[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Szewczenko w 07 Maj 2014, 22:06

Mówiąc w prost Misery będzie zaskakiwać cie na każdym kroku, i nie masz szans na rutynę. Spotykasz Chimery tam gdzie ich się nie spodziewasz( swoją drogą widziałem je dopiero gdy skoczyły na mnie) możesz nawet przed nosem mieć giganta to nic wielkiego.
Masz pytania dotyczące Snajpera?? Pisz na PRIV postaram się jak najszybciej odpisać.
Szewczenko
Stalker

Dołączenie: 26 Sty 2014, 16:00
Ostatnio był: 09 Sie 2016, 15:54
Miejscowość: Jarosław
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Reklamy Google

Postprzez alex_dragon w 08 Maj 2014, 00:23

@ connfi - a jaką masz wersje CoP ?
Czy jak grałeś w vanilie tez ci wołał o cracka ?
O ile dobrze pamiętam to gra się pluła przy wcześniejszych wersjach, na stronie wydawcy jest patch który to naprawia.
Aha jeszcze jedno - jak nie masz oryginału gry to nikt ci pewnie nie pomoże.

Co do tego ze Misery może zaskakiwać to macie racje :-)
Zaskoczenie nr 1 - nie ma kontrolera w jamie w Zatonie. Wyszedł chyba na spacer, a moze go ubiłem ale nie.
Pamiętam ze poszedłem do jamy na zasadzie "a nuż się uda" ale się nie udało, strzał od niego i zaliczyłem glebę.
A teraz uzbrojony idę do dziury a kolesia nie ma.

Zaskoczenie nr 2
Dziurawy dach na Szewczence.
Akcja wyglądała tak - od strony stacji benzynowej walą do mnie najemnicy, są na drodze blisko stacji, koło kamieni,3 łajzy. Koło motorówki przy dźwigarach stoi 3 bandytów i też do mnie walą. Stalkerzy tłuką się z mutantami więc jedyna opcja to wykosić bandytów i najemników.
Na Szewczenko wpadają snorki. "he, he mogą mi skoczyć, leżę na dachu prawie plackiem"
No i skoczyły, siedząc i skacząc na mostku zabiły mnie przez dach i tak było 3 razy. Za 4 razem sobie odpusciłem, zostawiłem graty w plecaku na dachu i w nogi.

Zaskoczenie nr 3
Widzę na stacji benzynowej bandziora w zielonym wdzianku, z M14 DMR, fajna spluwa.
Trochę pada wiec mnie nie widzi, z racji tego ze na Skadowsku kręci sie jeden stalker w identycznym wdzianku to do niego nie strzelam. Ogladam go przez lunetę, juz chce opuścić broń gdy nagle gostek do mnie strzela.
Słyszę strzał M14 DMR, swist kuli i sam strzelam. Koleś pada, patrze na pkt obserwacyjne, zapisuje sobie w pamięci gdzie padł (na wszelki wypadek) i ide szukać M14. Znajduje gostka, itemy i AK-47 z lunetą. M14 jak nie ma tak nie ma, przeszukałem całą stacje i nic. Karabin znika jak kamfora.
Zakładam ze to naturalne w Misery ?

Zaskoczenie nr 4
Brak pijawek w misji która robie dla Trapera.
Chodziłem blisko, hałasowałem, przeglądałem schowki, biegałem po wodzie a pijawki na gigancie.
Pamietam ze ktos miał podobny problem, czy ktoś wie w jakich godz te łajzy sie pojawiają na posiłek ?

@ Wiewi0r
Co do planu podprowadzenia mutanta pod jakiś NPC to czasami działa i nie działa.
Jak chodzę na spacery z stalkerami to mamy podział obowiazków - oni strzelają do mutantów a ja robię za tragarza.
Jak chodzę samodzielnie i nagle ściga mnie jakiś mutant albo kilka to jak pojawiam sie koło wrogów - strzelają oczywiście do mnie a nie do mutantów. Jak się pojawiam koło stalkerów to oni mnie ignorują, ignorują mutanty, mutanty ignorują stalkerów a mnie się kończy stamina :-(

pozdr Adam
alex_dragon
Tropiciel

Dołączenie: 12 Kwi 2014, 16:28
Ostatnio był: 17 Paź 2017, 01:31
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 30

Postprzez Szewczenko w 08 Maj 2014, 07:10

Ja grałem już dostatecznie długo w Misery i byłem pewien, że znalazłem wszystkie itemy a tu proszę, nie winie wyglądający bandyta miał przy sobie coś nowego trzeci rodzaj granatu, niestety nie zdążyłem go użyć bo nie policzyłem ilu przeciwników leży a ilu było :/ no i cóż wczytałem grę i za drugi razem już granata nie było i teraz nie ustannie go poszukuje i mam nadzieję, że go znajdę(wygląda trochę jak dymny z MultiPlayera SoC).
Masz pytania dotyczące Snajpera?? Pisz na PRIV postaram się jak najszybciej odpisać.
Szewczenko
Stalker

Dołączenie: 26 Sty 2014, 16:00
Ostatnio był: 09 Sie 2016, 15:54
Miejscowość: Jarosław
Kozaki: 17

Postprzez Don Wano w 08 Maj 2014, 08:45

@alex_dragon

Wczoraj po przeczyszczeniu działało. Teraz odpalam nic. Czyszczę rejestry i nic. Odpaliłem bóg wie ile razy i dalej nic. Czy to może "kombajn za dobry na te pole"?
"Człowieka poznaje się po jego języku"
Awatar użytkownika
Don Wano
Stalker

Dołączenie: 21 Mar 2014, 19:41
Ostatnio był: 26 Gru 2016, 17:36
Miejscowość: Opole
Frakcja: Wolność
Kozaki: 4

Postprzez alex_dragon w 08 Maj 2014, 12:01

hmm dziwne
czy zmiana na WIN8 była jedyną zmianą czy coś jeszcze zmieniałeś ?
inne gry odpalają ci z administratora bez problemu ? inne mody ?

czy ktoś z Was miał taki sam problem jak zmieniał z WIN 7 na WIN 8 ?
alex_dragon
Tropiciel

Postprzez nati20 w 08 Maj 2014, 13:56

Wczoraj zaczęłam grę. Trochę się pokręciłam, później miałam problem z emisją- byłam daleko do schronienia i zawsze ginęłam przed dobiegnięciem. W końcu udało się, że przy którymś wczytaniu opóźniła się a ja od razu biegłam w stronę budynku i gdy się zaczęła byłam blisko. Po przeżyciu postanowiłam zbadać ogończe na płaskowyżu, bo tam mnie kierowała akcja. Problem w tym, że nie mogę przejść śladem noego przez spalone gospodarstwo do teleportu, ciągle ginę. Mam jakiś gówniany płaszcz, znajdę gdzieś lepsze wdzianko w którym da się przejść? Może lepiej olać płaskowyż i zrobić coś innego?
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 22 Gru 2019, 19:00
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Postprzez frosth w 08 Maj 2014, 14:28

@Don Vano @alex_dragon ja miałem podobny problem w moim przypadku znikł był po zainstalowaniu DX od jakiejś ekstra nowej gry. Cała sprawa o tyle dziwna, że przez długi okres ni na W7 ani W8 problemu nie było aż do jakiejś tam aktualizacji. Włączenie gry czasem ją uruchamiało a czasem generowało proces zombi. Średnio 10 uruchomienie skrótu uruchamiało grę :) i nie było to związane z Miesry tylko z CoPem ogólnie. Rekord to około 30 prób.

@nati20 no gówniany płaszcz to raczej na deszcz a nie na anomalie termiczne, seva powinna styknąć.
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez Pangia w 08 Maj 2014, 14:31

Nie pamiętam już dokładnie, ale płaskowyżu chyba nie da się przejść bez Ekologa/Sevy. Ten pierwszy kosztuje bodajże 90000, bo widziałem go raz u Brodacza, więc lepiej będzie zabrać się za inne zadania, później Janów i jak już będziesz miała odpowiedni ekwipunek, to wtedy spróbować się tam przepchać.

Ja miałem taki problem na Win7 po zmianie z XP, że nic nie chciało się włączyć bez trybu zgodności. Z XP.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez alex_dragon w 08 Maj 2014, 14:45

Misery to nie CoP vanilia, to nie tylko ileś tam itemów więcej to zmiany na poziomie np oddziaływania anomalii.
W vanili mozna było wskoczyć w anomalie którą wskazał Noe a tutaj nawet nie dochodzisz.
Mnie się udało robić ta misje dopiero jak kupiłem Beryla a i tak po walce z snorkami i przejściem po anomalii miałem sporo do zapłacenia za naprawę kombinezonu.
Wiem ze można było wziąć naukowy kombinezon i skakać po ogrodzeniu ale zrobiłem jak zrobiłem i już.

nati20 - anomalia zabija na bliską odległość, kontroler zabija przez ziemię, poltergaist ma wyczulone zmysły, snorki mają sprężyny zamiast nóg i potrafią zabić jak jesteś na dachu na Szewczence a one na mostku pod tobą, dziki biją rekordy w skokach wzwyż na 2,5 metra, koty potrafią drałować 200 metrów, machnąć raz pazurem a potem się obrazić i pognać dalej, psy biegają stadami (mój rekord to 14 psiaków, chyba ze 2-3 stada sie wymieszały)
Taka jest Misery, zawsze nas zaskakuje :-)

A`propos znalazłem głowe tuszaka czy jak sie to nazywa, pierwszy raz cos takiego widziałem, znalezione po strzelaninie Najemnicy vs Powinność (Powinność go miał). Ciekaw jestem jak duzo itemów jeszcze jest do odkrycia :-)

Pytanie do teamu do Misery ...
Czy dałoby radę w następnym patchu dodać kilka spraw ? Albo uzyskać odpowiedzi na poniższe pytania ?
1. Noktowizor nie działa w lornetce oraz w niektórych karabinach snajperskich. Czy tak powinno być czy nie ?
2. Ciemna obwódka gdy używamy kolimatora czy lunety. Jest klimatyczna ale czy można to zrobić jak w innych modach gdzie przybliża sie jedynie srodek a po bokach widać co sie dzieje.
Wiem ze ułatwia to rozgrywkę ale gdy strzelamy z broni z kolimatorem nie zamykamy obu oczu (real) luneta to co innego ale i tam jest okrąg który jest widoczny. Wyjatkiem jest chyba luneta do SVD gdzie jest końcówka na celownik.
3. Prośba o dodanie jakieś opcji typu wykrywacz PDA - chodzi o szukanie zwłok po strzelaninie.
Kamuflaż jest tak dobrany ze po prostu czasami znalezienie jakiegos trupa jest prawie niemozliwe. Skoro sporo NPC ma PDA to moze udałoby sie dodać jakiś wykrywacz PDA ? Podejrzewam ze ta prosba płynie nie tylko ode mnie.
4. Pytanie o M14 DMR czy w tym karabinie nie powinna być możliwość dodanie tłumika ?
W rzeczywistości ten karabin ma taka możliwośc, w Misery nie, nie chce mi sie wierzyć ze Kardan jako specjalista nie jest w stanie dodać takiej opcji.
5. Czy można byłoby dodać dodatkowych NPC na Skadowsku ? Wiem ze jak jest dzień to trudno tam oczekiwać ze ktos sie bedzie szwendał ale z drugiej strony można zrobić tak ze w paru wiecej by sie przydało.
6. Nowy medic na zatonie nazywa sie chyba zat_medic costam - jakieś imię można mu nadać ?
7. Czy po wybiciu najemników w ZU cos sie tam pojawia ? Byłem tam 2 razy i cisza. Chodzę w złym czasie ? O której się tam wybrać by kogoś zastać.
8. Tak sobie myślę o misjach pobocznych, Brodacz ma swoje, Sowa ma swoje, Azot ma swoje ale ...
Wcześniej napisałem prosbe o dodanie jakich NPC a gdyby tak na przykład dodać 1-2 NPC którzy byliby na Skadowsku i dawaliby zlecenia na broń np. dodatkowy handlarz który oprócz tego ze kupowałby broń to miałby dla nas zlecenia typu: "potrzebuje karabin M14 DMR - płacę 5k, stan nieistotny", zlecenia by były na rzadkie i średnio spotykane bronie. Ewentualnie mozna by dodać taką opcje dialogową dla Żwawego ..
9. W LA spodobała mi się jedna rzecz tylko była kiepsko wykonana, pas gdzie ładujemy naboje coś na zasadzie, ładownic których się używa. Klimatycznie by było gdyby cos takiego sie pojawiło.
10. Czy nie dałoby sie dodać do Misery opcji gdzie wszystkie upgrade byłyby możliwe do dodania. Wiem ze byłby to mały terminator ale z drugie strony strzał w łeb nadal by zabijał...
11. Saiga jak dla mnie ma mały magazynek, a modyfikacja + 3 jest niewystarczajaca, czy mozna podnieść jej wartość ? Plus dodać jakiś kolimator dedykowany do niej bo celownik z rodziny PSO moze i wygląda klimatycznie ale jest niepraktyczny.

dzięki za uwagę i pozdr Adam
alex_dragon
Tropiciel

Postprzez Beziele w 08 Maj 2014, 16:34

Widziałem u Sowy AS VAL i tak sobie rozkminiam jak jest z wytłumieniem tego karabinu? Broń jest ciekawa i nie tak droga(30tys). Więc wie ktoś jak cichutki ten karabinek? :)
Image
Awatar użytkownika
Beziele
Stalker

Dołączenie: 25 Gru 2011, 09:22
Ostatnio był: 15 Lis 2014, 09:55
Miejscowość: Okolice Lublina
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 6

Postprzez nati20 w 08 Maj 2014, 16:36

Dzięki, nikt nie mówił że będzie łatwo ;) Tak więc będę bujać się gdzieś indziej. Swoją drogą ilość gratów jest przytłaczająca. Mein kampf, smar do broni, młotek, fajki które można palić itd papier toaletowy też jest? :E
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 22 Gru 2019, 19:00
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Postprzez alex_dragon w 08 Maj 2014, 16:52

@ Beziele
znalazłeś to u Sowy ? dziwne ja nigdy go nie widziałem - jedyne co znalazłem to egzemplarz 30% stanu uszkodzenia i czekajaca mnie naprawa za sporo rubli lub bawienie się z zestawami naprawczymi,
Szukałem tej zabawki ale po znalezieniu SIGa snajperskiego odpuściłem sobie, wytłumienie WAL jest na na naprawdę niezłym poziomie ale ja bym po prostu proponował ci test praktyczny. kupujesz broń, montujesz celownik i idziesz na polowanie, jeżeli najemnicy się nie kapną kto ich kropną opłaca się ją wziąć.

@ nati20
Masa itemów w MIsery to dla jednych jest plus, dla innych minus. Dla mnie początkowo to był zachwyt nad zachwytami z powodu tej mnogości do momentu jak się okazało ze sporo z nich jest bezużytecznych jak mówił bodajże KOSHI i miał racje. Tzn bezużytecznych na zasadzie "rozumowania" ponieważ jak zbierasz itemy i je sprzedajesz to masz za to sporo kasy.
Przykładowo lina - jest do naprawy kombinezonu a nie budowy schronu, pułapki czy zabezpieczenia wejscia do budynku czy np wejscia na niedostepny komin.
Szkoda ale i tak człowiek ma czasami masę zabawy z kombinowanie - przejde z max obciążeniem raz czy przelecieć sie dwa razy.
Dodatkowo przedmioty są bezużyteczne, wartościowe, przydatne i nie wszystko zależy od tego co sie chce z nimi zrobic. Mozna je zabrać lub nie ale jak dla mnie dodają smaczku grze. Jak ginie bandyta czy najemnik to wiodzisz ze cos robił a nie szwendał sie z pustymi kieszeniami choć i tacy mi sie ostatnio trafiaja.
Proponowałbym zainwestować w strzelbę, piecyk, karnister paliwa i pójść na polowanie.
Po krótkim czasie bedzie cie stać na sporo - jedyny problem że sie zasiedzisz w Zatonie, ja siedzę prawie juz 3 miesiąc :-)

Fajki są dobre ponieważ nie ważą zbyt dużo, ale gdy zainwestujesz w dobry kombinezon radioaktywność nic ci nie zrobi wiec bedą zbędne. Co do papieru pewnie go nie ma bo jest niepotrzebny gdyz chłopcy nie zrobili odpowiedniej animacji to tej jak najbardziej ludzkiej czynności :-) W sumie to i dobrze :-D

pozdr
alex_dragon
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości