@smoq2 Od siebie powiem Ci tyle...
TFW wbrew pozorom szybko nie umrze. Teraz powiem Ci moją historię.
Kiedy odkryłem Stalkera Cień Czarnobyla byłem zachwycony grą. Bardzo podobał mi się sam koncept, realizacja itd. Było kilka rzeczy, które chciałem by zmienili:
- Mechanik? A kto to? - exo za 200k, które zbierało się dość długo, którego nie można naprawić - dość irytujący element.
-"Dołącz do frakcji Powinność" - ten głośnik w Barze zapadł mi w pamięć i naprawdę chciałem dołączyć, ale nie można było.
I potem odkryłem Stalkera Czyste Niebo. To czego brakowało w "Cieniu" było w Czystym Niebie. Zachwyt jeszcze większy. I znowu było kilka "ale".
- Wsparcie! - Oczekiwanie na posiłki do zajęcia punktu potrafiły sięgać niebotycznych ilości czasu, mój osobisty rekord to niemalże 3 godziny.
- Wędruję samotnie - Wielu stalkerów samotników łączyło się w grupy. Mnie nikt nie chce.
- Wszyscy lubią bandytów, prócz was - Wojna w zonie dotyczyła tylko 2 frakcji w danym czasie. Powinności czy Wolności wcale nie przeszkadzali Bandyci.
- Dzisiaj Bandyta, jutro Powinność - Pomiędzy niektórymi frakcjami można było swobodnie przechodzić. Pozwalało to na szybki zarobek ze sprzętu dla nowo przyjętych.
I wtedy znalazłem TFW. Mod jest po prostu genialny. Nie ma drugiego takiego moda, do którego tak często i chętnie wracam. Fakt, ma swoje błędy i CTD, ale tego nie unikniemy. Byłem zachwycony tym, jak wiele udało się stworzyć w modzie do gry.
Powiem Ci tyle przyjacielu. Nie zawsze to co byśmy chcieli nam wychodzi. W tym wypadku ogranicza Cię budowa samej gry. Miej na uwadze jednak kilka rzeczy:
- Stworzyłeś piękny twór, coś czego większość z nas nie byłaby w stanie zrobić.
- Masz rzesze fanów, którzy pamiętają o Tobie i o TFW i mają nadzieję, że Ty też o nich pamiętasz.
- TFW tak bardzo zmienia założenia podstawowego CN, że wiele osób nawet nie uwierzyłoby, że coś takiego jest wogóle osiągalne.
Wszyscy wyczekiwaliśmy dnia, kiedy wrócisz. To co przeczytałem nie napawa mnie radością. Nie wierzyłem, że ktoś, kto zaszedł tak daleko, kto tyle osiągnął, może się poddać.
Jeśli AI czy GOAP nie chcą współpracować, to olej to albo poszukaj kogoś, kto byłby w stanie Ci pomóc. Z silnikiem było to samo, też chciałeś się poddać, ale w pewnym momencie, po dość długim czasie, rozgryzłeś to co chciałeś. Poza tym można poszukać jeszcze innych rzeczy, które można do TFW dodać. A tych też trochę jest, jak choćby Monolit, Limańsk, nowe zadania i wiele innych. Tak z przymrużeniem oka: możesz spróbować zrobić mapę łączącą CAŁĄ dotychczasową Zonę i spróbować przenieść TFW do multiplayera
.
Na zakończenie powiem Ci tyle: Nigdy się nie poddawaj. Nie dziś, nie jutro, nie za miesiąc czy rok, ale wkońcu uda Ci się rozwiązać wszystkie problemy przy tworzeniu TFW. My zaś, gracze i fani, będziemy tu, czekając niecierpliwie na owoc Twojej pracy.