[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Heap w 20 Sty 2016, 12:00

Jak na początek to nieźle ci poszło :).

Pliki z nazwą Blowout to pliki emisji (takiego grzyba atomowego na choryzoncie, który łaaaaaaaaaaaaaaaaadnie wygląda, ale zabija.)

Alarm syreny można gdzieś po internetach próbować znaleźć
https://www.g2a.com/r/user-5791b7369b85a <-- tanie gry. Pytania na PW
(╯°□°)Tyle tutaj mam kozaków. To wszystko moje ... Mój skarb...Mój skarb...
Awatar użytkownika
Heap
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2014, 13:05
Ostatnio był: 19 Sie 2018, 11:00
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 16

Reklamy Google

Postprzez GajgerW w 20 Sty 2016, 14:27

Zapytałeś Strieloku Jarze.

No to proszę:

Kod: Zaznacz wszystko
  \S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\gamedata\sounds\ambient\blowout\blowout_siren.ogg 

:E
MISERY 2.2.1 100/100

:

попутного ветра :)

Za ten post GajgerW otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Strielok Jar.
Awatar użytkownika
GajgerW
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2011, 01:11
Ostatnio był: 13 Sty 2023, 02:37
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 49

Postprzez Cromm Cruac w 20 Sty 2016, 14:37

W atmosfear_parameters.ltx można zmieniać tylko opcje w sekcji [atmosfear_default_parameters]. Reszta parametrów jest używana do obsługi okienka z opcjami w grze, które w MISERY zostało wywalone.

Czy reszta efektów z AF3 jak Psi Storm czy fallout zadziała po włączeniu w tych opcjach? Nie wiem, ale nie sądzę, żeby chciało się im wywalać tekstury i dźwięki z nimi związane. Zawsze można odblokować i sprawdzić.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez mietek1986 w 21 Sty 2016, 19:36

Cześć wszystkim, grałem wczoraj rekonem i tylko na pistolety i muszę napisać że hardcore jak diabli, ale zabawa przednia szczególnie w ZUO i nie ma co ale rewolwery na średnie i w miarę nie dalekie dystanse, a półauto klamki na bliskie i można wszystko, oczywiście nie pytajcie ile razy próbowałem, jednak mam już ekologa i idę do janowa :E .
Awatar użytkownika
mietek1986
Tropiciel

Dołączenie: 12 Lut 2012, 07:44
Ostatnio był: 07 Wrz 2024, 21:28
Miejscowość: Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 28

Postprzez Mito w 22 Sty 2016, 01:46

@StriełokJar:
1.: Windows zaczyna korzystać z pliku wymiany dopiero kiedy ok. 75% pamięci jest już zajęte, czyli dla Ciebie ok. 6GB. Mi w Misery udało się dobić ledwie do 4GB, wliczając system. Raczej więcej pomogła zmiana na oświetlenie dynamiczne obiektów. Wątpię, żebyś był w stanie zająć tą grą te 6GB, a co dopiero 8.
2.: Utrudnienia? Nic nie kupuj. Żyj tylko ze "zdobycznego".
3.: Minimapy w Misery nie ma, chociaż obiło mi się o uszy, że jest możliwość jej odblokowania w plikach gry.
4.: UPD wymagane do używania PDA, noktowizora i latarki czołowej. Ma pewną pojemność energii, uzupełnia się ją bateriami. U każdego porządnego handlarza, bardzo rzadko u bogatszych stalkerów.
5.: Zarabianie? Oprócz typowych zajęć stalkerskich, tzn. zbieranie artefaktów, ubijanie mutantów na mięso, czy wykonywanie zadań... Pozbieraj WSZYSTKO. każdy, pojedynczy schowek, jaki się ci nawinie. Co prawda, do czystego stalkera są mapy interaktywne z pokazanymi wszystkimi schowkami na cop.zsg.dk, ale te schowki są w Misery niesamowicie okrojone - tu paczka zepsutej amunicji, tam fajki, tu jakieś Maximy... Lepsze są zawartości schowków dodanych w Misery, ale te już ciężej znaleźć. No i lokacja niektórych (tak, jak i narzędzi) jest różna dla każdej z klas, tu polecam rzucić okiem na Youtube, są tam filmy z ich lokacjami. TAZ dodaje jeszcze trochę schowków z brońmi w idealnym stanie. Szacuję, że np. w Zatonie możesz znaleźć co najmniej pięć spluw o stanie 100%.
6.: Pijawki są trudnymi przeciwnikami, ale jest na nie sposób :). Mają one swój sposób ataku: zwykle kołują wokół wroga, raz na jakiś czas podchodząc i próbując go "ciachnąć", po czym oddalając się od przeciwnika. Poza tym, w pewnej odległości (niewielkiej) od gracza stają się niewidzialne. A więc, jeżeli usłyszysz pijawkę, zacznij biegać dokoła, aż na nią nie wpadniesz (lub cię nie zaatakuje). Kiedy tylko zbliżysz się na tyle, żeby ją zobaczyć, uniknij jej ataku (jeżeli potrzeba) i... zacznij ją gonić. Ona będzie próbowała uciekać, żeby stać się niewidzialna, a ty w tym czasie możesz polać jej plecki ołowianym deszczem, lub nawet ciachać ją nożem. Ja dość często używałem tej drugiej metody dla zabawy, ale muszę się pochwalić, że metodą hit-and-run zdarzało mi się je ubijać nawet walcząc z dwiema na raz, a z tego, co pamiętam, ubiłem tak niegdyś trzy na raz, za drobną pomocą głazu. Tak, pijawki nie wspinają się na głazy, tylko latają wokół jak głupie, jeśli na takowym stoisz. No i trzeba oczywiście mieć możliwość długiego i szybkiego biegu, ale się opłaca, satysfakcja gwarantowana :). Podobnie ciekawy błąd znalazłem dla chimer (dwugłowe podobizny lwa). Jeżeli stoisz pod drzewem (właściwie przytulony do pnia), to te, zamiast podejść i ci wypruć flaki po prostu sobie skaczą wokół tego drzewa. Poza tym, polecam na mutanty amunicję .45, szczególnie w broni MP45. Pijawkę można jedną dobrze wcelowaną serią zdjąć.
7.: Większa trudność? Możesz grać w tzw. Dark Mode - tryb, w którym zależnie od intensywności światła słonecznego na całym terenie Zony jest promieniowanie. Całym, na zewnątrz oczywiście. Opcja do wyboru przy instalacji.
8.: Lubisz hardkor? A może i gry typu zręcznościowy symulator lotu? Bo ja polecam ci przelecieć się na kilku większych misjach w Blue Planet: War in Heaven na najwyższym poziomie trudności...
9.: Zwykle jeżeli ktoś ci jednym strzałem zdejmie przynajmniej połowę zdrowia, albo pozwolisz jakiejś bandzie mutantów cię z bliska okrążyć w płaskim terenie, to możesz bez zastanowienia F9 klepać. W pierwszym przypadku się za chwilę wykrwawisz, chyba że masz trochę bandaży, stimpacki i pewność, że w trakcie łatania w sobie dziur nikt ci kuli nie wpakuje, a w drugim przypadku po prostu zostaniesz rozdarty na strzępy, zanim w ogóle wyciągniesz porządną strzelbę (o ile w ogóle jakąś masz). Ale tego moda jednak lubię za to, że ten sam cel możesz zniszczyć każdą bronią w grze.
10.: Snajper czuje się średnio w każdym pancerzu. A ghilie suit nie polecam, bo nie dość, że nie ma właściwie żadnej ochrony, to jeszcze w obecnej wersji Misery system kamuflażu jest jeszcze kompletnie zwalony i ten pancerz na nic się nie nada.

I... to chyba wszystko. Miłej gry! :D

PS: A moje (i Imiennego) spolszczenie do TAZ waść masz?
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image

Za ten post Mito otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Strielok Jar, Heap.
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez Strielok Jar w 22 Sty 2016, 17:16

1. No to jest najprawdziwsza prawda, Stalker to aplikacja 32 bitowa więc... Tonący brzytwy się chwyta :)
2.Nie próbowałem, ale z obserwacji wynika że największy problem to brak amunicji.
3.Nie chce minimapy :) Jest kilka elementów które chciałbym usunąć z hud a dodawać nie ma potrzeby.
4.Dlatego czołówka nie działała...
5.Zbieram co się da, jak spotkam sojuszników to popsute bronie sprzedaje dowódcy, zawsze to mniej kg na plecach a cena podobna. Tylko to latanie Sowa-Brodacz-Sowa-Brodacz-Sowa :D
6.Ja mam tylko jeden skuteczny sposób - System szybkiego uwalniania i sprint gdzie jakiekolwiek lufy sojuszników widać :)
7.Jak przejdę MISERY bez żadnej śmierci(IRONMAN) to pewnie i na to nadejdzie kolej.
8.Nie znam, ale raczej mnie nie przekona, nie lubię gier tego typu. Zobaczymy zaraz na YT.
9.Nie mam zwyczaju się poddawać, prawie zawsze wczytuje w towarzystwie napisu Stracono w Zonie :D
10.To już prawie nie aktualne, teraz nadszedł czas na Szturmowca i jest lepiej na średnim dystansie.

Oczywiście że jest, świetna robota :wódka:
Strielok Jar
Kot

Dołączenie: 14 Sty 2016, 13:35
Ostatnio był: 26 Sie 2016, 17:12
Kozaki: 1

Postprzez Mito w 22 Sty 2016, 17:34

1.: Niedokładnie. Z tego, co pamiętam, to Misery jest 32-bitowe, ale w plikach zaimplementowano na to małą poprawkę (nie wiem, czy przypadkiem nie nazywała się ona 'large address aware'), która pozwala na użycie większych ilości pamięci. Z doświadczenia wiem, że granie w tę grę na 32-bitowym systemie (ograniczenie do 2GB pamięci na proces) było niesamowicie frustrujące. Wszystko na właściwie minimum, tylko rozdziałka FHD (a jak! :D) i i tak ciągle wysypywało z błędem Out of Memory.
2.: Jak ci mało amunicji to gonisz do jakiegoś miejsca, gdzie zwykle łażą bandyci lub najemnicy. Jedną wymianę ognia później można dość dużo pozbierać. Np. Leśniczówka, Stacja benzynowa, Oczyszczalnia, te okolice.
5.: Ja to generalnie wszystko opylam u Brodacza, a jak mam coś w dobrym stanie to dopiero wtedy biegnę do Sowy. Rzuć okiem na różnicę ceny u nich w przypadku powiedzmy tego pistoletu, który masz w plecaku obok siebie jak zaczynasz Ciemny Zaułek.
6.: Wybierz się na jakieś polowanko i sprawdź :).
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image

Za ten post Mito otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Strielok Jar.
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez mietek1986 w 22 Sty 2016, 20:56

U mnie stalker potrafi zawalić całe 4 gb i jakiś 1 wirtualnej bo jak masz system 64 bity to i tak aplikacje traktuje jako 32 tylko bez ograniczania ramu i częstego czyszczenia, zrobię kiedyś update do win 10 to dam znać co i jak, a co do opylania to broda dobrze płaci za arty zepsute spluwy (tylko on to kupuje :E ), części mutantów z tym że sowa więcej płaci za skórę nibypsa i jego psi brata, ale giwery, granaty i zepsute naboje tylko sowa, a leki i inne jak tytoń czy zioło to medyk, i nie da się misery bez deda przejść bo system jest tak nieprzewidywalny że w czasie wczytywania może się pojawić coś tam gdzie sekundę temu nic nie było i już zgon :E , ale to jest właśnie to co lubię w misery, że nie da się tego zaliczyć na pamięci za to leci cała ciężaróweczka z :wódka: za robotę, tylko powoli bo nam się 2.2 przeciągnie ;)
Awatar użytkownika
mietek1986
Tropiciel

Dołączenie: 12 Lut 2012, 07:44
Ostatnio był: 07 Wrz 2024, 21:28
Miejscowość: Jelenia Góra
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 28

Postprzez GajgerW w 23 Sty 2016, 00:56

Jeśli o Misery mowa: Po zainstalowaniu regularnej wersji "Misery" i włączeniu gry zginąłem po jakiś 5-6 sekundach :E Pokochałem ten mod. Ostatni raz tak dobrze się bawiłem w grze "Aliens vs Predator (1999) [PC]", kiedy jeszcze nie było możliwości zapisu stanu gry przechodząc poziom. Zrobiłem prawie wszystko na "director's cut" oprócz dwóch ostatnich bonusowych poziomów. Miło wspominam ;)

Pozdrawiam Stalkerów.

ps Ostatnio biegam z Sks-em i diglem, dość ekonomicznie wychodzi w zonie. :)
Ostatnio edytowany przez GajgerW 24 Sty 2016, 18:58, edytowano w sumie 2 razy
MISERY 2.2.1 100/100

:

попутного ветра :)
Awatar użytkownika
GajgerW
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2011, 01:11
Ostatnio był: 13 Sty 2023, 02:37
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 49

Postprzez Heap w 23 Sty 2016, 09:44

Więc muszę spróbować SKSa i Deagla. Ja na moim savie gram SVD od żwawego ( nie chciało mi się szukać i naprawiać) i z karabinkiem z stacji benzynowej. Wtedy wpadłem szybko do magazynów, zrobiłem wpiernicz, znalazł się wtedy granatnik, tłumik i celownik, i Pany, niebo a ziemia. Epicki zestaw. Łatwo znaleźć ammo do AKMu, snajperka ma moc miażdżącą (polecam na Zakład utylizacji).

Ja wolę grać na ciemnej uliczce. Dużo lepiej się gra. Tam są do znalezienia 2 dobre bronie, i multum schowków, więc można trochę funduszy zdobyć na początek gry. Ale regularna gra (zawsze wolę snajpera) jest troche lipna. Snajper, który korzysta z zabytku... No Moisin Nagant to nie jest szczerze mówiąc moja ulubiona giwerka. Recon ma już nawet-nawet bronie, ale startuje koło ZUO, co nie jest dobre...A szturmowiec to... Jakoś mi nie odpowiada... niby wszystko gites, ale taka ta klasa jakaś jest... Nietypowa do Misery... W misery trzeba albo uciekać, albo nawalać jak tylko można z odległości... Szturmowiec- ani to szybkie jest, ani dobre ze snajperkami... Nie wiem... Może to być nawet jakaś OP klasa, i może nie umiem nią grać.

Pozdrawiam :D
https://www.g2a.com/r/user-5791b7369b85a <-- tanie gry. Pytania na PW
(╯°□°)Tyle tutaj mam kozaków. To wszystko moje ... Mój skarb...Mój skarb...
Awatar użytkownika
Heap
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2014, 13:05
Ostatnio był: 19 Sie 2018, 11:00
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 16

Postprzez BcSeed w 26 Sty 2016, 15:49

Witam, mam dwa pytania.
Po pierwsze, na czym polega tryb gry Ciemny Zaułek? (Mam polską wersję, chodzi o ten drugi tryb gry w menu głównym). Wydaje sie jak by to był jakiś niedokończony, free roamowy survivarowy tryb gry, kompletnie nie wiadomo o co tam chodzi.
I po drugie, słyszałem że da się jakoś przywrócić minimape, jak to zrobić?

A co do klas to mi sie najfajniej gra snajperem, swietny do dalekich wymian ognia, celne strzały, a ta pierwsza broń bardzo mi sie podoba, fakt, na mutanty jest koszmarna, i na pierwszym zmutowanym kocie umarłem 5 razy, ale do walki z jakimis bandytami jest git.
BcSeed
Kot

Dołączenie: 14 Maj 2015, 09:25
Ostatnio był: 20 Kwi 2019, 20:35
Frakcja: Powinność
Kozaki: 0

Postprzez HitFan w 26 Sty 2016, 16:30

Ciemny zaułek jest taki sam jak normalna fabuła. Różni się tylko początkiem. Zaczynasz z nożem i latarką, bez uzbrojenia początkowego
/ Gaming rig / Intel i5-4460 3.2GHz / 8GB DDR3 RAM / GTX 960 STRIX 2GB GDDR5 RAM / Windows 10 x64 /
/ Coding machine / Intel i5-7200U 2.7GHz / 8GB DDR4 RAM / R5 M330 2GB GDDR3 RAM / Windows 10 x64 /
Awatar użytkownika
HitFan
Weteran

Dołączenie: 21 Sty 2012, 17:26
Ostatnio był: 30 Kwi 2024, 13:34
Miejscowość: Bytom
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 86

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum