[MISERY]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [MISERY]

Postprzez CrosSs w 26 Sty 2014, 22:03

U mnie ani razu nie było lektora a zew zainstalowałem z lektorem :)
Udanych łowów Stalkerze .
Awatar użytkownika
CrosSs
Stalker

Dołączenie: 08 Sty 2012, 19:08
Ostatnio był: 21 Sie 2022, 16:11
Miejscowość: Zona
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 9

Reklamy Google

Postprzez Mathias w 26 Sty 2014, 22:06

Hamaraz, spróbuj zmniejszyć grafikę i wyłączyć muzykę. Gdzieś tam w instrukcji wyczytałem, że jak wywala to za mało RAM może być problemem.

Kurcze, ja wam powiem, że tak gram, gram i gram i wreszcie muszę zacząć kul unikać ^_^

Za ten post Mathias otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Hamaraz.
Awatar użytkownika
Mathias
Kot

Dołączenie: 12 Sie 2009, 22:07
Ostatnio był: 20 Mar 2019, 09:20
Miejscowość: Люблинское воеводство
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 3

Postprzez Hamaraz w 26 Sty 2014, 22:12

Mathias@ dzięki, ale niestety nie mogę nawet do menu głównego wejśc bo odrazu wywala....
Privet brat!
Hamaraz
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2014, 14:10
Ostatnio był: 29 Sty 2014, 21:08
Miejscowość: Czarnobyl/Janów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 0

Postprzez Wiewi0r w 27 Sty 2014, 03:26

Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale w czasie snu (w bazie, poza nie sypiam, chcę żyć! ;) ) nie regeneruje się zdrowie. Po 12h snu mam tyle samo hapeków, ile przed :/ Niestety nie pamiętam jak było w czystym Zewie.

I uwaga merytoryczna - Jest sobie item "ampule of salicylic acid", czyli kwas salicylowy (prekursor aspiryny) w iniekcji. W działaniu - delikatnie podlecza - ok, oraz, uwaga - redukuje krwawienie - i ta część już mi się nie podoba. :+:
Primo - kwas salicylowy (jak już się czepiać) jest stosowany tylko zewnętrznie. Secundo - aspiryna i kw. salicylowy, jeżeli już, to mają działanie przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe. W celach przeciwkrwotocznych - epinefryna, wit. K, czynniki krzepnięcia.

Ot, taki ból dupy. :|
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez trojanuch w 27 Sty 2014, 10:24

Hehe - dzięki za tą uwagę.

Jeśli chodzi o gameplay to 'kwas salicydowy' ma stanowić 'słaby buff vs fizyczny damage' (silnym jest morfina), żeby sprawdzać się w tej roli musi redukować obrażenia od kul, mutantów, gorąca i elektryczności (czyli jakby 'zmniejszać ból') a także redukować krwawienie.

Pomysł że powinien to być właśnie kwas salicydowy padł bardzo dawno temu i nie zastanawialiśmy się nad jego słusznością od tego czasu - jak widać wybór był nie do końca fortunny.

Czy znasz może jakąś inną substancję która pasowałaby lepiej?
Ostatnio edytowany przez trojanuch, 27 Sty 2014, 18:32, edytowano w sumie 1 raz
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez Ashenmoor666 w 27 Sty 2014, 14:46

Z tego co czytałem to ktoś już miał problem z ciałem drozda na Jupiterze, u mnie niestety problem jest troszkę inny, drozd nie żyje powinien leżeć umierający w kamieniołomie a zamiast tego nie żyje. Próbowałem wczytać zapis od razu po pierwszym przejściu z Zatonu na Jupiter i od razu pobiec na kamieniołom ale i tak leżą zwłoki.
"I didn't come to play. I came to win."
Awatar użytkownika
Ashenmoor666
Stalker

Dołączenie: 17 Lut 2010, 10:06
Ostatnio był: 21 Gru 2016, 17:44
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 9

Postprzez Wiewi0r w 27 Sty 2014, 15:50

trojanuch napisał(a):Hehe - dzięki za tą uwagę.

Jeśli chodzi o gameplay to 'kwas salicydowy' ma stanowić 'słaby buff vs. fizyczny damage' (silnym jest morfina), żeby sprawdzać się w tej roli musi redukować obrażenia od kul, mutantów, gorąca i elektryczności (czyli jakby 'zmniejszać ból') a także redukować krwawienie.

Pomysł że powinien to być właśnie kwas salicydowy padł bardzo dawno temu i nie zastanawialiśmy się nad jego słusznością od tego czasu - jak widać wybór był nie do końca fortunny.

Czy znasz może jakąś inną substancję która pasowałaby lepiej?

:+:
Poza medigelem z Mass Effect? :) A poważnie, pojedyncza substancja która by była przeciwbólowa i przeciwkrwotoczna, to raczej nie istnieje. Pojedynczy preparat też mi nie przychodzi do głowy.
Jakbym chciał być bardzo upierdliwy, to powiedziałbym, że morfina też zbytniego działania przeciwkrwotocznego nie ma...
Szukając bardziej w kierunku środka słabszego od morfiny, powiedzmy-kodeina, ale to też opiat. Ketamina? dożylne, i ważniejsza jest narkoza niż znieczulenie.
Ketoprofen albo metamizol (pyralgina) byłby dobry, bo podaje się również w zastrzykach, aspiryna tylko doustnie.

Ale właściwie, dla potrzeb gry, aspiryna jako buff się nada, jako że skłonność do krwawienia jest odroczona. Tylko poprawna będzie nazwa "acetylsalicylic acid", albo niech już będzie "salicylic" - bo żadnego "D" tam nie ma (tym bardziej, że w opisie jest bez błędu).
O, ewentualnie Gripex w dużej dawce :) Pseudoefedryna ma działanie obkurczające naczynia krwionośne podobne do adrenaliny, a do tego jest tam lek przeciwbólowy (ibuprofen). (A i na katar od spania na drzewie pomoże...)

Podsumowując: rozwiązania idealnego, które by łączyło realizm i zastosowanie w grze, nie widzę, ALE mimo wszystko to jednak tylko gra. Hm, chociaż może nie "tylko" skoro godzinę siedzę nad postem i przerzucam ciężkie księgi wiedzy... :P

Jak już zaczęliśmy ten temat, widziałem kiedyś dokument o hamerykańskich próbach poprawienia farmakologicznie wydolności swoich żołnierzy w czasie Zimnej Wojny, ale nie pamiętam już, co to był za środek.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Попутного ветра!

Za ten post Wiewi0r otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive trojanuch.
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez trojanuch w 28 Sty 2014, 11:31

OK - dzięki wielkie za info.

Więc w taki razie może jakiś mix? :)

Czyli wychodziłoby że najlepszy będzie:
Ketoprofen albo metamizol (pyralgina) byłby dobry, bo podaje się również w zastrzykach

A może do mikstury dobrze by dorzucić jeszcze jakiś koagulant? 'Słaby' do mikstury z ketoprofenem a 'silny' do mikstury z morfiną.

Jakieś pomysły?
Image
Crazy Misery Brewer

Za ten post trojanuch otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive swirekster.
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Kozaki: 160

Postprzez Gizbarus w 28 Sty 2014, 11:38

Proszek hemostatyczny? Acz to tylko zewnętrznie.

Ale miałem napisać co innego - w sumie chciałem zrobić to już dawno, ale jakoś mi wyleciało ze łba. Mianowicie - co myślicie o tym, żeby dodać parę kolejnych artefaktów, ALE bez żadnych funkcji? Coś takiego jak Koci Łeb z bodajże TŚ2, albo słynne dwa pół artefakty z Zewu? Tak szczerze - teraz idziesz i wiesz, że jak już coś w anomalii będzie, to względnie się obłowisz. A jak znajdziesz coś niekoniecznie przydatnego... Może ktoś dać ci za to parę rubli - ot, ładnie wygląda, albo za materiał do badań. Ale wprowadzi element losowości przy zarabianiu na tym kasy. Może minimalnie podnieść ceny za normalne artefakty, żeby nie musieć wprowadzać na rynek takich błyskotek za dosłownie 20 rubli... Taki mój wolny pomysł.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez paulus43 w 28 Sty 2014, 11:54

Mam pytanie w chwili gdy tworzę skrytkę(plecak na ziemi) a dokładnie pod ziemią powiedzmy, magazyn Powinności to plecak pojawia się na powierzchni, czy jest jakiś sposób na to, czy mieliście kiedyś taki problem ? Da się temu jakoś zaradzić ? Z góry dziękuję za odpowiedzi :) A jeśli chodzi o drugą sprawę to:
Oto moje części w komputerze:
-Geforce GT 640 2GB RAM
-Pamięć Ram 4GB
-Windows 7 64bit( nie zaktualizowany)
-Dysk twardy 250 GB
- Procesor AMD Athlon Dual Core Processor 4850e 2.51 Ghz
Czego mogę oczekiwać od moda na jakich powinienem grać ustawieniach. Co zrobić by FPS-y wzrosły, są czasem BugTrap X-Ray Engine 1.6
Ostatnio edytowany przez paulus43, 30 Sty 2014, 15:05, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
paulus43
Kot

Dołączenie: 25 Mar 2011, 12:25
Ostatnio był: 03 Mar 2016, 19:34
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 3

Postprzez Wiewi0r w 28 Sty 2014, 15:24

Zasypka, proszek hemostatyczny, ostatnio się dowiedziałem o czymś takim jak zasypka ceramiczna... ale może darujmy sobie te przekombinowane substancje i zostawmy już bandaże ;)
A tu jest taka ciekawostka: http://www.geekweek.pl/aktualnosci/15886/veti-gel---zel-blyskawicznie-zasklepiajacy-rany - MediGel bliżej niż dalej :)
Jeśli chodzi o stronę medyczną, to poza witaminą K, ewentualnie białkami osocza, i może jeszcze etamsylatem, większość środków przeciwkrowtocznych stosuje się miejscowo - zasypki, opatrunki itp.

Myślę, że można by stworzyć taki mix jak piszesz trojanuch, i może nawet nazwę zaczerpnąć z Sapkowskiego - w opowiadaniu "Bitewny pył" były takie środki-buffy używane przez najemników.
Na przykład "środki podejrzanego pochodzenia, używane często przez najemnych żołnierzy do kontynuowania walki mimo ran (...)" coś o przerażeniu przeciwników, kiedy taki pokrwawiony, zbuffiony sołdat się pojawia niczym berserk - "co prawda niektórzy zapominali, że wciąż ich stan pozostawia wiele do życzenia, ale tu Zonie - ważne, że przynajmniej nie boli".

Propozycja samej "mikstury" -> "słaby" pyralgina + etamsylat, "mocny" morfina + wit. K, kwas traneksamowy.
Poza tym, po co wchodzić w szczegóły - napisać ogólnikowo, że jakiś podejrzany mix przeciwbólowych i p/krwotocznych, a co jest w środku - a co to, Stalker medycynę kończył? :)

Daję nudzącym się taki abstrakt z czyichś notatek:
Kod: Zaznacz wszystko
1. Środki skracające czas krzepnięcia.
(...)
•   Preparaty wapnia (Calcium chloratum – p.o., Calcium gluconicum, Calcium lacticum) – hamije krwawienia powstale jedynie na tle niedoboru jonów wapnia, w innych krwawieniach są nieskuteczne
•   Witamina K – działa w krwawieniach powstałych z niedoboru protaminy
                           - działa swoiście w przypadku zatruć pochodnymi kumaryny i indandio-
                              nu, jako naturalny antagonista
Zastosowanie: Wit. K w skazach krwotocznych na tle hipoprotrombinemii, nieskuteczna
                        przy przedawkowaniu heparyny

W przyrodzie występują 2 naturalne witaminy K:
-  K1 (filochinon) – w zielonych liściach i olejach naturalnych
-  K2 (mena chinon) – syntetyzowana jest przez bakterie jelitowe
oraz syntetyczne wit.K podobne do naturalnych:
-  menadion (Wit. K3)
-  menadiol (Wit. K4)

•   Etamsylat (Cyclonamine) – skraca czas krzepnięcia i czas krwawienia
                                                - działa na naczynia włosowate, zmniejsza ich łamliwość i
                                                   Ruchliwość
Zastosowanie: zapobiegawczo i leczniczo w krwawieniach z małych naczyń – głównie w
                       chirurgii szczękowej , otolaryngologii, ginekologii.
Podawany może być pozajelitowo (i.v., i.m.) i per os.

2. Środki uszczelniające i kurczące naczynia krwionośne

•   Kwas askorbinowy (Wit. C) – uszczelnia śródbłonki naczyniowe, znosi ruchliwość i łamliwość naczyń, które stają się bardziej elastyczne i łatwiej kurczą się po zranieniu
Zastosowanie:
-  w krwawieniach na tle gnilca (szkorbut)
-  w met hemoglobinemii
-  w niedoborach żelaza – ułatwia wchłanianie żelaza po podaniu doustnym
•   Rutozyd (Rutina) zaliczany jest do grupy Wit. P – glikozyd flawonowy
-  zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych (szczególnie włosowatych)
-  wzmaga działanie Wit. C
Preparat:  Rutinoscorbin

3. Leki hamujące krwawienia stosowane miejscowo

Niektóre krwawienia można zahamować lekami działającymi na krwawiące rany. Leki takie są stosowane w obfitych i przedłużających się krwawieniach wywołanych zranieniem skóry ń krwionośnych.
•   Epinefryna (Adrenalina)
•   Woda utleniona (H2O2) – 3% roztwór
•   Roztwór 0,5% chlorku żelazowego
-  działając ściągająco, denaturując białko, tworzy warstwę elastyczną, pokrywającą uszkodzone ściany naczyń, hamując w ten sposób krwawienie
Podobnie do chlorku żelazowego działają:
-  Tanina (Tanninum, Acidum tanninum) 1-20% roztwór
-  Ałuny (ałun potasowy – Alumen), ałun glinowo-potasowy
-  Hemostin (zawiera wyciągi z kory dębowej, kwiatów nagietka i ziele dziurawca z roztworem pochodnych celulozy)
-  Trombina – enzym warunkujący przemianę fibrynogenu w fibrynę (otrzymywane zazwyczaj  z krwi bydlęcej)
Zastosowanie: na krwawiące miejsce np. zębodół przykłada się gazik lub gąbkę nasyconą trombiną, może być stosowana przy krwawieniach z małych naczyń. Trombina podana s.c., lub i.v. jest mało skuteczna.

-  Gąbki fibrynowe – otrzymywane przez działanie trombiny na spieniony roztwór fibrynogenu
                               -  można zatamować krwotoki z dużych naczyń żylnych i narządów miąższowych
- Błony fibrynowe  -  sporządzane z ludzkiego włóknika
                               -  zastosowanie głównie w chirurgii do wypełnienia ubytków w oponie twardej lub w leczeniu oparzeń
- Gąbki z oksycelulozy i gąbki żelatynowe -  mają dużą zdolność pochłaniania
                              -  zastosowanie w chirurgii
                              -  hamują krwawienia spowodowane uszkodzeniem małych tętniczek i żył
                              -  są bardzo przydatne w przypadkach, kiedy założenie szwów jest trudne lub niemożliwe.

4. Hamowanie krwawień z określonych narządów
Działanie przeciwkrwotoczne mają leki kurczące mięsień macicy (w przypadku krwawienia z
tego narządu) i leki kurczące naczynia krwionośne.

•   Alkaloidy sporyszu – podane ogólnie kurczą zranione naczynia, kurczą mięsień macicy, który zaciska broczące naczynia
    Zastosowanie: -  krwotoki pooperacyjne
                            -  nadmierne krwawienia miesiączkowe
                            -  krwawienia spowodowane nowotworami lub stanami zapalnymi miednicy.
Działanie takie mają także preparaty otrzymywane z ziół. Wyciągi te stosowane są doustnie w postaci kropli (np. Extr. Secaliscornuti fluidum).

5. Preparaty krwi i płyny krwiozastępcze 
(...)

•   Fibrynogen ludzki (Paranogen)
Zastosowanie: -  w skazach (i.v.), w których istnieje niedobór fibrynogenu

Gizabrus - fajny pomysł. Ewentualnie mogłyby się pojawić od czasu do czasu "niedojrzałe" artefakty (żeby nawet za bardzo w modelach nie mieszać), które można by sprzedać za niezłą cenę naukowcom, w celach badania tworzenia się artefaktów. Albo coś... A artefakty łączone? Rzadkie, w miejscach niesprawdzanych przez kilka emisji?

Właśnie - kilka emisji u mnie już minęło, a anomalie puste... :(
- K.V.
Попутного ветра!

Za ten post Wiewi0r otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive swirekster.
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Postprzez bartibar w 28 Sty 2014, 23:32

Takie pytanie oderwane od tematu. Opłaca się w mizeri używać pistoletów maszynowych, nawet grając reconem? Tak patrząc na to: karabiny mają ogólnie lepsze staty, są cięższe (co w sumie dla recona może być powodem do używania pm),wolniej się je "wyciąga". I są trochę droższe. Ale wg mnie w mizerce dmg broni jest kluczowy do przeżycia, dlatego zawsze używałem karabinów.A i niby powinny się one niszczyć szybciej ale po wypadzie na bagno i tak zawsze trzeba naprawić i tak.
bartibar
Stalker

Dołączenie: 29 Gru 2012, 15:10
Ostatnio był: 28 Sty 2016, 11:51
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości