Blue Screeny mnie polubiły, pomocy :(

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Re: Blue Screeny mnie polubiły, pomocy :(

Postprzez k4r00 w 24 Lis 2010, 16:01

Mój wujek ma 4870 i wszystko chodzi mu jak złoto :) Polecam. Chyba tylko ma innego producenta, bodajże Gigabyte.
Suck the tears of my dick, you ugly mud-fuckers!
Awatar użytkownika
k4r00
Ekspert

Dołączenie: 30 Wrz 2010, 00:07
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 16:55
Miejscowość: Miasto prywatne
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 160

Reklamy Google

Postprzez Michu w 24 Lis 2010, 16:05

Chętnie bym ją kupił bo jestem zadłużony po uszy nie chcę pożyczać kolejnej stówy na 5770, a ta podobno jej dorównuje :)
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 30 Cze 2024, 22:02
Miejscowość: Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 131

Postprzez k4r00 w 24 Lis 2010, 16:07

Benchmarki pewnie potwierdzą to co mówisz ;)
Ja powiem tylko że jest cicha i nie grzeje się tak bardzo.
Suck the tears of my dick, you ugly mud-fuckers!
Awatar użytkownika
k4r00
Ekspert

Dołączenie: 30 Wrz 2010, 00:07
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 16:55
Miejscowość: Miasto prywatne
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 160

Postprzez Kontroler w 24 Lis 2010, 16:15

Michu napisał(a):Zakładałem na cdaction i takie mielenie, mielenie..

To żeś założył temat na odpowiedniej stronce nie ma uja :D

Co do HD4870, to jest wydajniejszy o 2-4 fps (a niekiedy jeszcze więcej) od HD5770, ale pobiera więcej prądu i jest gorętszy.
Ostatnio edytowany przez Kontroler 24 Lis 2010, 16:20, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2

Postprzez Michu w 24 Lis 2010, 16:16

I kosztuje mnie 100zł mniej :)... chyba go wezmę, i to zaraz :D

a co do CDA to jest dział sprzęt i są eksperci ale jednak to nie to, fakt ;P

Mam nadzieje że mi 500W OCZ starczy do tej karty i reszty, na stronie producenta podają min. 500W
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez Kontroler w 24 Lis 2010, 16:26

Zasilacz starczy. I ciekawe czy karta graficzna rozwiąże twoje problemy.
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Postprzez Michu w 24 Lis 2010, 17:32

Te testy ORTHOSEM mam robić aż do zakończenia? bo mijało po 30 minut a to dalej leciało, dałem automatycznie stop bo mi sie czekać nie chce...
Robiłem na CPU a później RAM.

Co do timingów, na jakie je zmniejszyć? I czy to nie obniży wydajności?
Sterowniki - spróbuję poinstalować ale wszystko mam nowe... gpu, płyta... tylko dźwięku mam jakieś z płyty :P

Kupiłem Radka HD4870, dobra karta i za małe pieniądze. Akurat dla mnie, jak przyjdzie to zobaczymy czy coś da wyłączenie integry która mi zżera 512MB Ram
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez wobes w 24 Lis 2010, 18:34

Błąd 0x00000024 oznacza, że jądro systemu nie mogło podmontować głównego dysku systemowego. BSOD wywołany przez ntfs.sys już kilka razy widziałem (nawet u siebie), ale zwykle występował w innych okolicznościach (kopiowanie plików o łącznej wadzę kilkudziesięciu gigabajtów itp.). Polecam odczytanie smarta dysku.

Co do orthosa to jest to test w pętli, więc trzeba go samemu zatrzymać. Jeśli po 1/2h nic nie wyrzucił to raczej już nie wyrzuci.

Jeśli natomiast chodzi o zintegrowaną spotkałem się wiele razy z BSODami wywołanymi przez sterownik, ale integry intela (chipset 965, laptopy). System dziwnie zachowywał po dołożeniu pamięci, o dziwo dobrze chodził z pamięcią, która była oryginalnie zainstalowana w laptopie. Po dołożeniu nowej (a właściwie zastąpieniu całej oryginalnej nową) system rzucał losowo bluescreenami, zwłaszcza przy włączaniu lub budzeniu z hibernacji. Tak więc wyłączenie jej jest dobrym pomysłem.

Obniżanie timingów odbywa się przez zmianę ustawień w biosie. Zmiana ma oczywiście wpływ na wydajność, ale:
1)jeśli zajdzie potrzeba zmiany, to będziesz zmieniał prawdopodobnie w bardzo małych zakresach, więc spadek wydajności będzie niezauważalny
2)jeśli nawet system ciut zwolni, ale będzie stabilny, to może warto.
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 38

Postprzez Michu w 24 Lis 2010, 19:45

Smarta dysku, jak to zrobić? A może coś z tym dyskiem jest nie tak? A może ja coś źle podłączałem?

Ogółem pierwszy raz kompa składałem więc mogłem coś nie tak zrobić, chociaż skoro system chodzi ok... DO dysku mam podpięty niebieski kabelek sata, no i zasilanie - chociaż teraźniejsze różnią się od tych starych co miałem. Kiedyś były to po prostu 4 piny wkładane w zasilanie dysku, teraz mam jakieś 2 wejścia podłużne no i do 1 pasował kabelek od zasilacza więc włożyłem ;P

Robiłem testy programem HDTune i status dysku wskazywał na OK.

@Do piątku przyjdzie grafika i wtedy zobaczymy co i jak dalej.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez accerone w 25 Lis 2010, 08:50

tu masz o SMART trochę informacji http://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T._(informatyka). HDTune powinien mieć z tego co pamiętam nie tyle test SMART co odczyt parametrów i pokazywać czy są ok (w normie).

Dysk podepnij pod kanał SATA 1 lub SATA 0 - zależy od oznaczeń na płycie - chodzi o to abyś go podpiął pod pierwszy kanał (najmniejszy) w większości przypadków nie ma to znaczenia, przy jednym HDD w systemie, ale czasami może powodować błędy - więc wyeliminuj to.

Pamięci, dla Twoich pamięci producent podaje napięcie 1,5V płyta ustawia ci napięcie na 1,6V i nie ma możliwości zejścia w biosie o te 0,1V. Nie powinno mieć to wpływu na stabilność systemu jednak pamiętaj że karta sobie przyięla pewien zakres pamięci z pamięci systemowej i dlatego mogą pojawiać się błędy, wydaje mi się że instalacja karty PCI-e i wyłączenie w Biosie integry powinno rozwiązać Twój problem. Co do tminigów pokusiłbym się o jedną zmianę masz ustawione 9-9-9-24 - tu może być tez przyczyna ustaw je na 9-9-9-27 - to może (ale nie musi) rozwiązać problem.

Timingów nie obniżaj bo to da odwrotny skutek - niższe timingi - szybsza pamięć (w uproszczeniu) i większe prawdopodobieństwo BSODów, jeżeli już to timingi możesz zwiększyć aby pamięć nieco spowolnić ale nie rób tego z kilku powodów.
Twoja pamięć to nie jest pamięć dedykowana do OC, jest już przevoltowana (a napięcie zwiększa się właśnie przy obniżaniu timingów - przyspieszaniu pamięci) co prawda w małym zakresie (choć to DDR3 wiec 1,5V vs 0,1V to raczej średni zakres) ale zmiana timingów może tylko powielić liczbę BSODów w Twoim przypadku. Nie masz na niej nawet kawałka radiatora (a to istotnie przy zmianach napięć i timngów) - dlatego tego typu pamięci powinny chodzić na ustawieniach zalecanych przez producenta.

Przyczyn w dysku owszem można szukać jednak raczej wtedy kiedy miałbyś błędy stop nonstop takie same lub dotyczące tego samego, a u Ciebie pojawiają się różne, dotyczą różnych czynności wykonywanych przez sprzęt, raz jest to związane z operacjami dyskowymi, raz z czymś od grafiki itp. Dlatego przyczyny szukałbym na liniii Pamięć - mostek - grafa zintegrowana.
Jeżeli pamięć przetestowałeś memtestem i wszystko było ok. Jeżeli jesteś pewien ze masz najnowszy BIOS. Jeżeli jesteś pewien że zainstalowałeś dobrze najnowsze sterowniki do urządzeń na płycie i karty graficznej i nie masz żadnych konfliktów sprzętowych. To moim zdaniem albo wymiana grafiki rozwiąże twój problem, albo konieczne będzie zakupienie pamięci na takie z listy zgodności Gigabyte dla tej płyty. Tak aby nie były przevoltowane. O ile w zdecydowanej większości płyt bez karty graficznej lista zgodności pamięci może być pominięta - działa na nich wiekszość lub wszystkie pamięci obecne na rynku, o tyle w przypadku płyt ze zintegrowaną kartą graficzną bez własnej pamięci - kości ramu warto kupować tylko te polecane przez producenta mobo.

Co do karty graficznej, na SB pisałeś że chciałeś aby karta starczyła Ci na parę lat, dokonałeś więc złego wyboru.
Kupiłeś kartę niezgodną z DX11 - więc jeżeli za rok lub dwa ukażą się gry obsługujace tylko DX 11, nie pograsz.
Trzeba było brać 5750 - może mniej wydajna (niewiele, zwłaszcza po OC) ale zdecydowanie bardziej przyszłościowa.
Owszem wydajność jest ważna ale nie tylko wydajnością trzeba się kierować. Jeżeli kupiłeś ją on-line - masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny - nawet jej nie rozpakowywuj. Chyba że nie zależy Ci na zgodności z dx11 - wtedy to faktycznie niezły wybór.
Grafika w grze jest równie ważna jak wszystkie inne jej składowe, niczego nie należy traktować po macoszemu. Tak uważam, w której grupie procentowej graczy jestem ? :D
accerone
Stalker

Dołączenie: 09 Sty 2010, 07:23
Ostatnio był: 07 Sty 2011, 15:39
Frakcja: Wolność
Kozaki: 10

Postprzez Kontroler w 25 Lis 2010, 13:01

accerone napisał(a):Kupiłeś kartę niezgodną z DX11 - więc jeżeli za rok lub dwa ukażą się gry obsługujace tylko DX 11, nie pograsz.
Trzeba było brać 5750 - może mniej wydajna (niewiele, zwłaszcza po OC) ale zdecydowanie bardziej przyszłościowa.

Proszę Cię daruj sobie haha... HD5750 i dx11 ładne jaja. Kartę kupił jak najbardziej OK. A za rok nie będzie gier które obsługują tylko dx11...
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Postprzez accerone w 25 Lis 2010, 13:04

5750 jest zgodna z DX 11 4870 nie jest.
To czy będą takie gry za rok czy dwa (tak napisałem) - tego nie wiesz.
Nigdzie nie pisałem że pogra w max detalach ale jak będą takie gry to na 5750 w nie zagra a na 4870 nie.
Więc nie zachowuj się jak szczeniak tylko zanim coś napiszesz - pomyśl.
Grafika w grze jest równie ważna jak wszystkie inne jej składowe, niczego nie należy traktować po macoszemu. Tak uważam, w której grupie procentowej graczy jestem ? :D
accerone
Stalker

Dołączenie: 09 Sty 2010, 07:23
Ostatnio był: 07 Sty 2011, 15:39
Frakcja: Wolność
Kozaki: 10

PoprzedniaNastępna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości