[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Fanatyk w 09 Kwi 2014, 15:01

Wiem wiem ale jednak kusi mnie żeby zrobić coś na kształt mobilnej i dobrze opancerzonej maszynki do zabijania o dalekim zasięgu. Taka tam fantazja. Poza tym zawsze lubiłem egzo.
Awatar użytkownika
Fanatyk
Stalker

Dołączenie: 01 Paź 2012, 15:48
Ostatnio był: 30 Lip 2017, 10:52
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Szewczenko w 09 Kwi 2014, 15:05

Lepiej nosić coś lekkiego ja osobiście chodziłem bez pancerza, aż uzbierałem na ciężki płaszcz. Ustal zasięg swoich snajperek i zapisz je zawsze ci się to przyda do strzelania z dalszych dystansów. Egzo krępuje ruchy więc szkoda go kupować dla snajpera.
Masz pytania dotyczące Snajpera?? Pisz na PRIV postaram się jak najszybciej odpisać.
Szewczenko
Stalker

Dołączenie: 26 Sty 2014, 16:00
Ostatnio był: 09 Sie 2016, 15:54
Miejscowość: Jarosław
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 17

Postprzez Fanatyk w 09 Kwi 2014, 15:08

Ale jak się uzbiera odrobinę kapitału to można go u Kardana uczynić całkiem mobilnym. Btw jak ustalić zasięg ? Przecież nie ma wskaźnika odległości.
Awatar użytkownika
Fanatyk
Stalker

Postprzez Szewczenko w 09 Kwi 2014, 15:15

Oczywiście ale czy jest sens, lepiej uzbierać hajs na trzy pancerze góra cztery. Ekolog, Lekki(czyste niebo+maska z Ekologa), SEVA, Ghille suit. A reszta na snajperki i karabiny.

Teraz stosuję swoją taktykę jak w grach wojskowych i specjalnie używam karabinów z rodziny AK z lunetą. Tryb strzału pojedynczy oraz dwa typy amunicji plus pistolet(Wszystko zmodernizowane), na bliższy dystans taktyka szturmowca. Zza zasłony szybkim krokiem przesuwasz się w stronę przeciwnika zasypując go pociskami 4 najemników leci bez problemu, i oczywiście poruszamy się od osłony do osłony, jeśli braknie ammo strzelam pistolet za zasłonę i kilka strzałów dla zyskania czasu, przeładowanie i znowu ostrzał osłonowy i szturm.

Edit:

Co do zasięgu wybierz, sobie miejsce z którego masz świetny podgląd na okolice. Skadowsk lub Szewczenko ustawiasz sobie trzy cztery punkty nawigacyjne(Drzewa, rury itp) i na oko oceniasz jaka jest odległość. Ustalasz w jaki punkt chcesz trafić (musi znajdować się na punkcie nawigacyjnym) i starasz się w niego trafić unosząc nie co lufę w górę, bądź ją opuszczając.Bardziej ambitnie jeśli chcesz w niedostępnym miejscu dla NPC postaw kanister lub coś i strzelaj oceniając jak wysoko musisz podnosić, opuszczać celownik by trafić. Później zapisujesz to i po sprawie.

Każdy celownik ma przedziałki na ich podstawie odmierzasz odległość np:
Kanister może być szeroki na 1 przedziałek w lewo i w prawo i 1 w górę i dół- celując w środek kanistra,Pocisk spada pod kanistrem o półtora przedziałka więc musisz unieść celownik na krawędź celu.

Podstawowa umiejętność u mnie działa.Trochę ci to zajmie zanim umiejętnie zaczniesz to robić ale jak nabierzesz wprawę uzyskasz znaczną przewagę strzelając z jednego końca mapy na drugi zabijając jednym trafieniem.
Masz pytania dotyczące Snajpera?? Pisz na PRIV postaram się jak najszybciej odpisać.

Za ten post Szewczenko otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Fanatyk.
Szewczenko
Stalker

Postprzez Fanatyk w 09 Kwi 2014, 15:53

Dzięki wielkie. Teraz czas żeby od gadania przejść do praktyki. Co do broni to używam M16A1, sprawdza się na bliskich i średnich dystansach, choć na dalekie tez nie jest zły. W trybie 1 strzałowym idealny na bliskie spotkania z mutantami (oczywiście z odpowiednią amunicją). 3 strzałowego nie polecam ale to zależy od tego jak go sobie zmodyfikujesz. Co do taktyki to nie posiadam żadnej specjalnej ale też nie idę na żywioł. Jeszcze raz dzięki za rade od eksperta i dobrej zony panowie stalkerzy :]
Awatar użytkownika
Fanatyk
Stalker

Postprzez Szewczenko w 09 Kwi 2014, 16:00

Osobiście preferuję rodzinę AK jest znacznie celniejsze i posiada większą szybkostrzelność. Oczywiście nie zapominaj o minach od czasu do czasu kup sobie parę Motylków.
Na mutanty polecam TOZ i pociski śrutowe.
Szewczenko
Stalker

Postprzez jazon w 09 Kwi 2014, 17:04

Fanatyk napisał(a):Dzięki wielkie. Teraz czas żeby od gadania przejść do praktyki. Co do broni to używam M16A1, sprawdza się na bliskich i średnich dystansach, choć na dalekie tez nie jest zły. W trybie 1 strzałowym idealny na bliskie spotkania z mutantami (oczywiście z odpowiednią amunicją). 3 strzałowego nie polecam ale to zależy od tego jak go sobie zmodyfikujesz. Co do taktyki to nie posiadam żadnej specjalnej ale też nie idę na żywioł. Jeszcze raz dzięki za rade od eksperta i dobrej zony panowie stalkerzy :]

Lubie M16A1, na dodatek strzela na 5.56x45 mm, zwykła amunicja ma wysokie obrażenia o ile pamiętam. Nadaje sie na mutanty i lekko opancerzonych NPC. Niestety broń się szybko niszczy ;/

Brakuje mi w modzie amunicji typowo myśliwskiej. np. niech 7,62x51, 7,62x54r , mają swoje odpowiedniki do polowań, z niewielką penetracją a z dużymi obrażeniami. Było by realniej i klimatycznie by się chodziło na polowanie na mutanty z takim Mosinkiem.
Ostatnio edytowany przez jazon, 09 Kwi 2014, 17:19, edytowano w sumie 1 raz
jazon
Stalker

Dołączenie: 08 Lut 2011, 13:54
Ostatnio był: 01 Sty 2017, 15:08
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 6

Postprzez Szewczenko w 09 Kwi 2014, 17:17

@Jazon
Jeśli postać jest najedzona i wyspana to życie się regeneruje(tak u mnie jest).
Szewczenko
Stalker

Postprzez jazon w 09 Kwi 2014, 17:20

@Szewczenko
Dzięki, dokładnie to protestuje
jazon
Stalker

Dołączenie: 08 Lut 2011, 13:54
Ostatnio był: 01 Sty 2017, 15:08
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 6

Postprzez Fanatyk w 09 Kwi 2014, 19:37

Panowie stalkerzy czy moglibyście napisać mi własne sposoby na przetrwanie i pozyskanie kapitału ?
Awatar użytkownika
Fanatyk
Stalker

Postprzez Szewczenko w 09 Kwi 2014, 20:02

Jeden sposób już napisałem i powtarzałem go kilka razy, wystarczy poszukać wcześniej.
Ale proszę oto kolejny:
:

1.Poluj na najemników,
2.Nie sprzedawaj granatów,
3.Każde mięso ugotuj,
4.Na mutanty używaj tylko dubeltówki,
5.Kupuj tylko kanistry z 8 punktami użycia(Kanistry paliwa),
6.Inwestuj w jedzenie importowane,
7.Kup maskę przeciwgazową i odwiedzaj anomalie promieniotwórcze,
8.Używaj fajek zamiast leków,
9.Jeśli nie musisz nie kupuj stimpaków,
10.Jeśli stać cie używaj koki,
11.Po każdym wypadzie naprawiaj cały asortyment,
12.Nie zamawiaj u Żwawego(jeśli nie jest to konieczne),
13.Sprawdzaj każdy zakamarek(oczyść dany teren i następnego dnia znów go oczyszczając przeszuka go bardzo dokładnie),
14.Porównuj ceny,
15.Używaj min,
16.Najlepiej używać karabinów z rodziny AK AKS itp (Najwolniej się psują)
17.UPD ładuj zdobytymi bateriami,
18.Polując na mutanty wychodź tylko po Emisji,
19.Ulepszona Lornetka to podstawa,

Dla Masochistów.

20.Nie kupuj pierwszego lepszego kombinezonu pozbieraj na jakiś lepszy a najlepiej na Ekologa,
21.Zawsze wracając z wypadu rozbrajaj zdobyte bronie(demontuj tłumiki,granatniki oraz celowniki)
22.Życie regeneruj u Lekarzy,
23.Amunicje kupuj na zapas.

Za ten post Szewczenko otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Fanatyk, swirekster.
Szewczenko
Stalker

Postprzez Gizbarus w 09 Kwi 2014, 20:06

W sumie z tego co widzę po wypowiedziach, to mam zapytanie do panów moderów - czy nie byłoby lepiej w kolejnej wersji Misery wywalić całą linię fabularną i zastąpić ją po prostu zadaniami "przynieś, zabij, pozamiataj"? Każdy z zapalonych graczy tutaj, jak widzę, głównie wypowiada się o przeżyciu w Zonie, a nie o kontynuowaniu oklepanej miliard razy (nędznej w dodatku) fabuły. To mogłoby być o wiele ciekawsze - dzień z życia stalkera, próbującego związać codziennie koniec z końcem. Szkielet życia w Zonie, szkielet samego Misery, które teraz jest mocno ograniczone konkretną historią, działającą gdzieś tam w tle i ograniczającą sporo rzeczy.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Szewczenko.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości