie, to jest jakieś nieporozumienie! Poucinać detale na medium lub niżej to każdy umie tylko co z tego jak S2 wygląda wtedy jak kupa a mając RTX 3080 hańba tak grać - narzekałem na early access Le Mans Ultimate, ale nawet to na High działało lepiej od Stalkera 2, który na takich detalach serwuje mi stabilne 10fps...

Klaszczę Wam brawo GSC Game World, pośladkami.
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo

Za ten post GTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59, Cromm Cruac.
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 05:21
Miejscowość: Nordschleife
Kozaki: 83

Postprzez SewAwOw w 20 Lis 2024, 20:34

Fakt, bez DLSS 3 gra wydaje mało klatek.
"Бляя, я маслину поймал"
Awatar użytkownika
SewAwOw
Kot

Dołączenie: 29 Sie 2020, 21:44
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 22:09
Kozaki: 20

Postprzez adin w 20 Lis 2024, 20:55

GTR napisał(a):tyle lat czekałem na premierę bez złego słowa,

pierwszy raz z GSC? Rozumiem i współczuję.

małolaty przeżywają to co gwardia przeżyła przy OL/SoC, nic się nie zmienia w ruskim k*rwidołku :E
Image

Za ten post adin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adam, Dżuz, KoweK,
Negative GTR.
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 16:44
Kozaki: 30

Postprzez Madox69 w 21 Lis 2024, 00:12

To że czasem nie działa to niemal feature co by nostalgia była :D Jak ktoś po prostu nie jest biedny to z grubsza działa i gitara
Scientia potestas est
Awatar użytkownika
Madox69
Kot

Dołączenie: 10 Gru 2008, 16:49
Ostatnio był: 21 Lis 2024, 06:06
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Walker P9m
Kozaki: 3

Postprzez GTR w 21 Lis 2024, 02:03

To wyżej to była pasta jak coś. Moje wrażenia po kilku godzinach, bez spoilerów:

+ grafika, ogólne działanie gry, na mojej specyfikacji nie mogę powiedzieć złego słowa. Mam 5800X3D, 32GB RAM i RTX 3080 10GB - gram na ultrawide 1440p, preset high i wyciągam 80-110 fps, chociaż klatki potrafią tak skakać że sobie ustawiłem capa na 60 póki co. Może 2-3 razy mi zeszło do 40 klatek. Jeszcze z początku miałem problem że średnio co 10-15 minut mi klatki spadały aż do 5-6, ale okazało się że to wina ciągłego alt-tabowania celem odpisywania na Discordzie, gra tego nie lubi. Po resecie grałem już dwie godzinki bez żadnego ale. Sama grafika miodna, co tu dużo mówić.
+ AI na plus. Ma swoje śmieszne/zje*ane momenty jak np. bandyta odchodzący ode mnie i przyjmujący serie z pistoletu na plecy bez żadnego ale. Ale - właśnie - zostałem osaczony z dwóch stron na przystanku przy strzelaninie, dodatkowo zachodzą z daleka. Patrol w nocy wygląda tak że chamy z przodu celują bronią i czyszczą drogę, a chamy z tyłu osłaniają tyły z przycelowaną bronią, nie ma szans się zakraść. Dodatkowo... bandyci lubią też zakraść się do nas od tyłu. Na plus.
+ gunplay jest świetny. Czuć wagę broni, dłuższa seria to gwarancja marnowania amunicji, TOZ z kolbą jest strasznie ślamazarny, celowniki robią ogromną robotę i sporo ułatwiają. Nie pomaga jeszcze fakt że wrogowie lubią robić uniki.
+ noc jest dosyć ciemna. Tzn nie jest, bo niebo jest jasne, ale większość obiektów nie jest mocno oświetlona księżycem i jest generalnie ciemno jak w dupie. Nie ma takiej kalki jak w CoP że nie idzie grać w nocy bez noktowizora, ale też nie ma "dnia w nocy" jak w SoC-u. Według mnie trafili z balansem.

+/- jest trudno, czasami aż za trudno. Pijawka jest trudniejsza, ma bardzo szybkie i zwinne uniki, czasami nawet przetoczy się prawie że po ziemi, no i wszystko spoko tylko jest gąbką na pociski. Ta z prologu jest względnie łatwa, w późniejszej części gry udało mi się ją zglitchować w domku i przyjęła aż 6 lub 8 pocisków ze strzelby, a gram na stalkerze a nie weteranie... Psy też mają problem paść na jeden strzał ze strzelby, chyba że w łeb dostaną.

- oświetlenie mnie wku*wia, nie wiem co to za moda ale coraz więcej gier tak ma. Jesteś na zewnątrz gdzie jest słonecznie? Wchodzisz do ciemnego pomieszczenia i jest totalna ciemność, gra potrzebuje z dwóch sekund żeby ogarnąć jasność i dopiero można chodzić w pomieszczeniu - i vice versa, przy wychodzeniu na zewnątrz prawie wypala gałki.

Trudno mi powiedzieć coś więcej bo to ledwie kilka godzin grania. Projekty lokacji w pytę, anomalie ładne, podoba mi się ficzer z oglądaniem artefaktów w ręce, ulepszenia broni w locie też na plus bo se przed akcją montujesz celownik jaki chcesz i tłumik jeśli potrzeba. Klimat wydaje się być fajny, ale za mało grałem. Jakieś tam błędy póki co mnie bawią bo na nic poważnego nie trafiłem, ragdoll odjaniepawla. Troche wku*wia nagłe ucięcie muzyki jak z eksploracji zony przechodzisz do jakieś lokacji typu wioska kotów. Dużo pierdół cieszy, część z nich irytuje, ale nic tragicznego. A, no i nie obejrzymy już kto jest wrogiem za pomocą celownika który zaświeci się na czerwono... teraz bandytów pokazuje na zielono i nie wiesz czego oczekiwać XD zoomy na mordy NPC troche śmieszą bo mi przypominają Obliviona, wsparcie UW troche ssie bo każda cut-scenka przechodzi do 16:9.

Więcej nie pamiętam i idę spać, a z rana gram!
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo

Za ten post GTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59, Plaargath.
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 05:21
Miejscowość: Nordschleife
Kozaki: 83

Postprzez KoweK w 21 Lis 2024, 02:49

GTR napisał(a):Ta z prologu jest względnie łatwa

Zglitchowałem pijawkę z prologu (wszedłem za siatkę i biegała w kółko) - na weteranie przyjęła 3 magazynki z kałacha na klatę. Poziom trudności to jak na razie największa wada tej gry dla mnie. Nienawidzę gdy ktoś robi z przeciwników gąbki na pociski, a my jesteśmy na strzała.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 13:33
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1488

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości