Ciekawe linki/artykuły/fotografie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Ciekawe linki/artykuły/fotografie

Postprzez Cromm Cruac w 23 Kwi 2015, 14:38

Może i masz racje Kriss, ale z drugiej strony BBC pokazało, że jako publiczna telewizja nie będzie tolerować chamstwa bez względu na koszty. I to się im chwali. Zresztą nie był to pierwszy wybryk Clarksona i ostrzegali go wielokrotnie. Bardzo dobrze, że nie dali sobie zrobić z gęby cholewy i słowa dotrzymali. I to również się im chwali.

Też mi trochę szkoda programu, bo choć samochody interesują mnie tyle co zeszłoroczny śnieg to lubiłem od czasu do czasu popatrzeć na tych 3 głupoli.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian

Za ten post Cromm Cruac otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 23:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Reklamy Google

Postprzez Darth ReX w 23 Kwi 2015, 14:52

W sprawie Clarksona najbardziej spodobał mi się komentarz do całej sytuacji od Jamesa Maya sprzed jego własnej chaty tuż po zajściu: "Facet jest chu*em, ale nawet go lubię."
To logiczne, że BBC go wyrzuciło, z drugiej strony wcześniejsze uwagi do Clarksona były głównie spowodowane nadmierną poprawnością polityczną BBC. Ta sprawa zaś to pokaz nadętego ego Clarksona i choć jako jego fan wybaczam mu wszystkie grzechy, to zdaję sobie sprawę z tego, że okazał się kretynem.
|| Ryzen 5 3600 3,6GHz | 32GB DDR4 RAM | XFX Radeon RX 580 8GB | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 01:28
Kozaki: 224

Postprzez adin w 23 Kwi 2015, 16:50

Nie jestem (edit: nie byłem hehe) fanem tego programu ale jak dla mnie to śmierdzi jakimś bliżej nie określonym (czyt. rynsztokowym) stylem PR. Nie "urywa się kurze złotych jaj".
Chyba że ta, jak to mówicie 'poprawność polityczna' przesłoniła im nawet dolary które kasowali za ten program.
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 08 Mar 2024, 22:43
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 28

Postprzez Imienny w 23 Kwi 2015, 17:04

Niedawno (w tym miesiącu) powstało nowe państwo: Liberlandia :E :E
http://pl.blastingnews.com/europa/2015/ ... 52753.html

Mają już nawet własną stronę (wymagany angielski):
http://liberland.org/en/about/
"-Jesteś tchórz - nagle wyraźne powiedział chłopiec. (..)
-Jak to - tchórz? - zapytał Malanow - Dlaczego mnie obrażasz?
-A ja cię nie obrażam - oznajmił chłopczyk patrząc na mnie badawczo, jak na jakieś niespotykane zwierzę - Ja cię zdefiniowałem..." - Arkadij i Borys Strugaccy "Miliard lat przed końcem świata"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I, S.T.A.L.K.E.R. Początki (w przygotowaniu)
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 01:18
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 227

Postprzez Pangia w 23 Kwi 2015, 21:15

Obiło mi się o uszy, że Clarkson dał producentowi w pysk, bo w tamtym momencie podejrzewali u prezentera raka i pod wpływem stresu się nie skontrolował. Czy to prawda nie wiem, ale wiem na pewno, że BBC urwało łeb kurze znoszącej złote jaja. Niemniej jednak jest jakiś tego plus: James May założył konto na YouTube i wrzuca tam filmiki, jak gotuje u siebie w kuchni (podobno w jego warsztacie) :P

https://www.youtube.com/channel/UChmUOM ... MTrohBZ5Qw
Warto ogarnąć zwłaszcza, że już powstało kilka fikcyjnych kont.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Herezja w 23 Kwi 2015, 22:51

Realkriss napisał(a):Pewnie, że masz rację, ale Clarksona i tak szkoda. Mogli mu dowalić jakąś dotkliwą karę i kontynuować program, bo zaprawdę bez niego nie będzie już Top Gear, a dla BBC był to najlepiej się sprzedający program ever.

Pytanie ile ostrzeżeń wcześniej dostawał i jakie to kary wcześniej otrzymywał.
Awatar użytkownika
Herezja
Łowca

Dołączenie: 19 Sty 2014, 15:58
Ostatnio był: 17 Paź 2021, 13:05
Kozaki: 71

Postprzez Pangia w 27 Kwi 2015, 17:23

http://www.ppe.pl/news-35340-na_steam_m ... oleni.html
http://www.ppe.pl/news-35388-gabe_newel ... steam.html

(Mikro)płatności wchodzą na Steam Workshop; jeśli wszystko pójdzie jak trzeba, to będzie można sobie kupić np. Widły Gabena, złotą wodę w rzekach czy szare pudełko leżące gdzieś w świecie gry. Jak myślicie, dużo ta Ziemia wyhodowała frajerów, którzy pójdą na taki układ?
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez paintball_0 w 27 Kwi 2015, 18:26

Gdyby to EA albo Ubi odwalił taki numer to bym się zesrał z hejtu. Ale to przecież VALVe, więc jest spoko. ;)

Nie, poważnie, nie mam nic przeciwko płatnym modom. Po pierwsze to MODY a nie oficjalne dodatki i rozszerzenia. Po drugie każdy twórca moda może ALE NIE MUSI ustawić ceny za swoją twórczość. Więc w czym problem? W jaki sposób płatne mody mogą się na nas odbić niekorzystnie? Co innego, gdyby wszystkie mody publikowane na Steam miały być obowiązkowo płatne. Albo gdyby twórcy modów musieli uiszczać opłaty za umieszczanie swoich dzieł na Steam.
No i najważniejsze- nie raz nawet na tym forum pojawiały się głosy że może by tak wesprzeć w jakiś sposób Dezowave i przelać im pieniądze. Gdyby Dezy wrzucili Lost Alpha na Steam moglibyśmy to oficjalnie i bezpiecznie zrobić.

Jeszcze raz zaznaczam- to VALVe zrobiło płatności za mody, nie EA czy Ubisoft. Myślę że reszta branży pójdzie za Steamem ale mnie to kompletnie nie interesuje. Nie używam ani Origin ani Uplay.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Pangia w 27 Kwi 2015, 19:59

Ano to, że po pierwsze, nie ma kontroli nad tym, jakie mody są i za jakie pieniądze, a po drugie, dobrowolne sypnięcie groszem to co innego niż ewidentne płacenie za zawartość. Niemniej jednak skoro teksturki broni do CS:GO z jakiejś tam specjalnej serii chodzą po 400 dolców sztuka, to pewnie i na to znajdą się chętni.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Terminus w 27 Kwi 2015, 20:08

Tylko ktoś bardzo naiwny by się doszukiwał jakichkolwiek altruistycznych stron tego pomysłu. Steam powstał aby zlikwidować lub możliwie ograniczyć rynek wtórny, teraz czas na kolejny krok w likwidacji darmowych rzeczy w przemyśle growym. Nie ważne z jakich powodów i komu, ważny %, który zawsze wpada do kieszeni Valve.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Plaargath.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez paintball_0 w 27 Kwi 2015, 20:22

Terminusie, czyli twoim problemem jest fakt, że Valve bierze prowizję od transakcji, tak? A powiedz- ile kasy za moda zarabiał moder do tej pory? Można było wysłać mu kaskę przelewem albo systemem donation istniejącym od lat. Ale to jest śmiertelnie niewygodne, trzeba podawać szemranym stronkom swoje dane, trzeba pay pala, trzeba się wysilić. A na Steam konto ma 99% graczy pecetowych i wszyscy oni mogą sypnąć groszem przez pay safe card albo inny system prepaid. Wygoda, prostota i bezpieczeństwo. To że Valve nie musi nawet palcem kiwać żeby zarabiać absurdalne pieniądze to wiadomo nie od wczoraj.

Opłaty za mody Valve wprowadziło raczej dlatego, że z tego co wiem od pewnego czasu community dopraszało się o jakiś system donation na steam, który pozwalałby "nagradzać" moderów za świetne mody. Stąd się wzięły płatne mody.

W ramach ciekawostki: YouTube kradnie minimum 40% pieniędzy generowanych przez reklamy zamieszczane na filmikach tworzonych przez jutuberów. Część tych filmików to chłam, wiadomo, ale część jest niesamowitej jakości produkcjami i ci jutuberzy utrzymują się z tych filmów. Do tego trzeba dodać kradzież pieniędzy przez takie firmy jak Machinima, która jutuberom płaci albo stałą pensję albo na bazie dochodów jakie ich filmy generują. Wśród tych jutuberów jest masa takich, co robią po prostu gameplaye z gier, a więc zarabiają na graniu w cudze gry.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Plaargath w 27 Kwi 2015, 20:32

@paintball_0
Przecież Dezy zbierali kasę bez obciachu, jak ktoś chciał, to flotę przelał.

Jeśli kiedyś by doszło do tego, że normalny modding miałby być "piracki", to bym się chyba śmiechem udławił. Ale, tak jak pisze paintball_0, póki co modder na steamie sam decyduje, czy będzie odpieprzał manianę z płatnościami. Sądzę (a raczej żywię nadzieję), że to się samo zweryfikuje, ci w powszechnie tu uznanej kategorii "pała" będą płacić grube dolce za proste retexy, a poszukiwacze i twórcy porządnego contentu zejdą do jeszcze węższej niszy. Inna sprawa, że nadmierna spinka okrutnie szkodzi moddowaniu - przynajmniej ja mam takie doświadczenie. Robienie z tego biznesu to samobójczy pomysł dla moddera.

RE: up:
Ładne mi nagradzanie modderów. To, co piszesz tylko potwierdza tezę Terminusa - wot okazja, ludzie chcą dotacji - opodatkujmy je. :stare:
Image Image

Merkantylizm, srerkantylizm.
Awatar użytkownika
Plaargath
Weteran

Dołączenie: 23 Mar 2010, 15:12
Ostatnio był: 10 Sie 2024, 12:24
Kozaki: 234

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości