Dopuszczalne temperatury

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Dopuszczalne temperatury

Postprzez Woland w 02 Cze 2013, 11:17

Jaka jest dopuszczalna temperatura dla karty graficznej GeForce9600GT wersja 1024mb?
Pytam się bo wszystko w Skyrmie ma w zasadzie dobre temperatury ale po modowaniu karta graficzna osiągnęła temperaturę 82 stopni po około półgodzinie grania (najwyższa zanotowana, średnio nie wiem jaka temperatura).
Przedtem najwyższa to 73 stopnie...
Ta wyższa temperatura to teraz, ta niższa to pomiar z grudnia 2012 roku.
Z drugiej strony 58 stopni wstanie spoczynku w grudniu 2012 a teraz 60-61 stopni w stanie spoczynku.
Czy GeForce 9600GT wersja 1024mb to przetrzyma? Ile maksymalnie przetrzyma? 90 stopni? 100? 110?
Różnie na necie powiadają. Jedni panikują (dla niektórych 60 to za dużo w czasie grania) a inni mówią po różnych forach że dochodzi im i do 90 stopni i jest spoko pomimo to.

Fans pwm przy płycie głównej ma według wyliczeń CPUID Hardware Monitor instalowanego 14 grudnia 2012 roku i nieaktualizowanego poziom 99%
Fans pwm dla karty graficznej 50%.
Przy 80 stopniach miało jakieś 80 kilka procent pracy.

Czyszczenie nic nie ma tu do rzeczy, komputer czysty.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Re: Dopuszczalne temperatury

Postprzez Kpuc w 02 Cze 2013, 11:37

Z swoich obserwacji dochodzę do wniosku że nie tak szkodliwa jest temperatura jak praca podzespołów, czyli mocna nagrzewanie się i schładzanie gdyż wtedy elementy się rozszerzają i zwężają co prowadzi co zimnych lutów i przerwań
ścieżek.
50oC w spoczynku to za wiele, karta ma pasywne czy aktywne chłodzenie ? Przydało by się zdjąć radiator, i wymienić pastę (jeżeli nigdy to nie było robione to standardowo jest taka kijowa taśma) Do tego sprawdzić wentylator (pyknąć kropelkę oliwy maszynowej) i przede wszystkim nie masz kotów z kurzu w radiatorze ?
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez StalkerCiastek w 02 Cze 2013, 11:38

Ja mam zwykle ok. 70-80. Na starym kompie kiedyś dobiłem do 96 i działa nadal.
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 58

Postprzez Woland w 02 Cze 2013, 11:53

Kpuc napisał(a):Z swoich obserwacji dochodzę do wniosku że nie tak szkodliwa jest temperatura jak praca podzespołów, czyli mocna nagrzewanie się i schładzanie gdyż wtedy elementy się rozszerzają i zwężają co prowadzi co zimnych lutów i przerwań
ścieżek.

20 stopni skok to dużo?

Kpuc napisał(a):50oC w spoczynku to za wiele, karta ma pasywne czy aktywne chłodzenie ?

58 w grudniu a w czerwcu 60-61 w spoczynku!

Nie wiem jakie chłodzenie.

Kpuc napisał(a): Przydało by się zdjąć radiator, i wymienić pastę (jeżeli nigdy to nie było robione to standardowo jest taka kijowa taśma)

Nigdy nie było robione. Nie znam się na tym więc się za to nie biorę bo zepsuję.

Kpuc napisał(a):Do tego sprawdzić wentylator (pyknąć kropelkę oliwy maszynowej) i przede wszystkim nie masz kotów z kurzu w radiatorze ?

Komputer pisałem już że czysty, ale nie oliwione.
Sama karta graficzna przy czyszczeniu wyciągana nie była, ale między "półkami" w komputerze przejechane odkurzaczem było.

StalkerCiastek napisał(a):Ja mam zwykle ok. 70-80. Na starym kompie kiedyś dobiłem do 96 i działa nadal.

W czasie gry? Czyli według ciebie wszystko ok?

A ja mam taki pomysł: co jakby wziąć fans pwm na grafie z 50% na 60%?
Żeby od początku mocniej chłodziło. Czy będzie się wolniej nagrzewać? Mniejsze temperatury w efekcie będą?
Nie zaszkodzi to komputerowi?
I ostatecznie... jak to zrobić?

Zauktualizowałem grafę. Może to coś pomoże. Ale zobaczcie sami:
http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
Skorzystałem z kroku pierwszego- sam wskazałem kartę graficzną.
A w kroku drugim- kiedy program sam wybiera- są sterowniki i do karty graficznej i płyty głównej.
Czy ta aktualizacja z pierwszego kroku dała sterowniki do karty graficznej i płyty głównej czy tylko do karty graficznej? Zaktualizować płytę główną (nie wiem jaką mam płytę główną i pod jaką to jest ta aktualka)?
Woland
Legenda

Postprzez Cromm Cruac w 02 Cze 2013, 12:53

Temperatury 50-60 stopni w spoczynku (na pulpicie, że tak powiem) to normalne przy fabrycznym chłodzeniu. 80-90 stopni w grze to też norma.
Poza tym karta nie spali się od razu jak przekroczy temperaturę maksymalną. Jak się będzie przegrzewać to najpierw zauważysz dziwne rzeczy jak rozjeżdżające się modele w grze, znikające tekstury, migające obiekty etc. W ostateczności BSODa - wtedy już trzeba się temperaturom przyjrzeć.

A propos wentylatora, ten przyspiesza gdy karta się zaczyna grzać, żeby ją schłodzić. Jak nie jest to potrzebne to chodzi wolniej.

Woland napisał(a):Czy ta aktualizacja z pierwszego kroku dała sterowniki do karty graficznej i płyty głównej czy tylko do karty graficznej?

Jak wybierzesz GeForce to tylko sterowniki grafiki.
Woland napisał(a):Zaktualizować płytę główną (nie wiem jaką mam płytę główną i pod jaką to jest ta aktualka)?

Jak komp działa to zostaw jak jest.
Woland napisał(a):Z drugiej strony 58 stopni wstanie spoczynku w grudniu 2012 a teraz 60-61 stopni w stanie spoczynku.
A jaką miałeś temperaturę w pokoju w grudniu, a jaką masz teraz? W czerwcu cieplej to i komp cieplejszy :E
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez Krzysu_Pl w 02 Cze 2013, 12:56

Ujmę to tak, Nvidia jest na tyle dobra, że jej wysokie temperatury nie uderzają jak Radeony.
Kolega Ci doradził co masz zrobić, jak sam nie potrafisz to oddaj do serwisu. Jak naprawdę się boisz,
czy coś się nie stało, zobacz czy na karcie nie ma spuchniętych kondensatorów, ew. je wymień
(jak masz jakiekolwiek pojęcie o tym, lecz wnioskuje że owego nie posiadasz :) ).
:

Ja też nie posiadam :E

EDIT: Cromm, nie wydaje mi się, że te stare karty z chłodzeniem aktywnym mają jakikolwiek boost do prędkości
wentylatora. Zawsze można spróbować podkręcić wentylator programem lub czymś.
Awatar użytkownika
Krzysu_Pl
Tropiciel

Dołączenie: 05 Maj 2010, 19:23
Ostatnio był: 24 Kwi 2022, 21:40
Ulubiona broń: RGD-5 Grenade
Kozaki: 81

Postprzez Woland w 02 Cze 2013, 13:04

krzysu, pisałem przecież że jak jest kryzys to do 80 kilku procent pracy dojechało. Ja chciałem po prostu by od początku mocniej trochę pracowało by słabiej się nagrzewało.
Cromm Cruac napisał(a):to najpierw zauważysz dziwne rzeczy jak rozjeżdżające się modele w grze, znikające tekstury, migające obiekty etc

Miewałem tak że dziwnie migały kolory, czarne lub fioletowe tekstury bywały. Ale to przy nawet niższych temperaturach (tych po 70 kilka) i to był wtedy ram (200-400mb ramu to jednak za mało, teraz kiedy mam około 500 wolnego jest ok).
Woland
Legenda

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości