[Mini opowiadanie] ZLuGa

Twórczość nie związana z uniwersum gry S.T.A.L.K.E.R.

Moderator: Realkriss

[Mini opowiadanie] ZLuGa

Postprzez Vaxus w 21 Maj 2013, 20:12

ZLuGa

Dzisiaj znalazłem ZLuGe, to się nazywa mieć szczęście, dobrze zawsze mieć drugą w zapasie. Co? Co to takiego? Już ci mówię, bracie. ZLuGa to skrót od Zmodyfikowany Licznik Geigera. Kiedy to wszystko ucichło, po pewnym czasie okazało się, że zwykłe liczniki Geigera nie nadają się do pomiaru promieniowania. Znaczy się nadają, ale nie dla nas wędrowców. Rozumiesz? Widzę, że nie, bracie. Na początku każdy kto posiadał licznik, a władza wyposażyła każdą rodzinę z urzędu w jeden, był zadowolony z ich działania. Później, kiedy tacy jak my, zaczęliśmy wychodzić na zewnątrz, no wiesz... tam, na górę, to okazało się, że liczniki można o kant dupy rozbić. Co? Dlaczego? Bracie, jak ci mówię, że te liczniki można było o kant dupy rozbić, to tak było. Pierwszy odkrył to Valeńka. No, znasz Valeńke? Nie? Kiedyś ci o nim bracie opowiem. Kiedy po raz pierwszy spędził więcej czasu, tam na górze, to stwierdził jak wrócił, że licznik nie działa. Myśleli, że się popsuł, że może akumulatory siadły. Poszedł do naprawy, a chłopaki z Kaponiery, no wiesz, te… Co? Ich też nie znasz? Cholera! Bracie, widzę, że musimy kiedyś dłużej porozmawiać. Chłopaki długo go oglądały i stwierdziły, że licznik działa, ale nie można go używać dłużej niż trzy godziny. Co? Nie, nie wiem. Podobno jakiś przekaźnik, czy inne cholerstwo. Nie znam się na tym. Mówię ci, bracie, myśleliśmy, że to koniec. Spać, cholera, nie mogłem. Na szczęście okazało się, że chłopaki z Kaponiery też nie mogły. Co? Kiwasz głową? Nie, to wcale nie takie oczywiste. W dzisiejszych czasach nic nie jest takie oczywiste. Chłopaki podobno pięć dni myślały, jak to ulepszyć. I wiesz co? Wymyśliły. Mają łby, te mądre chłopaczyska.
Licznik, co prawda, jest teraz znacznie większy, ale działa. Można godzinami łazić i działa. Takie pudło, jak od butów tylko, że metalowe, rozumiesz? Bez wskazówek. Mówię ci bracie, mądre chłopaki. Teraz są kolory. Tak, kolory. Jest biały, żółty, pomarańczowy i czerwony. Co? Nie wiem, dlaczego takie. Jest w pudle okienko, a w nim widać kolor. Nie! Zawsze jeden. Najlepiej, to widzieć biały. Biały - spokój, można siedzieć, spać, nawet można w takim miejscu zamieszkać. Rozumiesz? Nie? Pewnie, teraz o takie miejsca coraz trudniej. Żółty? Można siedzieć albo łazić, ale tylko do dwunastu godzin. Wiesz, takie dłuższe wypady. Ja czasami, to widzę w cholernym okienku nawet pomarańczowy! Muszę wtedy szybko zabierać dupsko z… Jak to dlaczego? Dlaczego. Łażę coraz dalej od wejścia, a coraz bliżej tego miejsca. No wiesz, tego co… Wiesz gdzie? Tak, każdy wie. Jeszcze jedno. Moja znajoma nazywa ZLuGę „złota klatką”. Co? Pewnie ze względu na kolor. Pudło jest żółte i się mieni, pewnie dlatego. No, to tyle. O czym zapomniałem? Czerwony kolor? Nie, tego koloru najlepiej żeby nikt nigdy nie musiał oglądać w ZLudze. Lepiej nie pytaj. Dobranoc. Jutro włączę nadajnik o tej samej porze. Może też pogadamy?
Ostatnio edytowany przez Vaxus 29 Maj 2013, 18:50, edytowano w sumie 2 razy

Za ten post Vaxus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive 101, Paus.
Awatar użytkownika
Vaxus
Kot

Dołączenie: 19 Maj 2013, 17:43
Ostatnio był: 05 Lip 2020, 21:09
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 8

Reklamy Google

Re: [Mini opowiadanie] ZLuGa

Postprzez echelon w 22 Maj 2013, 08:36

Jak na razie to ani to ciekawe, ani nieciekawe. Mam nadzieję, że nie porzuciłeś "Błękitnego Światła Słońca" i nie skaczesz z opowiadania na opowiadanie, bo tamto zaczęło się naprawdę ciekawie.
Dlatego - mimo druty, wieże i strażnice
Tam chcemy dotrzeć, gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
Nim podmuch jakiś strzepnie chwiejne potylice
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Dołączenie: 28 Mar 2010, 21:28
Ostatnio był: 30 Kwi 2021, 12:38
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 41

Postprzez Realkriss w 22 Maj 2013, 08:55

Nawet fajne. Podoba mi się narracja w formie rozmowy radiowej, tego jeszcze nie było.
Z ciekawością poczekam, czy i co dalej do tego napiszesz.
Drobne braki w przecinkach, ale poza tym bardzo poprawnie napisany tekst.

Dwa zastrzeżenia:
- Jeśli to jest zapis rozmowy przez radio, to nie ma najmniejszej potrzeby, aby zwroty narratora do odbiorcy, takie jak "ci", "ciebie", "tobie" rozpoczynać wielką literą. Taka forma obowiązuje tylko w listach, czy innych pisemnych wypowiedziach bezpośrednich. Tutaj jest zbędna i niepoprawna.
- Nie można tak krótkiego tekstu nazywać opowiadaniem, raczej jest to etiuda, epizod. A jeśli to I część opowiadania, to myślę, że dobrze byłoby to zaznaczyć.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 26 Wrz 2024, 11:46
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 881

Postprzez Voldi w 22 Maj 2013, 15:32

Ciekawe, inne, krótkie. Zawiera parę błędów, ale poza tym jest dosyć fajne. interesujący pomysł.
Potknięć nie będę wypisywał, bo zrobili to przedmówcy. Chyba, że chcesz, to mogę zrobić to na PW :)

BTW, co to za wysyp opowiadań na forumie ostatnio? :caleb:
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez Vaxus w 22 Maj 2013, 18:28

echelon napisał(a):... Mam nadzieję, że nie porzuciłeś "Błękitnego Światła Słońca" ...

Oczywiście, że nie :) Napisałem CDN, to tak będzie :E
Co do krótkich opowiadań (epizodów), to mam ich znacznie więcej, niestety większość z nich zawiera elementy "zombie" i raczej nie pasują do "treści" forum.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vaxus
Kot

Dołączenie: 19 Maj 2013, 17:43
Ostatnio był: 05 Lip 2020, 21:09
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 8

Postprzez Voldi w 22 Maj 2013, 19:50

Zombie też są w porzo. Kiedyś KOSHI napisał o jakimś oddziale stacjonującym na bliskim wschodzie, który stał się świadkiem i uczestnikiem apokalipsy zombie. "Krwawy świt" to się nazywało, czy jakoś tak ;)
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez KOSHI w 22 Maj 2013, 20:48

To jeszcze ktoś pamięta tą radosną tfurczość? :E Zombiaki grasowały w Kongo z tego, co kojarzę. Ale wena odeszła i opowiadanie upadło po 9 rozdziałach. Tak na marginesie to twój tekst jest za krótki, żeby oceniać. Osobiście shorty wg. mnie są akceptowalne, bo o czymś mniej więcej mówią. Szczerze - wolę kontynuację tamtego opowiadania, bo to jakoś mnie nie ruszyło. Pozdrawiam.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 26 Paź 2024, 02:31
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Powróć do Zero z Zony

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości