Gdy nadejdzie zmrok.

Kontynuowane na bieżąco.

Moderator: Realkriss

Gdy nadejdzie zmrok.

Postprzez Dziki w 04 Sie 2013, 05:47

Witam forumowiczów ! Z startu chciałbym też przeprosić za długo nieobecność ale nie będę ukrywał iż się wypaliłem i mimo nowych pomysłów jakie wpadały do głowy nie było mi po drodze by przelewać je na papier. Jednak teraz wróciłem do pisania po tym gdy swoim działaniem zainspirował mnie Meesh wydając swoją książkę.

Wtedy właśnie zdecydowałem się że warto zrobić coś podobnego i jakoś to tchnęło nowego ducha. Tutaj też właśnie kieruję się z pomocą, wstawiam większy kawałek tekstu, jaki chciałbym by ukazał się drukiem. Dlatego wdzięczny będę za wszelkiego rodzaju opinie oraz krytykę na jego temat ;) Zdanie osób trzecich jest dla mnie zawsze niezwykle ważne tym bardziej że nie mam za bardzo komu teraz tego pokazać. Niestety nie jest to uniwersum Stalkera ale utrzymuje się w tym samym klimacie.

Rzecz jasna będzie tego więcej ale nie chcę wstawiać całości. Nie zwracajcie w miarę możliwości uwagi na błędy interpunkcyjne jakie nadal są moją piętą achillesową. Będę wrzucał też części w oddzielnych postach tak aby wyświetlały się w aktualizacjach i dawały znać że, pojawiło się coś nowego.

Zapraszam więc do czytania i życzę miłej lektury ;)

PS - Tytuł również jest roboczy więc jeśli macie alternatywne propozycje też śmiało je wpisujcie.

Link do części I - https://docs.google.com/document/d/1NDH ... sp=sharing
Ostatnio edytowany przez Dziki 05 Sie 2014, 10:20, edytowano w sumie 3 razy
Привет от папы Путина! - Napis na hełmie żołnierza Rosyjskiego gdzieś w Gruzji.

"Sztuką nie jest mówić o wartościach i człowieczeństwie. Sztuką jest się samemu do tego stosować."

Za ten post Dziki otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive DiegtiariowTM, blazejro.
Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Dołączenie: 19 Lut 2010, 00:47
Ostatnio był: 23 Paź 2014, 10:49
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 69

Reklamy Google

Re: Gdy nadejdzie zmrok.

Postprzez Dziki w 04 Sie 2013, 05:50

Ostatnio edytowany przez Dziki, 05 Sie 2014, 10:15, edytowano w sumie 1 raz

"Sztuką nie jest mówić o wartościach i człowieczeństwie. Sztuką jest się samemu do tego stosować."
Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Postprzez Dziki w 04 Sie 2013, 05:52

Ostatnio edytowany przez Dziki, 05 Sie 2014, 10:18, edytowano w sumie 1 raz

Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Postprzez Dziki w 27 Sie 2013, 22:59

Ostatnio edytowany przez Dziki, 05 Sie 2014, 10:21, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Dziki otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive RadekNioch, DiegtiariowTM.
Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Postprzez Dziki w 04 Sie 2014, 17:21

Ostatnio edytowany przez Dziki 05 Sie 2014, 11:36, edytowano w sumie 2 razy

Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Postprzez slawek73 w 04 Sie 2014, 19:24

Ufff... Przemęczyłem. Było ciężko. Zlitowałbyś się nad czytelnikiem i czasem jakiś przecinek wstawił :( Bo to mordęga, a nie lektura.
Czepię się całościowo, bo tekst długaśny, a i gdzie mi tam równać się do analiz np. Uniwersala ;)
Za dużo patosu - człek czyta i jakoś tak całą pogodę ducha traci.
Dziwaczne figury retoryczne - za bardzo się starasz po "literackiemu" pisać, a to momentami czyni tekst karykaturalnym, chwilami narracja zaczyna utykać, a całość traci lekkość. Polot gdzieś znika, a zastępuje go ciężka, rzemieślnicza wręcz orka.
No i te przymiotniki... NIENAWIDZĘ zdań, w których staonowią one 50% wyrazów.
Przykład? pierwszy z brzegu:
"Dopiero kiedy przestał się śmiać podszedł do swoich nowych klientów i ukazał rząd żółtych zębów w cwaniackim uśmiechu. Był to średniej postury człowiek ubrany w dobrze dopasowane brązowe spodnie i zieloną koszulę wraz z zimową kamizelką. Jego małe oczy spoglądały na ich dwójkę tak jak spogląda przeciętny sprzedawca na każdego wchodzącego do jego sklepu. Nim jeszcze cokolwiek powiedział, zarzucił niebieski ręcznik kuchenny na bark i wtenczas ozwał się aż do przesady miłym tonem."
Dużo ich, prawda? No i składnia, składnia, jeszcze raz składnia.

Nie lepiej tak?:

Gdy już przestał się śmiać, podszedł do swoich nowych klientów, spojrzał na nich małymi oczkami i zapytał podejrzanie miłym tonem - Co wam podać bracia?

To ma być prosty przekaz. Mnie osobiście nie interesuje, czy miał spodnie dopasowane czy nie, zielone czy brązowe, czy miał kamizelkę czy koszulę, ani co robił z ręcznikiem. To wszystko czytelnik ma sobie wyobrazić, nie trzeba mu tego podsuwać pod nos, bo się cofnie z obrzydzeniem ;) Małe oczka i podejrzanie miły ton pozwalają mi SAMEMU puścić w ruch wyobraźnię i tę scenkę zobaczyć "po swojemu". Na tym polega sztuka pisania.
Moim zdaniem :)
Pozdrawiam :)

edit: i wyjaśnij mi proszę jak spogląda przeciętny sprzedawca na każdego wchodzącego do sklepu? Tu jakos nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić, może dlatego, że nie jestem sprzedawcą, nawet przeciętnym... Czy chodzi Ci o znudzone spojrzenie? Wyczekujące? Zniecierpliwione? Obojętne?
Kwestia ręcznika... ręcznik, ścierka czy jakas inna szmatka to atrybut w tym fachu... Czyli postać miała być archetypiczna? zatem opis był zbędnym, tak samo jak opis ręcznika... :)

Za ten post slawek73 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dziki.
Awatar użytkownika
slawek73
Stalker

Dołączenie: 19 Maj 2014, 18:55
Ostatnio był: 07 Lut 2019, 17:26
Miejscowość: Lublin
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 32

Postprzez Wiewi0r w 04 Sie 2014, 20:01

Tak patrzę na tę ścianę tekstu i myślę - "A nie lepiej byłoby podlinkować w PDFie albo na Google Docs?" ;)
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez Dziki w 04 Sie 2014, 20:11

Chciałbym mieć jakiegoś cenzora lub kogoś kto mógłby pomóc mi w okrojeniu tekstu a najlepiej wspomóc w przypadku błędów. Tych interpunkcyjnych, składniowych i czego się tylko da ;) niestety sam jestem więcej niż mierny w te klocki a nie mam póki co oddawać komu tekstu do sprawdzenia.

Ale Slawek73 kajam się za błędy i przy następnym wrzucie zrobię co w mojej mocy by pozmieniać co się da. Przynajmniej idąc tropem tych uwag bo na takie właśnie czekałem.

A do ciebie Wiewi0r zgłoszę się z pytaniem o post :)

Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Postprzez slawek73 w 04 Sie 2014, 21:49

Dziki, podkreślam, że to tylko moje zdanie, kwestie przymiotników i języka literackiego to juz twój wybór ;) ja wolę prostszy język, bo taki już ze mnie konkretny typek jest. Po prostu nie przepadam za zbytnim poetyzowaniem... Zwłaszcza w Zonie :) zresztą juz mi ktoś wytknął że piszę prostym językiem, ale zaraz potem dodał, że mu się taki styl podoba, więc postanowiłem że nie będę na siłę pchał do tekstów tony przenośni, porównań itp. :)
Ale ty pisz tak jak ci łatwiej :) co do przecinków, wbrew pozorom, ich się nauczysz intuicyjnie. Na początek niech ci Word wyszuka wszystkie który, że, albo, gdy, - przed nimi przecinki wstaw, i masz 70% interpunkcji z głowy :D zresztą ja sam w tej kwestii orłem nie jestem. Tak samo zrób ze słowami np. był, się, tam , tutaj -zobaczysz ile masz powtórzeń ;) a wtedy pozamieniać, powycinac i tekst będzie lepszy :) i pisz, bo widać ze to lubisz :) nie szukaj korektorów, jak sam powalczysz, skutek będzie zaje*isty dla twojego warszatatu :)
Sorry za błędy, ale naku*wiam z telefonu, bo przy kompie w tym upale nie daję rady usiedzieć :(
Awatar użytkownika
slawek73
Stalker

Postprzez Dziki w 05 Sie 2014, 11:41

Wiesz u mnie się to wzięło z zamiłowania do bujnych opisów. Zawsze (ale, to mi osobiście) pozwalają przekazać konkretną wizję albo wtopić się wręcz w klimat. Jednak teraz przynajmniej zdaję sobie sprawę że do krwi weszło mi już przedobrzanie. Właściwie gdy, wpadnie mi jakiś pomysł do głowy siadam i przelewam wszystko jak leci przez klawiaturę. Nie wiele wtedy myślę o poprawności, niestety.
To ty jesteś czytelnikiem także nieważne jaki jest mój styl, ważne żeby tobie się to też przyjemnie czytało ;) pewnie nie będę w stanie całkowicie obrócić mojego stylu pisania ale, mogę próbować dopasować go pod uwagi osób które, tu zaglądają. A że rzuciłeś mi rękawice w sprawie interpunkcji i kilku innych niuansów to jeszcze bardziej się na nich skupię.

Wiewi0r, mam nadzieję że teraz wygląda to już lepiej ;)

Awatar użytkownika
Dziki
Opowiadacz

Postprzez slawek73 w 05 Sie 2014, 11:54

tak się zastanawiam - skąd tyle wyświetleń, toż temat założony ledwie wczoraj... :E :E :E :E
Awatar użytkownika
slawek73
Stalker

Postprzez Wiewi0r w 05 Sie 2014, 12:48

Dziki, Szczerze mówiąc jeszcze nie przeczytałem, ale rzuciłem okiem i wydaje mi się, że wygląda to teraz lepiej. :)

@ UP - powrót Dzikiego musiał wywołać małą sensację ;)
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Następna

Powróć do O-powieści w odcinkach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości