Parę recenzji w Internecie przekonało mnie, że inwestowanie w chińskie (polskie zresztą też, bo, jak się ozkazało, nasi kumple z Manty też produkują taki sprzęt) wynalazki typu "konsola do gier na Androidzie" czy "odtwarzacz MP4 z emulatorem NESa i Gameboy'a" raczej nie ma sensu. Postanowiłem więc zwrócić się w stronę oficjalnego sprzętu. Z miejsca odrzuciłem 3DS'a i PS Vita - głównie z powodu ceny, ale też stosunkowo małej ilości gier. Ja rozumiem, konsole są stosunkowo krótko na rynku (obie miały premiery w 2011), ale mimo wszystko zbytnio nie ma w co na nich grać. Teraz studia poszły w kierunku tworzenia gier na komórki z Androidem i iOS, których nie mam zamiaru kupować, bo granie na dotykowym ekranie zbyt wygodnie nie jest. Perspektywy obydwu urządzeń też nie są zbyt optymistyczne, szczególnie w przypadku sprzętu Sony: ludzie po prostu nie chcą kupować Vity.
Neo-Geo X zapowiada się ciekawie, ale sprzęt sprawia wrażenie bardzo niszowego. W telegraficznym skrócie: za tą konsolką stoi SNK - firma, która w latach 90. produkowała automaty Neo-Geo. Metal Slug, King of Fighters - pewnie kojarzycie te produkcje. SNK produkowało też konsolę Neo-Geo AES, a potem także sprzęt przenośny. Teraz wracają do biznesu ze wspomnianym już Neo-Geo X. To interesujący sprzęt, ale adresowany raczej do miłośników starszych produkcji. Poza tym, nie wiadomo, jak wyglądać będzie wsparcie firm trzecich, ale tu raczej nie nastawiam się na nic specjalnego. Skoro Sony ma z tym problemy, to tym bardziej znacznie mniejsza firma.
Nową generacją mamy z głowy, zostaje więc starszy sprzęt: DS oraz PSP. Konsolka Nintendo odpada w przedbiegach, bo sprzęt ten raczej nie osiągnął u nas zawrotnej popularności, więc może być poważny problem z dostępnością gier. Poza tym, same gry na DSa niespecjalnie mnie interesują - lwia część to typowe produkcje dla dzieci i "niedzielniaków".
Uff, ale się rozpisałem... Metodą eliminacji doszliśmy więc do Sony PlayStation Portable. I właśnie tu mam pytanie: na Allegro znalazłem dwie wersje: 3004 i E1004. Wyczytałem, że ta druga to wariant budżetowy, pozbawiony WiFi, dźwięku stereo i z gorszym ekranem. Używany (i przerobiony) 3004 w bardzo dobrym stanie kosztuje tyle, co nowy E1004 (z oczywistych względów nieprzerobiony). Który wybrać? Jak skomplikowane jest przerabianie konsoli? Wiem, że nie jest to nielegalne, nielegalne jest za to uruchamianie pirackiego oprogramowania, z czym Sony bezskutecznie próbowało walczyć.