[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez Fanatyk w 24 Mar 2014, 17:28

Wystarczy wczytać wcześniejszy zapis i po sprawie ? Czy jest to bardziej skomplikowane ?
Awatar użytkownika
Fanatyk
Stalker

Dołączenie: 01 Paź 2012, 15:48
Ostatnio był: 30 Lip 2017, 10:52
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez paintball_0 w 24 Mar 2014, 17:37

Zaraz, jak to? W "podpowiedziach" podczas ładowania gry jest jasno napisane "sprzedawaj wszystko co ma jakąkolwiek wartość" oraz "nie noś przy sobie zbędnych przedmiotów". Nie ma to jak immersja nosić przy sobie 20kg bezużytecznego śmiecia w grze, której solą są fanty... :facepalm:
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Trikster w 24 Mar 2014, 17:43

Fanatyk:
Co to znaczy "wcześniejszy"? Jeśli chodzi Ci o wcześniejszy o 5 sekund, to nie. Z kolei parę godzin powinno załatwić sprawę, ale nie sądzę, żeby chciało Ci się tyle grać (coś się źle zespawnowało w grze, więc najlepiej byłoby, żebyś powtórzył cały kwest). W sytuacjach kryzysowych zawsze pozostaje zespawnowanie PDA Wstrząsa, które powinno wystarczyć, żeby wykonać zadanie.

paintball:
Nikt nie każe Ci nosić wszystkich gratów, na które się natkniesz - są ludzie (np. ja), dla których imersywne będzie choćby przeczytanie opisu przedmiotu, przemyślenie, skąd się tam znalazł, wymyślenie jakiejś historyjki z tym związanej i porzucenie go tam, gdzie go znalazłem. Ci z kolei, których takie rzeczy nie bawią, mogą spokojnie takimi przedmiotami nie zaprzątać sobie głowy. Chodzi mi o to, że są różne odmiany imersji; daj się cieszyć innym z różnorodności przedmiotów, jeśli sam możesz je zwyczajnie zignorować lub wywalić.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 22:18
Kozaki: 188

Postprzez Fanatyk w 24 Mar 2014, 17:52

Wcześniejszy czyli przed podłączeniem butli z gazem do systemu wentylacyjnego. Może być ? Jeśli nie to możesz napisać jak zespawnować sobie PDA Wstrząsa.
Awatar użytkownika
Fanatyk
Stalker

Dołączenie: 01 Paź 2012, 15:48
Ostatnio był: 30 Lip 2017, 10:52
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Postprzez paintball_0 w 24 Mar 2014, 18:29

@Trikster, ja lubię takie bajery, ale w tym modzie każde 10 deko w plecaku się liczy. Bo nie uciekniesz przed psami, przed emisją, nie zbierzesz fantów po zabitych bandytach. Jeśli w grze muszę jeść co 20 minut bo nie mogę się dalej poruszać, to niech ten niezbędnik (dla niekumatych: łyżko-widelec) dodaje mi +1% do kondycji "za fatygę". Dlaczego zasranej naszywki stalkerów nie mogę sobie włożyć w okienko na artefakty/ulepszenia? Niech ona nawet nic nie robi, ale niech tam będzie dla immersji. ;)
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez Trikster w 24 Mar 2014, 19:20

paintball:
Zasada jest prosta: jeśli uważasz, że użyteczność przedmiotu (jakkolwiek pojmowana) nie uzasadnia jego wagi (a więc jeśli minusy przeważają nad plusami), zwyczajnie z przedmiotu nie korzystasz, zostawiając go w miejscu, gdzie go znalazłeś. Chyba że a) cierpisz na zbieractwo i zawsze musisz ze sobą wziąć każdy przedmiot, choćby nie wiadomo, co się działo wokół Ciebie, ale wtedy nie miej proszę pretensji do twórców moda; b) przedmiot ma dla Ciebie wartość sentymentalną czy jakąkolwiek inną, odrębną od jego wartości ekonomicznej czy uzasadnianej mechaniką gry, w którym to przypadku również nie obwiniaj twórców moda. Chodzi o to, że podejmujesz konkretną decyzję, czy dany przedmiot wziąć, i musisz żyć z konsekwencjami tej decyzji.

I ostatnia uwaga, bo nie zamierzam brnąć w dyskusję: MISERY jest pełnym pakietem. Jeśli coś Ci w modzie nie odpowiada, zwyczajnie to ignorujesz, jeśli jest możliwość tego czegoś ignorowania (jak Ci sugeruję, a czego nie możesz przełknąć), albo modyfikujesz pliki gry pod siebie (też nie problem).

Fanatyk:
Nie wiem, ale możesz obadać.

Za ten post Trikster otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Fanatyk.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 22:18
Kozaki: 188

Postprzez paintball_0 w 24 Mar 2014, 21:23

Wyobraź sobie, że w prawdziwym realnym świecie jesteś stalkerem. Nosisz przy sobie 10kg przyborów do oprawiania mutantów. Zabijasz mutanta i obdzierasz go ze skóry. Kompletnie nie używając ani jednego z przyborów z tobołka. Staje się dla ciebie jasne, że te przybory są o dupę potłuc, wiec je wywalasz. Tak?

Natomiast w grze komputerowej nie jest jasne czy noszony przez ciebie złom jest ci przydatny czy nie. Jedyna wskazówka to ikonka w menu i obłudny opis, sugerujący przydatność. Jasne, można zasejwować, oskórować mutanta, wczytać sejwa i oskórować jeszcze raz bez narzędzi. Ale taka żonglerka sejwami raczej szkodzi immersji, niż ją wzmacnia.

Bo w immersji nie o to chodzi, żeby wczytać grę bo wlazło się w gniazdo pijawek. W immersji chodzi o to, żeby zesrać się ze strachu i próbować się wydostać przez 10 godzin i tysiąc loadingów. ;)
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Postprzez GTR w 24 Mar 2014, 22:36

Co prawda to prawda, że takie rzeczy pokroju zestawu łowcy mogłyby dawać jakieś plusy, a nie tylko ważyć. Natomiast do samej immersji można by zostawić sobie naszywkę dowódcy najemników, tak o jako trofeum, żeby stalkerzy wiedzieli jakiego kozaka właśnie widzą. ;)

Ja mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące skrytek. Mógłby mi ktoś podać jakieś namiary na jedną czy dwie skrzynki z bronią, albo maską p-gaz? Bo podczas starcia z bandytami zebrałem mocnego strzała w łeb, i moja ochrona głowy poszła się kochać wraz ze swoim prawie czerwonym paskiem użyteczności. Broń, aby można było sprzedać i kupić coś nowego, chyba, że wiecie gdzie można znaleźć zupełnie nową maskę.
Oczywiście w grę wchodzi Zaton. :)

A zaś co do moda, bo sporo już w sumie przegrałem (w obu znaczeniach, heh), ceny są cholernie wysokie. Ja rozumiem, że za kilka porcji zdrowego jedzenia jest na miarę karabinu. W wyżej wypisanej sytuacji chciałem naprawić swoją maskę, ale jak się okazało, że koszt tego wynosi 22tyś rubli, a nowa kosztuje trzy razy mniej (tak, 6tyś) to mnie zdeka zamurowało.
Rozumiem, realizm realizmem - ale sytuacja kiedy koszt naprawy hełmu jest trzykrotnie wyższy od kupna nowego (co prawda miałem tam modyfikację, ale tylko jedną i nie był to noktowizor) jest jednak nierealistyczna. Przynajmniej według mnie.
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 05:21
Miejscowość: Nordschleife
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 83

Postprzez Wiewi0r w 24 Mar 2014, 22:56

Broni? W dobrym stanie? Słyszałem że Szalony Ałun schował gdzieś swój AKM...
Nie ma już fajnych broni schowanych w krzakach, jak w vanilli :( Jakąś maskę można znaleźć przy okazji questu Trzech Towarzyszy, ale nie będzie w dobrym stanie. O, tereny za Żelaznym Lasem - tam jest jakiś pistolet, z tego co pamiętam.
Do jedzenia szef kuchni poleca kotlety z mięsacza zapite wódką. Pełny brzuch na cały dzień.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez n1ck w 24 Mar 2014, 23:05

paintball_0 napisał(a):Wyobraź sobie, że w prawdziwym realnym świecie jesteś stalkerem. Nosisz przy sobie 10kg przyborów do oprawiania mutantów. Zabijasz mutanta i obdzierasz go ze skóry. Kompletnie nie używając ani jednego z przyborów z tobołka. Staje się dla ciebie jasne, że te przybory są o dupę potłuc, wiec je wywalasz. Tak?

Natomiast w grze komputerowej nie jest jasne czy noszony przez ciebie złom jest ci przydatny czy nie. Jedyna wskazówka to ikonka w menu i obłudny opis, sugerujący przydatność. Jasne, można zasejwować, oskórować mutanta, wczytać sejwa i oskórować jeszcze raz bez narzędzi. Ale taka żonglerka sejwami raczej szkodzi immersji, niż ją wzmacnia.

Bo w immersji nie o to chodzi, żeby wczytać grę bo wlazło się w gniazdo pijawek. W immersji chodzi o to, żeby zesrać się ze strachu i próbować się wydostać przez 10 godzin i tysiąc loadingów. ;)

o boże, przecież wszystko masz w opisie czy się przydaje czy nie. oprócz informacji masz przecież pod spodem do czego się przedmiot przydaje (np stara bielizna do przeczyszczenia broni, naszywka do łatania ubrania a łopata wcale się nie przydaje). zamiast po prostu najechać myszką na przedmiot i przeczytać to sam sobie robisz problemy

Co prawda to prawda, że takie rzeczy pokroju zestawu łowcy mogłyby dawać jakieś plusy, a nie tylko ważyć.

'zestaw łowcy' służy do naprawy broni i kombinezonów więc nie 'tylko waży'

Mógłby mi ktoś podać jakieś namiary na jedną czy dwie skrzynki z bronią, albo maską p-gaz?

:

jedna broń jest w plecaku na dachu stacji benzynowej (AKM), a druga (obrzyn) jest w skrzynce w tartaku, na dachu traktora. maski raczej nigdzie nie znajdziesz. zamiast naprawiać u technika, używaj zestawów naprawczych kupowanych u Sowy
Awatar użytkownika
n1ck
Tropiciel

Dołączenie: 05 Lis 2011, 09:06
Ostatnio był: 16 Gru 2019, 15:04
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Kora-919
Kozaki: 41

Postprzez GTR w 25 Mar 2014, 00:00

Wiewi0r napisał(a):Broni? W dobrym stanie? Słyszałem że Szalony Ałun schował gdzieś swój AKM...
Nie ma już fajnych broni schowanych w krzakach, jak w vanilli :( Jakąś maskę można znaleźć przy okazji questu Trzech Towarzyszy, ale nie będzie w dobrym stanie. O, tereny za Żelaznym Lasem - tam jest jakiś pistolet, z tego co pamiętam.
Do jedzenia szef kuchni poleca kotlety z mięsacza zapite wódką. Pełny brzuch na cały dzień.

Szalony Ałun i AKM? Ta, jakaś stalkerzyna mi sprzedała takie informacje...
Co do zadania z przyjaciółmi Kardana to właśnie w tych okolicach mnie zaskoczyli bandycie, niestety była w ledwo co lepszym stanie niż moja... Jestem ciekaw jak sprawa wygląda u drugiego towarzysza.

n1ck napisał(a):'zestaw łowcy' służy do naprawy broni i kombinezonów więc nie 'tylko waży'

Ok, ale chyba przyznasz mi rację, ten zestaw łowcy to dalej zwykły i pospolity rupieć do sprzedania, ewentualnie naprawy, no ale do tego jest właśnie 99% tych rupieci.
Nie mówię że twórcy powinni teraz dla każdej pojedynczej dupereli dodać użyteczność, ale w tym modzie polowania mają ogromne znaczenie (chyba że ktoś jest burżujem i sprawia sobie żarcie od żołdaków), i można by było coś zrobić w tym kroku.

n1ck napisał(a):
:

jedna broń jest w plecaku na dachu stacji benzynowej (AKM), a druga (obrzyn) jest w skrzynce w tartaku, na dachu traktora. maski raczej nigdzie nie znajdziesz. zamiast naprawiać u technika, używaj zestawów naprawczych kupowanych u Sowy

:

Jak pisałem wyżej, namiary na AKM-a znam. Za obrzyna dzięki, o nim akurat nie wiedziałem. :)

Jeszcze jedno, pytanie bardziej dla zwiadowców - używacie często noża? Ja sobie kupiłem specjalnie nóż od specnazu za cztery tysiące z hakiem, żeby był i do zwierzyny i do przeciwników. Do zwierzyny się przydaje, szczególnie do mięsaczów (gdy ten robi cios, wystarczy odskoczyć i go dziabnąć, powtórzenie tego 2-3 to śmierć ofiary), ale nie czy jest sens rzucania się na uzbrojonego oponenta...
I jak wygląda sprawa ze skradaniem? Z tego co czytałem temat to najemnicy z tej fabryki ścieków nażarli się uranu i widzą w nocy, ale mi chodzi o ogół. Jest sens cichego skradania się w nocy do bandyty z nożem? Czy jak podejdę na odległość 10m to włączy się skrypt i ten mnie zauważy?
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 24 Lis 2024, 05:21
Miejscowość: Nordschleife
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 83

Postprzez Wiewi0r w 25 Mar 2014, 00:15

Skradanie w Misery działa jak należy - nawet w dzień można zachodzić ludzi od tyłu, a jeżeli nie wstaniesz z cichego kuca to spokojnie dziabniesz nożem, choć ja raczej wolę krótki, ale jednak dystans. Tym gorzej, że o ile bandytę niskiej rangi z zaskoczenia ciachniesz, to ktoś z lepszym pancerzem prawdopodobnie zdąży ci tę rękę z nożem odstrzelić.
Na szczęście nie mają już zbiorowych zmysłów, i taktyka "strzał, znikam im z oczu, zachodzę z flanki, powtórzyć do osiągnięcia stanu braku przeciwników" działa jak najbardziej. Choć wrogowie czasami "widzą" przez krzaki.

Dodatkowo (tak a propos łażenia) co po niektórym, szczególnie najemnikom, bardzo wyostrzył się wzrok. :/
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości