Pograłem w Gothica kilkanaście godzin i postanowiłem napisać krótki artykuł o tych grach ;]
S.T.A.L.K.E.R. = Gothic FPS ?
Grając w S.T.A.L.K.E.R.'a zauważyłem wiele podobieństw do Gothic'a. Nawet gdy S.T.A.L.K.E.R.'a nie było jeszcze na rynku, to zawsze sobie kojarzyłem tą grę z inną ( ale podobną ) grą, czyli z Gothic'iem. Nie wiem dlaczego inni porównują S.T.A.L.K.E.R.'a do Fallout'a. Owszem, te gry też mają trochę podobieństw ( m.in. Gauss Rifle ), ale te gry są po prostu INNE! Oto podobieństwa dwóch gier - Gothic i S.T.A.L.K.E.R.:
Po pierwsze, Życie ( A-Life ): S.T.A.L.K.E.R. posiada tzw. system A-Life. W Gothic'u jest coś podobnego, lecz jest o wiele mniej skomplikowany i zaawansowany. Czasami zwiedzająć świat gry zauważymy, jak zwierzęta siebie atakują, wspierają siebie nawzajem, a w nocy śpią.
Po drugie, Świat ( Zona/Strefa )[Raczej już nie aktualny te "po drugie"]: S.T.A.L.K.E.R. miał mieć w stu procentach otwarty świat. Gothic go ma, a przed premierą S.T.A.L.K.E.R.'a marzyłem, aby taki też był w oczekiwanej przeze mnie grze - przeliczyłem się, a twórcy to obiecywali...
Po trzecie, Artefakty: W obydwu grach wygląda to prawie tak samo, tylko, że inaczej je zdobywamy.
Po czwarte, NPC, Questy: Te elementy w obydwu grach wyglądają prawie tak samo. Mamy NPC'a, który może z nami porozmawiać. Wybieramy jedną z kwestii dialogowych w celu uzyskani informacji lub... zdobycia pracy ( misji/zadania ). Wykonujemy pracę i dostajemy pieniądze lub jakiś przedmiot, broń itp. W Gothic'u po wykonaniu zadania dostajemy jeszcze jedną rzecz - doświadczego, którego nie ma w S.T.A.L.K.E.R.'ze.
Po piąte, Bar ( Kanciapa Kretów
): Bar w S.T.A.L.K.E.R.'ze - pijany Stalker, którego chcą wywalić z Powinności. Bar w Gothic'u ( Nowy Obóz ) - pijany człowiek z sekty, którego chcą wyrzucić z obozu na bagnie. Hm... Czy S.T.A.L.K.E.R. kradł pomysły?
Po szóste, Obozy ( Frakcje )
1. Stary Obóz - pod władzą i rozkazami króla. Wrodzy do Nowego Obozu.
odpowiednik w S.T.A.L.K.E.R.'ze
Powinność - tak zwani Wojskowi Stalkerzy. Na usługach państwa (?). Wrodzy do Wolności
2. Nowy Obóz - żadnej władzy, każdy troszczy się o siebie. Obóz, w którym "czuć powiew Wolnośći". Wrodzy do Starego Obozu.
Wolność - anarchiści - nie trzeba tłumaczyć. Wrodzy do Powinności.
3. Obóz na bagnie ( sekta )
Monolith
by KoweK
------------------------------------------------------------------------
Jakieś opinie, sugestie?