[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Wiewi0r w 21 Kwi 2014, 20:15

Hm... czy zostanie samotnikiem nie pozwala mi na dołączenie do frakcji, czy to tylko taki wyznacznik, że się opierdzielam fabularnie? Chyba nie, bo by to dziwne było.
Przy okazji, czy ikspeki i "levelowanie" ma jakieś większe znaczenie, np. odblokowuje lepszy sprzęt u handlarzy? Bo, dajmy na to, nigdzie nie widzę mojego ulubionego detektora Niedźwiedź.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Reklamy Google

Postprzez RadekNioch w 21 Kwi 2014, 20:24

Gdy zostaniesz samotnikiem, dalej możesz dołączyć do którejś z frakcji, ale o ile dobrze pamiętam to jakby wszystko się zeruje, tj. frakcje zaczynaja praktycznie od nowa. XP przyda Ci się, gdy będziesz chciał zdobyć jakieś perki. Wybierz śpiwór, wtedy przedstawi Ci się kilka z nich. Będziesz mógł np. oceniać stan hp stalkerów albo zwierząt, zależnie od tego który wybierzesz.
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Dołączenie: 28 Lip 2013, 06:31
Ostatnio był: 12 Maj 2019, 01:59
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 55

Postprzez Pangia w 21 Kwi 2014, 21:19

Wiewi0r napisał(a):Hm... czy zostanie samotnikiem nie pozwala mi na dołączenie do frakcji, czy to tylko taki wyznacznik, że się opierdzielam fabularnie? Chyba nie, bo by to dziwne było.

Bycie Samotnikiem zmniejsza ceny u handlarzy Samotników. To chyba tyle :P
Przy okazji, czy ikspeki i "levelowanie" ma jakieś większe znaczenie, np. odblokowuje lepszy sprzęt u handlarzy?

Jak dobijesz do poziomu (1500, 4500 i 9000 XP), będziesz mógł wybrać perka. Od razu mówię, że perk „Żołnierz” nie działa i go nie wybieraj (przy 9000 XP). Ilość XP wpływa to na asortyment u handlarzy (ale reputacja i owszem).
Bo, dajmy na to, nigdzie nie widzę mojego ulubionego detektora Niedźwiedź.

Musisz albo podbić reputację u Samotników, albo wybrać się do Kordonu do handlarza Oporu, on ma Niedźwiedzia na sprzedaż, gdy Opór przejmie oba punkty kontrolne w Kordonie (podobnie handlarz Czystego Nieba, gdy CN zajmie stację pomp i plac maszynowy).

Wracając do perków: dla 1500 XP masz znajomość anatomii mutantów (pozwala na podgląd zdrowia mutantów) lub znajomość anatomii ludzkiej (pozwala na podgląd zdrowia u NPC i własną frustrację, gdy zamordujesz medyka, a wrogom dalej się regeneruje HP); dla 4500 XP wykrywanie wrogów w promieniu 25 metrów lub wykrywanie anomalii w promieniu 15 metrów (pokazuje na minimapce); dla 9000 XP perk na: szansę na utrzymanie celownika na NPC przy strzelaniu z automatu (to właśnie ten niedziałający), szansę na critical hita na mutancie z Toza i otrzymanie zadania na zabicie jakiegoś mocniejszego mutanta po zagadaniu do grupki stalkerów, szansę na critical hita z peemki lub snajperki, dodatkowego kompana i wykrywanie słabszych artefaktów w promieniu 100 metrów.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wiewi0r.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Wiewi0r w 21 Kwi 2014, 21:36

Dziękuję za cierpliwość do mnie.

Okej, frakcja wybrana, "The Game is on" jak mówią w holiłódzie. Będę tęsknił za spokojnymi spacerkami po Zonie, ale nie po to jest wojna w tytule ;)

Gdzieś wyczytałem (albo wydawało mi się), że radio jest pod F1? Więc cóż... nie ma. A wzywanie posiłków przez ekwipunek nie jest zbyt wygodne. :facepalm: Kurna, same problemy. :P
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez Pangia w 21 Kwi 2014, 22:04

„Showtime, son!”
Ja osobiście używam oddziałów tylko do zajmowania punktów, przejmuję je sam :P Zanim przywleką dupę, minie dłuższa chwila, często zbyt długa, żeby ktoś nie zdążył ci wsadzić około 5-centymetrowego ołowianego prezentu w czoło.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Wiewi0r w 22 Kwi 2014, 01:24

No nie wiem. Wszyscy nawalają z półcalówek? :P Nie widzę przeciwskazań by ich nie wezwać, a potem przyjdą na gotowe. ;)

Odczucia do moda mam trochę mieszane - Żwawy w wersji CS/haker biegają po całej Zonie jak głupi za zleceniami; handlarz Samotników ma niezły wybór, ale marżę nabija z kosmosu i uparcie nie chce mnie lubić (czyt. wolny przyrost reputacji :); a handlarz frakcyjny, tu w roli głównej Aszot, za przeproszeniem "w dupie był, g*wno widział", choć może kiepskie zaopatrzenie to kwestia niskiego levelu.

Boli trochę brak Baru, nie usłyszę już ciepłego zaproszenia na Kozaka. Intrygują tajne przejścia na skróty między mapami, ale ceny za mapki są zaporowe. Znaczy, z marżą, bo dla przyjaciół są całkiem znośne; a pod względem skupu dorównują swoim kolegom z Mizerji.
Co do handlarzy - Sid, słodki Sacharow i Pustelnik są neutralni i wykonywanie ich zadań dodaje nam respektu u Samotników?

Kompan na razie się jakoś pałęta, choć czuję, że fortunę będzie mnie kosztować jego amunicja.
Mam wrażenie, że strasznie znerfione są bandaże? Granaty może też, ale udało mi się nimi kogoś zabić ^^ (czego o bandażach powiedzieć nie mogę :suchar: ) Jeszcze w kwestii ekwipunku, cieszy mnie dodanie hełmów, nie cieszy to, że raz założony jest zablokowany - ani podejrzeć statów, ani zdjąć. Czyżby trzeba było zastosować kompetycyjne wyparcie?

Straszna presja na froncie panuje. I chaos. Nawet nie ma kiedy do kibelka skoczyć, albo na artefakty. Może jak pozbędę się bandytów to będzie chwila spokoju. ;)

Czy dobrze widzę, że na mapce Limańska też są otagowane obozowiska? Czy pracujecie nad kolejną wersją?

Niestety kończą się święta, kończy się czas wolny. :/ Zobaczymy jak będzie dalej.
Jeszcze taki offtop: orientuje się ktoś, co mówi po rusku Aszot po transkacji? Coś o pieniądzach: "Diengi ni głany"?
- K.V.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez Pangia w 22 Kwi 2014, 12:49

Wiewi0r napisał(a):No nie wiem. Wszyscy nawalają z półcalówek? :P

No, Mosin jest na nabój 7.62x54mm, a jak już pisałem, na Mistrzu możesz nawet zginąć po pierwszym trafieniu przy pełnym zdrowiu i bez krwawienia.

handlarz Samotników ma niezły wybór, ale marżę nabija z kosmosu i uparcie nie chce mnie lubić (czyt. wolny przyrost reputacji :)

Reputację podnosisz zadaniami u Samotników, w każdej lokacji siedzi jedna taka osoba i daje zadania. Zawsze to jest oczyszczenie obszaru (najpierw są to tylko mutanty, później, gdy już zdobędziesz 1500 XP to mogą być również renegaci), znalezienie artefaktu (nieopłacalne, jeśli nie masz danej rzeczy przy sobie), przyniesienie części mutanta (j.w.) i zabicie stalkera. Czasami może się zdarzyć, że będzie więcej niż jeden stalker do zabicia, mi kiedyś dało pięciu. Zaj♥bali mnie w Składzie, podczas emisji.
O, właśnie. Jeśli będzie emisja, lepiej jest się ukryć w tunelu niż w Składzie – do Składu biegną również okoliczne oddziały, a jeśli się zdarzy, że np. będąc tam niedaleko będzie przebiegać, dajmy na to, patrol żołnierzy, to otworzą ogień. Tylko do ciebie. Nawet, jeśli podziurawią przy okazji 20 innych stalkerów, to nikt ci nie pomoże.

handlarz frakcyjny, tu w roli głównej Aszot, za przeproszeniem "w dupie był, g*wno widział", choć może kiepskie zaopatrzenie to kwestia niskiego levelu.

No nie wiem, on ma właśnie jeden z najfajniejszych zestawów startowych – po przejęciu punktów zasobów (te granatowe kółka) w Magazynach Aszot ma Mosina, Benelliego M3 (tę krótką, 4-nabojową strzelbę) i Berettę. Super zestaw: ekonomiczny, skuteczny nawet bez ulepszeń (chociaż warto zmienić w M9 kaliber na tańsze 9x18mm) i na każdą odległość praktycznie.

Intrygują tajne przejścia na skróty między mapami, ale ceny za mapki są zaporowe.

Będąc w frakcji nie możesz korzystać z ukrytych przejść, także uważaj, żebyś nie wtopił 10000 rubli.

Co do handlarzy - Sid, słodki Sacharow i Pustelnik są neutralni i wykonywanie ich zadań dodaje nam respektu u Samotników?

Tak jak pisałem, właśnie w ten sposób podbijamy u nich reputację. Tracimy ją, zabierając itemy (jak podejdzie do ciebie zabrać ci tego nędznego Makarowa, którego uprzednio podniosłeś, to gdy powiesz mu, żeby spieprzał, to trochę reputacji odejmuje) i zabijając stalkerów (nie wolno ci nikogo zabić poza tych z dodatkowych zadań, nawet jeśli będzie do ciebie strzelał – dodatkowo jeszcze dostajesz karę pieniężną i nie możesz wezwać posiłków, dopóki jej nie zapłacisz, co jak dla mnie jest kompletnie chorym rozwiązaniem; chyba, że jesteś najemnikiem, wtedy Wilczarz nie ściąga haraczu za twój szał zabijania ;)).

Kompan na razie się jakoś pałęta, choć czuję, że fortunę będzie mnie kosztować jego amunicja.

Daj mu śrutówkę; amunicja do strzelb jest śmiesznie tania, a kompani nienajgorzej sobie radzą ze strzelaniem do mutantów.

Mam wrażenie, że strasznie znerfione są bandaże? Granaty może też, ale udało mi się nimi kogoś zabić ^^ (czego o bandażach powiedzieć nie mogę :suchar: )

Wyposażenie nie było ruszane: granaty są tak słabe od nowości, a bandaże są mniej skuteczne, bo amunicja ma mocniejszą penetrację.

Jeszcze w kwestii ekwipunku, cieszy mnie dodanie hełmów, nie cieszy to, że raz założony jest zablokowany - ani podejrzeć statów, ani zdjąć.

Statystyki się sumują: jak najedziesz kursorem na kombinezon, to będziesz miał zsumowane statystyki kombinezonu i hełmu. A żeby zdjąć hełm, musisz chcieć zdjąć kombinezon: wtedy zdejmie ci hełm, a za drugim razem zdejmie kombinezon. Trochę głupio to brzmi, gdy to tu piszę, ale działa skutecznie.
Na przyszłość: egzoszkielet może mieć dodatkowy hełm, tylko SEVA ma własny hełm ekranujący.

Straszna presja na froncie panuje. I chaos. Nawet nie ma kiedy do kibelka skoczyć, albo na artefakty. Może jak pozbędę się bandytów to będzie chwila spokoju. ;)

„You better get used to it” ;) Ale tak, jak wywalisz bandziorów, to będziesz miał przez jakiś czas spokój, dopóki nie przyplącze się Powinność (lub najemnicy).

Czy dobrze widzę, że na mapce Limańska też są otagowane obozowiska? Czy pracujecie nad kolejną wersją?

Kiedyś, tam, hen w przyszłości, Smoq (bo pracuje sam nad modem) ma dorobić fabułę, w której po przejęciu kontroli nad Zoną będziesz miał wybór: przyłączyć się do Monolitu i bronić CEJ albo iść dalej z własną frakcją na elektrownię. Jak chcesz, możesz przejrzeć pliki z angielskiej wersji, jest odrobina dialogów prawdopodobnie jeszcze niewykorzystanych w grze (jakieś fabularne zadanie dla Wilczarza i później dla Alika), a może to jakiś porzucony element.

Jeszcze taki offtop: orientuje się ktoś, co mówi po rusku Aszot po transkacji? Coś o pieniądzach: "Diengi ni głany"?

A to tu już nie pomogę. Nie tłumaczy czasem tego Utta jako „Merkantylizm, srenkantylizm”?
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Wiewi0r w 22 Kwi 2014, 19:35

Pangia napisał(a):O, właśnie. Jeśli będzie emisja, lepiej jest się ukryć w tunelu niż w Składzie(...)

Pisząc Skład masz na myśli aktualny Targ Artefaktów? Nie kojarzę jeszcze wszystkich miejscówek, a w CS grałem dość dawno.
Pangia napisał(a):(Aszot) ma właśnie jeden z najfajniejszych zestawów startowych(...)

Tą strzelbę - w grze chyba cannelli, albo jakoś tak - kupiłem już dawno. Miło się snorki nią zdejmuje. Mosiek trzeba będzie kupić, bo jednak AKM jest fajny, ale na bliży.
Że mało "Wolnościowa" broń? Czekam na Trs od Handlarza, wtedy się pobawimy. A to znalazłem w idealnym stanie, taka typowa stalkerska broń.
Pangia napisał(a):

Daj mu śrutówkę; amunicja do strzelb jest śmiesznie tania, a kompani nienajgorzej sobie radzą ze strzelaniem do mutantów.

A i owszem, amunicja 9x18 jest wręcz darmowa. Po załatwieniu paru bandytów z "Kabanami" uzbiera się kilkaset sztuk. :) A to skomplikowane sciągnięcie hełmu jest wymagane do naprawy, czy naprawua się razem z kombinezonem? A, sam zaraz sprawdzę.
Pangia napisał(a):Będąc w frakcji nie możesz korzystać z ukrytych przejść, także uważaj, żebyś nie wtopił 10000 rubli.

Dzięki za ostrzeżenie przed zakupem mapek. A gdyby się zapoznać przed przystąpieniem do frakcji? :?: E, czcze rozważania. Czy dobrze ogarnąłem ceny, że: frakcyjny ziom dostaje po cenie na metce, przyjaciel za 150%, obcy za 200% ceny?

Kwestia leksykalna Aszota. On coś nawija, początek wypowiedzi zagłusza Utta swoim merkantylizmem, a potem jeszcze mówi "Panimajesz? Diengi, ni głany."... lub coś podobnego. Nie widzę cytatów w necie, a tak mi przypomniał swoją gadką. Do prawda kutwa i sknera, ziomkowi takie ceny skupu proponować to grzech przecież. ;)

Nie będziesz na zlocie? Postawił bym ci piwo (małe :caleb: ) a, nie tylko Kozaki.
- K.V.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez RadekNioch w 22 Kwi 2014, 19:46

Skład to ten budynek na wysypisku, gdzie stoi kilka wagonów i do którego prowadzą tory. Znajdziesz tam żołnierzy wszystkich frakcji i samotnika, który daje zadania.
Ostatnio edytowany przez RadekNioch, 22 Kwi 2014, 20:38, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
RadekNioch
Łowca

Dołączenie: 28 Lip 2013, 06:31
Ostatnio był: 12 Maj 2019, 01:59
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 55

Postprzez CptMEEM w 22 Kwi 2014, 20:21

To jest naprawdę świetny mod, używałem go przez długi czas, i to jest pierwszy najlepszy mod do CN, drugim jest OGSM 1.8 CE.

Mod'a po prostu nie da się zapomnieć, bo jest po prostu dopracowany i świetny pod każdym względem(Oprócz AI kompanów ale da się przeżyć)

Chętnie będę czekał na info o nowej wersji.
CptMEEM
Kot

Dołączenie: 22 Kwi 2014, 16:04
Ostatnio był: 12 Maj 2014, 17:40
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Postprzez Wiewi0r w 22 Kwi 2014, 20:26

Image
Szach mat ateiści. :suchar: Ale nie o będę się o pierdoły kłócić, bo pokorny jestem. (Ale pisałem wyraźnie, że "w grze występuje pod nazwą...".)
- K.V.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez Idealny w 22 Kwi 2014, 20:41

Cannelli to jednak nie Cazzini, tak więc szach.
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 32

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości