[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Beziele w 15 Wrz 2013, 17:42

Na uj ci miny?

Tak poza tym - Jak nazywa się pliczek w którym da się ustalić wyposażenie początkowe?
Wcześniej sobie zmieniałem ale ni cholery pamiętam jak on się nazywał. Znudziło mi się po raz etny zdobywać reputację, a teraz mam chrapkę żeby grać z samym spas'em.

Edit:

Dobra..znalazłem character_desc_general Niepotrzebnie pytałem :D
Ostatnio edytowany przez Beziele, 15 Wrz 2013, 17:47, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Beziele
Stalker

Dołączenie: 25 Gru 2011, 09:22
Ostatnio był: 15 Lis 2014, 09:55
Miejscowość: Okolice Lublina
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 6

Reklamy Google

Postprzez Omnibus w 15 Wrz 2013, 17:46

Poszukaj moda władca zony dla TFW, am jest taka anomalia "mina", choć nie pamiętam, czy jest "jednorazowa", czy wybucha wiele razy.
Mina na piechotę... Pomysł do obmyślenia, sam w sobie taki średni. Po pierwsze mało "stalkerskie". Po drugie, nie wiadomo, jak by się sprawdziła, no chyba, żebyśmy mieli wiele min, które można rozstawić. Może podczas obron... Sam nie wiem.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez igla2008 w 16 Wrz 2013, 07:27

Syndicate napisał(a):Nie wiem czy było już to poruszane, ale ... Co myślicie o minach przeciwpiechotnych ?

Minach?! NIc.. kolejny bubel. Miny z tego co pamiętam są przecież przy posterunku wojska. Sprowadza się to do tego, ze wokół posterunku jest strefa gdzie gracz może działać bezkarnie gdyż NPC nie wchodzą na pole minowe. A że miny muszą (w sumie są) zaznaczone jako wytyki które wybuchają jak złamiesz go. Czy to ma sens. Raczej średni, przeciwnicy będą unikali min jak tylko się da. Tak jak starają się unikać anomalii..

Smoq pytanko :) Jak tam nasi kompanii dostaną trochę więcej rozumu? :)
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 02 Paź 2024, 07:56
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez komaroo w 16 Wrz 2013, 13:06

Witam szanowne towarzystwo, Tfw jest swietne, ale pokusiłem się o małą modyfikacje. Mam pytanie do moderów a mianowicie : dodałem kolejną frakcje i mam też bosa od którego odbieram kase za zadania, tylko jest mały problem-po najechaniu na niego myszką nie podswietla mi się żadna informacja o kwocie rubli do odbioru. Takia tam drobnostka, ale nie wiem co za tego typu informacje odpowiada? Ma ktoś może pomysł? A propo min: nie działają zbyt dobrze, bo przywala się skrypt watcher.

Za ten post komaroo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojak,
Negative RadekNioch.
komaroo
Kot

Dołączenie: 04 Kwi 2012, 21:36
Ostatnio był: 18 Wrz 2013, 13:51
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: -3

Postprzez igla2008 w 16 Wrz 2013, 17:27

Witamy i Ciebie.. sorry ale teraz Smoq nie będzie rozkminał czemu dodany przez Ciebie do moda boss frakcji nie pokazuje ile ci kasy wisi. Nie ma na to czasu ani ochoty. Gdzieś niedawno ktoś pisał, że jeśli przerabiasz moda to na własną odpowiedzialność tracisz ,,wsparcie techniczne" Smoqa. Inaczej każdy by tutaj zarzucał go czemu to nie działa..
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.

Za ten post igla2008 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive SkullDagger.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez komaroo w 16 Wrz 2013, 20:07

No cóż, z mojego skromnego doświadczenia wiem, że sporo ludzi korzystających z tego forum i wypisując o róznego rodzaju bugach w Tfw, kombinuje z tym czy owym, tylko nikt o tym otwarcie nie pisze. Bez obrazy, ale dla kogoś kto się zna na modowaniu, problem opisany dwa posty powyżej, praktycznie nie jest problemem, tylko wydaje mi się, że Ci co są dobrzy w te "klocki" niechętnie dzielą się wiedzą... :D
komaroo
Kot

Dołączenie: 04 Kwi 2012, 21:36
Ostatnio był: 18 Wrz 2013, 13:51
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: -3

Postprzez frosth w 16 Wrz 2013, 21:44

W temacie min przeciwpiechotnych to ja proponuję krowie miny - jak wrogi stalker w nią wdepnie to będzie o czym opowiadać przy ognisku. Moździerzy nie było jeszcze, co powiecie o moździerzach?

@Komaroo jeśli skarżysz się na chciwość ludzi kumatych, to załóż odpowiedni temat tak żeby ci "kumaci" mogli go zauważyć i podzielić się wiedzą. Piszesz w hermetycznym temacie, więc nie narzekaj, że nikt nie wyrywa się z pomocą(zresztą niewielu tu się na tym zna). A to, że ktoś tam truje dupę z błędami po zmodowaniu TFW albo bo nie zainstalował patcha albo jeszcze jakiejś gówna to co to ma do rzeczy?
@Igla kolega tylko pytał o wskazówkę a nie zgłaszał błąd w TFW - pierwsza strona nic do tego nie ma:)
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez igla2008 w 17 Wrz 2013, 08:00

@frosth no spoko :) Ale wiesz denerwuje mnie takie coś. Smoq wielokrotnie zwracał na to uwagę. Modyfikujesz moda w domu sam się bawisz w jego działanie. Zauważ, że Władca Zony ma swój osobny temat. Wystarczyło by aby kolega założył nowy temacik i wszystko było by spoko rozwiązane.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez smoq2 w 17 Wrz 2013, 15:41

Miny - Niestety nie widzę jak miałoby to dobrze działać. Wydaję mi się, że z obecnym systemem tzw. pathfindingu najczęstszymi ofiarami min byliby samotnicy. Na chwilę obecną odpada.

@ komaroo - Niestety twój problem nie jest tak łatwy jak się zdaję. Zaglądnij do task_objects.script i task_manager.script i znajdziesz tam swoją odpowiedź. Przynajmniej z tego co pamiętam z czasów kiedy dodawałem nowe frakcje, to tam gdzieś możesz doszukać się światełka w tunelu. Wybacz, ale dokładnej inwestygacji nie zrobię.

@ igla - Dostaną standardowy moduł AI walki - taki jak reszta stalkerów, plus dużo lepsza celność. Kiedyś ktoś pisał, aby dodać im jakieś zachowania jak stoją w miejscu, żeby nie byli zbyt mechaniczni, ale jeszcze nie miałem czasu zaprojektować im zachowań.

[EDIT]

ABOUT update - Zostałem przyblokowany przez ten problem z długimi czasami wczytywań save'ów.

Mianowicie powoduje go następująca rzecz:

Żeby stalkerzy mogli podnosić przedmioty na innych mapach musiałem dodać specjalny skrypt, który przy wczytaniu save'a/zmiany mapy będzie przypisywał przedmioty leżące luzem jak i w schowkach/skrzyniach/plecakach do najbliższego punktu kontrolnego.

Jedyny sposób jaki mam na obecnie, to sprawdzenie wszystkich 65534 możliwych przedmiotów przy załadowaniu poziomu, czy są luzem/w schowku, i który punkt kontrolny jest najbliżej. U mnie wydłuża to czas ładowania o 15 sekund. U innych może być gorzej.

Chciałem dodać funkcje, która by przypisywała przedmiot w momencie własnej rejestracji (wczytania do gry), ale tylko artefakty i bronie mają taką możliwość. Inne przedmioty nie mają wyeksportowanych klas do LUA.

Jeżeli macie jakiś lepszy pomysł, to się podzielcie. :)
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive komaroo.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez igla2008 w 17 Wrz 2013, 18:06

Ten moduł walki będzie wielkim plusem dla nich. Co do zachowań to można by im dodać parę prostych dialogów. Od tak aby nie było to takie sztywne.

A co do problemów przy wczytywaniu 15 sekund to nie jest długo. Skoro mod potrzebuje tego skryptu to niech ten czas wynosi te 15 sekund. Coś za coś :) Mi to w cale jakoś specjalnie by nie przeszkadzało.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez Tario w 17 Wrz 2013, 18:16

Zawsze jednak można spróbować coś zrobić z tym i pokombinować, mimo, że 15 sekund to nie jakoś długo, ale potrafiło by być upierdliwe przy loadingu jednego momentu po śmierci. Imo, są jakieś możliwości mogące skrócić ten czas, czy wymaga to głębszego zastanowienia?
Image
Awatar użytkownika
Tario
Kot

Dołączenie: 10 Wrz 2013, 17:12
Ostatnio był: 21 Lut 2015, 13:37
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 0

Postprzez smoq2 w 17 Wrz 2013, 18:24

15 sekund u mnie, przy mojej konfiguracji sprzętowej. Z tego co pamiętam, to ostatni przypadek wydłużonego ładowania u mnie wynosił 20 sekund a u niektórych 3 minuty.

Mniejsza o to o ile czas jest wydłużony, sposób nie jest optymalny i na bank istnieje lepsze rozwiązanie.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości