[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez pan kozaq w 06 Cze 2015, 12:08

Misery ma zalecane do poprawnego działania 4gb ramu, próbowałem odpalić z mniejszą ilością poprzez paczki lżejszych tekstur, mniejszą rozdzielczość itp itd. Jedynym wyjściem jest dokupić jeszcze 2gb ramu i grać normalnie.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 43

Reklamy Google

Postprzez FelixHermik w 06 Cze 2015, 12:33

@pan kozaq

Wiem - dlatego pytam się, czy nie można jakoś pominąć aplikowania nowych opcji graficznych lub ewentualnie wyłączyć je w plikach moda. Ostatecznie instalator dodaje je wraz z plikami modyfikującymi samą rozgrywkę i wątpię, by te były ze sobą jakieś nierozerwalnie związane.
FelixHermik
Kot

Dołączenie: 06 Cze 2015, 09:48
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 12:32
Kozaki: 0

Postprzez Imienny w 06 Cze 2015, 16:44

pan kozaq napisał(a):Misery ma zalecane do poprawnego działania 4gb ramu,

Zalecane 4GB? Grałem bez większych problemów mając 1,5 GB i około 5-letni Core Duo na oświetleniu dynamicznym i rozdzielczości 1024x768 (jakość tekstur średnia) :P

Co do problemu - 2GB Ramu spokojnie wystarczy, by gra chodziła i wyglądała ładnie. Może to kwestia innych elementów komputera (procesor, karta graficzna)? Te "zwiechy" prawdopodobnie są spowodowane przełączaniem w trybie online/offline A-life (je można wyeliminować zwiększając jego zasięg, ale do tego 2GB Ramu to zdecydowanie za mało).

Co do crashy - fajnie by było, jakbyś zapodał (jeśli oczywiście jest) log - instrukcja na górze.
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..)
-Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz?
-A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 01:18
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 227

Postprzez Mito w 06 Cze 2015, 18:56

Generalnie to 2Gb RAMu wystarczy, aby swobodnie grać w Mizerję. Tylko że chodzi o 2Gb wolnego RAMu. Przed włączeniem gry, kolego, spróbuj powyłączać wszelkie zbędne programy i możesz też spróbować powiększyć plik wymiany do jakichś dwóch gigabajtów. Jeżeli Misery będzie miało te 2Gb pamięci tylko dla siebie, to spokojnie można powłączać wszystkie opcje graficzne, ale dalsza płynność gry będzie zależeć już od procesora i karty graficznej. No chyba że grasz z dodatkiem The Armed Zone - wtedy 2Gb wolnej pamięci wystarcza na granie na najniższych ustawieniach graficznych.

-----------------------------------------------------------------

A teraz sprawy ważniejsze - spolszczenie do The Armed Zone 1.7.4 jest już gotowe i macie je, pany, w załączniku. Dziemki dziemki :tm: wielkie dla Imiennego za pomoc w tłumaczeniu, a także dla Pangii za pomoc w końcowym usuwaniu bugów.

Instalacja możliwie najprostsza - na Misery zainstalowane w polskim języku instalujemy The Armed Zone, a potem wrzucamy folder "gamedata" ze spolszczenia do głównego katalogu gry i pozwalamy, aby Windows nadpisał pliki. Następnie zmieniamy klasę, aby gra wczytała nowe teksty.

Spolszczenie powinno działać bez żadnych zgrzytów z każdą poprzednią wersją The Armed Zone, a w przypadku użycia go na nowszej wersji opisów nie będą miały tylko nowo wprowadzone bronie. W razie wydania nowego TAZ zamierzam opracować nowe spolszczenie ;)

Wszelkie błędy i zażalenia proszę kierować do mnie lub Imiennego w temacie lub przez PW.

Edit: Poprawiono mały błąd w opisie unikatowego AKS-74U.

Następny edit: Coś... coś się zepsuło.
Wygląda na to, że od czasu ostatniej przerwy technicznej forum, są problemy z tym załącznikiem, przez co program rozpakowujący zgłasza błąd. Jeżeli zgłasza błąd, ale jednak udaje się mu wypakować pliki, to powinny spokojnie zadziałać - jednak jeżeli program w jakiś sposób blokuje rozpakowanie archiwum (przez jego błąd), to zapraszam tu: http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?t=15346&p=332517#p332517.
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Ostatnio edytowany przez Mito 18 Kwi 2016, 21:40, edytowano w sumie 2 razy
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image

Za ten post Mito otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Imienny, mietek1986, Plaargath, Gość, johnny18.
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez Imienny w 06 Cze 2015, 23:37

@up
Ja też dziękuje za współpracę, której owoce widzimy dzisiaj (a pomyśleć, że to wszystko zaczęło się od tego, jak pomogłem ci z pijawką w jednym z rosyjskich modów :P ). Spolszczenie już zagościło na moim kompie i prezentuje się ładnie - dodatkowo wyeliminowano błąd, który powodował, że nie wyświetlał się opis AK-105.

Jak przyjadę do domu i usiądę do stacjonarki to wrzucę tzw. "Odwrócenie dodatków", żeby można było je sobie brać na próbę bez obawy, że coś się straci.

@FelixHermik
Mógłbyś podać konfigurację swojego kompa, żebyśmy mogli stwierdzić, co jej przyczyną "zwiech" gry poza A-lifem?
-A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)

Za ten post Imienny otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Mito, mietek1986, Plaargath.
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Postprzez alex_dragon w 07 Cze 2015, 15:15

@ FelixHermik
Grałem na 2 GB RAMU i było ok, choć grafika była taka sobie.
Crashe w Stalkerze to norma, a słaby komputer to jeden z powodów tych nieprzyjemnych momentów w grze.
4 GB na pewno pomoże, więc jak masz możliwość dokupić RAMu to to zrób ułatwi ci to rozgrywkę.

@ Imienny
Można grać na 2 GB jak się ma farta.
Na jednych konfiguracjach Misery działa na innych nie. Taki juz urok Misery.
Ty mialeś farta ze gra ci chodziła a inny tego nie będzie miał.
Ja byłem święcie przkonany że Misery nie bedzie działać a jednak sie udało.
Wcześniej pograłem sobie w Misery 1 :-)
Lepiej mówić ze gra wymaga więcej niż mniej wtedy mniejsze rozczarowanie.

pozdrawiam
alex_dragon
Tropiciel

Dołączenie: 12 Kwi 2014, 16:28
Ostatnio był: 17 Paź 2017, 01:31
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 30

Postprzez Imienny w 07 Cze 2015, 15:24

@up
To ja chyba miałem dużego farta, jak przeszedłem Misery z 4-5 razy mając tyle ramu - spokojnie wystarczy do komfortowej gry na niskich (pod względem stabilności porównywalnie do LA, czyli przez cały czas gry mniej niż około 10 wylotów podczas 100-150 godzin gry), ale się nie poszaleje z A-lifem i ściny będą występować.

Co do tych 1.5 GB - Miałem wtedy zainstalowany The Armed Zone :P (modyfikacje z tej serii mają swój urok - pójdą nawet na przysłowiowym "tosterze", ale żeby poszaleć na maksymalnych to trzeba mieć solidny sprzęt). Jedynym utrudnieniem był dość długi - jak na modowany Zew Prypeci - czas ładowania poziomów.

Dla mnie prędzej fartem byłoby odpalenie Misery z 1GB Ramu :P (co chyba jest niewykonalne, ale w tej serii wszystko jest możliwe)

@down
A nie mówiłem, że w Misery absolutnie wszystko jest możliwe. Więc 2GB spokojnie wystarczy, ale na cuda nie ma co liczyć :P
Ostatnio edytowany przez Imienny 07 Cze 2015, 20:40, edytowano w sumie 3 razy

Za ten post Imienny otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gość.
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Postprzez mietek1986 w 07 Cze 2015, 16:59

Hi HI wlaśnie dokonałem odpalenia na dual core i 1gb ramu (mój old laptop) i działa na średnich. Sztuczka to readyboost w win 7, pozwala on na przyspieszenie działania aplikacji zapisując potrzebne pliki i mając je cały czas pod ręką. dla 1 gb ramu dalem 4 gigową kartę pamięci klasy 10 XD. Proponuje wypróbować, tylko działa to jedynie w win 7, nawet jak ktoś ma więcej ramu, poprawia płynność gry, tylko pamiętajcie że działa to z urządzeniami usb i kartami pamięci, dajecie prawym myszki na urządzenie w moim komputerze, właściwości i na zakładkach jest opcja readyboost, to klikacie i wybieracie ilość pamięci jak ma być użyta, ja daje zawsze dedykowanie urządzenia bo działa szybciej, tylko potem jak ktoś chce zrezygnować bo coś tam chce kopiować to trzeba wyłączyć najpierw readyboosta.

Ps: tu macie info o tym http://www.dobreprogramy.pl/Meszuge/Win ... 21837.html
Awatar użytkownika
mietek1986
Tropiciel

Dołączenie: 12 Lut 2012, 07:44
Ostatnio był: 07 Wrz 2024, 21:28
Miejscowość: Jelenia Góra
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 28

Postprzez Ahmed1109 w 07 Cze 2015, 22:04

Na 4GB Ramu Mizeria powinna działać idealnie
Awatar użytkownika
Ahmed1109
Stalker

Dołączenie: 28 Lip 2012, 22:04
Ostatnio był: 10 Gru 2017, 15:37
Miejscowość: Wioska kotów
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez Krzyk19 w 13 Cze 2015, 02:17

Witam. Mogę być pierwszym, który to odkrył(chciałbym). Znalazłem bug pozwalający naprawić AKS-74U za pomocą zestawu naprawczego do strzelb. Zdarzyło mi się to jeden raz na stacji Janów. Ktoś też to miał?
Krzyk19
Tropiciel

Dołączenie: 25 Sty 2014, 19:48
Ostatnio był: 02 Sty 2018, 11:38
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 53

Postprzez FelixHermik w 13 Cze 2015, 21:21

Dzięki za pomoc, koledzy Stalkerzy. :)

Przepraszam, za brak odpowiedzi przez dłuższy czas - nie małem dostępu do komputera. Problem "częściowo rozwiazałem" instaluąc SGM 2.2 (Jenot) - zawiera nawet więcej ciekawych "ficzerów" przy zachowaniu domyślnych opcji graficznych. Aczkolwiek brakuje mi nieco podziału na klasy z Misery - ten element podobał mi się chyba najbardziej. Nawiasem mówiac ten mod również powoduje wyloty przy oświetleniu innym niż statyczne - w innym wypadku chodzi prawie perfekt.

Konfiguracja mojego komputera:
RAM: 2GB (jak wiadomo)
Procesor: Intel Core 2 Duo CPU @2.20Ghz @2.19GHz
Typ systemu: 32 bit
Karta graficzna: AMD Radeon HD 5450

Trochę "przedpotopowy", przyznam. Aczkolwiek na dziś dzień w gry gram coraz bardziej okazyjnie, więc mimo wszystko zwlekałem z poważniejszymi ulepszeniami. Fakt faktem, że przy nowszych grach 2GB RAM bywają wręcz uciążliwe.

@Mietek

Hmm.. Wygląda ciekawie - wypróbuję i dam znać, jakie dało to efekty. Być może nawet uda się odpalić na oświetleniu dynamicznym. Jeśli tak - :wódka: jest Twój.
FelixHermik
Kot

Dołączenie: 06 Cze 2015, 09:48
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 12:32

Postprzez Mito w 13 Cze 2015, 21:24

Krzyku - może nie to, ale zauważyłem, że Szturmgiwera 44 ma przypisany tłumik nie pasujący do jego kalibru. STG ma chyba kaliber 7,92 x 33, a tłumik do niego kaliber 7,62 x 51. Albo coś w ten deseń, liczb nie zapamiętałem.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość