Problemy z patchami, grafiką i modami

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problemy z patchami, grafiką i modami

Postprzez GAStome w 31 Sie 2008, 15:56

No więc tak, na początek zacznę mój problem z grafiką.
Grałem na najwyższych detalach (bez a-aliasingu), na rozdzielczości 1680x1050, cięło okropnie. Myślałem, że wszystko będzie dobrze, bo mój komputer nie jest z antyku
Microsoft Windows XP Home Edition Service Pack 2

Zanim napiszę dalej, mam tu kurde dziwną niespodziankę.
Według everesta mam DirectX 4.10.0.5515 (directx10). Że jak? Nieważne, wszystkie inny gry (assassins creed, Mass Effect, Rome Total War 2, Crysis) działają bardzo dobrze, więc directx'a pomińmy.
AMD Athlon Dual Core 6400+
2048 MB Ram GoodRam
NVIDIA GeForce 8600 GTS (512 MB)

Ta, super.
Sprawdzałem na najniższej rozdzielczości, max detale (No a jak, na takim komputerze w Tibie grać nie będę), dalej cięło. Więc sprawdziłem patent z STALKER Clear Sky Alpha - dałem wszystko najwyższe, rozdzielczość maxymalna, z minimalnym a-aliasingiem oraz żeby otwierało się w oknie i... działa płynnie! Przynajmniej za pierwszym razem. Za drugim razem mam taki dziwny efekt... Screena nie mogę dać, bo nie działa klawisz PrintScreen, nie wiem dlaczego. Powiedzmy, że mam takie dziwne rozmycie, widzę tylko 1 rzecz, a właściwie to, co miałem normalnie widzieć, ale tylko to widzę, gdziekolwiek spojrzę, tylko oświetlenie tego czegoś się zmienia, podszedłem do ściany i do tego syfu doszedł jeszcze kawałek ściany... Bezsens totalny, ale chyba zrozumiecie.
Teraz patche
Jakie mam ściągnąć? Ten z Gram.pl z 1.~0 na 1.~3 nie działa (to jest ściągać się nie da), i nigdzie nie mogę znaleźć wersji z 1.~0 na 1.~cokolwiek. Po prostu pisze "Patch 1.~4", nie piszę z jakiej do jakiej, nic. Nie wiem po prostu, co mam ściągać.
I mody. Jakie polecacie do najlepszej gry? Oblivion Lost? Jakiś, co doda dużo realności?
Pozdrawiam.
GAStome
Kot

Dołączenie: 31 Sie 2008, 15:41
Ostatnio był: 31 Sie 2008, 19:10
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez CLEAR SKYline w 31 Sie 2008, 16:06

Co do tych rozmazów na niebie, miałem to samo w becie z E3, ale po strzale wszystko wracało do normy.
Co do patchy, to podana jest wersja docelowa. Nie możesz zapomnieć też o odpowiedniej wersji językowej. Polecam [url]stalker.filefront.com[/url]. Tam są wszystkie patche. Na forum też są linki do większości wersji.
Z modów polecam OL- dodaje dużo realizmu i bajerów wyciętych z gry, oraz Priboi Story- kompletnie nowa historia i nieco zmian na mapach.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez GAStome w 31 Sie 2008, 16:19

Co do tych rozmazów na niebie, miałem to samo w becie z E3, ale po strzale wszystko wracało do normy.

Kompletnie się nie rozumiemy.
Nie mam żadnych rozmazów na niebie, bo jeszcze go nie widziałem, jestem dalej w tym bunkrze, tuż po intrze. Po prostu widzę kraty, tyle że takie powielone, tak jakby w paincie ktoś te kraty zaznaczył i przejechał się nimi myszką parę razy z shiftem przyciśniętym. I nie mam jak strzelać, bo ja nawet broni nie mam. Przynajmniej HUD widać dobrze.
Oblivion Lost, no właśnie, jaka wersja? Bo widziałem 2.0 i inne... Wiem, najnowsza, ale ta najnowsza jaka jest? Gdzie jest? Na jaką wersję?
I z tym stalker.filefront.com - no właśnie. Tam jest to, co napisałem. Jaki ściągnąć? Czy 1.~5 patchuje ci z bazowej wersji 1.~0 czy może z 1.~5?
GAStome
Kot

Postprzez CLEAR SKYline w 31 Sie 2008, 16:27

Właśnie takie rozmazy mi chodziło, tylko że czasem ptak zostawia smugę, czasem granat, a czasem drzewa zarastają cały ekran.
OL polecam 2.2, chyba że często będziesz lądował na pulpicie, to zmień na 2.1.1
Jeżeli masz wersję pol, to bierzesz patch WW (jeżeli nie ma pod pol). Najlepiej instalować po kolei : 1.0003, 1.0004, 1.0005 i jeżeli grasz na multi, to jeszcze 1.0006.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Postprzez GAStome w 31 Sie 2008, 17:35

Mam jeszcze jedno pytanie - jak się nazywa mod, który pozwala dołączyć do wszelkich frakji w Stalkerze? I czy można go posiadać razem z OL 2.2?
GAStome
Kot

Postprzez GAStome w 31 Sie 2008, 18:45

Niestety, pośpieszyłem się z reputem - nie dość, że mam cały czas ten problem z grafiką, to jeszcze przez te pacze gra włącza/wyłącza się wieczność i trzeba było resetować. Ale i tak dziękuję za pomoc, no cóż, 60 zł to nie tak dużo, na aukcji z profitem sprzedam, pozdrawiam.
GAStome
Kot

Postprzez de99ial w 31 Sie 2008, 18:51

Directa 10 nie możesz mieć na XP - nigdy nie powstał i nie powstanie. Moim zdaniem masz systemową. Zainstaluj najnowsze biblioteki DX, potem zainstaluj najnowsze sterowniki a na końcu grę.
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
www.wrota.com.pl - w nowej szacie!
Image
Awatar użytkownika
de99ial
Stalker

Dołączenie: 22 Sie 2008, 16:37
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 21:59
Miejscowość: Lublin
Ulubiona broń: RP-74

Postprzez CLEAR SKYline w 31 Sie 2008, 19:41

Co do tych frakcji, to z OL 2.2 (i 2.1) możesz dołączyć do prawie wszystkich.
ImageImage
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Re: Problemy z patchami, grafiką i modami

Postprzez peggle_on w 12 Wrz 2008, 19:55

Ja na przykład mam coś takiego (oryginałka oczywiście :D ) włączam grę pokazuje mi okno ze stalkerem i po chwili czekania okienko znika i nic się nie dzieje...
HELP!!!
Mój komputer:
Pentium4 2.8
1280 ram-u
Geforce 7600GS 256
Gdy spytano Alberta Einsteina jakiej broni będzie się używać w 3 wojnie światowej, stwierdził że nie wie....... ale wie czym będzie się walczyć w 4 wojnie światowej
Patykami i kamieniami powiedział......
peggle_on
Kot

Dołączenie: 12 Wrz 2008, 19:48
Ostatnio był: 15 Wrz 2008, 22:33
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt48 oraz 9 gości