S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez CzechovWolny w 03 Gru 2024, 20:32

Za bardzo postawiono na nowe miejscówki kosztem starych. Te najważniejsze to teraz w większości zapychacze, w najlepszym przypadku z jakimś krótkim zadaniem pobocznym albo chwilą w wątku głównym. Wyrzucasz przykładowo 100 Radów i nikt nawet nie zauważa (bo nie ma tam absolutnie nic znaczącego, a sam Barman jest jednym z najgorszych handlarzy w grze), a szkoda.
Awatar użytkownika
CzechovWolny
Stalker

Dołączenie: 02 Sie 2012, 08:05
Ostatnio był: 24 Lut 2023, 23:28
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: -4

Reklamy Google

Postprzez Popow w 04 Gru 2024, 10:37

Nie wiem czy kosztem starych. Zona się zmieniła, frakcje przeniosły się do innych miejsc. Lepszych? Ciężko ocenić.
Jakieś niezidentyfikowane grupki zamieszkują opuszczone bazy np. Magazyny Wojskowe, ale faktycznie czuć nieco pustkę w tej Zonie. Może kiedyś A-life zostanie poprawiony i nie będą się randomowi bandyci respili na plecach to będzie bardziej widać życie w tych miejscach.

Na pewno za duży nacisk postawiono na Wartę jako taką mega-frakcję(?) zamiast zatrudnić 10 ludzi żeby pisało zadania dla każdej z frakcji tak by móc pracować nie tylko dla Frakcji/Iskry ale i czuć się częścią innych frakcji. Wiadomo, fabularnie i tak by wszystko szło jak i teraz ale czemu by nie móc realizować wojny pomiędzy Wolnością i Powinnością itd
4070 Super - AMD 5 3600 - RAM 32 GB
Awatar użytkownika
Popow
Kot

Dołączenie: 29 Lis 2024, 13:21
Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 3

Postprzez Tormentor w 04 Gru 2024, 10:48

Panowie czy po ostatnich aktualizacjach miewacie ścinki przy wychodzenie z menu gry oraz mapy w PDA. Strasznie irytujące.

Co do mapy świata, mimo że mam jeszcze do odkrycia więcej niż 50% terenu to już teraz robi na mnie ogromne wrażenie i jestem po prostu oczarowany ogromem Zony.
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 28 Lis 2024, 11:17
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 290

Postprzez caleb59 w 04 Gru 2024, 11:35

Tak, są ścinki podczas wychodzenia z mapy/PDA.
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 19 Gru 2024, 00:18
Kozaki: 675

Postprzez trickytomson w 04 Gru 2024, 19:39

Cześć, czy ktoś jest w stanie poratować savem sprzed ataku na Dugę albo odrobinę wcześniej? Niestety ale zjadło mi wszystkie zapisy po wczorajszym updacie.
trickytomson
Kot

Dołączenie: 15 Sty 2014, 16:57
Ostatnio był: 05 Maj 2014, 14:09
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 0

Postprzez KoweK w 04 Gru 2024, 19:44

viewtopic.php?f=168&p=352382#p352382

Tutaj masz moje save'y z różnych momentów
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 13:33
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1488

Postprzez Tormentor w 04 Gru 2024, 21:21

Czy zwykłe PDA stalkeròw można śmiało sprzedawać u handlarzy? Po przeczytaniu ich są one potrzebne do jakichkolwiek zadań? Bo mam trochę tego w schowku a nawet to to warte jest.
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 28 Lis 2024, 11:17
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 290

Postprzez tom3kb w 04 Gru 2024, 21:37

Opychaj śmiało.
Awatar użytkownika
tom3kb
Łowca

Dołączenie: 10 Maj 2014, 17:08
Ostatnio był: 25 Lis 2024, 21:15
Frakcja: Wolność
Kozaki: 93

Postprzez KoweK w 04 Gru 2024, 22:33

Ja tylko dodam, że sprzedawaj wszystko u handlarzy bronią, a nie u barmanów czy innych, którzy oferują żarcie - dostaniesz po prostu więcej kasy.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 13:33
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1488

Postprzez Realkriss w 05 Gru 2024, 02:59

Cześć Chłopaki, witam wszystkich, miło Was widzieć mordeczki :E
Gram na xboxsie i do tej pory nie miałam żadnych bugów, aż doszłam do miejsca, gdzie trzeba przejść przez króliczą chatę. Idę, atakuje mnie chimera, lecę przez chałupę, wchodzę do wody, kieruję sie na znacznik misji, robię kilka kroków i dalej ni chu chu. No stoję jak kloc i emisja mnie zabija każdorazowo. Czy to bug, czy coś robię źle? Pomocy...

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Czipi.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 24 Lis 2024, 10:05
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

Postprzez Popow w 05 Gru 2024, 09:52

Znacznik kieruje na domek? Trzeba przez niego przebiec i biec dalej przez bagna aż do piwnicy w której trzeba się schować przed emisją. Emisja jest oskryptowana tak, że powinnaś mieć zapas czasu zanim się zacznie na dobre.
4070 Super - AMD 5 3600 - RAM 32 GB
Awatar użytkownika
Popow
Kot

Dołączenie: 29 Lis 2024, 13:21
Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00
Kozaki: 3

Postprzez Takerbdn99 w 06 Gru 2024, 05:40

Drodzy koledzy, piszę z dwoma pytaniami- jedną pierdólłką i drugim trochę bardziej skomplikowanym.

Zaczynając od trudniejszego problemu- potrzebuję pomocy w zrozumieniu fabuły.
:

Otóż nie mogę zrozumieć świata i tego co się dokładnie dookoła mnie dzieje. Właśnie obejrzałem pierwszą cutscenkę z udziałem Dalina i Korszunowa, a przede mną udanie się do Diody. I o ile rozumiem, że wydarzenia kręcą się wokół dziwnego artefaktu skifa, tak nie mam pojęcia co kto i gdzie. Kim jest i jaką dokładnie rolę odgrywa w tym wszystkim Spawacz, kto mnie napadł w tym prologu zabierając skaner, kto okazał się kłamać, czy Herman jest w porządku, kim w ogóle jest dokładnie Nestor, o co chodzi że był drugi napad na ludzi z tymi skanerami ? Trudność sprawia mi fakt, że notatki w PDA nie są przecież jakkolwiek usystematyzowane, dziennik Skifa nie jest prowadzony, mam też wrażenie że sama gra również nie opowiada wydarzeń w przystępny sposób. Zerknąłem na jedną czy drugą solucję w necie, ale tekst tam raczej traktuje głównie o sposobie wykonanie zadania- trudno szukać wyjaśnienia zdarzeń. Jestem zagubiony także brakiem oznaczenia frakcji, przez długi czas myślałem że Gwiazda należy do Wolności, a Waran to na pewno bandyta. Jednak nigdzie nie są "podpisani", trupy kogokolwiek też nie.

Czuje się mocno zdezorientowny i zagubiony, rozpoznaje wydarzenia ale ich ciąg przyczynowo- skutkowy już ledwo. Rolę poszczególnych postaci, i często z jakiej frakcji są- już bardzo ledwo. Szczerze powiedziawszy podejrzewam, że gra nie jest wymagająca co do zrozumienia fabuły. Jednak wydarzenia z trylogii wydają się mi być teraz całkowicie zrozumiałe, grając w którąkolwiek z pierwszych 3 części nie miałem problemu ze zrozumieniem co się właśnie w grze dzieje. Tak na prawdę nie jestem aktualnie w najlepszym momencie i stanie psychofizycznym, bardzo możliwe że zdolności intelektualne/poznawcze leżą i kwiczą. Zajmuje się i dbam, przyjmuje leki, jednak ewidentnie już od samego prologu nie kleję dobrze akcji gry. Czy może ktoś z Was polecić poradnik/solucję która wyjaśnia także kontekst fabularny misji ? Lub wskazać gdzie mogę trafić na jakieś wyjaśnienie wydarzeń i roli najważniejszych postaci ? Będę wdzięczny za każdą pomoc ;)

Poza tym, czy gra ktoś może z włączonym HDR na PC ? Nie mogę włączyć, opcja wyszarzona bez względu na to czy z poziomu windowsa HDR jest włączony czy nie :/

Uwagi moderatora:

Używaj spoilerów albo zadaj pytanie w oddzielnym wątku.
"Merkantylizm, srerkantylizm"
CPU: Ryzen 5 2600 RAM: 16GB DDR4 GPU: RX 6600 XT

Za ten post Takerbdn99 otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Cromm Cruac.
Awatar użytkownika
Takerbdn99
Kot

Dołączenie: 06 Cze 2013, 01:45
Ostatnio był: 21 Lis 2024, 04:51
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2