przez KOSHI w 06 Gru 2017, 15:19
Wg. mnie Siergiej nie zrobi S2 bo najzwyczajniej na świecie nie ma na niego pomysłu. Wypuścili pod rząd 3 gry, które tak naprawdę nie wiele się różnią między sobą. W 2 te same mapy, progresu nie ma przez 3 części, żeby powiedzieć, że któraś cz. była przełomowa. Zmienia się fabuła i jakieś pierdoły. Generalnie wygląda to jak skok na kasę. Jest hype, napierdolmy następną część, zaróbmy dolany. Pomysł na Stalkera się wypalił, cz. ekipy se poszła i projekt przestał być na topie bo się wyeksploatował. Sorry, ale po ch*j 4 cz. w klimacie sprzed 8-10 lat? Od tego to są modyfikacje, których jest sporo. Poza tym, przy obecnych grach, to musieliby zrobić coś z konkret pie*dolnięciem, żeby namieszać na rynku. Mutanty, zrujnowane budowle i klimat post apo to nie jest tera jakieś wow bo nie jest niczym odkrywczym. Gier na rynku do ch*ja. Skurwarium, Division, Escape from Tarkov i inne on line w klimacie zombi albo survivalu daje szerokie pole dla gracza, w co może pykać. Stalker 2 powinien być przede wszystkim zachęcający czymś, a nie kolejnym shooterem, który zginie w natłoku produkcji. Ja to bym widział tak:
-wielki sandbox. Żadne ograniczenie drutami,przejściami
-mniejszy nacisk na strzelankę, większy na survival. Czyli promieniowanie, skażenie chemiczne, promieniowanie psi, nie jako dodatki a istotny element gry. Po emisji obszary się zmieniają więc nigdy nie nauczysz się mapy na pamięć
-ograniczenie spluw do iluś tam różniących się parametrami modeli. Nie trzeba robić Tarkova, żeby gra była grywalna. Wg. mnie zróżnicowanie typu celność, szybkostrzelność, szybkość psucia, dostępność ammo, waga powinno być b. wyraźnie zaznaczone i do tego dobrać trochę spluw z naciskiem na bardziej wschodnie modele
-system STALKER jak w Falloucie był Specjal, z tym, że wybieramy tylko perki co się równa, że można przejść grę na różne sposoby
-frakcje z rożnymi misjami specyficznymi od ich założeń i celu pobytu w zonie, żadnych większych walk między frakcjami. Pod koniec fabuły decydujemy z kim zostajemy i od tego zależy zakończenie
-rozbudowane anomalie. Anomalie powinny być zrobione z rozmachem, a wyciąganie artów trudne lecz opłacalne. Do tego zmienne po emisji anomalie małe
-lifting mutków, może wprowadzenie jakichś nowych
-ekwipunek jak w deus ex. Po co te kg? Masz plecak i tyle ci wejdzie i koniec. W ogóle wyje*ałbym cała tą staminę i stawanie w miejscu po przekroczeniu limitu.
-save w bezpiecznych miejscach. Skoro survival to jakie F5 i F9?
To tak pokrótce jak bym to widział. Pewnie że większość rzeczy była, inne są z innych gier, ale nie wymagam, żeby S2 miał być przełomowy. Wystarczy zmienić założenia, zebrać do kupy najlepsze smaczki, nieco podrasować i byłby tytuł, w który napierdalalibyśmy aż miło.
-
Za ten post KOSHI otrzymał następujące punkty reputacji:
- Cysiu.